annonse
annonse
Test af: Samsung NX300

Smartere, bedre og pænere

Samsung har forsøgt at gøre NX300 lige så nemt at bruge som en smartphone. Heldigvis er billedkvaliteten af den seriøse slags.

Lyd & Billede mener

Detaljerig billedkvalitet Glimrende trykfølsom skærm Wi-Fi og NFC Adobe Lightroom 4
Moderat batteritid Ingen mulighed for søger Glat plasthus
annonse

Blandt kompakte systemkameraer er det her et af de lækreste. Under de elegante linjer skjuler sig en rå billedsensor på 20 megapixel, og størstedelen af betjeningen foregår på den store trykfølsomme skærm. Lidt som smartphone møder systemkamera. Ikke så forskelligt fra Samsung Galaxy Camera med Android-operativsystemet, men NX300 er langt mere vellykket.

Kameraet er baseret på det allerede velfungerende NX210, som vi testede i 2012, men forbedret på mange væsentlige punkter. Ligesom forgængeren er NX300 rettet mod amatørfotografer med ambitioner, som kan lide at fotografere det meste, de ser. Her er ingen søger, men skærmen er 8,6 cm stor og berøringsfølsom.

Indvendig er en ny billedprocessor og 20 megapixel opløsning fristende træk. Det har nemlig sørget for udvidet lysfølsomhed til ISO 25.600 med bedre støjkontrol, 1/6000 sekund som korteste lukkertid og hybrid autofokus. Hele 247 punkter arbejder med kontrastfokus, mens 105 punkter er fasedetekterende. En opløsning, som skal give hurtig og præcis autofokus ved alle lysforhold, også under video-optagelse.

Wi-Fi og NFC
Kameraet har naturligvis Wi-Fi, som gør det muligt at overføre trådløst til mobilen eller tabletten. Samsung har også en Smart Camera app til iOS og Android, som man kan uploade billeder fra kameraet til, og Remote Viewfinder, hvor man fjernstyrer kameraet fra mobilen. Men det har også NFC – Near Field Communication – i lighed med det nærmest rivaliserende kamera, Panasonic Lumix G6 til 6.000 kroner.

Med NFC gøres opsætningen af Wi-Fi og trådløs overførsel til en leg. Man holder en mobil med NFC ind til kameraet, og så laves alle de indstillinger, der er brug for, i et snuptag. Ingen frustrerende knaptryk længere. Foreløbig er det kun få smartphones, der har NFC, så har man f.eks. en iPhone uden NFC, må man taste password til kameraet ind på mobilen.

Wi-Fi er også praktisk på andre måder. Man kan uploade billeder til Facebook, Picasa, YouTube, SkyDrive og tjenester i skyen, og kommunikere med f.eks. smart-tv’er, som kan vise billederne fra kameraet via Wi-Fi.

God brugervenlighed
Alle, der er vant til en smartphone, finder hurtigt ud af, hvordan man betjener NX300 med den trykfølsomme skærm. Nogle af responserne på pegefingeren er i den træge ende, men man lærer at leve med det. Skærmmenuen er relativt overskuelig, delt op i vinduer med symboler, som den er, og desuden kan man aktivere en hurtigmenu på objektiver, som har en iFn-knap.

På toppladen i aluminium sidder et indstillingshjul, som bl.a. giver fotografen blænde- eller lukkertidsvalg. Der sidder også en hurtigknap til at starte Wi-Fi – bare husk at aktivere Wi-Fi og start Samsung-app’en på mobilen.

Samsung-NX300-bak

Selv om udførelsen med top- og bundplade i aluminium ser flot ud, er kameraets glatte plastoverflade alt andet end gribevenlig. Og den fine udformning af håndgrebet hjælper ikke så meget. Da tommelgrebet bagpå også er i plast, tog jeg ofte mig selv i at bruge NX300 som tohåndskamera for at få det bedst mulige greb.

