annonse
annonse
annonse

Olympus Tough TG-5

Juli 2017Olympus Tough TG-5
Juli 2017Olympus Tough TG-5

Det bedste robustkamera

Hvis du vil have et godt kamera, som kan tåle nogle tæsk, er Olympus TG-5 en oplagt mulighed.

Fremragende billedkvalitet, god brugervenlighed og mange nyttige funktioner. Hurtig autofokus og 4K-video giver skarpe billeder og flotte video-optagelser.
Begrænset blændekontrol og lavopløst skærm. Andre kameraer kan tåle endnu mere.
annonse

Ingen andre kameraer er så praktiske til aktive mennesker som et robustkamera. De kan tåle næsten alt. Hvis du taber det på fortovet, i vandet eller i en snedrive, er det ikke noget problem. Robustkameraer er bygget til at tåle en hård behandling. De kan klare mere end almindelige kameraer – og afgjort mere end din mobiltelefon.

Billederne bliver også meget bedre med robustkameraer, i hvert fald hvis man køber et godt et af slagsen. Nikon, Ricoh og ikke mindst Olympus har robuste alternativer til kompaktkameraerne. Olympus er måske bedst kendt. Deres Tough-kameraer har som regel sat standarden for, hvad et robustkamera skal kunne tåle, og på de senere udgaver har de også gjort store fremskridt mht. billedkvaliteten.

Såsom det, vi tester her: Tough TG-5. Det er efterfølgeren til testvinderen TG-4, som det ligner til forveksling, men det eneste, der faktisk er bevaret, er 25-100 mm zoomen og batteriet. Resten er forbedret.

Blandt højdepunkterne er 4K-video, 20 fps (billeder i sekundet) i serier, integreret billedstabilisering og en ny 12 megapixel billedsensor. Den har færre pixels end forgængeren, men Olympus har forbedret billedkvaliteten med en ny billedprocessor. Især ved høj ISO, hvor billederne fra forgængeren blev temmelig grumsede allerede fra ISO 1600.

Du kan også dykke med kameraet, ned til 15 meter. Hvis du vil dykke dybere, skal du bruge et undervandshus, kaldet PT-058. Med det kan du tage kameraet med ned til 45 meters dybde.

TG-5 kan tåle fald fra 2,1 meters højde og ned til 10 graders frost, og der findes et bredt udvalg af tilbehør til kameraet til aktive fotografer. Såsom en telekonverter, der giver 7x zoom. Der er også en vidvinkelkonverter for bredere billedvinkel, en blitz-diffuser til makrobilleder samt bæreremme, tasker, en flyderem, der kan holder kameraet oven vande (!), og et silikonehylster, der giver bedre greb og beskyttelse.

GPS

Med den indbyggede GPS kan du logge, hvor du har været. TG-5 registrerer også temperatur, højde over eller dybde under havet samt kompasretning, som så kan aflæses senere.

Det har ikke Bluetooth, men Wi-Fi til overførsel af billeder plus nogle temmelig smarte makrofunktioner. Nærgrænsen er 1 cm, men det sejeste er nok muligheden for focus stacking – for at få så stor skarphedsdybde som muligt – eller bracketing, der tager flere eksponeringer med fokus forskellige steder i motivet. Det er også muligt at zoome endnu mere, hvis du virkelig vil forstørre dit makromotiv.

TG-5 har desuden en høj skudtakt på 20 fps, som kan give dig korte billedserier, så du lettere kan fryse motiver i bevægelse.

Video

Du kan også optage video med høj billedfrekvens. Mens 4K-video giver den bedste kvalitet op til 30 fps, kan 1080p Full HD give dig 120 fps, det dobbelte i 720p HD og maksimalt 470 fps, hvis du kan acceptere 480p SD-kvalitet. Men så kan du også lave rimelig seje slowmotion-videoer.

Kameraet har ikke alene nogle seje egenskaber og sej 4K-video – bl.a. med time lapse-sekvenser – du kan også tage billeder i råformat og få flere kreative muligheder i efterbehandlingen.

