Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sharp LC70LE836S

Kolossal filmskærm

Sharps nye 70-tommer er en rekordstor drømmeskærm for film- for sportsgalninge!

Skrevet af / 01/06/2012 - 12:21
Sharp LC70LE836S
Audun Hage

Hører du til dem, der kan lide at have et større tv end naboen, rammer Sharps seneste kreation plet! Det her er det største tv, vi har testet hidtil i Lyd & Billede/GEAR, og understreger bare, at markedet går i én bestem retning: Endnu større skærme til stadig lavere priser.

For et år siden stod prissedlen til astronomiske højder, så snart vi bevægede os over 65 tommer i skærmstørrelse, og udvalget af LED LCD-skærme i denne prisklasse har indtil nu været ganske begrænset. I størrelser over 60 tommer er det plasmaskærme fra Panasonic og Samsung, der har regeret, men nu vil Sharp altså være med blandt de store drenge.

Sharp er allerede en af verdens største producenter af LCD-paneler og er altid tidligt ude med ny teknologi. De var først ude med at lancere ekstra højtopløste 4K- og 8K-skærme og samarbejder med den japanske tv-udbyder NHK om næste generations tv-format. Jordskælv og tsunami har heller ikke hindret japanerne i at introducere nye 70 og 80 tommer store fladskærme før alle andre …

LED-giganten
Blandt de nye modeller fra Sharp er det 70-tommeren LC70LE836S, der har de højeste specifikationer, og prisen på 30.000 kroner må siges at være opsigtsvækkende lav for et tv af denne kaliber. Det er baseret på den populære 831-serie (hvor 46LE831 blev specielt anbefalet af os), men har fået en vigtig opgradering: Det er nemlig et LCD-tv med såkaldt LED-bagbelysning. Bag skærmen sidder tusindvis af små lysdioder, som tændes og slukkes i grupper. Det er en high-end teknik forbeholdt de bedste og dyreste LCD-skærme og giver et overlegent kontrast- og sortniveau. De billigste fjernsyn på markedet domineres af såkaldt kant-LED-teknik, hvor rækker med lysdioder sidder monteret i kanten af panelet, uden mulighed for at slukke individuelle dele af skærmen.

Sharps nye 70-tommer er et imponerende skue, før man i det hele taget har tændt det. Med sine 177 cm diagonalt kan det byde på et billedareal, der er næsten dobbelt så stort som et 50-tommer! Størrelsen medfører naturligvis en ganske dominerende fremtoning, men ikke så slem, som man skulle tro. I det omfang man kan kalde et 70-tommer kompakt, har dette Sharp i hvert fald en ganske tynd ramme, som giver en effektiv udnyttelse af arealet. Derfor er det ikke dramatisk meget større end et 65-tommers, rent fysisk. Når det er sagt, så kan du glemme alt om at gemme denne kolos af vejen. Lad der er ikke være nogen tvivl om, at det her er et tv, som retter sig mod erklærede film- og sportsfanatikere og dem, der sidder i en stor stue med lang afstand til tv-væggen, typisk 4-5 meter eller længere.

Sharp-tv’et har en ganske simpel udførelse med blanksort ramme og mat skærmoverflade, uden børstet stål og bling nogen steder. Sharp har helt klart koncentreret sig om billedpanelet og det, der sidder inden i tv’et, frem for at bruge penge på et lækkert udseende. Endvidere er tv’et overraskende let og ligetil at håndtere for to personer. En tilsvarende stor plasmaskærm er så tung, at du kan høre kiropraktor-regningerne lande i postkassen …

Når det gælder tilslutninger, har Sharp valgt at placere stikkene på siden og nedadvendt, så de er nemmere at nå ved en eventuel vægmontering. Kun nogle få analoge stik vender lige bagud. Tv’et har fire HDMI-stik, hvilket vi regner som standard i 2012.

Brugervenlighed
Sharp-skærmens basisfunktioner er lette at blive fortrolige med, men det er tydeligt, at den retter sig mod de lidt mere avancerede brugere. Menusystemet giver et væld af indstillingsmuligheder, som kan virke lidt kaotiske, indtil man bliver fortrolig med dem. Fjernbetjeningen har også mange knapper, som man skal vende sig til, men på den positive side har den flere hurtigtaster, hvor man f.eks. kan skifte billedmodus uden at dykke dybt ned i menuen. Bravo for det!

Billedkvalitet
Du køber ikke et tv som dette for designets skyld – her er det billedet, det gælder! Og her må Sharp-tv’et siges at levere varen. Det første, man lægger mærke til, er naturligvis størrelsen på billedet, som er en vigtig kvalitet i sig selv. Det store billedareal egner sig udmærket til at vise HD-indhold i al sin pragt, og det får detaljer frem, som let kan forsvinde i mængden på mindre skærme. Robotterne i Transformers 3 bliver ikke bare mere skumle at se på, vi lægger også bedre mærke til små hændelser i filmen, som vi ellers let havde overset.

