Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Philips 46PFL9707 og 60PFL9607

Den dynamiske duo

Philips’ bedste tv-modeller kommer sent, men godt: Vi har testet det mindste og det største i den eksklusive 9000-serie.

Skrevet af / 18/12/2012 - 00:00
Philips 46PFL9707 og 60PFL9607
Audun Hage

9000-serien er Philips’ dyreste modelserie inden for tv, som traditionelt har hævdet sig helt i toppen, når det gælder billedkvalitet, lydkvalitet og finesser. De kommer stoppet med teknologi, såsom ægte LED-baglys, avanceret kontrastglas og Philips-kuriositeter som Ambilight omgivelseslys og Natural Motion billedbehandling.

Vi kårede forgængeren 46PFL0706 til årets high-end LCD-tv i 2011, og det eneste, der egentlig irriterede os, var at det ikke kom i ordentlig store skærmstørrelser. Hvorfor? Jo, når billedet er godt, vil man naturligvis have mere af det! I år er Philips heldigvis kommet til fornuft og tilbyder en funklende 60-tommer for at tilfredsstille os storskærmsgale. Samtidig har de finpudset 46 tommers udgaven yderligere. Svært at vælge? Vi har testet begge!

46PFL9707 og 60PFL9607
De to topmodeller er begge lastet til randen med udstyr og finesser. Med hele fem HDMI-indgange bør de være godt dækket ind med tilslutning af de fleste digitale billedkilder. Begge har MPEG4 tv-tuner og kommer med tre USB-indgange til afspilning og optagelse af video. Trådløs netværkstilslutning giver adgang til Philips’ egen smart-portal. Det, der mangler, er indbygget Skype-kamera. Det må du købe ved siden af til 749 kroner. Konkurrenten Samsung tilbyder indbygget Skype-kamera fra 8-serien og opefter.

Udseendemæssigt er Philips-skærmene en minimalistisk affære med børstet metalramme og hvid bagplade samt en tynd, vridbar sokkel. Hverken kabinettet eller rammen omkring kan betegnes som superslanke – et billedpanel fyldt med lysdioder må nødvendigvis blive lidt tykkere end kant-LED varianten – men når det er sagt, er der nok ingen, der vil kalde Philips-apparaterne kluntede.

Der er flere forskelle på billedsiden end bare størrelsen. Mens 60-tommeren bruger et standard frontglas, kommer 46-tommeren med et specielt kontrastfilter – det såkaldte Moth Eye Filter – der reducerer refleksioner fra omgivelserne, samtidig med at det forbedrer sortniveau og kontrast. Ulempen er den høje pris, som ifølge Philips gør det “uøkonomisk” at tilbyde filteret på 60-tommeren. Vi bemærker imidlertid, at japanske Sharp (som er medudvikler af Moth Eye-teknikken) nu vil tilbyde filteret på deres topmodeller helt op til 80 tommer. Så helt umuligt er det ikke.

Point & Click fjernbetjening
Når det gælder smart-tv, er kontrollen alfa og omega. Philips’ fjernbetjening er god til net-surfing takket være tastaturet på bagsiden, men vi har tidligere efterlyst en bedre måde at navigere i smart-tjenesterne på. Philips har reageret med en ekstra funktion på 9000-serien kaldet Point & Click. Det er kort og godt en indbygget sensor i fjernbetjeningen, som lader dig styre musen med simple bevægelser.

Den ligner til forveksling LG’s Magic Remote, men vores testeksemplar bar præg af at være i en tidlig udviklingsfase, hvor musen havde en tendens til at leve sit eget liv og var vanskelig at centrere og sigte med sammenlignet med LG’s gyrokontrol. Den lod sig heller ikke bruge i alle applikationer – i f.eks. YouTube må man benytte de vanskelige piletaster. Vi kan bare håbe, at Philips får trimmet peg-og-klik funktionerne lidt med en firmware-opgradering.

Billedkvalitet
Mens mange producenter er gået over til kant-LED, er Philips fortsat med at videreudvikle den mere avancerede bag-LED teknik for at opnå bedst mulig billedkvalitet. Årets modeller har et billedpanel med hundredvis af lysdiode-grupper bag LCD-laget. Det giver mulighed for individuelt inddelt lysstyrke, som giver en formidabel forøgelse i kontrasten.

Fordelen er åbenbar, selv når vi sammenligner med Samsungs bedste kant-LED tv, 75ES9005: Philips-skærmene kan give blændende hvid, hvor det behøves, og samtidig være kulsort et andet sted på skærmen. Oversat til praksis betyder det, at billedet bliver fuld af dynamik og liv. Scener fra farvesprudlende actionfilm som Predators ligefrem slår imod os, og når kampen mellem mennesker og rumvæsner er på sit højeste, er det næsten, som om man kan føle strålevarmen fra flammerne i ansigtet. Lysstyrken fra Philips-panelet kan derfor bedømmes som tilstrækkelig og mere til …

Sidstnævnte kommer godt med, når man skal se 3D-film. Philips-skærmene er udstyret med aktive 3D-briller (to følger med i kassen), og gengivelsen af 3D-film som Prometheus er imponerende skarp og livlig takket være LED-skærmens nærmest ubegrænsede lysstyrke. Philips lader dig justere 3D-effekten i forhold til siddeafstand, og hvad du selv synes er behageligt, hvilket er positivt, når du ser film i længere tid. Det lykkedes os derimod ikke at blive en vis grad af crosstalk mellem venstre og højre kvit, men det skal siges, at dette gælder for de allerfleste LCD-baserede 3D-tv’er, vi har testet indtil videre. Philips må derfor se sig slået af Panasonics VT50 plasma, når det gælder 3D-dybde.

Ivrigt baglys
Udfordringen for bag-LED skærme har været, at de lyse partier kunne være plaget af omrids eller efterslæb omkring sig, som er let at se på en sort baggrund. Baglyset har kort og godt ikke været hurtigt eller nøjagtigt nok til at give den samme dynamik i billedet, som et godt plasma-tv kan.

Årets Philips-modeller lader til at være forbedret på dette punkt. Det er tydeligt, hvordan baglyset arbejder hurtigere med at fordele lyset, som det skal. I standardmodus virker den dynamiske kontrastindstilling dog lidt for ivrig, og jeg fandt det nødvendigt at reducere den til en lavere setting. Alligevel sidder jeg lidt med følelsen af, at baglyset kunne have arbejdet endnu hurtigere og været mindre mærkbart. Her vil jeg specielt fremhæve det nye Sony HX955, som har et meget hurtigt og nøjagtigt baglys.

God farvegengivelse
Vi har tidligere kritiseret Philips for at have en lidt overdreven billedbehandling. Det kunne virke, som om de havde et lidt for stort behov for at vise alle deres processorkunster frem, selv når det strengt taget ikke er nødvendigt. Glædeligt er det derfor, at tv’ernes filmmodus giver meget neutrale farver, og at de fleste overflødige funktioner, såsom dynamisk kontrast og støjreduktion, så enten deaktiveres eller reduceres kraftigt. Resultatet er et skarpt og neutralt billede, som vi ikke føler det store behov for at gøre noget ved. Skulle man alligevel ønske at finjustere billedparametrene ved en kalibrering, kommer tv’et med ISF-indstillinger for dag og nat, hvor man også får adgang til mere avancerede justeringsmuligheder.

46 tommer vs. 60 tommer
Det specielle Moth Eye-filter på 46-tommeren fungerer rigtig godt. Frontpanelet er mat og diffuserer lyset på en sådan måde, at man knap nok kan se noget spejlbillede, selv når vi står med en lommelygte lige foran skærmen! Det her er dermed en velegnet skærm for dig, som døjer med meget lys i stuen om dagen, såvel som genskind fra lamper om aftenen. Men pas på fingeraftryk: Den meget lave refleksion i overfladen gør, at smuds og fingeraftryk ses tydeligere på Philips-skærmen. Philips vedlægger en specialklud og sælger faktisk et eget rengøringsmiddel separat for at holde skærmoverfladen pletfri.

Vi synes fortsat, det er synd, at 60 tommers versionen ikke har Moth Eye, for det er egentlig den, med hele dens skærmareal, der virkelig kunne have brug for det. Men så længe man tager sine forholdsregler med lyset, er billedkvaliteten på de to næsten identisk.

Med 46-tommeren og 60-tommeren side om side tager det derfor ikke mange sekunder at finde vores favorit: Til at se film og action-fyldt tv-underholdning i 2D og 3D ville vi helt klart vælge 60-tommeren. Predators og andre skumle filmfigurer ser kort og godt mere frygtindgydende ud, når de blæses op i realistisk størrelse og fylder hele synsfeltet!

Lydkvalitet
Begge Philips-modeller kommer med et lidt kraftigere lydsystem end gennemsnittet, dvs. 2 x 20 watt forstærker og højttalere monteret i soklen. Lydgengivelsen er helt klart noget af det bedre, vi har hørt på tv i denne prisklasse. Her er rigeligt med tyngde i bassen, så alt fra musik til action-programmer får den rette fylde. Det er også klarhed i dialogerne.

Derimod kan lydbilledet bliver lidt rodet, når der sker for meget på én gang, f.eks. i actionfilm. Vi regner med, at de fleste, som overvejer sådan et tv, i hvert fald 60-tommeren, også budgetterer med et godt lydsystem, men godt at vide, at den indbyggede lyd i hvert fald duer til almindeligt tv-kiggeri.

Konklusion
Med den opdaterede 9000-serie bevarer Philips deres position som en af kongerne på tv-tronen, selv om konkurrencen er hårdere end nogensinde. Er du en virkelig billedentusiast, så er det 60-tommeren, du skal vælge. Med 70 procent større billedareal er den på mange måder en “XL” udgave af 46-tommeren, som ganske vist kan skilte med et mere effektivt frontfilter i rum med lysproblemer. Storskærmsgale som vi er, mener vi, at 60-tommeren er et bedre køb.

Lyd & Billede mener

Enorm kontrast Kulsort sortniveau Baglyset måtte gerne være hurtigere

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top