Billedkvalitet

Kreativ kan du i øvrigt også være på jpeg-billederne. TG-5 har flere valgbare filtereffekter og fire undervandsindstillinger. Bl.a. HDR, som kan tilføre lidt mere farve og kontrast til blege undervandsmiljøer. Du kan gemme to sæt kameraindstillinger, så du f.eks. kan have en opsætning til naturbilleder over vand på C1 og en opsætning til undervandsbilleder på C2. Lettilgængelige på programhjulet.

Ellers kan du selv vælge blænde – til et vist punkt – med indstillingshjulet på toppen. Desværre får man ikke fuld kontrol. På 25 mm brændvidde kan man vælge blænde f/2.0, f/2.8 og f/8.0. På 100 mm kun blænde f/4.8, f/6.3 og f/18.

Trods færre pixels er billedkvaliteten synligt bedre end på forgængeren. Olympus har formået at få en endnu bedre farvebalance, bedre kontrast og fremragende skarphed. Detaljerigdommen er faktisk også bedre trods de færre pixels, og der er mærkbart mindre billedstøj.

Hvor billederne fra TG-4 blev grumsede allerede ved ISO 3200, er støjen bedre dæmpet her – uden at detaljerne drukner – hele vejen op til ISO 3200. Jeg ville være forsigtig med ISO 12.800, men billeder ved ISO 6400 kan som regel sagtens bruges.

Konklusion

Olympus Tough TG-5 er det bedste robustkamera, vi har testet til dato. Nikon Coolpix AW130 og AW300 (p.t. ikke testet) kan dykke dybere og tåle mere, men Olympus-kameraet giver dig mere kontrol, zoomen har bedre lysstyrke på vidvinkel, og billedkvaliteten er soleklart bedre end det meste andet i robustklassen.

Skal du have et kamera, der kan tåle nogle tæsk, og som giver dig bedre billeder end mobiltelefonen, så bør det være dette.

quote

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Klik ringen foran af og montér en vidvinkel- eller telekonverter eller en blitzdiffuser til makro – mulighederne er mange.

Ingen andre kameraer er så praktiske til aktive mennesker som et robustkamera. De kan tåle næsten alt. Hvis du taber det på fortovet, i vandet eller i en snedrive, er det ikke noget problem. Robustkameraer er bygget til at tåle en hård behandling. De kan klare mere end almindelige kameraer – og afgjort mere end din mobiltelefon. Billederne bliver også meget bedre med robustkameraer, i hvert fald hvis man køber et godt et af slagsen. Nikon, Ricoh og ikke mindst Olympus har robuste alternativer til kompaktkameraerne. Olympus er måske bedst kendt. Deres Tough-kameraer har som regel sat standarden for, hvad et robustkamera skal kunne tåle, og på de senere udgaver har de også gjort store fremskridt mht. billedkvaliteten. Såsom det, vi tester her: Tough TG-5. Det er efterfølgeren til testvinderen TG-4, som det ligner til forveksling, men det eneste, der faktisk er bevaret, er 25-100 mm zoomen og batteriet. Resten er forbedret. Blandt højdepunkterne er 4K-video, 20 fps (billeder i sekundet) i serier, integreret billedstabilisering og en ny 12 megapixel billedsensor. Den har færre pixels end forgængeren, men Olympus har forbedret billedkvaliteten med en ny billedprocessor. Især ved høj ISO, hvor billederne fra forgængeren blev temmelig grumsede allerede fra ISO 1600. Du kan også dykke med kameraet, ned til 15 meter. Hvis du vil dykke dybere, skal du bruge et undervandshus, kaldet PT-058. Med det kan du tage kameraet med ned til 45 meters dybde. TG-5 kan tåle fald fra 2,1 meters højde og ned til 10 graders frost, og der findes et bredt udvalg af tilbehør til kameraet til aktive fotografer. Såsom en telekonverter, der giver 7x zoom. Der er også en vidvinkelkonverter for bredere billedvinkel, en blitz-diffuser til makrobilleder samt bæreremme, tasker, en flyderem, der kan holder kameraet oven vande (!), og et silikonehylster, der giver bedre greb og beskyttelse.