NX300 findes i tre farveversioner. En med sort kamerakrop, en i hvid og en i en dyb brun farve. Alle med aluminiumstop og -bund og en separat blitz, som monteres i blitzskoen. Foreløbig leveres kameraet i to kitversioner. En med 18-55 mm III zoom, som vi testede kameraet med, og en med en mere kompakt 20-50 mm f/3.6-5.6. 18-55 mm har integreret billedstabilisator.

3D
Samtidig med lanceringen af NX300 udsender Samsung en ny 45 mm (modsvarer 67 mm) til ca. 4.000 kroner, med blænde f/1.8 og en original løsning til at kunne tage 3D-billeder med kameraet. Som udgangspunkt er det en kompakt portrætlinse, men med en knap på objektivet kan man forvandle den til et 3D-objektiv. To små LCD-paneler grupperer sig i centrum af objektivet og veksler mellem at blokkere hver sin halvdel af billedet, mens kameraet optager lyset fra de to halvdele og kombinerer det til et 3D-billede eller 3D-video.

Glimrende detaljeskarphed og kontrast
Samsungs 3D-objektiv var dog ikke tilgængeligt til test, så alt er baseret på den nye 18-55 mm zoom. Skudtakten på 8,6 billeder i sekundet er absolut godkendt, men bufferen sænker skudhastigheden betydeligt efter 12-14 eksponeringer. Sammen med kontinuerlig autofokus er det alligevel muligt at fryse actionsekvenser og samtidig få skarpe billeder. Autofokussen er ikke helt i klasse med Olympus OM-D, men hastigheden og præcisionen er bestemt et fremskridt i forhold til NX210, og NX300 er absolut blandt de bedre i denne disciplin.

Billedkvaliteten er også bedre. Fra tidligere ved vi, at opløsningen og detaljeskarpheden er så høj, at de kun begrænses af den optiske kvalitet. ISO-ydelsen på NX210 var ikke imponerende, men her er fremskridtet tydeligt. NX300 leverer varen op til ISO 3200, hvor svag kornstøj dukker op. Selv ISO 6400 er fuldt brugbart, selv om farvestøjen gør sit markante indtog. Men derfra og op til ISO 25.600 bliver det frygtelig grovkornet. Men det er trods alt en respektabel ydelse og fuldt på højde med det bedste, vi har set fra Sonys NEX-serie.

Farvegengivelsen fra jpeg-filerne er også en synlig forbedring i forhold til forgængeren. Hudtoner har ikke helt den samme rige tonalitet som fra Fujifilms og Olympus’ bedste, men afvigelserne hos NX300 er kun marginale.

Kontrast og billeddynamik er godt varetaget, og det eneste, jeg til slut har at udsætte på kameraet, er egentlig fortegning og vignettering. Men det er noget, zoomobjektivet står for. Sådanne ting kan der i øvrigt kompenseres for i softwaren, og Samsung vedlægger en Adobe Lightroom 4 licens. Så er man sikret himmelråbende meget mere fleksibel efterbehandling, end hvad der er normalt fra software, som følger med kameraer.

Stærk udfordrer
Endelig, er jeg fristet til at sige. Samsung har langsomt, men sikkert forbedret systemkameraerne for hver generation, men var på enkelte områder ikke nået helt til tops. Det har de klaret med NX300, som er en stærk udfordrer til Sonys, Olympus’ og Panasonics kompakte systemkameraer. Og Wi-Fi og NFC åbner for nye muligheder for styring af kameraet og deling af billeder.

Brugervenligheden er rigtig god, og billedkvaliteten er endelig i topklasse. Hvad mere kan man forlange? Ud over lidt bedre gribevenlighed på næste generation …

Fakta & Rating:
 • Pris: 5.999,-
  • Type: Systemkamera med 20,3 MP APS-C billedsensor
  • Optik: 18-55 mm f/3.5-5.6 (modsv. 27-82 mm)
  • Skærm: 8,3 cm vipbar AMOLED, 768K billedpunkter
  • Højdepunkter: Wi-Fi, NFC, trykfølsom skærm, hybrid AF, 8,6 fps

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse