annonce

Test:
Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantespring

Samsungs nye flagskibs-tv lover banebrydende billedkvalitet, som overgår selv de bedste OLED-skærme. Er QLED med Quantum Dots det næste store eller kejserens nye klæder?

(Foto: Samsung)
Juni 2017Samsung QE65Q9F
annonce
2017 er allerede blevet kaldt det store OLED-år. Næsten alle de kendte producenter sværger nu til OLED-teknologien i deres topmodeller pga. dens imponerende farver, kontrast og sortniveau. Alle undtagen Samsung: De satser i stedet på det, der ang...
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Registrér konto eller abonnér for at læse videre.
Allerede abonnent Log ind

Kun 44 kr mnd

Kun 40 kr mnd Du sparer mest!

Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
65” 4K LED LCD, 3840 x 2160 4 x HDMI, 3 x USB One Connect-boks HDR Tizen Smart TV Web: samsung.com/dkPris: 39999 kr
Plus Formidabel lysstyrke og imponerende farver giver billeder med stor wow-faktor. Smart-platformen er lynhurtig.
Minus Samsung-skærmen lever ikke helt op til forventningerne, når det gælder sortniveau og betragtningsvinkel.
Til at kalibrere Samsung-skærmen har vi anvendt sidste skrig inden for kalibreringsudstyr: Klein K10A lysmåler, Murideo Fresco SIX-G HDR testbilledgenerator og den nyeste version af kalibreringsprogrammet CalMAN (2017 Beta). Sidstnævnte er særlig interessant, fordi det kan måle farvevolumen og desuden tillader automatisk kalibrering af QLED-skærme (AutoCal). At kalibrere Samsung-tv’er manuelt med fjernbetjening og menuvalg har indtil nu været vanvittig tidskrævende, ikke mindst fordi skærmen skifter lysstyrke, når menuen er fremme. Det var en af de indvendinger, vi havde mod sidste års topmodel, KS9505. Med den nye AutoCal-funktion er problemet løst, og 65Q9F er en drøm at kalibrere. Ved at koble pc’en til skærmen får vi direkte adgang til alle parametre og kan sætte et “target” for gråskala og farver, som programmet så måler og justerer sig frem til. Dermed er den første grovkalibrering overstået på få minutter, og vi kan koncentrere os om finjusteringen. Måling og kalibrering gav meget acceptable resultater. Gråskalaen er godkendt med en delta-afvigelse på 2,55 lige ud af æsken og imponerende 0,21 efter kalibrering. Farverummet er mere afvigende fra fabrikken med en delta-afvigelse på 3,8 og for høj mætning i blå. Efter kalibrering endte vi med kun 1,1 i delta-afvigelse, hvilket indikerer meget korrekte farver. Det er dog tydeligt, at Samsung har justeret skærmen til optimal ydelse ved fuld intensitet (100 IRE). CalMAN’s ColorChecker viser, at farvenøjagtigheden ved andre lysstyrker er mindre præcis. Målingerne af farvevolumen viser, at Samsung holder, hvad de lover, i form af et bredt farvespektrum. 65Q9F formår at gengive mere end 99 procent af farvevolumen i DCI-P3-standarden (UHD Blu-ray), hvor Sony KD-65A1 må nøjes med 77 procent. Det demonstrerer, at OLED kan vise færre nuancer i den lyseste ende af skalaen. Kalibrering i HDR-tilstand viser, at Samsung-skærmen “tracker” EOTF-kurven meget lineært. Lysstyrken er også blandt de stærkeste i klassen: I Film-indstillingen med et 10 procent testvindue starter Q9F på 1670 nit og holder sig over 1600 i ca. 35 sekunder, derefter falder det til 1400 nit og holder sig der. Ved et 18 procent testvindue klarer det stabile 1360 nit efterfulgt af 1200 nit ved et 25 procent vindue. Med 100 procent hvid skærm klarer Samsung maksimalt 854 nit og falder hurtigt til 646 nit. Det er mere, end mange af OLED-skærme klarer ved 10 procent, og understreget, at LED-skærmene stadig er konger, hvad angår lysstyrke.
  annonce

  Læs også

  Et endnu bedre GoPro

  Mens selve billedkvaliteten allerede var toptunet på ­forgængeren, har Hero8 Black nogle vigtige opgraderinger oppe i ærmet.

  En doktor i mobilen

  Opkoblede sundhedsprodukter hjælper både dig og din læge med at holde dig rask.

  Et meget bedre spejlreflekskamera

  Spejlrefleksen lever i bedste velgående med Canons nyeste systemkamera til begyndere og entusiaster.

  Huaweis AirPods-kopi er lige så gode (og dårlige)

  Huawei Freebuds 3 tager kampen op mod Apples AirPods. De lyder godt, men har et par alvorlige skavanker.

  Konsollen er også en mobil

  Anden generation af Asus’ gamer-mobil er topklasse – og forbeholdt de få.

  Smart budgetvalg

  Moto G er blevet billigere og giver samtidig mere for pengene end nogensinde.

  Klassisk professionelt kamera

  Lad dig ikke narre af det klassiske retro-­design – Fujifilm X-Pro3 er et topsejt kamera.

  10 på hovedet

  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

  Overraskende neutralt fra Beats

  Hvem ville have troet, at producenten, der elsker fed bas, kunne lave noget så neutralt?

  Muskuløs multikunstner

  Hvis du har brug for en kraftig forstærker med DAC og mange indgange, så er svaret her.