annonse
annonse
annonse

Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For dem, der gerne vil have et komplet topklasse-tv med gnistrende skarpt billede og fuldfed lyd, er Sonys 4K-topmodel den rigtige vej at gå.

Sony-skærmen giver en førsteklasses tv-oplevelse med barberknivskarpt billede og krystalklar lyd. Billedkvaliteten er fremragende, uanset om man ser tv, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterede højttalere giver solid lyd, men medfører også, at tv’et bliver tungt og pladskrævende. Betragtningsvinklen er ganske snæver, og billedet bliver blegere ude på siden.
annonse

Sidste års model KD-65X9005A var et fornemt tv på alle måder, og vi tøvede ikke med at kåre det til Årets Billedprodukt 2013. I år har stort set alle konkurrenterne dog lanceret 4K-tv’er. Så spørgsmålet er, om Sony stadig fører, eller de har tabt deres forspring …

Årets model, KD-65X9005B, ligner forgængeren på mange måder, men har fået nogle vigtige ændringer både indvendig og udvendig. Skærmen er kileformet og bliver gradvis tykkere mod bunden. Det giver bedre plads til højttalerne, men også et lidt tykkere udseende, især sammenlignet med de millimetertynde OLED-fjernsyn.
65 tommers versionen er da også en kolos af et tv: De sidemonterede højttalere bidrager til at gøre det over 1,7 meter bredt og næsten 50 kg tungt! Det er derfor et tv, man bør være to om at håndtere, og eventuel vægmontering bør ske med solid forankring!

Brugervenlighed og funktioner
KD-65X9005B har gode tilslutningsmuligheder. Alle fire HDMI-indgange understøtter 4K, og der medfølger en samleboks (“port replicator”), som kan skjules i skabet med kun en enkelt ledning op til skærmen, hvis tv’et skal vægmonteres.

Sony har indbygget kamera til Skype videokonferencer og understøtter sociale medier som Facebook og Twitter. Netflix-app’en giver også adgang til 4K, hvis man har tilstrækkelig god internetforbindelse.

Tv’et kan betjenes med en traditionel fjernbetjening eller den nye One Flick Remote med integreret trackpad, som styres ved at lade tommelfingeren glide hen over pegefeltet. Det forenkler betjeningen ved at reducere antallet af klik, men er ikke lige så smidigt som LG’s og Samsungs pegefjernbetjeninger. Vi foretrækker derfor at have den almindelige fjernbetjening ved hånden til mere avanceret brug.

Billedkvalitet
Vi startede med forskellige PVR-optagelser i HD-kvalitet (720p) og blev umiddelbart imponeret. Trods sine 65 tommer og 3840 x 2160 pixel får Sony-skærmen det relativt komprimerede HD-signal til at se overraskende godt ud. Billedprocesseringen lægger lidt ekstra skarphed til, uden at konturerne bliver hårde eller grovkornede. Vores fodboldoptagelser gengives med detaljerne i behold, og små ting som græsstrå og trøjenumre er tydelige.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi en smagsprøve på, hvad Sony-skærmen kan, når den får endnu bedre råvarer serveret. Blu-ray-disken er nemlig en såkaldt “Mastered in 4K” originalfilm, der er nedskaleret til Full HD, med større farverum og flere detaljer end almindelige Blu-ray-titler. Det udnytter Sonys indbyggede 4K-billedprocessor X-Reality Pro til at genskabe et billede, der skal ligne 4K-originalen mest muligt. Resultatet er da også rigtig lækkert, med imponerende farverigdom og detaljer selv af Blu-ray at være.

Selv om Sony et langt stykke af vejen formår at “lave vin af vand”, så er det ægte, uforfalsket 4K-indhold, vi er ude efter. Med KD-65X9005B får vi endelig adgang til Netflix i 4K-versionen: Så længe man har tilstrækkelig god netværkshastighed (15 Mbit/s eller mere), vil Netflix-app’en automatisk registrere, at man har et 4K-tv, og gøre indholdet tilgængeligt, og vi får det længe ventede 4K Ultra HD-logo i hjørnet.

Anden sæson af House of Cards er den første serie i 4K-opløsning, og vi bliver både imponeret og lidt skuffet på samme tid. Jo, billedet er ekstremt skarp og med betydelig flere detaljer end selv de bedste Blu-ray-disks. Kevin Spacey og hans politiske støtter ser skræmmende virkelighedstro ud. Netflix-overførslen er også imponerende uden irriterende komprimering af billedet.

Så hvad er problemet? Det er bare, at House of Cards er en relativt langsommelig serie med mange statiske dialogscener og ikke byder på den store wow-effekt billedmæssigt. Og er man først blevet vant til 4K-kvalitet, så vil man selvfølgelig have mere!

Hvad angår den generelle billedkvalitet, står Sony-skærmen til en meget høj karakter. Den har overlegen kontrast med en evne til at vise alt fra bælgmørke skyggedetaljer til blændende hvid i det samme billede, som rent faktisk kan minde om de bedste plasma- og OLED-skærme. Vi formoder, at Sonys billedprocessering X-tended Dynamic Range spiller en rolle her.

Nogle små ankepunkter: Farvegengivelsen er flot og nuanceret, men med lidt mere overdrevet farvemætning end konkurrenten fra Panasonic. Der er heller ikke lige så omfattende fabriksindstillinger eller kalibreringsmuligheder. Sortniveauet er rigtig godt af LCD at være, men lysfordelingen er ikke så jævn, som man kunne ønske: Vores testeksemplar havde synlig “blødning” af lys ude i venstre side. Betragtningsvinklen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ud til siden, før farverne bliver mere falmede og unuancerede.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en udfordring i at skulle forbedre lyden fra sidste års model, som efter vores mening havde klassens bedste lydkvalitet. Højttalerne er flyttet nedad for at udnytte den ekstra kabinetvolumen og har fået mere effektive forstærkere. Og vi har sjældent hørt MTV’s live-koncerter gengivet bedre. Diskanten er klar og tydelig, og mellemtonen ligeså. Lydbilledet er stort og bredt, og minder mere om hi-fi end tv.

Sony håndterer høj volumen og dynamiske hændelser, uden at lyden bliver hård, og egner sig fortrinligt til både tale, film og musikprogrammer.

Vi fik samtidig mulighed for at teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, der er ekstraudstyr til årets Bravia-modeller. Den sluttes let til tv’et via en medfølgende USB-dongle og giver betydelig mere rækkevidde og større tyngde i bas-effekterne. Resultatet er et komplet lydsystem, der kan konkurrere med de bedste soundbars derude.

Konklusion
Sony KD-65X9005B scorer meget højt på alle vores testkriterier. Selv om det er et 4K-tv, giver det også et solidt indtryk på almindelige HD-udsendelser. Billedkvaliteten er forbavsende god, uanset hvad man fodrer det med. 65X9005B giver også adgang til ægte 4K-indhold gennem Netflix, hvilket lover godt for fremtiden.

Det omfattende lydsystem kan være en fordel eller en ulempe, alt efter hvordan man ser på det: De sidemonterede højttalere optager unægtelig meget plads, men giver også overbevisende lydkvalitet. For dem, der ønsker et alt-i-et high-end tv, er Sony et naturligt valg.

Bedste pris på Sony KD-65X9005B
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • 65" 4K, 3840 x 2160
  • 4 x HDMI, 3 x USB
  • Netflix 4K
  • X-Reality Pro
Pris: 34999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

annonse

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

annonse

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.

anmeldelse
Close

Not even close…

Action-thriller sat i Marokko, med haltende manuskript og ditto udførelse.