annonse
annonse
annonse

Seks mellemklasse-tv’er med 4K og HDR

De bedste tv-køb

Overvejer du at købe nyt tv dette efterår? Her er seks modeller, der giver superskarp billedkvalitet og moderne funktioner uden at tømme din tegnebog!

Nu, hvor efterårsmørket sætter ind, er det igen blevet tid til at slå sig ned i sofaen med gode film og serier. Underholdningsmenuen er righoldig som aldrig før: Både Netflix, HBO Nordic, YouTube og de traditionelle tv-kanaler tilbyder mængder af nyt, originalt indhold, som du kan se, når du vil – forudsat at du har udstyret i orden.

Tv-udviklingen står aldrig stille, og hvis du vil have det fulde udbytte af det nyeste indhold samt den skarpeste billedkvalitet, kan tiden være komme til at overveje et nyt tv med 4K-opløsning. Årets modeller har nemlig fået en række vigtige opdateringer af funktioner og billedkvalitet, som tilsammen udgør lidt af et kvantespring i både brugervenlighed og oplevet billedkvalitet.

Tv’er er ikke, hvad de var engang. Meget indhold kommer nu fra apps og streaming-tjenester, som kræver, at man har et moderne smart-tv med internetadgang. Dem, der har et ældre tv uden smart-funktionalitet, har hidtil kunnet løse problemet med eksterne enheder som Xbox, PlayStation, Apple TV og Google Chromecast, men nu er du nødt til at have et spritnyt 4K-tv med HDR for at være med på alt det sjove.

Den gode nyhed er, at det ikke behøver at koste en formue! Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante 55-tommere plus en enkelt 58-tommer i prisklassen omkring 10.000 kroner – og blev positivt overrasket over billedkvaliteten!

 

HDR

Den vigtigste nyhed på årets tv-modeller er afgjort High Dynamic Range. HDR er en moderne videostandard (bl.a. på UHD Blu-ray), der gør tv-skærmen i stand til at vise flere nuancer og farver, kombineret med meget højere kontrast og lysstyrke, end det tidligere var muligt. Det giver mere livagtige billeder, men kræver altså, at du har et nyt tv, der kan læse og gengive formatet!

Alle tv’er i testen understøtter HDR på papiret, men som testen viser, er det langtfra alle, der kan yde formatet fuld retfærdighed.

 

Testen

Her ser vi på seks 2016-modeller i størrelsen 55-58 tommer og i prisklassen omkring 10.000 kroner. Alle testdeltagere understøtter HDR og HDMI 2.0/HDCP 2.2, hvilket gør dem ideelle i kombination med det nye UHD Blu-ray-format.

I testen har vi som sædvanlig fokus på billedkvalitet, men lægger også vægt på god lyd og brugervenlighed. Meget tv-indhold kommer nu i form af apps og streaming-tjenester, som stiller højere krav til tv-fjernbetjeningen og den øvrige brugerflade for at fungere optimalt.

 

Hurtig tv-ordliste

HDCP: Står for High-bandwidth Digital Content Protection. Formålet med HDCP er at beskytte copyrightet digitalt materiale, når det sendes fra en enhed til tv’et, som regel via HDMI- eller DVI-tilslutning.

HDMI: High-Definition Multimedia Interface. Det moderne “scart-kabel”, der overfører lyd og billeder – fra kilder som Blu-ray eller tv-tuner – digitalt til tv-skærmen. Den nyeste version (HDMI 2.0) er nødvendig for at overføre 4K-signaler fra UHD Blu-ray.

HDR: High Dynamic Range = højt dynamisk omfang. Et videosignal med højere kontrast og bredere farvespektrum, hvilket giver mere naturtro billeder.

Smart-tv: En moderne tv med internetforbindelse (via kabel eller Wi-Fi), der gør det muligt at hente programmer – apps – som giver forbedret funktionalitet, f.eks. Netflix eller YouTube. Det gælder de allerfleste nye tv’er, der sælges i dag.

Ultra HD: Også kendt som UHD eller 4K. Arvtageren til Full HD-formatet har fire gange så høj skærmopløsning (3840 x 2160 mod 1920 x 1080), hvilket giver væsentlig bedre billedskarphed. Flertallet af de nye tv’er, der sælges i dag, har Ultra HD-opløsning.

Ultra HD Blu-ray: Den nye version af Blu-ray-formatet, hvor film kommer i Ultra HD-opløsning.

Test: Samsung 55KS7005

Oktober 2016Samsung 55KS7005
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Skinner som en sol

Med sin blændende lysstyrke og sine flotte farver er Samsungs nye 7-serie et imponerende skue.

Fremragende lysstyrke og kontrast gør, at Samsung-skærmen skiller sig positivt ud fra konkurrenterne.
Til prisen er der ikke meget at klage over.

Samsung har længe været en af de mest toneangivende tv-producenter, især når det gælder design og smart-funktioner. Årets modeller har også fået et løft på billedsiden med nye, avancerede LCD-paneler, der lover både bredere farvespektrum og højere kontrast, end det tidligere var muligt.

Blandt dette års modelserier er 7-serien ekstra spændende. Den må ganske vist klare sig med et lidt mere simpelt design og mindre eksklusiv udførelse end Samsungs 8- og 9-serier, men kan til gengæld tilbyde mange funktioner til en fornuftig pris.

 

Design

7-serien fra Samsung kommer både i en flad (KS7005) og en buet (KS7505) version, og denne gang har vi set nærmere på den flade. Designmæssigt er der tale om en ganske enkel affære med tynd, afrundet ramme og to V-formede fødder i hver sin side. På grund af fødderne skal tv-bordet være mindst lige så bredt – hvis ikke er vægmontering selvfølgelig en mulighed.

 

Brugervenlighed og funktioner

Årets Samsung-modeller har fået ny fjernbetjening. Den har meget få knapper, men er alligevel vældig praktisk i brug. Den kan også let programmeres til at styre andre enheder såsom tv-bokse, Apple TV, PlayStation og lignende.

Samsungs skærm giver en rigtig god brugeroplevelse: Tv’et reagerer lynhurtigt på kommandoer og lader dig hoppe ind og ud af tjenester på en brøkdel af et sekund. Ved at trykke på hjem-knappen får du med det samme en menulinje op, der viser tilgængeligt indhold, og er du f.eks. Netflix-abonnent, kan du hurtigt vælge, hvad du vil se, uden at gå ind i selve app’en først. Du kan også nemt arrangere dit foretrukne indhold i den rækkefølge, du vil.

Tilslutningsmulighederne er ligeledes gode: Samsung-skærmen kommer med egen One Connect samleboks, der gør det muligt at tilslutte op til fire HDMI-kilder, alle med understøttelse af HDMI 2.0/HDCP 2.2.

 

Billedkvalitet

Vi er tidligere blevet imponeret af billedkvaliteten fra Samsungs KS8005- og KS9005-modeller, og KS7005 scorer også godt – faktisk usædvanlig godt for sin prisklasse. Samsung-skærmen er ligesom sine storebrødre udstyret med et 10 bit Quantum Dot LCD-panel, der giver en væsentlig forbedring af lysstyrke, kontrast og farver. 55KS7005 er desuden Ultra HD Premium-certificeret, hvilket betyder, at det kan gengive HDR og Ultra HD Blu-ray på optimal vis.

Samsungs skærm har formidabel kontrast i forhold til konkurrenterne. Sammenlignet med f.eks. Panasonic 58DX700, som har ganske ordinær lysstyrke, formår Samsung at gengive lyse billedeffekter (f.eks. sollys) med langt flere nuancer og mere realistisk intensitet.

Den ekstra lysstyrke kommer virkelig til sin ret på HDR-film som Life of Pi og The Revenant, og UHD Blu-ray-versionerne får en helt anden dybde og realisme over sig. Netflix’ Marco Polo bliver også mere livagtig, med mere glød fra flammer og lignende.

Oven i hatten byder Samsungs tv på et rigtig godt sortniveau i mørke scener, med ensartet lysfordeling og meget lidt tendens til clouding.

Samsung har ikke altid haft de bedste billed- og lydindstillinger lige ud af æsken, men det ser ud, som om det har fået et lille løft i forbindelse med introduktionen af Quantum Dot-billedpaneler. 55KS7005 har en separat Film-indstilling med meget jævn gråtoneskala, og farvemætningen er også meget neutral i fabriksindstillingerne.

 

Lydkvalitet

Lydsystemet i årets tv-modeller er udviklet i Samsungs nye studie i Californien, og vi må indrømme, at KS7005 lyder overraskende godt. Her er der ikke alene klare stemmer, men også lidt gang i trommer og bas, hvilket har meget at sige for den samlede lydoplevelse.

 

Konklusion

Konkurrencen er meget hård i dette prissegment, men Samsungs 7-serie er en tand skarpere end konkurrenterne på flere områder. 55KS7005 har i det hele taget meget at tilbyde: Flot design, fremragende brugervenlighed og ikke mindst strålende billedkvalitet. Samsungs tv er faktisk det eneste i testen, der kan give nogenlunde fuldgyldige oplevelser med de nye HDR-billedformater.

