TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony SRS-X9

Udsøgt lyd til høj pris

Trådløs og kompakt alt-i-en højttaler med lækker lyd.

Af / 19/06/2014 - 05:46
Sony SRS-X9

Lyd & Billede mener

  • Her får man god, opløst lyd fra et kompakt alt-i-et system. Lydbilledet er luftigt, mens der er et godt fundament i bassen, uden at det går ud over det vigtige mellemtoneområde. AirPlay, Bluetooth og USB DAC er indbygget.
  • Man får ikke samme bredde i lydbilledet som fra separate højttalere. Kompromiset er lige lovlig dyrt.

Det bliver ikke mere praktisk end en simpel trådløs alt-i-en højttaler, som placeres i reolen eller tv-møblet. I forhold til et større hi-fi-system er det et behageligt kompromis, men mange gange lyder det ikke særlig godt.

Det vil Sony ikke stå model til, og derfor har de proppet deres kompakte SRS-X9 med udsøgte komponenter. Den understøtter højopløst lyd og er tungt og robust bygget i forhold til sine kompakte mål.

Et bas-element i midten får hjælp af to passive bas-radiatorer, som giver ekstra dybde. To mellemtone-elementer er der – et på hver side af frontpanelet. Over dem sidder to såkaldte superdiskanter, ligesom der sidder to mere på toppladen for at give større spredning af overtonerne helt op til 45 kHz og dermed et større lydbillede.

Sony_SRS-X9(2)

En USB digitalindgang på bagsiden dekoder højopløste lydformater fra pc eller Mac op til 24 bit/192 kHz og endda Sonys eget DSD-format.

Annonce

DSD
I 1999 lancerede Sony SACD som et bedre alternativ til cd’er, netop med lydformatet DSD. SACD var en konkurrent til DVD-Audio, men mens sidstnævnte anvender PCM-teknologi, der er nært beslægtet med cd, bare med højere opløsning, anvender SACD såkaldt Direct Stream Digital. Det er lidt kompliceret, men det drejer sig om et 1 bit signal, som i stedet har en tårnhøj sample-frekvens (2,8-5,6 MHz).

Mange audiofile foretrak SACD frem for DVD-Audio. I dag kan man købe og downloade musikfiler i DSD-format, og det er dem, USB-indgangen på SRS-X9 er beregnet til.

Nemmere streaming
Hvis du vil have det let og trådløst, kan du bruge Bluetooth direkte fra din mobiltelefon eller tablet. Højttaleren understøtter både aptX og AAC for bedst mulig lyd via Bluetooth. Har du en NFC-kompatibel telefon, så er det bare at føre den hen til højttaleren, og de forbindes automatisk, så musikken kan spille.

Hvis mobilen understøtter NFC, skal du bare holde den hen til højttaleren, og de forbindes trådløst via Bluetooth. Så kan der spilles op til dans!
Hvis mobilen understøtter NFC, skal du bare holde den hen til højttaleren, og de forbindes trådløst via Bluetooth. Så kan der spilles op til dans!

Alternativt er der også indbygget AirPlay, som giver tabsfri streaming af musik fra Apple-enheder og iTunes musikafspilleren. For at bruge AirPlay skal X9 sluttes til dit hjemmenetværk enten via Wi-Fi eller med kabel.

Mobil-app
Mobil-app’en SongPal er nødvendig for at koble SRS-X9 på det trådløse netværk. Den kan også bruges til at spille musik fra mobilen, og du kan tilføje både Netflix, Spotify og YouTube. Men de fungerer, uanset om du åbner dem via SongPal eller direkte i din telefon, da streamingen foregår via Bluetooth eller AirPlay.

Dybere bas takket være to passive bas-radiatorer på hver side af bas-elementet. Superdiskanter over mellemtone-elementerne og på toppladen giver mere luftig lyd.
Dybere bas takket være to passive bas-radiatorer på hver side af bas-elementet. Superdiskanter over mellemtone-elementerne og på toppladen giver mere luftig lyd.

En undtagelse er Spotify, fordi X9 har indbygget Spotify Connect. Det aktiveres gennem app’en, og Spotify åbnes som normalt – så du tror, du spiller Spotify fra mobiltelefonen, men i virkeligheden sker al afspilning i selve højttaleren.

Hvis du streamer musik i cd-kvalitet fra WiMP HiFi, kan det enten gøres fra iPhone eller iPad via AirPlay eller fra din pc eller Mac via USB-indgangen.

