annonse
annonse
April 2017
System Audio Pandion 50
April 2017
System Audio Pandion 50
Test af: System Audio Pandion 50

Fiskeørnen er landet

Med Pandion 50 stræber System Audio mod de højere luftlag. Men kan vingerne bære?

Lyd & Billede mener

Dyb bas, ren, ren lyd og voldsomt mange kræfter. Meget afslørende.
Koster en hulens masse penge og stiller store krav til forstærkeren.
annonse

Danske System Audio har lavet højttalere siden 1984, og deres produkter sælges i mere end 40 lande. I 2012 vendte System Audio designprocessen på vrangen og indbød alle interesserede til at være med. Resultatet blev kompakthøjttaleren Pandion 2, opkaldt efter fiskeørnen, hvis latinske navn er Pandion haliaetus. 110 ingeniører deltog frivilligt i udviklingsarbejdet.

System Audio Pandion 50, som er ørnefamiliens nyeste medlem, er firmaets absolut – og med en bred margin – mest ambitiøse konstruktion til dato. En velvoksen gulvmodel med en pris og et omfang, der placerer den i high-end-klassen.

Selv om vi har at gøre med en gulvhøjttaler i den tunge ende, fraviger System Audio ikke deres mangeårige tradition for at bruge små bas-enheder i slanke kabinetter. Ligesom i de øvrige Pandion-modeller er bassen på 5 tommer – men her bruges der hele fire styk. De to nederste spiller kun med op til 600 Hz, mens de to andre – der er placeret over og under diskanten – går op til 2 kHz. Hvad der populært betegnes som et 2,5-vejs-system. Diskanten er en specialudgave af Revelator 28 mm domen.

Kontrolleret spredning

Ved at bruge mange små enheder i stedet for én stor opnår man en hurtigere impulsgengivelse, da små enheder med kraftige magneter er hurtigere end store, tunge bas-enheder. En anden fordel er, at det bliver muligt at kontrollere spredningen. Pandion 50 har en meget lille vertikal spredning – og dermed færre problemer med refleksioner fra gulv og loft.

Kabinettet er kun en anelse højere end lillebror Pandion 30, men både bredere og dybere for at få volumen nok til en dyb basgengivelse trods det meget større membranareal.

Som man kan forvente af en højttaler i high-end-klassen, er finishen i top. Det smukt afrundede kabinet fås i højglanslakeret valnøddefinér, pianosort eller WAF-venlig satinhvid. Terminalerne bagpå er også en klasse mere luksuriøse end dem på Pandion 30.

Der er skruet op for kvaliteten på alle dele i forhold til seriens andre modeller. Foto: System Audio

 

En stor, lille højttaler

Pandion 50 er en videreudvikling af tovejshøjtaleren Pandion 2. Ønsket har været at få de gode sider fra den lille højttaler, bare i en langt større skala:

Når det handler om musikalitet, umiddelbarhed og klarhed, er vi på mange måder forelsket i den kompakte højttaler, der smidigt leverer musikken på en underholdende og levende måde. Det ønsker vi ikke at sætte over styr, når vi hæver ambitionsniveauet, som det er tilfældet med Pandion 50. Den er et udtryk for drømmen om, at tage en lille velbygget højttaler og tilsætte kravet om kælderdyb bas, stor dynamik, nem tilpasning til lytterummet og højt, højt lydtryk,” siger Ole Witthøft, der er grundlægger af og direktør for System Audio.

 

Med ryggen mod muren

At få et sæt højttalere i sværvægtsklassen ind i stuen er sædvanligvis en svær opgave, der indbefatter at give afkald på en del af gulvarealet, når højttalerne skal placeres ideelt.

Pandion 50 er lettere at indlogere end de fleste, da de kan anbringes tæt på væggen og heller ikke kræver skarp vinkling ind mod lyttepositionen (“toe-in”). Ifølge System Audio lyder højttalerne faktisk bedst, når de står 10 til 35 cm fra bagvæggen og spiller lige ud i lokalet. Altså lige præcis dér, hvor de flestes bedre halvdel ville foreslå det.

Vi har selvfølgelig prøvet på begge placeringer (og en mængde indimellem), men kan bekræfte, at de i hvert fald i vores danske lytterum fungerer bedst med ryggen mod muren og blikket rettet lige fremad.

 

Anvendt magt

Det er altså ikke pyntegenstande; du må gerne give dem nogle tæsk. De kan godt tåle det!” Det var beskeden, da Ole Witthøft afleverede sættet hos os. Og det har han ret i. Pandion 50 er forholdsvis følsomme (90 dB ved 1 watt), så de kan i princippet drives af en lille forstærker. Men de har intet imod at blive hægtet på et veritabelt kraftværk.

Spændt efter den 2 x 150 watt kraftige NAD C388 spillede Pandion 50 både pænt og højt, og med masser af detaljer. Bunden fejlede heller ikke noget. Men da der kom en Gato Audio DSI-400S integreret klasse D-forstærker med 2 x 400 watt ind ad døren, fik piben en anden lyd.

Det handler ikke om at spille højt – ingen af forstærkerne blev kørt til grænsen – men om kontrol. Med 400 watt i ryggen var der bare mere smæld i bassen, og hele lydbilledet blev større. Okay, at det ikke kun er et kraftværk, men en high-end-forstærker til over 40.000 kroner, hjalp givetvis også en del. Det handler jo ikke kun om muskler. Men muskler skal der altså til, hvis man skal have det fulde udbytte af højttalerne.

System Audio i Roskilde er ikke noget stort firma, men har alligevel præsteret at skabe sig en plads på verdens nok mest konkurrenceprægede højttalermarked, nemlig det danske. Ingen andre steder på kloden end i netop højttalerens hjemland findes der et så stort antal højttalerproducenter per capita. Foto: System Audio

 

Store forhold

Anbragt op mod væggen og med den rette forstærker spændt foran Pandion 50 får man et lydbillede, der matcher såvel højttalerens dimensioner som dens ambitioner. Scenen breder sig langt ud på begge sider af højttalerne og dybt ind bag dem. Højde mangler der heller ikke.

En af vores testklassikere er albummet Jazz at the Pawnshop, en live-optagelse fra jazzværtshuset Stampen i Stockholm. Her blev vibrafon, klarinet og saxofon gengivet levende og nærværende i rummet – alt imens snakken gik lystigt ved bordene bagved højttalerne.

En god test af impulsgengivelse og bas er “Time Be Time” fra albummet Middle Passage med Jonas Hellborg og Ginger Baker. Nummeret demonstrerer også vigtigheden af at have rigeligt med effekt. Med en god, kraftig forstærker (f.eks. NAD C388 eller Denon PMA-1600NE) lyder det magtfuldt og imponerende. Men med 400 watt i ryggen ejer Pandion 50 rummet. Ved samme moderate lydstyrke, vel at mærke.

Pandion 50 er i almindelighed behageligt selskab, og den kan også være med på en morsom aften. Men det betyder ikke, at den er eftergivende. Det er let at høre forskel på rigtig god optagelse og en, der kun lige går an. Således måtte et af de testnumre, jeg har brugt længe, “Boat On the River” med Styx, stryges af listen. Uanset at der er masser af dejlige mandolin- og percussiondetaljer, falder nummeret til jorden på grund af dårlig produktion. Det krævede bare en virkelig afslørende højttaler at afsløre det.

Når vi er oppe i den prisklasse, kan man forvente meget. Og de konkurrenter, der findes, er ligeledes meget kvalificerede. Det gælder f.eks. Focal Sopra No2, der med sin berylliumdiskant og ekstremt forvrængingsfattige mellemtone er nådesløst knivskarp. Her stikkes der virkelig ikke noget under stolen. Til gengæld scorer den ikke nær højt så højt på “fodtrampskalaen”.

En konkurrent fra hjemmemarkedet er den afslappede og homogene Dali Epicon 8, hvor musiknydelsen er i højsædet. Den piller til gengæld ikke i samme grad glansen af gamle yndlingsnumre.

 

Konklusion

Med Pandion 50 har System Audio bevæget sig op i den mest eksklusive ende af højttalermarkedet: High-end-segmentet. Her er konkurrencen lige så hård, som prisen er høj, og styktallet er lavt. Og for samme pris kan man købe lige så luksuriøse topmodeller fra en lang række producenter i ind- og udland.

Valget er i sidste ende dit, og hvis det er et problem, er det et positivt problem. For lydkvaliteten er himmelsk. Hvis du har 110.000 kroner på budgettet til højttalerkøb, bør du bestemt tage Pandion 50 med i overvejelsen. Den bevarer den umiddelbare spillestil fra familiens mindre medlemmer, men med al den pondus, der hører til en højttaler i den velvoksne ende af high-end-segmentet. Og selv om du kan gribe dig selv i at rokke med på rytmen, kan den skille skidt fra kanel.

At den er dansk, har en interessant historie og tilmed er placeringsvenlig, skader heller ikke.

Fakta & Rating:
 • Pris: 110.000,-

  Bestykning: 4 x 5" bas, 1" diskant
  Konstruktionsprincip: 2,5-vejs basrefleks
  Belastbarhed: 400 W
  Anbefalet forstærkereffekt: Min. 90 W
  Frekvensområde: 22 Hz – 25 kHz (+/- 1,5 dB)
  Følsomhed: 90 dB (1 W/1 m)
  Impedans: 8 ohm
  Delefrekvenser: 600 Hz og 2 kHz (24 dB/okt)
  Mål: 35,0 x 128,5 x 40,5 cm (inkl. fødder)
  Vægt: 36 kg
  Farver: Højglans valnød, højglans sort, hvid satin

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

  Marseille, 2. sæson

  I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse