annonse
annonse
annonse

PS4 Pro

Sær mellemlanding fra PlayStation

PS4 Pro er hverken fugl eller fisk og har derfor svært ved at finde ud af, hvilket ben den skal stå på.

Plus
Den kraftigere indmad giver et flottere billede, hvis du har det rigtige fjernsyn. Gaming i 4K er fantastisk, og HDR giver grafikken et flot løft. Den indbyggede harddisk er nu som standard på 1 terabyte.
Minus
Det er underligt, at man ikke er gået hele vejen og har udstyret maskinen med en 4K Blu-ray-afspiller. Det er endnu alt for tilfældigt, hvordan de enkelte spil udnytter den kraftigere hardware. Har du ikke et 4K-tv, er det svært at anbefale PS4 Pro.

Der var engang, hvor spilkonsoller kunne leve i årevis uden at føle sig truet af især pc’ernes fremmarch. Den tid ser ud til at være forbi, idet både Sony og Microsoft har annonceret nye udgaver af deres konsoller. Fælles for dem begge er dog, at de ikke direkte skal afløse de nuværende maskiner, Xbox One og PlayStation 4, men i stedet fungere som supplementer og ekstra tilbud til den kræsne gamer. Sony er først på markedet med deres PlayStation 4 Pro.

Større og stærkere

Det primære salgsargument for PS4 Pro er muligheden for at afvikle spil i 4K samt understøttelsen af HDR. Til det har Sony øget regnekraften i den nye PS4 Pro betragteligt, så grafikken nu kan afvikles i 4K-opløsning og med mere grafisk lir end tidligere. Her er det vigtigt at nævne, at ikke alle spil kan køres i ægte 4K, som stadig er utrolig ressourcekrævende og derfor forbeholdt ældre titler som f.eks. Skyrim Special Edition. Nyere spil renderes i stedet i en lavere opløsning, hvorefter den opskaleres til 4K, før signalet sendes til tv’et.

Rent fysisk ligner maskinen sin forgænger med den undtagelse, at den har fået en ekstra rille og er blevet lidt større og tungere. En ekstra USB-port har fundet vej til bagsiden, hvilket er en god ting, især hvis du har investeret i PSVR, som nu ikke længere behøver at have et kabel hængende på fronten.

Det vigtigste ved en spilkonsol er dog ikke selve maskinen, men derimod spillene. Lidt over 30 titler understøtter allerede Pro ved lanceringen, men de fleste skal først opdateres via nettet, hvilket betyder download af en masse ekstra gigabyte. For at afvikle i 4K kræves desuden et 4K-tv, hvoraf ikke alle understøtter HDR. Dette faktum præsenterer det første af to væsentlige “problemer” ved PS4 Pro.

Fordi forskellen fra Full HD til 4K langtfra er så drastisk som overgangen fra SD til HD, betyder det, at mange af PlayStations kunder endnu ikke har opgraderet til de nye 4K-tv’er og derfor slet ikke kan drage nytte af den højere opløsning samt HDR.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Du ved reelt ikke hvad du får

Skulle du alligevel være en af dem, der har investeret i et 4K-tv, er det stadig ikke helt tydeligt, hvad du får med PS4 Pro, idet Sony ikke har opstillet nogen definitive krav til udviklerne om, hvordan den ekstra regnekraft skal udnyttes. Eneste krav har været, at alle spil stadig skal kunne afvikles på den gamle PS4, hvilket måske kan gå hen og blive en hæmsko for den kraftigere Pro-model.

Du skelner PS4 Pro-optimerede titler fra almindelige PS4-spil ved hjælp af det påklistrede “PS4 Pro Enhanced”-mærke på spilæsken. Alle PS4-spil kan dog afvikles på maskinen og vil blot blive opskaleret, såfremt de ikke har det særlige klistermærke. Her er det så ganske relevant at spørge, hvad “PS4 Pro Enhanced” egentlig betyder.

Åbent for fortolkning

Som det ser ud lige nu, tolker udviklerne det forskelligt og udnytter derfor også den kraftigere hardware forskelligt. Resultatet er, at man som forbruger sidder tilbage og reelt ikke ved, hvad forskellen på den gamle PS4 og PS4 Pro-udgaven er.

