annonse
annonse

Test af: Dali Epicon 8

Storebror rammer plet

Vi har tidligere været enormt positive over for de mindre modeller i Dalis Epicon-serie. Men storebror er endnu bedre.

Lyd & Billede mener

Fantastisk ren lyd Vidunderlig helhed
Fysisk stor
annonse

Epicon er den seneste serie fra Dali, og samtidig er det den mest ambitiøse rent lydmæssigt fra firmaet til dato. Det betyder, at det ikke er billige højttalere, men er de billige i forhold til præstationerne? Det kunne jeg selv danne mig et indtryk af, da jeg testede den mindste, Epicon 2, sidste år, og min kollega Geir Nordbys test af Epicon 6 medførte, at Lyd & Billede kårede den til Årets High-End Højttaler 2012.

Det fremprovokerede en del næserynken i branchen. Dali? High-end? Ja, absolut, og den europæiske EISA-jury bakkede op med at give Epicon 8 – som netop denne test kigger nærmere på – prisen som årets High-End Højttaler. Selv havde jeg for mange år siden en helt suveræn high-end oplevelse med Dali MegaLine, så at firmaet ikke er fremmed, hvad high-end angår, vidste jeg allerede.

Storebror er størst
Epicon 8 er seriens storebror, og den er på alle måder en fuldvoksen højttaler. Det plejer at betyde, at den også kræver godt med plads for at kunne præstere sit bedste. Men Epicon 8 er faktisk konstrueret til at kunne stå ret nær en bagvæg – så tæt som 35 cm, angiver man i specifikationerne. Dog indebærer det ikke, at den kan placeres hvor som helst; den kræver faktisk et ret stort rum for at komme helt til sin ret. Og den kunne uden problemer spille mine 58 kvadratmeter op, uden på nogen måde at stresse.

Epicon8-terminal-04

Det er et stort kabinet; højttaleren er ca. 123 cm høj. Front, sider og top er formpresset i en varme-lamineringsproces for at give en afrundet form, som skal mindske resonanser i kabinettet. I og med at Dali anvender dæmpningsmateriale så sparsomt som muligt – det skal kun være dér, hvor det virkelig gør nytte, siger man – stiller det også krav til kabinettets formgivning og stabilitet.

Selv finishen er i særklasse med højglanslak i ti lag, Det kommer der hele 2 mm lag lak ud af, hvilket også hjælper både på stabilitet og med at tage livet af resonanser.

Begge bas-elementer har hver sit kammer med hver sin basport på bagsiden. Delingsfilteret sidder i sit eget separate kammer i bunden, for at intet mekanisk påvirkes af lydtrykket. Og terminalerne er helt enkelt kanon!

Innovativ teknik
Epicon 8 indeholder en hel del elementteknik, som er både ny og innovativ. Højttaleren er specificeret som en 3,5-vejs konstruktion. Bassen bliver der taget hånd om af to 8 tommers elementer, og mellemregisteret af et 6,5 tommers element. Disse tre elementer er med membran med Dalis sædvanlige blanding af træfiber og pap samt den nye opfindelse til Epicon-serien, det såkaldte Linear Drive Magnet System.

Det indebærer både et nyt magnetmateriale (SMC) og en ny form på magnetmotoren, eftersom materialet kan støbes i den ønskede form. Det giver nogle enorme fordele ifølge Dali, men er ikke nogen specielt billig løsning. Det gør, at vi nok ikke – i hvert fald inden for en overskuelig fremtid – får konceptet at se deriveret ned i firmaets billigere serier. SMC er baseret på presset jernpulver med lineære magnetiske egenskaber i hele frekvensområdet. Det gør, at forvrængningen kan reduceres – og det kan høres!

Desuden giver aluminiumringe omkring polstykket mere stabile elektriske egenskaber i svingspolen. Ud over lav forvrængning skal Linear Drive også give højttaler-elementet en mere jævn og mere forstærkervenlig impedanskurve, siger man hos Dali, uden drop og vanskelige fasevinkler. Uanset hvad, så giver det en vældig tiltalende og letflydende gengivelse med en usædvanlig renhed. Det lyder ganske enkelt vældig naturligt og “stressfrit” fra højttaleren.

På diskantsiden anvender man Dalis egen “dobbeltdiskant”, der består af både et bånd og en dome – uden delingsfilter imellem – som både komplementerer hinanden og tager hånd om hver sin del af diskantområdet. Magnetsystemet er, sammenlignet med tidligere, blevet større med ventileret polstykke, stort bagkammer og avanceret dæmpning. Hos Dali mener man, at hybriddiskanten kombinerer fordelene fra dome- og båndprincipperne, så man “både får høj belastningsevne, stor horisontal spredning og en silkeblød og luftig diskantgengivelse”.

Stor og lille
“Her er ingen blære-effekt, bare en utrolig ren lyd,” skrev Geir Nordby om Epicon 6 – og alt hvad Geir skrev i vores test af Epicon 6, gælder faktisk også for Epicon 8; du får ligesom bare mere af det hele. Meget mere faktisk. Det er en større højttaler, og den lyder også større. Det lader til, at der er virkelig meget kraft her, og jeg har ikke savnet lydtryk – tværtimod!

Fakta & Rating:
  • 3,5-vejs basrefleks gulvhøjttalere
  • Diskant: 29 mm soft dome/55 mm bånd
  • Mellemregister: 6,5"
  • Bas: 2 x 8"
  • Frekvensområde: 35-30.000 Hz
  • Følsomhed: 89 dB
  • Mål (b x h x d): 264 x 1225 x 485 mm
  • Vægt: 47,5 kg
  Pris: 99800

  Læs også:

  Let samlivspartner

  Tangent har lavet en gulvhøjttaler, der kan fungere som et komplet anlæg – og blive bedste ven med dit tv.

  Kompromiskunstværk

  DALI Spektor 2 er så billig, at du har råd til at købe et ekstra sæt til børneværelset eller campingvognen – og så god, at du bør gøre det.

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Boomboxen er tilbage!

  Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  Amerikansk lowrider

  Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

  Ubundet og vellydende

  Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.