annonse
annonse

Test af: Samsung NX20

Trådløse billeder

Her er kameraet, som kan kobles trådløst til din computer og smartphone. God billedkvalitet har det også.

Lyd & Billede mener

Meget høj opløsning Godt udstyret (Wi-Fi) God brugervenlighed Rigtig god HD-videokvalitet
Kraftig støjdæmpning Ujævn optisk skarphed (18-55 mm) Behøver en trykfølsom skærm
annonse

Dagens smartphones viser, hvor nemt man kan gøre noget, som egentlig er kompliceret. I løbet af sekunder kan man tage et billede, sende det videre til sociale netsider eller via e-mail, og før der er gået et minut, har man delt et helt frisk billede med mennesker, som befinder sig helt andre steder. Prøv det med et kamera.

Med undtagelse af store trådløse Wi-Fi-sendere på dyre professionelle kameraer på sportsarenaer har trådløs deling af billeder været forbeholdt mobiltelefoner. Spæde forsøg i form af trådløse kompaktkameraer fra Samsung og Canon har ikke været særlig vellykkede. Men Samsungs nye NX-serie kan sætte fart i salget af trådløse kameraer. For efter testen af Samsung er vi frelst.

Wi-Fi
Samsung har på mange måder hørt vores bønner og integreret en trådløs sender i kameraet. Så langt, så godt. Nikon har også Wi-Fi til D3200 og D800, men da må man sætte en separat sender på. 1-0 til Samsung. Alt, hvad man behøver at gøre, er at dreje funktionshjulet på toppen af kameraet til Wi-Fi. Så dukker der en skærmmenu op, hvor man kan vælge imellem syv forskellige måder at koble kameraet trådløst til andre enheder på. Mobile Link gør det også muligt at sende billeder og video fra NX20 til en smartphone. Remote Viewfinder – eller fjernsøger, om man vil – gør det muligt at se søgerbilledet fra kameraet på en tablet eller en smartphone, og så tage billeder ved at bruge pegefingeren på mobilens skærm.

Herudover kan man uploade billeder til Facebook, Picasa, YouTube og Photobucket. Det er også muligt at sende billeder via e-mail fra kameraet, uploade til netskyen SkyDrive og overføre dem trådløst til computeren på samme netværk. Endelig er det også muligt at vise billederne fra kameraet på tv’et, hvis det også er tilsluttet et trådløst netværk. For det må man naturligvis have. Så længe der er adgang til Wi-Fi, kan NX20, NX210 og NX1000 bruges trådløst.

Alt er relativt enkelt og intuitivt lagt op. Men det er et minus, at man hele tiden må taste netværks-password, e-mail-adresser og data for at få adgang. Og så bliver det en længere proces. Kameraet husker ikke sidst indtastede password, og at lægge det ind på ny kræver mange tastetryk. For den smarte AMOLED-skærm er nemlig ikke berøringsfølsom.

20 megapixel
NX20 er fysisk set bygget på den tidligere model NX10/11, med elektronisk søger, men har fået et redesignet håndgreb samt vrid- og vipbar 7,6 tommers AMOLED-skærm med 614K opløsning.

Kameraet har i lighed med NX200, som vi testede for nylig, en helt ny 20,3 megapixel CMOS-billedsensor. De to modeller deler det meste af teknikken, men NX20 har integreret blitz og 1/8000 sekund som korteste lukkertid. Den nye billedsensor har fået et forbedret farvefilter, der slipper mere lys igennem, og et mildere low-pass filter (reducerer moiré). Mikrolinsernes sensorer er placeret endnu tættere for at fange mere lys og få endnu mere af lyset i yderkanten af hver mikrolinse med. Den nye billedprocessor støtter også 1080p/30 fps HD-video, og kameraet har ISO-følsomhed fra ISO 100 til 12.800.

Flere funktioner
NX20 klarer op til otte billeder pr. sekund. Men kameraet magter ikke at fokusere mellem eksponeringerne på disse hastigheder, og bufferen stopper billedserien efter kun 11 billeder. I lighed med NX200 tager det længere tid, end vi kan lide, når man skyder råfiler og jpeg-filer samtidig. Så ja, det er hurtigt, men i praksis har NX20 sine begrænsninger. Autofokussen er hurtig nok til, at billederne bliver skarpe i de allerfleste situationer. Måske ikke lige så lynhurtigt som Olympus OM-D E-M5, men følgefokussen hænger godt med på bevægelige motiver. Så længe det ikke går for hurtigt.

Flere og flere af Samsungs objektiver har fået iFunction-knap – iFn – som med et tryk på knappen på siden af objektivet henter de mest brugte indstillinger frem på en linje nederst på skærmen og i søgeren. Det giver dig hurtig adgang til funktioner som eksponeringskompensation, ISO med mere.

Håndgrebet er ikke stort, men klædt i gummi og giver sammen med tommelfingergrebet på bagsiden et meget bedre greb end plastgrebet på NX200/210. Knapper og rat er overskueligt placeret, men placeringen af start/stop-knappen for video-optagelse er ikke så smart. Den sidder nemlig sådan placeret, at man kan komme til at starte optagelse ved et uheld.

Det er muligt at lagre egne indstillinger i kameraet, og et par af knapperne kan programmeres til en bestemt funktion. Den skarpe skærm er allerede nævnt, men søgeren er fantastisk lys, stor og skarp. Den slukker mellem eksponeringerne på serieoptagelse, men står faktisk ikke nævneværdigt tilbage for søgeren i Sony NEX-7, som vi anser for den bedste på markedet i øjeblikket.

Billedkvalitet
For en sikkerheds skyld testede vi også NX20 med det nye 85 mm f/1.4 iFn og 20 mm f/2.8 iFn, ikke bare den nye 18-55 mm, som følger med. Det er ikke blandt de skarpeste eller mest rettegnende objektiver, vi har testet, så for at have et bedre udgangspunkt til at vurdere billedkvaliteten fra NX20 benyttede vi flere objektiver.

Som ventet leverer NX20 meget høj opløsning med god skarphed og detaljeopløsning. På 18 mm brændvidde er tøndefortegningen synlig. Og den bliver ikke bedre før blænde f/8.0 og f/11, men er jævnt skarp, til man passerer blænde f/16. På 35 mm brændvidde er linjefortegningen næsten borte, skarpheden er jævnere fra blænde f/4.5 til og med blænde f/16. På 55 mm er skarpheden god fra blænde f/5.6, men her dukker der svag pudeformet linjefortegning op.

Med Samsungs 85 mm f/1.4 påmonteret får man virkelig udnyttet kameraets høje opløsning. Objektivet er relativt stort og vejer 715 gram, men balanceres fint med det slanke NX20, når man holder under objektivet. Detaljeopløsningen er synligt bedre end med 18-55 mm og viser tydeligt, hvor stor betydning optisk ydelse har for billedkvaliteten.

Testbillederne fra NX20 viste som ventet finkornet støj ved ISO 1600, som bare blev marginalt kraftigere ved ISO 3200. Og som på NX200 er det ved ISO 6400, man ser støjen øges betragtelig og farvestøjen gøre sin synlige indtræden. Da falder også opløsningen, og selv om ISO 12.800 er brugbart, tager kraftig støjdæmpning på JPEG-filerne detaljeskarpheden med sig ud i det store intet.

Sony NEX-5N er marginalt bedre på støjkontrol ved høj ISO, det samme er Olympus OM-D E-M5, som desuden har finere farvegengivelse på JPEG-filer, hvor hudtoner fremstår som mere naturlige, og komplementærfarverne ikke stikker lige så meget frem i billederne.

Fakta & Rating:
  • Type: Systemkamera med 1080p/30 HD-video
  • Billedsensor/opløsning: CMOS/20,3 MP effektivt
  • Optik (tilsv. 35 mm format): iFn 18-55 mm f/3.5-5.6 (27-83 mm)
  • Zoom: 3x
  • Lagring: SD/SDHC/SDXC-kort
  • Skærm: 7,6 cm AMOLED, 614.000 billedpunkter
  Producent:
  Samsung
  Pris:
  8.500,-
  Importør:

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.