annonse
annonse

Bowers & Wilkins CM10

Større er bedre

CM10 er den nye topmodel i Bowers & Wilkins’ CM-serie og beviser, at det kan betale sig at udvikle på et allerede succesfuldt koncept.

Lyd & Billede mener

B&W CM10 har et stort lydbillede, der kan fylde et endnu større rum. De spiller engagerende og med stor autoritet, og gør det simpelthen sjovt at lytte til musik.
Højttalerne kræver meget plads for at komme til deres ret. Det store lydbillede bliver let for meget i et mindre rum.

Britiske Bowers & Wilkins er en af de store højttalerproducenter på verdensplan. Firmaets højttalerserier plejer at være på markedet i mange år, og det er gennemtænkte konstruktioner, som er bygget til at holde. B&W er ikke så modtagelige for modeluner, men holder på deres koncept med egne specialiteter, som jævnligt finpudses og forbedres.

Her ser vi på de nyeste højttalere fra producenten, CM10, der er trevejs basrefleks gulvhøjttalere med flere af de velkendte B&W-specialiteter.

Flagskib
CM10 er flagskibet i CM-serien, som er den næststørste serie i B&W’s program. Højttalerne er lige så høje og brede som den tidligere topmodel i serien, CM9, men næsten 4 cm dybere. De meterhøje højttalere står på en temmelig stor rektangulær fod, som man kan skrue spikes i.

Selv om CM10 er af samme størrelse som CM9, er det lykkedes at få et tredje bas-element ind i kabinettet. Til gengæld er diskanten flyttet op oven på kabinettet i et typisk B&W-hus ligesom på firmaets topmodeller i 800 Diamond-serien. Det skulle ifølge producenten forbedre både spredning og stereoperspektiv betydeligt. At sætte diskanten op på toppen af kabinettet er noget, som Bowers & Wilkins har gjort på deres topmodeller siden slutningen af 70’erne.

Andre nyheder er en nyudviklet aluminium sandwich-diskantmembran, og at FST-mellemtonen rent mekanisk er koblet fri af kabinettet på samme måde som i 800-serien. FST (Fixed Suspension Transducer) er en B&W-specialitet, hvor kevlar mellemtone-membranen bevæger sig meget lidt, så man kan anvende et minimalt, skjult kantophæng. Det skulle give en bedre transient-opløsning og gør også, at elementet kan gå længere op i frekvens.

BowersWilkins-CM10-SatinWhite-Grille-off-copy

Basporten er bagudrettet og sidder oven over terminalerne. Den har en særlig overflade med små fordybninger, ligesom en golfbold, hvilket ifølge B&W giver bedre luftgennemstrømning. Til forskel fra stativhøjttalerne PM1, som er påført et kompositmateriale for at gøre kabinettet mere dødt, har CM10 et mere klassisk kabinet. Det fås i wenge og palisander, mat hvid eller med sort højglans-finish.

Stor autoritet
Højttalere fra Bowers & Wilkins plejer at tiltrække modsatrettede kommentarer. Mange synes, at de spiller lige i øjet, mens andre har indvendinger mod primært diskanten. Jeg har ikke noget problem med deres diskant, snarere tværtimod. Og slet ikke den nye diskant her, som efter min mening er et tydeligt fremskridt.

Det er klart, at B&W har nogle gennemgående træk i deres højttalere. De byder som regel på en åben og meget håndgribelig lydoplevelse, som folk, der kan lide en lidt mere løs og tilbagelænet gengivelse, kan synes er lige lovlig livlig. Vi andre ser dem som engagerende højttalere; de opfordrer ligesom til at høre musik og gør det spændende at lytte. Man får kort sagt en god oplevelse med musikken.

  • 3-vejs basrefleks gulvhøjttalere
  • Bestykning: 1" sandwich aluminiumdiskant-dome, 6" vævet kevlar FST-mellemtone, 3 x 6,5" pap/kevlar bas-element
  • Frekvensområde: 45 Hz – 28 kHz
  • Følsomhed: 90 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Delefrekvenser: 350 Hz, 4 kHz
  • Mål (selve kabinettet): 99 x 20 x 33,7 cm
  • Vægt: 33,5 kg
Pris: 25998,-