annonse
annonse
annonse

Panasonic TX-65EZ950E

OLED-referencen

Panasonic beviser med 65EZ950, at de stadig er med helt fremme, når det gælder billedkvalitet.

Panasonic-skærmen kombinerer alle de kendte OLED-kvaliteter med en farvegengivelse af ypperste klasse.
Skuffende, at en ellers så fremragende skærm ikke understøtter Dolby Vision HDR-formatet.

Panasonic brillerede stort på tv-fronten sidste år. LCD-skærmen DX900 med High Dynamic Range var en af de allerbedste skærme, vi testede! I år er det imidlertid OLED, det gælder: De nye modelserier EZ950 og EZ1000, som er møntet på at konkurrere med LG, Sony og andre producenter i high-end-klassen.

Panasonic eksperimenterede længe med en egen OLED-teknologi, men da den første model (65CZ950 til 80.000 kroner) så dagens lys i 2015, havde den et billedpanel fra LG. Efter et års pause er japanerne altså tilbage på OLED-markedet, men i mellemtiden er konkurrencen blevet betydelig hårdere. Spørgsmålet er, om Panasonic formår at klemme billeder ud, som er en tand skarpere end konkurrenterne.

Design

Flagskibet EZ1000 er et kompromisløst tv med en eksklusiv højttalerløsning. Det mere overkommelige EZ950, som vi tester her, er lidt nedtonet på designfronten. Det har en slank metalramme rundt om skærmen og en enkel, flad fod i bunden, som giver en diskret fremtoning.

Sammenlignet med LG’s lækre “Picture on Glass”-design og Sonys nærmest rammeløse tv fremstår Panasonic-skærmen unægtelig lidt mindre eksklusiv af udseende. Vi bemærker dog, at tv’et virker godt skruet sammen og anvender lidt mere solide materialer og fæsteanordninger.

Brugervenlighed og funktioner

LG og Samsung kan prale af avancerede smart-løsninger, og de fleste af de øvrige konkurrenter er gået over til Android-platformen. Panasonic benytter imidlertid stadig deres Firefox OS, som er en mere simpel platform uden så mange avancerede funktioner eller applikationer. De vigtigste apps såsom Netflix og YouTube er dog på plads.

Fjernbetjeningen er den kendte variant med store, tydelige knapper. Med EZ950 følger der også en ekstra remote med touch-følsomt pegefelt.

Som vi tidligere har vært inde på, er Panasonics brugerflade ikke specielt imponerende, når det gælder grafik eller indhold. Derimod er det et enkelt og intuitivt system, der ikke kommer i vejen for selve tv-oplevelsen. Der er mere, end vi kan sige om Android i mange tilfælde.

Panasonic-skærmen har fire HDMI-porte, men kun to af dem (HDMI 1 og 2) understøtter Ultra HD-signaler med fuld båndbredde. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige indgang til f.eks. UHD Blu-ray.

Billedkvalitet

Der er mange filosofier omkring billedkvalitet, og et af de mest populære udtryk er “as the director intended” – altså at instruktøren eller producenten bedst ved, hvordan filmen skal se ud. Farvelægningen er afgørende for at opnå den rette stemning, hvad enten det drejer sig om romantik eller testosteronfyldt action. Og uanset hvor fristende det kan være at øge skarpheden lidt eller gøre farverne lidt stærkere, vil det være at gøre skade på det originale indhold.

De fleste tv’er har i dag en nogenlunde anstændig farvebalance. Det at gengive et billede, der er 100 procent tro mod originalen, er imidlertid lettere sagt end gjort. Tv’et skal afkode videosignalet og blande primær- og sekundærfarverne korrekt for millioner af farvenuancer, og trods moderne digitale videostandarder er det krævende at ramme plet hele tiden. Resultatet kan være alt fra små afvigelser i farvemætningen, til at billedet bliver en flad kopi af originalen.

Panasonic er blandt de bedste i branchen, når det gælder billeddannelse og farvekorrekthed. Efter mange år med plasma, LCD og nu OLED besidder de en ekspertise, som mange af konkurrenterne bør misunde dem.

EZ950 er udstyret med deres mest avancerede videoprocessor, som håndterer al billedprocessering, inklusive en avanceret 3D LUT (look up table) farve-dekoder. Panasonic har også gjort sig den ulejlighed at få EZ950 igennem en krævende certificeringsproces hos THX.

Resultatet er da heller ikke til at tage fejl af. TX-65EZ950 leverer en gengivelse i referenceklasse! Den effektfulde HDR-film Mad Max: Fury Road (UHD Blu-ray) kan let blive for farvestærk og overdrevet på nogle skærme, men Panasonic giver os passende saftige farver uden at misse ét eneste sandkorn.

Endnu bedre bliver det med Planet Earth 2 i Blu-ray-skuffen: Med referencer til den virkelige verden er det let at sætte pris på den naturlige farvegengivelse.

Panasonic har selvfølgelig fået alle de kendte og elskede OLED-kvaliteter med. Sortniveauet er blæksort, og betragtningsvinklen lige så bred som forventet. Det er dog også lykkedes at få flere detaljer frem i det sorte. Hvor især LG E7 har en lille tendens til black crush, får EZ950 lidt flere detaljer med i de mørkeste partier.

EZ950 er også rigtig godt til bevægelser. Interpolationsfunktionen Intelligent Frame Creation giver glatte og sømløse billeder uden for meget “videoeffekt”. Vi bemærker også, at EZ950 er lidt bedre til at undertrykke billedstøj end Sony KD-65A1.

Alligevel ville det være en overdrivelse at hævde, at der er stor forskel mellem de forskellige OLED-skærme. Alle tre bruger i bund og grund samme type billedpanel, og der er kun små forskelle i billedprocesseringen, hvor Panasonic dog fremstår som den allermest korrekte.

Kalibrering af Panasonic TX-65EZ950

Panasonics tv er noget af en drømmeskærm for os, der måler og kalibrerer. TX-65EZ950 har fuld CMS-farvekalibrering med adgang til alle billedparametre. Desuden understøtter det automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal, hvilket gør det hele noget lettere. Panasonic lader os ovenikøbet gemme og kopiere de færdige billedindstillinger til alle indgange, også for apps som Netflix. Det er ikke noget, mange producenter har.

Sandt at sige er det ikke de store justeringer, der behøves. Gråskalaen er superlineær lige ud af æsken med en afvigelse på 1,36 i gennemsnit. Efter kalibrering opnåede vi imidlertid rekordlave 0,12 i afvigelse. Farvebalancen er også meget lineær med 0,44 (kun en anelse rødstik lige ud af æsken).

Allermest imponerende var dog resultatet i ColorChecker, som viser farvenøjagtigheden på et udvalg af nuancer. Her fik vi rekordlave 0,6 i HDR-tilstand. Det betyder, at EZ950 har mere korrekte farver i HDR-tilstand (med DCI-P3 farverum), end mange tv’er har i SDR (med det smallere Rec. 709 farverum)!

Panasonic har ramt plet endnu en gang, og vi kan trygt anbefale EZ950 til både entusiaster og professionelle.

Ingen Dolby Vision

Panasonic kommer lidt kort, når det gælder understøttelse af de forskellige HDR-formater. Almindelig HDR10 og HLG er på plads, men Dolby Vision glimrer ved sit fravær. Dolby har hidtil været vores foretrukne HDR-format på Netflix-serier, som er tilgængelige med dette, pga. væsentlig bedre kontrast fra scene til scene. Til efteråret kommer de første Blu-ray-titler med Dolby Vision også.

Opdatering til Dolby Vision er næppe muligt, da det kræver en proprietær chip i tv’et. Selv om Panasonic EZ950 gør et glimrende stykke arbejde med HDR10 billedmateriale, begrænses det lidt af det statiske kontrastforhold.

Lydkvalitet

65EZ950 har et temmelig standard lydsystem med undermonterede højttalere. Lydgengivelsen er klar og tydelig uden irriterende forvrængning, men lidt tyndere, end vi oplever fra LG’s og Sonys OLED-skærme. Især Sony imponerer ved at gøre hele skærmen til en højttaler. LG har også en lidt mere spræl i lyden takket være sin fremadrettede soundbar.

De, der køber EZ950, vil nok alligevel foretrække at have et separat lydanlæg. Storebror EZ1000 har en mere avanceret soundbar fra Technics, men også koster derefter.

Konklusion

Panasonic viser endnu en gang, at de har en langt mere kompromisløs tilgang til billedkvalitet end de fleste andre producenter. 65EZ950 er et ægte entusiast-tv med fremragende billedkvalitet, og vi har hverken set eller målt bedre farvegengivelse før. Derfor kan vi godt leve med lidt enklere smart-platform, design og lyd.

For mange vil savnet af Dolby Vision HDR-formatet være en potentiel deal-breaker, men det er stadig uvist, hvor stor udbredelse Dolbys format vil få. Uanset hvad, så står Panasonic 65EZ950 som en af de bedste OLED-skærme hidtil.

<
>
EZ950 er papirtyndt ude i kanterne, men bliver tykkere der, hvor al elektronikken sidder. Byggekvaliteten er upåklagelig.
Bedste pris på Panasonic TX-65EZ950E
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

65" 4K OLED, 3840 x 2160
4 x HDMI, 3 x USB
HDR
Web: panasonic.com/dk

Pris: 43999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.