annonse
annonse
annonse

Parrot Bebop Drone

Øjet i det høje

Parrot Bebop er bygget op omkring kameraet.

Flyvende Full HD-kamera, som giver glimrende billedkvalitet, og alligevel vejer Bebop kun ca. 400 gram og er ganske robust. Nem at styre via gratis-app, som virker på alle slags mobile enheder. Kommer med to batterier, som er hurtige at oplade.
Problemer med forbindelsen og rækkevidden. Styringen via touch-skærm ikke altid præcis nok. Kun 8 gigabyte indbygget lager, der ikke kan udvides.

Hvilket sted kunne være bedre at teste en drone end terrænet ved en tidligere lufthavn? Derfor var jeg ikke i tvivl om, hvor Parrots nye Bebop-drone skulle prøves, da jeg modtog den til test. Efter at have opladet de to medfølgende batterier hankede jeg op i dronen og tog den med til den nedlagte Tempelhof-lufthavn i Berlin, hvis landingsbaner inklusive terræn nu er lavet om til en kæmpe park for byens beboere.

Her er der absolut ingen træer eller andre ting, man kan flyve ind i, og det frie udsyn over det gigantiske areal er ganske imponerende. Ikke uvæsentligt, når man tester en drone, der har et 14 megapixel Full HD-kamera med fiskeøjeobjektiv som sit største fortrin.

Robust og let
Parrot Bebop kunne lige så godt have heddet AR.Drone 3.0. I hvert fald er Bebop det nyeste skud på dronestammen fra franske Parrot, hvis AR.Drone 2.0 vi var ret begejstrede for, da vi testede den tilbage i 2012. Men hvor AR.Drone 2.0 trods forsikringer fra Parrot om det modsatte var ret skrøbelig, så er Bebop fremstillet med et skrog i EPP (en opskummet polypropylen), mens resten af konstruktionen er i glasfiberforstærket ABS (akrylnitril-butadien-styren – et stærkt, men meget let plasticmateriale).

Resultatet er en drone, der er mere robust end forgængeren, men alligevel vejer det samme, altså ca. 400 gram. Og det selv om den bærer rundt på førnævnte kamera, der faktisk er så stort, at dronen mest af alt ligner en flyvende camcorder.

Derudover byder Parrot Bebop på treakslet accelerometer, gyroskop og magnetometer samt en ultralydssensor og et vertikalt stabiliseringskamera, der begge hjælper med til at fastslå flyvehøjde og -hastighed. Indbygget GNSS (Global Navigation Satellite System) forbinder data fra både GPS og GLONASS for at stabilisere dronen.

Alt i alt bidrager de mange sensorer til at gøre det så nemt som muligt for brugeren at styre dronen i luften, ligesom den automatisk vender “hjem” til udgangspunktet, hvis forbindelsen går tabt.

Parrot-Bebop-Drone_Blue_3

Uden uheld, men ikke uden problemer
Bebop skulle altså være nemmere at styre og mere robust end AR.Drone 2.0, og da Tempelhof-lufthavnen som nævnt bød på optimale betingelser for flyvningen, lykkedes det mig for første gang at teste en Parrot-drone uden at komme til at smadre den undervejs. Ikke én eneste gang måtte jeg feje stumperne sammen efter et styrt, og selv om jeg undervejs flere gange mistede forbindelsen til dronen, så blev den hængende stabilt i luften og kunne altid i sidste ende bringes til en kontrolleret landing.

Det er dog langtfra ensbetydende med, at alting gik, som det skulle. Nok er den mere idiotsikker end forgængeren, men selv den bedste dronepilot vil støde på problemer med Parrot Bebop, for dronen kommer både med nogle indbyggede begrænsninger og et par børnesygdomme, og ingen af delene er sådan lige til at overvinde.

ParrotBebop_Lowbattery
Parrot Bebop kommer med to batterier. Med et fuldt opladet batteri flyver dronen i op til 11 minutter.

Mister forbindelsen
Som udgangspunkt styres Parrot Bebop via den samme gratis-app som de tidligere dronemodeller samt de to små legetøjsdroner Rolling Spider og Jumping Sumo. Nemlig FreeFlight 3, som fås til både iOS, Android og Windows Phone. Man bruger altså sin tablet eller smartphone til at styre dronen, og på enhedens skærm ser man et live-feed fra Bebops kamera, så man så at sige kan styre dronen fra førstepersonsperspektiv.

Der findes tre forskellige konfigurationer af styringen, men vælger man den normale, så vipper og drejer man sin tablet eller mobil for at flyve frem og tilbage eller til siderne med dronen, mens to joysticks på touch-skærmen bl.a. drejer dronen om sin egen akse samt styrer højden.

Dronen forbindes til mobil eller tablet via Wi-Fi. Bebop skaber sit eget trådløse netværk (MIMO 2,4 og 5 GHz), og forbindelsen skulle ifølge Parrot have en rækkevidde på op til 250 meter. Tophastigheden er over 11 meter i sekundet, og den maksimale flyvehøjde er knap 200 meter.

Bebop flyver ganske vist nøjagtig så hurtigt som lovet, ligesom den også kan skifte retning eller højde på et splitsekund, men under testen oplevede jeg igen og igen at miste forbindelsen mellem tablet og drone (jeg styrede Bebop med en iPad mini), og det selv om Bebop på intet tidspunkt var længere væk eller højere oppe end 15-20 meter. Indimellem kom forbindelsen tilbage af sig selv, hvis jeg kom tættere på, mens den i andre tilfælde forblev afbrudt og først kunne genetableres ved at genstarte app og Wi-Fi-forbindelse, når dronen var landet af sig selv.

Der har næppe været den store interferens midt på landingsbanen i Tempelhof, og i indstillingerne kan man sørge for, at Bebop bruger begge Wi-Fi-frekvenser for at gøre rækkevidden så stor som muligt, men alligevel var konstante forbindelsestab det største problem under testen.

Et andet problem var, at styringen via den mobile enheds touch-skærm simpelthen ikke er præcis nok. Det virkede fint at accelerere og skifte retning ved hjælp af iPad’ens accelerometer, men især at dreje og dermed også styre kameravinklen via software-joysticket krævede en del tålmodighed og var simpelthen for unøjagtigt.

ParrotBebop_lostconnection
Egentlig burde Bebops indbyggede Wi-Fi have en rækkevidde på op til 250 meter, men under testen oplevede vi konstant forbindelsestab, så snart dronen var højere oppe end 15-20 meter.

Et sidste klagepunkt er den korte batterilevetid. Bebop kan kun flyve op til 11 minutter på en opladning, så hvis man har det medfølgende ekstrabatteri med i rygsækken, får man maksimalt godt 20 minutters flyvning ud af dronen, før man skal hjem til opladeren. AR.Drone 2.0 havde præcis samme problem, men kom kun med ét batteri, som det ovenikøbet tog flere timer at lade op. Heldigvis går det meget hurtigere at oplade Bebops batteri, så den nye drone er trods alt et skridt i den rigtige retning.

Og de konstante forbindelsestab og den unøjagtige styring er der såmænd råd for. Hvis man altså har råd. For et par tusind kroner ekstra kan man nemlig købe en såkaldt Skycontroller til sin Parrot Bebop, og den byder både på en kraftig forstærker af Wi-Fi-signalet og to rigtige joysticks, så man kan styre sin drone på samme måde, som hobbyentusiaster normalt fjernstyrer modelfly og -helikoptere.

Det flyvende kamera
Det indbyggede kamera fortjener stort set kun ros og anerkendelse. Som nævnt er det på 14 megapixel og kan optage video i Full HD-opløsning, og fotos kan tages i 4096 x 3072 pixel opløsning. På trods af fiskeøjeobjektivet bliver billederne “flade” og ikke forvrængede, og selv hvis det blæser kraftigt, og dronen bevæger sig i luften, bliver både stillbilleder og videoer meget skarpe og stabile. Begge dele er takket være software, som i realtid justerer for fejl og forvrængning.

ParrotBebop_Tempelhof
Det indbyggede 14 megapixel kamera kan tage fotos helt uden forvrængning på trods af fiskeøjeobjektivet.

Skal man have bedre billeder eller video fra en drone, så skal man op i det professionelle segment. På forbrugerelektronik-markedet er det ikke set bedre. Bebop har dog ikke nogen mikrofon, så al video bliver lydløs.

Kameraet har 8 gigabyte indbygget lager, der mærkeligt nok ikke kan udvides via hukommelseskort. Det er lidt underligt, da den interne hukommelse bliver fyldt endnu hurtigere, end man løber tør for batteri, hvis man filmer meget under flyvningen.

Konklusion
Parrot Bebop er dyrere end de fleste andre droner på forbrugerelektronik-markedet, men for pengene får man i bund og grund et flyvende Full HD-kamera, der både kan optage video og tage fotos i høj opløsning. Når man ikke lige mister forbindelsen, er Bebop lynhurtig og meget nem at styre, og samtidig er den så robust, at den ikke falder fra hinanden for et godt ord.

parrot-bebop-drone-featured

Hvad siger loven?
Du kan ikke bare flyve med Parrot Bebop overalt. Den danske lovgivning påbyder, at flyvning med fjernstyrede droner skal ske mindst 5 km fra offentlige flyvepladser og mindst 150 meter fra bymæssig bebyggelse, fra offentlig vej og fra steder som fængsler, politistationer og militærområder. Dronen må heller ikke flyve højere end 100 meter.
Hvilket sted kunne være bedre at teste en drone end terrænet ved en tidligere lufthavn? Derfor var jeg ikke i tvivl om, hvor Parrots nye Bebop-drone skulle prøves, da jeg modtog den til test. Efter at have opladet de to medfølgende batterier hankede jeg op i dronen og tog den med til den nedlagte Tempelhof-lufthavn i Berlin, hvis landingsbaner inklusive terræn nu er lavet om til en kæmpe park for byens beboere.Her er der absolut ingen træer eller andre ting, man kan flyve ind i, og det frie udsyn over det gigantiske areal er ganske imponerende. Ikke uvæsentligt, når man tester en drone, der har et 14 megapixel Full HD-kamera med fiskeøjeobjektiv som sit største fortrin.Robust og let Parrot Bebop kunne lige så godt have heddet AR.Drone 3.0. I hvert fald er Bebop det nyeste skud på dronestammen fra franske Parrot, hvis AR.Drone 2.0 vi var ret begejstrede for, da vi testede den tilbage i 2012. Men hvor AR.Drone 2.0 trods forsikringer fra Parrot om det modsatte var ret skrøbelig, så er Bebop fremstillet med et skrog i EPP (en opskummet polypropylen), mens resten af konstruktionen er i glasfiberforstærket ABS (akrylnitril-butadien-styren – et stærkt, men meget let plasticmateriale).Resultatet er en drone, der er mere robust end forgængeren, men alligevel vejer det samme, altså ca. 400 gram. Og det selv om den bærer rundt på førnævnte kamera, der faktisk er så stort, at dronen mest af alt ligner en flyvende camcorder.Derudover byder Parrot Bebop på treakslet accelerometer, gyroskop og magnetometer samt en ultralydssensor og et vertikalt stabiliseringskamera, der begge hjælper med til at fastslå flyvehøjde og -hastighed. Indbygget GNSS (Global Navigation Satellite System) forbinder data fra både GPS og GLONASS for at stabilisere dronen.Alt i alt bidrager de mange sensorer til at gøre det så nemt som muligt for brugeren at styre dronen i luften, ligesom den automatisk vender “hjem” til udgangspunktet, hvis forbindelsen går tabt.Parrot-Bebop-Drone_Blue_3Uden uheld, men ikke uden problemer Bebop skulle altså være nemmere at styre og mere robust end AR.Drone 2.0, og da Tempelhof-lufthavnen som nævnt bød på optimale betingelser for flyvningen, lykkedes det mig for første gang at teste en Parrot-drone uden at komme til at smadre den undervejs. Ikke én eneste gang måtte jeg feje stumperne sammen efter et styrt, og selv om jeg undervejs flere gange mistede forbindelsen til dronen, så blev den hængende stabilt i luften og kunne altid i sidste ende bringes til en kontrolleret landing.Det er dog langtfra ensbetydende med, at alting gik, som det skulle. Nok er den mere idiotsikker end forgængeren, men selv den bedste dronepilot vil støde på problemer med Parrot Bebop, for dronen kommer både med nogle indbyggede begrænsninger og et par børnesygdomme, og ingen af delene er sådan lige til at overvinde.ParrotBebop_Lowbattery Parrot Bebop kommer med to batterier. Med et fuldt opladet batteri flyver dronen i op til 11 minutter.Mister forbindelsen Som udgangspunkt styres Parrot Bebop via den samme gratis-app som de tidligere dronemodeller samt de to små legetøjsdroner Rolling Spider og Jumping Sumo. Nemlig FreeFlight 3, som fås til både iOS, Android og Windows Phone. Man bruger altså sin tablet eller smartphone til at styre dronen, og på enhedens skærm ser man et live-feed fra Bebops kamera, så man så at sige kan styre dronen fra førstepersonsperspektiv.Der findes tre forskellige konfigurationer af styringen, men vælger man den normale, så vipper og drejer man sin tablet eller mobil for at flyve frem og tilbage eller til siderne med dronen, mens to joysticks på touch-skærmen bl.a. drejer dronen om sin egen akse samt styrer højden.Dronen forbindes til mobil eller tablet via Wi-Fi. Bebop skaber sit eget trådløse netværk (MIMO 2,4 og 5 GHz), og forbindelsen skulle ifølge Parrot have en rækkevidde på op til 250 meter. Tophastigheden er over 11 meter i sekundet, og den maksimale flyvehøjde er knap 200 meter.Bebop flyver ganske vist nøjagtig så hurtigt som lovet, ligesom den også kan skifte retning eller højde på et splitsekund, men under testen oplevede jeg igen og igen at miste forbindelsen mellem tablet og drone (jeg styrede Bebop med en iPad mini), og det selv om Bebop på intet tidspunkt var længere væk eller højere oppe end 15-20 meter. Indimellem kom forbindelsen tilbage af sig selv, hvis jeg kom tættere på, mens den i andre tilfælde forblev afbrudt og først kunne genetableres ved at genstarte app og Wi-Fi-forbindelse, når dronen var landet af sig selv.Der har næppe været den store interferens midt på landingsbanen i Tempelhof, og i indstillingerne kan man sørge for, at Bebop bruger begge Wi-Fi-frekvenser for at gøre rækkevidden så stor som muligt, men alligevel var konstante forbindelsestab det største problem under testen.Et andet problem var, at styringen via den mobile enheds touch-skærm simpelthen ikke er præcis nok. Det virkede fint at accelerere og skifte retning ved hjælp af iPad’ens accelerometer, men især at dreje og dermed også styre kameravinklen via software-joysticket krævede en del tålmodighed og var simpelthen for unøjagtigt.ParrotBebop_lostconnection Egentlig burde Bebops indbyggede Wi-Fi have en rækkevidde på op til 250 meter, men under testen oplevede vi konstant forbindelsestab, så snart dronen var højere oppe end 15-20 meter.Et sidste klagepunkt er den korte batterilevetid. Bebop kan kun flyve op til 11 minutter på en opladning, så hvis man har det medfølgende ekstrabatteri med i rygsækken, får man maksimalt godt 20 minutters flyvning ud af dronen, før man skal hjem til opladeren. AR.Drone 2.0 havde præcis samme problem, men kom kun med ét batteri, som det ovenikøbet tog flere timer at lade op. Heldigvis går det meget hurtigere at oplade Bebops batteri, så den nye drone er trods alt et skridt i den rigtige retning.Og de konstante forbindelsestab og den unøjagtige styring er der såmænd råd for. Hvis man altså har råd. For et par tusind kroner ekstra kan man nemlig købe en såkaldt Skycontroller til sin Parrot Bebop, og den byder både på en kraftig forstærker af Wi-Fi-signalet og to rigtige joysticks, så man kan styre sin drone på samme måde, som hobbyentusiaster normalt fjernstyrer modelfly og -helikoptere.https://www.youtube.com/watch?v=WNdQJcjxTaw&feature=youtu.beDet flyvende kamera Det indbyggede kamera fortjener stort set kun ros og anerkendelse. Som nævnt er det på 14 megapixel og kan optage video i Full HD-opløsning, og fotos kan tages i 4096 x 3072 pixel opløsning. På trods af fiskeøjeobjektivet bliver billederne “flade” og ikke forvrængede, og selv hvis det blæser kraftigt, og dronen bevæger sig i luften, bliver både stillbilleder og videoer meget skarpe og stabile. Begge dele er takket være software, som i realtid justerer for fejl og forvrængning.ParrotBebop_Tempelhof Det indbyggede 14 megapixel kamera kan tage fotos helt uden forvrængning på trods af fiskeøjeobjektivet.Skal man have bedre billeder eller video fra en drone, så skal man op i det professionelle segment. På forbrugerelektronik-markedet er det ikke set bedre. Bebop har dog ikke nogen mikrofon, så al video bliver lydløs.Kameraet har 8 gigabyte indbygget lager, der mærkeligt nok ikke kan udvides via hukommelseskort. Det er lidt underligt, da den interne hukommelse bliver fyldt endnu hurtigere, end man løber tør for batteri, hvis man filmer meget under flyvningen.Konklusion Parrot Bebop er dyrere end de fleste andre droner på forbrugerelektronik-markedet, men for pengene får man i bund og grund et flyvende Full HD-kamera, der både kan optage video og tage fotos i høj opløsning. Når man ikke lige mister forbindelsen, er Bebop lynhurtig og meget nem at styre, og samtidig er den så robust, at den ikke falder fra hinanden for et godt ord.parrot-bebop-drone-featured
Hvad siger loven? Du kan ikke bare flyve med Parrot Bebop overalt. Den danske lovgivning påbyder, at flyvning med fjernstyrede droner skal ske mindst 5 km fra offentlige flyvepladser og mindst 150 meter fra bymæssig bebyggelse, fra offentlig vej og fra steder som fængsler, politistationer og militærområder. Dronen må heller ikke flyve højere end 100 meter.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement med eller uden SF Anytime Stor velkomstgave
Bedste pris på Parrot Bebop Drone
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • 400 g med udendørs skrog, 420 g med indendørs skrog
  • Mål: 28 x 32 x 3,6 cm uden skrog, 33 x 38 x 3,6 cm med skrog
  • 1200 mAh litiumpolymer-batteri, 11 minutters batteritid
  • 4 motorer/propeller, tophastighed 13 m/s.
  • CMOS 14 MP kamera med 186° fiskeøjeobjektiv (1080p 30 fps video + 4096 x 3072 pixel stillbilleder)
  • Dual-core Cortex 9 processor, 8 GB lager
  • Bi-band MIMO 2,4 + 5 GHz (rækkevidde 250 m), gyroskop, magnetometer, accelerometer, barometer, ultralydssensorer, GPS, GLONASS
  • Linux OS
Pris: 4495,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.