annonse
annonse
annonse

Samsung Gear VR 2017

Tag styringen med Gear VR 2017

Grib controlleren og kast dig ud i det virtuelle rum med Samsung Gear VR.

Plus
Den nye controller giver Gear VR nyt liv. Prisbilligt alternativ til de dyrere VR-løsninger.
Minus
Opløsningen i brillen er stadig for dårlig, hvilket giver hovedpine og kvalme.

Samsung havde fat i noget helt rigtigt, da de stort set forærede sidste generation af deres Gear VR-headset væk – naturligvis såfremt man købte en af deres nye telefoner. De fik herved skubbet teknologien ud i stuerne og givet Virtual Reality på mobilen det folkelige gennembrud. Her et år efter er Samsung klar med anden generation af brillen, og du skal nu have penge op af lommen. Er den så værd at bruge penge på?

Læs også: Samsung GEAR VR 2016

Næsten det samme

Overordnet er der ikke sket ret meget på den teknologiske front, og det er derfor med en solid følelse af deja-vu, at vi har kigget på Samsungs Gear VR anno 2017. Det kunne umiddelbart lyde som en skidt ting, men det er det bestemt ikke. Samsung havde i 2016 en af de bedste mobile VR-løsninger, og den nye 2017-udgave lever fint op til denne. Det er der en rigtig god grund til.

Umiddelbart er det stort set den samme brille, som nu relanceres, dog med mindre finjusteringer. Gear VR 2017 er igen lavet i samarbejde med Oculus, der også har deres egen Rift-model. Af små forskelle kan nævnes frontpladen, som nu er gennemsigtig og kan pilles helt af, samt det medfølgende adapterstik, så du også kan bruge 2017-udgaven med ældre telefoner, der ikke har USB-C-indgang.

Den største nyhed

Ligesom den officielle Oculus-brille leveres 2017-udgaven af Samsung Gear VR med en speciel controller. Den markerer en sand revolution i forhold til brugen af brillen, der nu ikke længere er en ren passiv oplevelse. Nej, nu får du mulighed for at interagere direkte med det virtuelle miljø, omend du stadig er langt fra den oplevelse, der fås med løsninger som HTC Vive, hvor din position også trackes via kameraer monteret i lokalet.

Inde i brillen ses controlleren i din hånd i en digital udgave. Denne sender en lysstråle ud i det virtuelle rum, så du kan se, hvad du peger på. Det ligner lidt et lyssværd. Controlleren har en god størrelse og ligger godt i hånden. I spidsen har den en knap til pegefingeren og en berøringsfølsom flade på toppen. Nedenunder sidder tilbage- og Home-knapperne samt volumenknapper. Den kan desværre ikke genoplades, men bruger i stedet to styk AAA-batterier.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fordi 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set er identiske, kan du også købe controlleren løst og bruge den med den gamle model.

Samsung Gear VR 2017 inc. remote
(Foto: Samsung)

De samme svagheder

Også i brug er 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set identiske. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvilken mobil du benytter, men der er bare ikke sket nok på det års tid, der er gået. Du får derfor stadig ikke en høj nok opløsning, hvilket betyder, at linsernes opskalering af displayet gør de enkelte pixels synlige. Det er noget, man kan vænne sig til, hvis man altså ikke bruger brillen for længe ad gangen, og alt efter hvilket indhold man ser på.

En anden ting er muligheden for bevægelsessyge med medfølgende kvalme og hovedpine. Har du allerede hang til dette, kan du også forvente at få det med Gear VR 2017.

Hvad med indholdet?

Noget, der ligeledes blev kritiseret tidligere, var den forholdsvis begrænsede mængde indhold. Meget bestod af korte demoer eller videoer i meget dårlig kvalitet. Her er der heldigvis sket en del. Hvad enten du er typen, der vil betale for dine apps, eller foretrækker at nøjes med gratis indhold, kan du i dag få langt mere og bedre indhold end tidligere.

Flere store virksomheder har fået øjnene op for VR, og eksempelvis Disney er fint repræsenteret med reklamemateriale i VR fra deres nyeste film. Også et firma som Netflix er hoppet med på VR-bølgen. Installér deres app, og du kan sidde og se film og serier i en virtuel stue inde i brillen.

Som en fed detalje afgiver den virtuelle skærm farvet lys ud i det virtuelle rum, du sidder i. Det ser lidt blæret ud. Igen afsløres den elendige opløsning dog tydeligt, og alt det nye HD- og 4K-indhold fremstår grynet og gammeldags.

Hvad skal vi med mobil VR?

Men selv om der er kommet mere indhold, når man stadig til et punkt, hvor det bare ikke er så interessant længere. I længden er det kedeligt at sidde alene lukket inde i sin egen verden, brillen bliver varm at have på, opløsningen er dårlig, og man har måske hang til bevægelsessyge. Så hvad skal vi overhovedet bruge VR til?

Det er et ganske godt spørgsmål, som ingen endnu helt har kunnet svare på. Der er dog ingen tvivl om, at VR har sine forcer. Det at du med en brille på kan transporteres et andet sted hen på Jorden, i universet eller sågar i opdigtede verdener, er ret fantastisk. Men kvaliteten af indholdet skal følge med. Er opløsningen på displayet ikke i orden, så brydes illusionen, og du får bare hovedpine i stedet. Et muligt scenarie kunne være koncerter, sports-events, teater og lignende. Tænk, hvis man i fremtiden kunne købe en VR-billet og se med hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men dér er vi ikke helt endnu.

Mikael med VR-hjelm
(Foto: MH)

Konklusion

Samsung Gear VR 2017 er sjovt, første gang du prøver det, men bliver hurtigt til en kedelig gimmick. Så længe opløsningen ikke er bedre, kan brillen ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye controller puster værdifuldt liv i konceptet, er det et produkt, der på sigt ender med at samle støv.

www.samsung.com

Samsung havde fat i noget helt rigtigt, da de stort set forærede sidste generation af deres Gear VR-headset væk – naturligvis såfremt man købte en af deres nye telefoner. De fik herved skubbet teknologien ud i stuerne og givet Virtual Reality på mobilen det folkelige gennembrud. Her et år efter er Samsung klar med anden generation af brillen, og du skal nu have penge op af lommen. Er den så værd at bruge penge på? Læs også: Samsung GEAR VR 2016

Næsten det samme

Overordnet er der ikke sket ret meget på den teknologiske front, og det er derfor med en solid følelse af deja-vu, at vi har kigget på Samsungs Gear VR anno 2017. Det kunne umiddelbart lyde som en skidt ting, men det er det bestemt ikke. Samsung havde i 2016 en af de bedste mobile VR-løsninger, og den nye 2017-udgave lever fint op til denne. Det er der en rigtig god grund til. Umiddelbart er det stort set den samme brille, som nu relanceres, dog med mindre finjusteringer. Gear VR 2017 er igen lavet i samarbejde med Oculus, der også har deres egen Rift-model. Af små forskelle kan nævnes frontpladen, som nu er gennemsigtig og kan pilles helt af, samt det medfølgende adapterstik, så du også kan bruge 2017-udgaven med ældre telefoner, der ikke har USB-C-indgang.