Med en skærmstørrelse på 70 tommer kan dette Sharp være et godt alternativ til lærred og projektor, særligt i stuer, hvor man ikke har mulighed for at dæmpe lyset. Med en projektor har man godt nok mulighed for at blæse billedet op til 100 tommer eller mere, men det kræver et godt lærred, god lysdæmpning og kan desuden medføre en del blæserstøj. LC70LE836S er på sin side musestille, og den store skærm giver god ”biograffølelse” selv på afstande op til 4-5 meter. Samtidig bør man vogte sig for at sidde for tæt på skærmen, da pixelstrukturen i billedet begynder at blive synlig omkring 2 meter, afhængigt af hvor meget falkeblik du har.

På et stort tv som dette bliver billedkvaliteten ekstra vigtig. Alle fejl og svagheder ved billedet bliver mere fremtrædende, når det blæses op i stort format. Af samme grund bør man undgå at fodre Sharp-skærmen med dvd- og tv-indhold i standardopløsning: Det ser ganske rædselsfuldt ud, og selv om tv’et gør et godt job med at opskalere billedet fra lavt- til højtopløst, bliver forvrængning og fejl i billedet vældig tydelige. Lad os derfor slå fast, at det her er et tv, som kræver og fortjener Blu-ray og HD-kanaler som signalføde. Men så kan du også glæde dig over et billede, som definitivt ligger i topklasse.

Lysstyrke, kontrast og sortniveau på Sharp-skærmen er meget gode og på niveau med de bedste LED-baserede skærme, vi har testet, inklusive Philips 46PFL9706. LC70LE836S har en blændende kraftig lysstyrke, som er klart overlegen i forhold til plasmaskærme, og har samtidig vældig god lyskontrol: Her er der knap nok nogen spor af ujævn lysfordeling. Sortniveauet er også fuldstændig mørkt, når filmen kræver det.

I standard billedmodus har Sharp-skærmen som forventet et ganske unaturligt billede med overmættede farver og overdreven kontrast. Det er også tydeligt, hvordan billedbehandlingen arbejder på overtid med at reducere støj og skabe jævne bevægelser. Resultatet bliver en billedmæssig grød. Det fungerer kort sagt ikke særlig godt, og førstehåndsindtrykket er, at Sharp smører alt for tykt på med farverne.

Filmmodus ser langt bedre ud, men er heller ikke perfekt. Farvegengivelsen er også her lidt ujævn med en farvebalance, som trækker i retning af det røde. Det gør, at billedet får et lidt rustent præg, og farvenuancerne glider lidt ind i hinanden. Konklusionen er klar: Her må vi ind og justere!

Sharp har heldigvis udstyret LC70LE836S med et væld af indstillingsmuligheder, såsom fuld farvekalibrering og gammajustering, og der skulle ikke mange ændringer til, før billedet så betragtelig bedre ud. Ved at slå alle unødvendige billedbehandlingsfunktioner fra, reducere kontrasten og finjustere farveværdierne klarede vi at få et flot billede med langt mere naturlige farver. Slutresultatet blev faktisk rigtig godt, men vi havde gerne set, at Sharp inkluderede en færdig, optimal billedmodus, således som f.eks. Panasonic gør med deres THX-indstilling.

Vi har også andre ting at bemærke om billedet: Tv’et har en tendens til at miste lidt af skarpheden under bevægelse og er samtidig præget af en vis mængde billedflimmer. En anden ting, man må leve med, er at betragtningsvinklen er ganske begrænset: Du skal ikke langt ud på siden af skærmen, før farverne falmer. Det er generelle svagheder ved dagens LCD-teknik og ikke noget problem specielt hos Sharp, men det bliver lidt mere fremtrædende på en stor skærm som denne. Derfor bør man beregne minimum en siddeafstand på ca. 3 meter for at udnytte tv’et optimalt.

Konklusion
Sharp LC70LE836S er ikke bare det største tv, vi har testet hidtil, det er også et af de bedste. Billedkvaliteten er i top, og det gedigne skærmformat må helt klart siges at give en filmoplevelse ud over det sædvanlige. Sharps menusystem kunne godt have været mere overskueligt, og vi savner lidt bedre forprogrammerede billedindstillinger, men ellers er der lidt at bekymre sig over, så længe man tager højde for, at den store skærm kræver lidt ekstra siddeafstand.

Det her er et stort og fejende flot tv, som vi ikke nøler med at anbefale til dem, der er på storskærmsjagt. Til 30.000 kroner må det siges at være et kup, men hold øje med naboen: Sharp har også et endnu større 80-tommer på vej …

Lyd & Billede mener

Stort og lysstærkt billede Godt sortniveau og god kontrast Lidt ujævne bevægelser Begrænset betragtningsvinkel

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top