Brugervenlig
SRS-X9 kan bare stå på en hylde, og den er let at finde ud af. På en lille medfølgende fjernbetjening kan man vælge kilde og indstille volumen, let og elegant.

Lydstyrken kan også justeres direkte fra smartphone eller tablet, når de bruges til at streame lyd fra film eller musik, men så stopper den et stykke under det maksimum, højttaleren faktisk kan præstere. Hvis du vil have det endnu højere, må du bruge fjernbetjeningen.

Balanceret lydbillede
Da jeg først koblede højttaleren til, vidste jeg ikke, hvad den kostede. Omkring 4.000 kroner gættede jeg på forhånd på. Og med det i baghovedet blev jeg virkelig imponeret over lydkvaliteten. Det første, der slog mig, var at der ikke er nogen blærerøvseffekt her. Ingen pukkel i bassen, der skal snyde mere tryk ud af lyden. Ingen tilbageholdende mellemtone for at snyde en mere luftig diskant frem. I stedet kommer musikken åbent og naturligt ud af højttaleren.

Sony_SRX-X9_cutthrough2

F.eks. sangen “Blood Beech” fra danske Kashmirs album E.A.R. Lidt Radiohead-agtig elektronisk popmusik, der har et stort og opløst lydlandskab med mange klanglag. Kasper Eistrups stemme kommer klart og tydeligt frem, og det samme gør percussion og overtoner fra synthesizer og guitar. Der er også god substans i bassen, uden at den bliver overdrevet.

Norske Totti Berghs saxofon er fyldig og samtidig sprød og luftig. Der er god dynamik her – når man ikke spiller for højt, for så lyder det fladt. Hvis man holder sig til et normalt lytteniveau, lyder det både uanstrengt, åbent og fint.

Elektrolarm
Den svenske elektroduo The Knife står for ganske støjende elektronisk musik, og deres seneste album, Shaking the Habitual, er percussion-larm af højeste klasse. Selv om Sonys højttaler nok havde det bedre med at gengive de mere afdæmpede toner fra Kashmir, lyder det slet ikke dårligt.

Hvis du er meget glad for dybbas, vil du savne en subwoofer-udgang. Men højttaleren klarer sig imponerende godt på egen hånd; Sony opgiver den til at gå ned til 45 Hz, og det tror jeg gerne på.

Funky
Daft Punks Random Access Memories er et rimelig funky album med ægte trommer, guitar og elbas, der giver det et meget organisk præg. Produktionen er enormt god, og i 24 bit/88,2 kHz opløsning lyder det usædvanlig stort og luftigt.

Det lykkes faktisk den lille Sony-højttaler at få en god del af dette frem, selv om den selvfølgelig ikke giver et lige så bredt og dybt lydbillede som to separate højttalere med nogle meters afstand imellem. Ikke desto mindre synes jeg, det er rart at lytte til.

Konklusion
SRS-X9 tager ægte hi-fi-lyd og skalerer det ned til et mindre format, uden at man umiddelbart savner noget. Det vigtigste er, at den balancerer lyden så godt, som den gør.

Jeg sagde, at jeg først troede, den kostede 4.000 kroner. Til den pris ville det have været et kanon køb, der havde givet iPod-højttalere som Ruark Audio R2i (tidligere Vita Audio) hård konkurrence. Men i stedet det koster den næsten 6.000 kroner. Så taler vi pludselig om ret mange penge.

Canton Musicbox M, som vi testede i Lyd & Billede #4 2014, koster godt 1.000 kroner mere end Sony og giver meget kraftigere lyd. Men den har ikke Sonys klarhed i lyden og mangler USB digitalindgang og AirPlay (AirPlay-versionen, Musicbox Air, koster omkring en tusse mere). Hvis man sammenligner med Musicbox M, synes Sony derfor ikke at være for dyr, selv om den altså ikke har samme råstyrke.

Alt i alt er Sony SRS-X9 et rigtig godt produkt med udsøgt balance i lydbilledet og flere kræfter, end man skulle tro. Et glimrende kompromis for dem, der ikke vil have, at tingene fylder. Man må dog give afkald på den dybeste bas og den store stereobredde. Og noget slagkraft. Den burde måske være billigere, men hvis det ville betyde, at man mistede nogle funktioner eller fik dårligere lyd, så betaler vi hellere de ekstra kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet