Samsung Gear VR 2017

Tag styringen med Gear VR 2017

Grib controlleren og kast dig ud i det virtuelle rum med Samsung Gear VR.

Plus
Den nye controller giver Gear VR nyt liv. Prisbilligt alternativ til de dyrere VR-løsninger.
Minus
Opløsningen i brillen er stadig for dårlig, hvilket giver hovedpine og kvalme.

Samsung havde fat i noget helt rigtigt, da de stort set forærede sidste generation af deres Gear VR-headset væk – naturligvis såfremt man købte en af deres nye telefoner. De fik herved skubbet teknologien ud i stuerne og givet Virtual Reality på mobilen det folkelige gennembrud. Her et år efter er Samsung klar med anden generation af brillen, og du skal nu have penge op af lommen. Er den så værd at bruge penge på?

Læs også: Samsung GEAR VR 2016

Næsten det samme

Overordnet er der ikke sket ret meget på den teknologiske front, og det er derfor med en solid følelse af deja-vu, at vi har kigget på Samsungs Gear VR anno 2017. Det kunne umiddelbart lyde som en skidt ting, men det er det bestemt ikke. Samsung havde i 2016 en af de bedste mobile VR-løsninger, og den nye 2017-udgave lever fint op til denne. Det er der en rigtig god grund til.

Umiddelbart er det stort set den samme brille, som nu relanceres, dog med mindre finjusteringer. Gear VR 2017 er igen lavet i samarbejde med Oculus, der også har deres egen Rift-model. Af små forskelle kan nævnes frontpladen, som nu er gennemsigtig og kan pilles helt af, samt det medfølgende adapterstik, så du også kan bruge 2017-udgaven med ældre telefoner, der ikke har USB-C-indgang.

Den største nyhed

Ligesom den officielle Oculus-brille leveres 2017-udgaven af Samsung Gear VR med en speciel controller. Den markerer en sand revolution i forhold til brugen af brillen, der nu ikke længere er en ren passiv oplevelse. Nej, nu får du mulighed for at interagere direkte med det virtuelle miljø, omend du stadig er langt fra den oplevelse, der fås med løsninger som HTC Vive, hvor din position også trackes via kameraer monteret i lokalet.

Inde i brillen ses controlleren i din hånd i en digital udgave. Denne sender en lysstråle ud i det virtuelle rum, så du kan se, hvad du peger på. Det ligner lidt et lyssværd. Controlleren har en god størrelse og ligger godt i hånden. I spidsen har den en knap til pegefingeren og en berøringsfølsom flade på toppen. Nedenunder sidder tilbage- og Home-knapperne samt volumenknapper. Den kan desværre ikke genoplades, men bruger i stedet to styk AAA-batterier.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fordi 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set er identiske, kan du også købe controlleren løst og bruge den med den gamle model.

Samsung Gear VR 2017 inc. remote
(Foto: Samsung)

De samme svagheder

Også i brug er 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set identiske. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvilken mobil du benytter, men der er bare ikke sket nok på det års tid, der er gået. Du får derfor stadig ikke en høj nok opløsning, hvilket betyder, at linsernes opskalering af displayet gør de enkelte pixels synlige. Det er noget, man kan vænne sig til, hvis man altså ikke bruger brillen for længe ad gangen, og alt efter hvilket indhold man ser på.

En anden ting er muligheden for bevægelsessyge med medfølgende kvalme og hovedpine. Har du allerede hang til dette, kan du også forvente at få det med Gear VR 2017.

Hvad med indholdet?

Noget, der ligeledes blev kritiseret tidligere, var den forholdsvis begrænsede mængde indhold. Meget bestod af korte demoer eller videoer i meget dårlig kvalitet. Her er der heldigvis sket en del. Hvad enten du er typen, der vil betale for dine apps, eller foretrækker at nøjes med gratis indhold, kan du i dag få langt mere og bedre indhold end tidligere.

Flere store virksomheder har fået øjnene op for VR, og eksempelvis Disney er fint repræsenteret med reklamemateriale i VR fra deres nyeste film. Også et firma som Netflix er hoppet med på VR-bølgen. Installér deres app, og du kan sidde og se film og serier i en virtuel stue inde i brillen.

Som en fed detalje afgiver den virtuelle skærm farvet lys ud i det virtuelle rum, du sidder i. Det ser lidt blæret ud. Igen afsløres den elendige opløsning dog tydeligt, og alt det nye HD- og 4K-indhold fremstår grynet og gammeldags.

Hvad skal vi med mobil VR?

Men selv om der er kommet mere indhold, når man stadig til et punkt, hvor det bare ikke er så interessant længere. I længden er det kedeligt at sidde alene lukket inde i sin egen verden, brillen bliver varm at have på, opløsningen er dårlig, og man har måske hang til bevægelsessyge. Så hvad skal vi overhovedet bruge VR til?

Det er et ganske godt spørgsmål, som ingen endnu helt har kunnet svare på. Der er dog ingen tvivl om, at VR har sine forcer. Det at du med en brille på kan transporteres et andet sted hen på Jorden, i universet eller sågar i opdigtede verdener, er ret fantastisk. Men kvaliteten af indholdet skal følge med. Er opløsningen på displayet ikke i orden, så brydes illusionen, og du får bare hovedpine i stedet. Et muligt scenarie kunne være koncerter, sports-events, teater og lignende. Tænk, hvis man i fremtiden kunne købe en VR-billet og se med hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men dér er vi ikke helt endnu.

Mikael med VR-hjelm
(Foto: MH)

Konklusion

Samsung Gear VR 2017 er sjovt, første gang du prøver det, men bliver hurtigt til en kedelig gimmick. Så længe opløsningen ikke er bedre, kan brillen ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye controller puster værdifuldt liv i konceptet, er det et produkt, der på sigt ender med at samle støv.

www.samsung.com

Samsung havde fat i noget helt rigtigt, da de stort set forærede sidste generation af deres Gear VR-headset væk – naturligvis såfremt man købte en af deres nye telefoner. De fik herved skubbet teknologien ud i stuerne og givet Virtual Reality på mobilen det folkelige gennembrud. Her et år efter er Samsung klar med anden generation af brillen, og du skal nu have penge op af lommen. Er den så værd at bruge penge på?Læs også: Samsung GEAR VR 2016

Næsten det samme

Overordnet er der ikke sket ret meget på den teknologiske front, og det er derfor med en solid følelse af deja-vu, at vi har kigget på Samsungs Gear VR anno 2017. Det kunne umiddelbart lyde som en skidt ting, men det er det bestemt ikke. Samsung havde i 2016 en af de bedste mobile VR-løsninger, og den nye 2017-udgave lever fint op til denne. Det er der en rigtig god grund til.Umiddelbart er det stort set den samme brille, som nu relanceres, dog med mindre finjusteringer. Gear VR 2017 er igen lavet i samarbejde med Oculus, der også har deres egen Rift-model. Af små forskelle kan nævnes frontpladen, som nu er gennemsigtig og kan pilles helt af, samt det medfølgende adapterstik, så du også kan bruge 2017-udgaven med ældre telefoner, der ikke har USB-C-indgang.

Den største nyhed

Ligesom den officielle Oculus-brille leveres 2017-udgaven af Samsung Gear VR med en speciel controller. Den markerer en sand revolution i forhold til brugen af brillen, der nu ikke længere er en ren passiv oplevelse. Nej, nu får du mulighed for at interagere direkte med det virtuelle miljø, omend du stadig er langt fra den oplevelse, der fås med løsninger som HTC Vive, hvor din position også trackes via kameraer monteret i lokalet.Inde i brillen ses controlleren i din hånd i en digital udgave. Denne sender en lysstråle ud i det virtuelle rum, så du kan se, hvad du peger på. Det ligner lidt et lyssværd. Controlleren har en god størrelse og ligger godt i hånden. I spidsen har den en knap til pegefingeren og en berøringsfølsom flade på toppen. Nedenunder sidder tilbage- og Home-knapperne samt volumenknapper. Den kan desværre ikke genoplades, men bruger i stedet to styk AAA-batterier.Fordi 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set er identiske, kan du også købe controlleren løst og bruge den med den gamle model.[caption id="attachment_70270" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR 2017 inc. remote (Foto: Samsung)[/caption]

De samme svagheder

Også i brug er 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set identiske. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvilken mobil du benytter, men der er bare ikke sket nok på det års tid, der er gået. Du får derfor stadig ikke en høj nok opløsning, hvilket betyder, at linsernes opskalering af displayet gør de enkelte pixels synlige. Det er noget, man kan vænne sig til, hvis man altså ikke bruger brillen for længe ad gangen, og alt efter hvilket indhold man ser på.En anden ting er muligheden for bevægelsessyge med medfølgende kvalme og hovedpine. Har du allerede hang til dette, kan du også forvente at få det med Gear VR 2017.

Hvad med indholdet?

Noget, der ligeledes blev kritiseret tidligere, var den forholdsvis begrænsede mængde indhold. Meget bestod af korte demoer eller videoer i meget dårlig kvalitet. Her er der heldigvis sket en del. Hvad enten du er typen, der vil betale for dine apps, eller foretrækker at nøjes med gratis indhold, kan du i dag få langt mere og bedre indhold end tidligere.Flere store virksomheder har fået øjnene op for VR, og eksempelvis Disney er fint repræsenteret med reklamemateriale i VR fra deres nyeste film. Også et firma som Netflix er hoppet med på VR-bølgen. Installér deres app, og du kan sidde og se film og serier i en virtuel stue inde i brillen.Som en fed detalje afgiver den virtuelle skærm farvet lys ud i det virtuelle rum, du sidder i. Det ser lidt blæret ud. Igen afsløres den elendige opløsning dog tydeligt, og alt det nye HD- og 4K-indhold fremstår grynet og gammeldags.

Hvad skal vi med mobil VR?

Men selv om der er kommet mere indhold, når man stadig til et punkt, hvor det bare ikke er så interessant længere. I længden er det kedeligt at sidde alene lukket inde i sin egen verden, brillen bliver varm at have på, opløsningen er dårlig, og man har måske hang til bevægelsessyge. Så hvad skal vi overhovedet bruge VR til?Det er et ganske godt spørgsmål, som ingen endnu helt har kunnet svare på. Der er dog ingen tvivl om, at VR har sine forcer. Det at du med en brille på kan transporteres et andet sted hen på Jorden, i universet eller sågar i opdigtede verdener, er ret fantastisk. Men kvaliteten af indholdet skal følge med. Er opløsningen på displayet ikke i orden, så brydes illusionen, og du får bare hovedpine i stedet. Et muligt scenarie kunne være koncerter, sports-events, teater og lignende. Tænk, hvis man i fremtiden kunne købe en VR-billet og se med hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men dér er vi ikke helt endnu.[caption id="attachment_70271" align="alignnone" width="460"]Mikael med VR-hjelm (Foto: MH)[/caption]

Konklusion

Samsung Gear VR 2017 er sjovt, første gang du prøver det, men bliver hurtigt til en kedelig gimmick. Så længe opløsningen ikke er bedre, kan brillen ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye controller puster værdifuldt liv i konceptet, er det et produkt, der på sigt ender med at samle støv.www.samsung.com
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Samsung Gear VR 2017
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, nærhedssensor Mål: 98,6 x 207,1 x 120,7 mm Vægt: 345 g Kompatibel med: Galaxy Note8, S8, S8+,
S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge Web: samsung.com

Pris: 995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.