I et spil som Rise of the Tomb Raider har udviklerne forsøgt at gøre det mere tydeligt. Her har man inkluderet specielle Pro-justeringsmuligheder i menuerne, som giver spilleren mulighed for at vælge imellem flere billeder i sekundet eller let opgraderet grafik. Det første er langt at foretrække, da en af hagerne ved netop spilkonsollerne indtil nu har været, at de fleste spil kun afvikles med 30 fps, hvilket jeg som pc-gamer personligt har det lidt svært med. Udsigten til 60 fps på en konsol er derfor glædelig.

(Foto: Producent)
(Foto: Sony)

Flere FPS, skarpere lys og flottere skygger

Desværre er 60 fps ikke målet for alle udviklere, hvorfor et spil som Uncharted 4 stadig hakker lidt derudad, når der sker rigtig meget på skærmen, hvilket er en skam. Forstå mig ret: Det ser stadig blændende godt ud, men det gjorde det også på PS4, hvorfor jeg måske hellere havde set en opskaleret 1080p-udgave med 60 fps.

Det helt nye spil Dishonoured 2 har ikke problemer med frame-raten på hverken PS4 eller PS4 Pro. Her er det til gengæld svært at se forskellen på den almindelige PS4 og Pro-udgaven. Kun tilføjelsen af HDR adskiller de to, hvor lyseffekter fra lanterner og solopgange får én til at spærre øjnene lidt ekstra op. I sidste ende er forskellen dog til at overse.

Er den pengene værd?

Det indlysende spørgsmål efter denne gennemgang er derfor, om PlayStation 4 Pro reelt er pengene værd? Den er noget dyrere end den nye PS4 Slim, større og tungere og larmer lige så meget. Spillene ser ufattelig godt ud i 4K, men det gjorde de nu også i 1080p. Er det tid til en opgradering? Det er svært at give et endegyldigt svar på, og jeg vil derfor i stedet komme med et par retningslinjer.

Har du allerede en PS4 og et Full HD-tv, er der ingen grund til at opgradere. Vent hellere på PlayStation 5. Har du en PS4 og et 4K-tv, er det lidt sværere. Umiddelbart vil jeg stadig sige, at du skal vente. Forskellen er simpelthen for lille. Har du ikke en PS4 og et Full HD-tv er det ligeledes svært at sige endegyldigt ja eller nej. Jeg hælder nok mest til det første, hvis du samtidig overvejer at opgradere til 4K inden for en nær fremtid.

Kun hvis du ikke har en PS4 i forvejen, men allerede har et 4K-tv, vil anbefalingen herfra være tydelig: Ja, selvfølgelig skal du have en PS4 Pro!

Konklusion

PlayStation 4 Pro er en lækker maskine, der giver ekstra liv og regnekraft til Sonys i forvejen populære spilkonsol. Desværre er det en ulempe, at så meget af konsollen er bundet op på 4K-tv og højere opløsning, hvor man i stedet først burde have fokuseret på at forbedre oplevelsen på Full HD-tv. Personligt havde jeg langt foretrukket en højere frame-rate end den højere opløsning. Resultatet er en maskine, der på papiret kan mere end sin lillebror, men alligevel har svært ved at vise sin berettigelse.

Kun tiden kan vise, om spiludviklerne formår at tæmme den nye maskine og presse det ekstra ud af den, som også gør den til et værdigt køb for dem af os, der endnu ikke er hoppet på 4K-bølgen, eller dem, der har en PS4 i forvejen.

Bedste pris på PS4 Pro
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

FAKTA

PlayStation 4 Pro

CPU: x86-64 AMD “Jaguar” octa-core

GPU: 4,20 teraflops, AMD Radeon-baseret grafikmotor

Hukommelse: 8 GB GDDR5

Lager: 1 TB

Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (LE), 3 x Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1), AUX, HDMI (understøtter 4K/HDR), Digital Out (optisk), Blu-Ray-drev

Mål og vægt: 29,5 x 5,5 x 32,7 cm / 3,3 kg

Web: PlayStation.com

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.