annonce
annonce
annonce
TEST:

Panasonic TX-65EX780E

Juni 2017Panasonic TX-65EX780E
annonce

Glimrende allrounder

Tilføj som favorit
Panasonics nye LCD-topmodel leverer fremragende ydelse og naturtro billedkvalitet, og er en glimrende skærm til alle slags indhold.
Plus lbadvantages
EX780 har flot design og byggekvalitet, og er nemt i brug. Gode indstillinger fra fabrikken og rekordlavt input lag gør det til en fremragende allrounder.
Minus lbdisadvantages
Brugerfladen er lidt gammeldags, og udvalget af apps er begrænset. Lavere lysintensitet gør, at udbyttet af HDR-video bliver lidt begrænset.

Traditionsrige Panasonic er som regel et trygt tv-valg. Deres modeller har ikke nødvendigvis det mest banebrydende design eller de mest innovative funktioner, men når det gælder billedkvalitet, har de altid haft ry for at levere varen. Derfor er det som regel med en vis forventning, at vi modtager nye Panasonic-modeller til test.

Panasonics sortiment for 2017 er lidt specielt i forhold til tidligere. I high-end-klassen handler det nu om de nye OLED-modeller EZ1000 og EZ950. Derfor får vi heller ikke noget nyt flagskib med LCD-teknologi at se lige med det første – Panasonic har valgt at beholde topmodellen fra 2016, Viera TX-65DX900E, et år mere.

Den mest spændende LCD-nyhed fra Panasonic i år bliver i stedet supermellemvægt-serien EX780. Den kommer i en lang række størrelser (50, 58, 65 og 75 tommer) og er ment som et mere overkommeligt alternativ til high-end-skærmene i DX900-serien. Her ser vi nærmere på 65 tommers modellen med en vejledende pris på 21.999 kroner.

TX-65EX780E

Det her er altså den bedste nye LCD-skærm, Panasonic kan tilbyde i 2017. Sammenlignet med topmodellens avancerede LED-bagbelysning anvender EX780 mere almindelig kant-LED-teknologi. Derimod har det beholdt Panasonics stærke HCX2-billedprocessor, hvilket burde give billeddannelse i top. EX780 har i øvrigt et fuldgyldigt 10 bit LCD-panel med udvidet farverum og 100 Hz opdateringsfrekvens.

Tv’et understøtter på papiret HDR-video, men opfylder ikke alle kravene til UHD Premium.

Design

Allerede da vi modtager tv’et og pakker det ud af kassen – hvilket i øvrigt er et tomandsjob – kan vi konkludere, at EX780 er en tung, solid sag på hele 39 kg (43,5 kg med fod). Panasonic har lige siden plasmatiden haft en lidt industriel stil med en forkærlighed for metal i stedet for plast. Vi får lidt samme indtryk af EX780, som rent visuelt er et flot tv.

EX780 skiller sig ud med en krydsformet, drejelig fod, som gør det muligt at vende skærmen i forskellige retninger. På visse modeller kan man også sænke foden, så tv’et kan stå direkte på gulvet (gælder 50 og 55 tommer, ikke 65 og 75 tommer). Det at man let kan svinge skærmen i retning af, hvor man sidder, er en smart finesse, især på LCD-skærme, hvor billedkvaliteten kan ændre sig meget ud fra betragtningsvinklen.

Brugervenlighed og funktioner

Tv’et fra Panasonic er let at tage i brug. Startmenuen leder os gennem de indledende indstillinger for land, netværk og kildevalg. Fjernbetjeningen er den velkendte mursten med store, tydelige knapper. Kontrasten i forhold til Samsungs og LG’s små, fikse remotes er temmelig stor, men Panasonic har i det mindste sørget for en separat Netflix-knap.

EX780 anvender Panasonics egen Firefox-platform som brugerflade, og her er det meste uændret fra sidste år. Firefox er et uhøjtideligt og overskueligt system uden unødvendig staffage. Desuden er det meget stabilt og driftssikkert uden de afbrydelser, man ofte kan opleve med Android-systemerne. På den anden side er udvalget af apps relativt begrænset.

Sammenlignet med Samsungs Tizen og LG’s WebOS 3.0 kan Firefox virke lidt forældet og ikke helt så hurtigt i alle sammenhænge, men for dem, der mest bruger eksterne kilder, f.eks. Blu-ray, spiller det ikke så stor en rolle.

Billedkvalitet

Panasonic har altid haft en naturlig tilgang til billedkvalitet. Der lægges vægt på neutrale billeder uden for meget krydderi. Tv’et skal ikke være flashy, prangende eller føje noget til, men bevare det originale signal så præcist som muligt. Netop derfor har Panasonic haft en stor stjerne hos film-entusiaster.

Her er det nærliggende at nævne, at topmodellen 65DX900E er et af de mest nøjagtige tv’er, vi nogensinde har testet, med en farvegengivelse på niveau med professionelle studie-monitors!

Når det gælder 65EX780, er udførelsen ikke så ekstrem, men det står hurtigt klart, at også denne model gør det rigtig godt. Den generelle billedkvalitet er virkelig god. 65EX780 har en ensartet lysfordeling uden generende lyspletter (clouding). Sortniveauet er ikke lige så ekstremt som på OLED eller bag-LED, men glimrende af kant-LED at være. Betragtningsvinklen er også godkendt. Farverne skifter lidt karakter ude på siderne, men vi har set det meget værre.

Her er svingfunktionen praktisk. Den gør, at man kan vende tv’et optimalt og undgå, at nogen i sofaen havner uden for “smørhullet”. Ellers skal det nævnes, at skærmoverfladen er temmelig blank, så du bør have kontrol over lyset i rummet for de bedst mulige seerforhold.

Panasonics tv har en række optimerede billedindstillinger. Vi anbefaler at styre uden om Standard og Dynamic, som er lige lovlig farvestrålende og overdrevet skarpe. Indstillingen True Cinema er derimod glimrende til alt fra almindeligt tv-indhold til Blu-ray og Netflix. Farverne er stadig lidt overmættede, men langt mere naturlige end hos mange af konkurrenterne.

Bevægelserne er også meget jævne og glatte takket Intelligent Frame Creation. De, der ikke kan lide “sæbeoperaeffekten”, kan slå det fra, men til sport og andet indhold foretrak vi at have det på.

65EX780E har desuden en egen Gaming-mode for spilfanatikere. Her slås al unødvendig billedprocessering (inklusive IFC) fra for at sikre lavest mulig forsinkelse mellem indgangssignalet og det, man ser på skærmen. Vi målte forsinkelsen til kun 22 millisekunder, hvilket er det bedste resultat indtil videre i 2017.

Begrænset lysstyrke i
HDR-tilstand

Der, hvor EX780 først og fremmest kommer til kort, er på lysstyrke. Mens konkurrerende modeller som Sony XE93 og Samsungs QLED kan levere op til 1000 nit eller mere i de lyseste områder, ender Panasonic på omkring det halve ved maksimal lysintensitet.

Det er især tydeligt på HDR-kildemateriale fra Netflix og Ultra HD Blu-ray, hvor nogle af de lyseste nuancer forsvinder. Tag f.eks. udendørsscenerne i Marco Polo: Her har Sony 65XE9305 væsentlig mere kontrast omkring skyerne på himlen, fordi det kan gengive flere niveauforskelle. I sammenligning virker Panasonic lidt fladt og kedeligt.

Det ser straks bedre ud, når vi følger Marco ind i Kublai Khans mørke palads. Her formår 65EX780 at få lige så mange detaljer frem som Sony med en flot gengivelse af ansigter og objekter. Det er tydeligt, at Panasonic har arbejdet meget med såkaldt Tone Mapping af HDR-signalet. I stedet for at presse maksimal lysstyrke ud ser det ud til, at de har prioriteret at få det optimale billede i forhold til tv’ets kapacitet.

Kalibrering

Panasonic-skærmen kommer med ganske udmærkede billedindstillinger fra fabrikken, men må klare sig uden den prækalibrerede THX-tilstand, man finder på topmodeller som DX900. Standard-profilen giver som sædvanlig temmelig mættede og overdrevne farver. Den bedste og mest neutrale indstilling er True Cinema, så den bruger vi som udgangspunkt, når vi kalibrerer.