GPS

Med den indbyggede GPS kan du logge, hvor du har været. TG-5 registrerer også temperatur, højde over eller dybde under havet samt kompasretning, som så kan aflæses senere. Det har ikke Bluetooth, men Wi-Fi til overførsel af billeder plus nogle temmelig smarte makrofunktioner. Nærgrænsen er 1 cm, men det sejeste er nok muligheden for focus stacking – for at få så stor skarphedsdybde som muligt – eller bracketing, der tager flere eksponeringer med fokus forskellige steder i motivet. Det er også muligt at zoome endnu mere, hvis du virkelig vil forstørre dit makromotiv. TG-5 har desuden en høj skudtakt på 20 fps, som kan give dig korte billedserier, så du lettere kan fryse motiver i bevægelse.

Video

Du kan også optage video med høj billedfrekvens. Mens 4K-video giver den bedste kvalitet op til 30 fps, kan 1080p Full HD give dig 120 fps, det dobbelte i 720p HD og maksimalt 470 fps, hvis du kan acceptere 480p SD-kvalitet. Men så kan du også lave rimelig seje slowmotion-videoer. Kameraet har ikke alene nogle seje egenskaber og sej 4K-video – bl.a. med time lapse-sekvenser – du kan også tage billeder i råformat og få flere kreative muligheder i efterbehandlingen.

Billedkvalitet

Kreativ kan du i øvrigt også være på jpeg-billederne. TG-5 har flere valgbare filtereffekter og fire undervandsindstillinger. Bl.a. HDR, som kan tilføre lidt mere farve og kontrast til blege undervandsmiljøer. Du kan gemme to sæt kameraindstillinger, så du f.eks. kan have en opsætning til naturbilleder over vand på C1 og en opsætning til undervandsbilleder på C2. Lettilgængelige på programhjulet. Ellers kan du selv vælge blænde – til et vist punkt – med indstillingshjulet på toppen. Desværre får man ikke fuld kontrol. På 25 mm brændvidde kan man vælge blænde f/2.0, f/2.8 og f/8.0. På 100 mm kun blænde f/4.8, f/6.3 og f/18. Trods færre pixels er billedkvaliteten synligt bedre end på forgængeren. Olympus har formået at få en endnu bedre farvebalance, bedre kontrast og fremragende skarphed. Detaljerigdommen er faktisk også bedre trods de færre pixels, og der er mærkbart mindre billedstøj. Hvor billederne fra TG-4 blev grumsede allerede ved ISO 3200, er støjen bedre dæmpet her – uden at detaljerne drukner – hele vejen op til ISO 3200. Jeg ville være forsigtig med ISO 12.800, men billeder ved ISO 6400 kan som regel sagtens bruges.

Konklusion

Olympus Tough TG-5 er det bedste robustkamera, vi har testet til dato. Nikon Coolpix AW130 og AW300 (p.t. ikke testet) kan dykke dybere og tåle mere, men Olympus-kameraet giver dig mere kontrol, zoomen har bedre lysstyrke på vidvinkel, og billedkvaliteten er soleklart bedre end det meste andet i robustklassen. Skal du have et kamera, der kan tåle nogle tæsk, og som giver dig bedre billeder end mobiltelefonen, så bør det være dette.
quote
[gallery ids="69648,69649,69650,69651,69652"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Olympus Tough TG-5
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Olympus Tough TG-5
Type: 12 MP kompaktkamera med 1/2,3” billedsensor
Optik: 25-100 mm f/2.0-4.9
Skærm: 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
Søger: Nej
Højdepunkter: Vandtæt ned til 15 m, Wi-Fi, GPS, kompas, manometer,
termometer, 4K-video, 20 fps, vipbar skærm, 340 skud/opladning

 

Pris: 3799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.