Den største nyhed

Ligesom den officielle Oculus-brille leveres 2017-udgaven af Samsung Gear VR med en speciel controller. Den markerer en sand revolution i forhold til brugen af brillen, der nu ikke længere er en ren passiv oplevelse. Nej, nu får du mulighed for at interagere direkte med det virtuelle miljø, omend du stadig er langt fra den oplevelse, der fås med løsninger som HTC Vive, hvor din position også trackes via kameraer monteret i lokalet. Inde i brillen ses controlleren i din hånd i en digital udgave. Denne sender en lysstråle ud i det virtuelle rum, så du kan se, hvad du peger på. Det ligner lidt et lyssværd. Controlleren har en god størrelse og ligger godt i hånden. I spidsen har den en knap til pegefingeren og en berøringsfølsom flade på toppen. Nedenunder sidder tilbage- og Home-knapperne samt volumenknapper. Den kan desværre ikke genoplades, men bruger i stedet to styk AAA-batterier. Fordi 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set er identiske, kan du også købe controlleren løst og bruge den med den gamle model. [caption id="attachment_70270" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR 2017 inc. remote (Foto: Samsung)[/caption]

De samme svagheder

Også i brug er 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set identiske. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvilken mobil du benytter, men der er bare ikke sket nok på det års tid, der er gået. Du får derfor stadig ikke en høj nok opløsning, hvilket betyder, at linsernes opskalering af displayet gør de enkelte pixels synlige. Det er noget, man kan vænne sig til, hvis man altså ikke bruger brillen for længe ad gangen, og alt efter hvilket indhold man ser på. En anden ting er muligheden for bevægelsessyge med medfølgende kvalme og hovedpine. Har du allerede hang til dette, kan du også forvente at få det med Gear VR 2017.

Hvad med indholdet?

Noget, der ligeledes blev kritiseret tidligere, var den forholdsvis begrænsede mængde indhold. Meget bestod af korte demoer eller videoer i meget dårlig kvalitet. Her er der heldigvis sket en del. Hvad enten du er typen, der vil betale for dine apps, eller foretrækker at nøjes med gratis indhold, kan du i dag få langt mere og bedre indhold end tidligere. Flere store virksomheder har fået øjnene op for VR, og eksempelvis Disney er fint repræsenteret med reklamemateriale i VR fra deres nyeste film. Også et firma som Netflix er hoppet med på VR-bølgen. Installér deres app, og du kan sidde og se film og serier i en virtuel stue inde i brillen. Som en fed detalje afgiver den virtuelle skærm farvet lys ud i det virtuelle rum, du sidder i. Det ser lidt blæret ud. Igen afsløres den elendige opløsning dog tydeligt, og alt det nye HD- og 4K-indhold fremstår grynet og gammeldags.

Hvad skal vi med mobil VR?

Men selv om der er kommet mere indhold, når man stadig til et punkt, hvor det bare ikke er så interessant længere. I længden er det kedeligt at sidde alene lukket inde i sin egen verden, brillen bliver varm at have på, opløsningen er dårlig, og man har måske hang til bevægelsessyge. Så hvad skal vi overhovedet bruge VR til? Det er et ganske godt spørgsmål, som ingen endnu helt har kunnet svare på. Der er dog ingen tvivl om, at VR har sine forcer. Det at du med en brille på kan transporteres et andet sted hen på Jorden, i universet eller sågar i opdigtede verdener, er ret fantastisk. Men kvaliteten af indholdet skal følge med. Er opløsningen på displayet ikke i orden, så brydes illusionen, og du får bare hovedpine i stedet. Et muligt scenarie kunne være koncerter, sports-events, teater og lignende. Tænk, hvis man i fremtiden kunne købe en VR-billet og se med hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men dér er vi ikke helt endnu. [caption id="attachment_70271" align="alignnone" width="460"]Mikael med VR-hjelm (Foto: MH)[/caption]

Konklusion

Samsung Gear VR 2017 er sjovt, første gang du prøver det, men bliver hurtigt til en kedelig gimmick. Så længe opløsningen ikke er bedre, kan brillen ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye controller puster værdifuldt liv i konceptet, er det et produkt, der på sigt ender med at samle støv. www.samsung.com
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Samsung Gear VR 2017
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, nærhedssensor Mål: 98,6 x 207,1 x 120,7 mm Vægt: 345 g Kompatibel med: Galaxy Note8, S8, S8+,
S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge Web: samsung.com

Pris: 995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.