EX780 har ikke fuldgyldig, “professionel” CMS-farvekalibrering på alle parametre og lader sig heller ikke fjernstyre via CalMAN’s AutoCal-program som DX900. Kalibrering skal derfor ske manuelt og vanskeliggøres lidt af, at billedet ændrer lysstyrke afhængigt af, om menuen er synlig eller ej!

Vi fik dog klart godkendte resultater ud af EX780 med en lav delta-afvigelse på 1,29 efter kalibrering. Den maksimale lysstyrke blev målt til omkring 500 nit i alle vinduesstørrelser.

Lydkvalitet

Panasonic-skærmen har ikke noget overdådigt lydsystem, kun to fuldtonehøjttalere og to 10 watt forstærkere. Lyden virker indelukket og tynd i forhold til Sony 65XE9305, som ganske vist også ligger en prisklasse over. De, der overvejer 65EX780E, bør derfor indregne en soundbar plus evt. subwoofer, hvis de vil have lyden til at matche det flotte billede.

Konklusion

Panasonic 65EX780E er et fremragende tv, der leverer en flot præstation i næsten alle discipliner. Billedkvaliteten er glimrende til både allround-indhold, film, spil og serier takket være Panasonics gode billedprocessering.

Der, hvor 65EX780E kommer til kort mod konkurrenterne, er først og fremmest ved visning af HDR-indhold. Manglen på tilstrækkelig lysstyrke gør, at EX780 bøjer lidt tidligt af sammenlignet med f.eks. Sony 65XE9305 og Samsungs QLED-modeller. Den vejledende pris på 22.000 kroner betyder også, at EX780 får konkurrence fra et af sidste års bedste tv’er, LG OLED65B6, som er en stærk udfordrer, hvad angår kontrast og sortniveau.

Alt i alt er vi godt tilfredse med, hvad Panasonic leverer, men vi ser også frem til, hvad deres kommende OLED-modeller har at byde på!

 

picture1 picture2
<
>
Panasonic EX780 er langtfra den slankeste skærm på markedet, men kan prale af solid byggekvalitet.

Panasonic TX-65EX780E
65” 4K LED LCD, 3840 x 2160
Super Bright Panel
HDR10/HLG
4 x HDMI, 3 x USB
Netflix 4K, YouTube 4K


Pris: 21999 kr
Bedste pris på Panasonic TX-65EX780E
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Skriv et svar

  Læs også

  Sælg varer - eller bliv selv solgt!

  Sælg varer – eller bliv selv solgt!

  Er tiden kommet til at sælge nationalklenodiet Bang & Olufsen?Tilføj som favorit
  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonic GX800 imponerer med spektakulær billedkvalitet til en pris, der faktisk er til at betale.

  Tilføj som favorit
  Samsung: Vælg et 75 tommers TV, eller du vil fortryde det!

  Samsung: Vælg et 75 tommers TV, eller du vil fortryde det!

  Samsung slår et slag for de virkelig store TV-skærme i deres nye reklamevideo.Tilføj som favorit
  Sony KD-65AG9

  Sony KD-65AG9

  Sonys bedste OLED-TV imponerer med saftigt billede og fyldig lyd, men rammer lidt ved siden af på HDR-oplevelsen.

  Tilføj som favorit
  LG OLED65E9

  LG OLED65E9

  Knivskarpt billede, slankt design og fed lyd: LG sætter trumf på med E9, deres måske bedste OLED-TV til dato.

  Tilføj som favorit
  Panasonic går i Netflix-mode

  Panasonic går i Netflix-mode

  Panasonics kommende OLED-skærme vil understøtte Netflix Calibrated Mode.Tilføj som favorit
  Sony KD-85ZG9

  Sony KD-85ZG9

  Sonys første 8K-TV er simpelthen for vildt.

  Tilføj som favorit
  Samsung QE75Q950R QLED 8K

  Samsung QE75Q950R QLED 8K

  Med Samsungs opdaterede 8K-TV Q950R er du garanteret ultraskarpe billedoplevelser. Men det koster.

  Tilføj som favorit
  annonce
  Luk menu