Summen af alt dette gør Samsung 55KS7005 til vores reference i prisklassen under 15.000 kroner!

Fakta
 • 55″ UHD-tv
 • HDR/Ultra HD Premium
 • One Connect samleboks
 • DVB-C, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
 • 4 x HDMI (2.0), 3 x USB (2.0)
Bedste pris på Samsung 55KS7005
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

LG 55UH770

Svagt på kontrast

Dette LG-tv byder på fantastisk design og lækre smart-funktioner, men billedkvaliteten havner lidt i skyggen af de bedste.

Glimrende smart-funktioner med pegefjernbetjening gør LG-skærmen let at betjene.
Svag kontrast og ditto sortniveau gør, at wow-effekten udebliver på de nye HDR-film.

Mange tænker sikkert umiddelbart på OLED, når de hører navnet LG. Den sydkoreanske producent er dem, der er kommet længst i udviklingen af næste generations tv-teknologi – til rivalen Samsungs store ærgrelse. OLED er stadig en dyr teknik at producere, og en 55 tommers OLED-skærm med 4K-opløsning vil koste omkring 20.000 kroner eller mere.

Heldigvis for LG (og os andre) har de også en bredt udvalg af almindelige LCD-skærme i deres sortiment: Den model, vi tester her, 55UH770, kan tilbyde nye funktioner som Ultra HD og HDR til en ikke alt for afskrækkende pris.

 

Design

Skærmen fra LG har en fin udførelse med sølvfarvet ramme og en buet, midtmonteret fod, som er 87 cm bred. Det kan dermed fint være på de fleste tv-møbler. Bagsiden er i sort plast med sidemonterede stik indfældet. 55UH770 har ikke heldækkende dæksler, der skjuler kablerne, men disse kan ledes diskret ned langs foden.

Designmæssigt er det et af de lækreste tv’er i testen. Det eneste, der trækker ned på udførelsen, er det blanke frontglas, som giver mange refleksioner af omgivelserne.

 

Brugervenlighed og funktioner

De, der allerede ejer et LG-tv af nyere dato, vil føle sig hjemme, når de stænder 55UH770 første gang. Det bruger den nyeste version af LG’s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0, som er kendetegnet ved brugen af pegefjernbetjeningen Magic Remote. Med den styrer man en musemarkør rundt på skærmen. LG’s menulinje lægger sig nederst på skærmen som en kortrække og giver hurtig adgang til det indhold, man vil se. Tv-fjernbetjeningen kan også fjernstyre andre enheder.

Samlet set rangerer vi LG-systemet som en af de bedste smart-tv-platforme. 55UH770 er hurtigt og nemt i brug, og udvalget af apps er godt, men ikke klassens bedste – Samsung kan prale af et større udvalg af lokale tjenester.

 

Billedkvalitet

LG 55UH770 benytter et LCD-panel af typen IPS (In Plane Switching), der er kendt for at give bedre betragtningsvinkel, men også lidt mere gråt sortniveau end VA-paneler (Vertically Aligned), som bl.a. Samsung anvender.

Begge dele har sine styrker og svagheder, men med den seneste udvikling på indholdsfronten (HDR) kan det se ud, som om IPS falder lidt bagud. Sortniveauet er nemlig mindst lige så vigtigt som lysstyrken, og det ser vi især med udfordrende testscener i HDR-format.

Netflix-serien Marco Polo er et godt eksempel, da den kombinerer mange mørke scener med brændende fakler mod sort baggrund, der virkelig sætter kontrasten på prøve.

Her får LG’s tv tydelige problemer med at vise både lys og mørke i samme scene: Sortniveauet er mærkbart blegere end på flere af konkurrenterne, og lysstyrken mindre intens end på de bedste. Det skyldes til dels, at bagbelysningsteknologien i LG-skærmen ikke er finmasket nok og kun formår at lyse store partier op samtidig.

55UH770 har til gengæld overbevisende skarphed og glimrende farvegengivelse, men den begrænsede kontrast trækker ned på helhedsindtrykket.

 

Lydkvalitet

LG 55UH770 har en temmelig indelukket lydkarakter og ikke særlig meget bas. En soundbar er afgjort at anbefale, hvis du vil have god lyd til film og serier.

 

Konklusion

LG’s OLED-skærme er kendt for deres silkeagtige sortniveau, som giver alt tv-indhold en formidabel dybde og kontrast. Derfor er det lidt ironisk, at deres LCD-skærme opfører sig stik modsat: 55UH770 har ganske vist knivskarpe detaljer og korrekt farvegengivelse, men på kontrast, sortniveau og lysstyrke kommer til det kort mod de bedste i testen.

Fakta
 • 55" UHD-tv
 • WebOS 3.0
 • 3 x HDMI, 3 x USB
 • Magic Remote
Bedste pris på LG 55UH770
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Sony Bravia 55XD8505

Lyssvage præstationer

Sony Bravia 55XD8505 er ikke den mest krudtstærke skærm, vi har set i år, og havner lidt i skyggen af konkurrenterne.

Sony-skærmen har naturlig farvegengivelse og upåklagelig skarphed fra alle videokilder.
Simpel udførelse og separat strømforsyning trækker ned på helhedsindtrykket. Bravia XD8505 mangler lysstyrken til at følge med de sejeste HDR-skærme.

Sony har en lang historie som tv-producent og lancerede deres første model med Ultra HD-opløsning i 2013. Siden da har de leveret flere glimrende tv’er, og senest var det 65XD9305, der løb med sejren i vores test af storskærme til fodbold-VM.

For dem, der synes, at 9305-serien er lidt for pebret, kan Sony tilbyde den langt mere overkommelig XD8505-serie. Spørgsmålet er, hvor meget man må ofre af billedkvalitet og ydelse i øvrigt.

 

Design

Til at begynde med har Bravia 55XD8505 betydelig enklere udførelse, ikke kun i forhold til XD9305, men også sammenlignet med tidligere generationer af 8505-serien. Det meste metal er erstattet af plast, og Sony-modellen virker ikke længere lige så eksklusiv. Bagsiden er simpel og lader dig ikke skjule kablerne så elegant som f.eks. Samsung.

Vægmontering er muligt, omend det vil blokere nogle af stikkene. Foden er til gengæld smal nok til at passe til ethvert tv-bord. En anden ting, der trækker ned, er den massive mursten af en separat strømforsyning.

 

Brugervenlighed og funktioner

Bravia-modellen er ligesom tidligere Sony-tv’er baseret på Android, og opstarten begynder med at registrere ens Google-konto og downloade de seneste opdateringer.

Vi vil ikke lægge skjul på, at vi stadig er uimponeret af Android som tv-system, selv om det er blevet bedre end tidligere generationer. Sony-skærmen starter lynhurtigt fra standby og er hurtig til at skifte mellem forskellige applikationer. Men udvalget af apps er fortsat begrænset med færre lokale tjenester end Samsung og LG.

Startskærmen byder på masser af muligheder, menuer og genveje, uden at der rigtig er system i galskaben. Her er både Samsungs Tizen, LG’s WebOS og Panasonics Firefox bedre til at give en skræddersyet tv-oplevelse. Når det er sagt, så vænner man sig hurtigt til Android-brugerfladens måde at organisere tingene på.

 

Billedkvalitet

Sonys tv’er er kendt for god billedprocessering, og der er ingen tvivl om, at 55XD8505 gør mange ting rigtigt. Farvegengivelsen er meget neutral, og Film-indstillingen giver en noget nær optimal farvebalance. Skærmen formår også at få almindelige HD-udsendelser til at se utrolig skarpe ud.

Vi var meget imponeret af billedet fra storebror, Sony Bravia 65XD9305, der med sit særlige Slim Backlight Drive-baglys giver fremragende lokal kontrast, lysstyrke og sortniveau. Bravia 55XD8505 må dog klare sig med standard LED-kantbelysning, og det er tydeligt, at det giver væsentlig svagere kontrast.

Ved ibrugtagningen måtte vi faktisk dobbelttjekke indstillingerne, for Sony er betydelig mere lyssvag end både Samsung, Panasonic og LG i standardindstillingerne.

Med en UHD-film som The Revenant i afspilleren giver Sony et imponerende skarpt og detaljeret billede med fantastisk farverigdom. Alligevel er der mærkbart mindre intensitet i sollyset, og XD8505 formår ikke at få lige så mange nuancer frem i mørke områder som referencen. Det er heller ikke lige så skarpt ved bevægelser som Samsung og Panasonic.

 

Lydkvalitet

Sony-skærmen har ikke noget særlig avanceret lydsystem, og lyden må betegnes som temmelig tynd uden nævneværdig bas eller fylde. En soundbar er, hvad doktoren anbefaler i dette tilfælde!

 

Konklusion

55XD8505 er et prisbilligt alternativ til Sonys dyrere Bravia-modeller, men du går så glip af den formidable lysstyrke fra topmodeller som XD9305. Alt i alt et afbalanceret tv, der scorer godt over hele linjen, men hvis du vil have fuld glæde af nyvindinger som Ultra HD og HDR, findes der bedre, mere fremtidsrettede valg blandt testdeltagerne.

Fakta
 • 55" UHD-tv
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integreret dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 x HDMI (2.0)
Bedste pris på Sony Bravia 55XD8505
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Panasonic 58DX700

Gør det meste rigtigt

Hvis man vil have et godt allround-tv, går man sjældent galt i byen med Panasonic. Sådan er det også med årets 700-serie.

God byggekvalitet, fin billedkvalitet og stabile smart-funktioner gør Panasonic-skærmen til et sikkert tv-køb, der også er kompatibelt med de nye videoformater.
58DX700 har temmelig begrænset lysstyrke og giver derfor ikke fuldt udbytte af de mest krævende HDR-videoer, men klarer sig alligevel bedre end mange af konkurrenterne.

Panasonic har en lang tradition for at lave veldesignede tv’er til en fornuftig pris, som lægger vægt på de vigtigste kvaliteter uden så mange dikkedarer. Forgængeren 55CX700 var en af vores favoritter i klassen, og derfor var vi spændt på at se, hvilket niveau årets arvtager DX700 ville lægge sig på!

 

Design

Det første, vi bemærker, er selvfølgelig, at skærmen er vokset fra 55 til 58 tommer. Panasonics model kan dermed prale af lidt større billedområde end konkurrenter i samme prisklasse.

58DX700 har et slankt og lækkert design med børstet metalramme, mens bagsiden på årets model er af plast. Dæksler over tilslutningerne gør det muligt at lave diskret kabelføring på bagsiden. En smart detalje er, at Panasonic lader dig vælge, om du vil montere fødderne smalt eller bredt, og på den måde tilpasse fjernsynet til dit tv-møbel.

 

Brugervenlighed og funktioner

Panasonics fjernbetjening har store, tydelige knapper til hver funktion, heriblandt separat Netflix-knap. DX700 har også et fremragende menusystem – My Home Screen 2.0 – hvor du kan vælge, hvilke typer indhold der skal ligge på startmenuen. Brugerfladen er baseret på Mozilla Firefox og er både hurtig, enkel og overskuelig. I modsætning til Android-tv’erne oplevede vi aldrig, at tv’et gav problemer eller låste.

Ulempen ved Firefox er, at der kun er et fåtal af interessante tilgængelige apps til denne platform. Panasonic kan ganske vist skilte med bl.a. Netflix, YouTube, SF Anytime, Viaplay, Eurosport Player og Firefox web-browser, men ikke særlig meget andet interessant. Panasonic har heller ikke fået aftaler med særlig mange lokale tjenester. Det betyder, at f.eks. DR TV-app’en glimrer ved sit fravær.

Tilslutningsmulighederne er gode, men ikke suveræne: Panasonic nøjes med tre HDMI-indgange, og kun to af dem understøtter HDCP 2.2, der er nødvendigt for tilkobling af 4K Blu-ray eller andre 4K-kilder.

 

Billedkvalitet

58DX700 har et 58 tommers panel af typen VA (Vertically Aligned), der er kendt for at give et godt sortniveau og stærk kontrast, men lidt på bekostning af betragtningsvinklen.

Panasonic reklamerer med, at DX700 understøtter HDR-video, men sammenlignet med deres egen topmodel Viera DX900 er det i bedste fald “HDR light”! 58DX700 evner ikke at gengive et tilstrækkelig bredt farvespektrum og har heller ikke lysstyrke nok til at konkurrere med UHD Premium-certificerede tv’er.

Det var så specifikationerne – men hvordan klarer det sig i praksis? Vi kunne hurtigt verificere, at 58DX700 både understøtter og ser rigtig flot ud med HDR-video fra Netflix og UHD Blu-ray, Panasonic udmærker sig ved en naturlig farvepalet, meget lidt støj og glatte, flydende bevægelser.

Hvis du vælger True Cinema-profilen, får du også en meget præcis farvegengivelse. Sortniveauet er heller ikke værst: Panasonic formår at grave flere detaljer frem i de mørke områder end mange af konkurrenterne, men ulempen er, at de mørkeste gråtoner hælder mod blå. Derfor får mange mørke scener et lidt blåligt præg, som vi ikke kunne justere væk.

Panasonic-skærmen har ellers, som man kunne forvente, middelmådig lysstyrke i forhold til de bedste i testen. DX700 er i stand til at remappe billedsignalet til at gengive de fleste lysnuancer, men mangler intensitet i forhold til f.eks. Samsung 55KS7005.

 

Lydkvalitet

Panasonic har ikke udpræget kraftig lyd, men klarer sig godt på tale og musik. Nogen særlig bas er der ikke, men det kan spille temmelig højt, uden at forvrængningen bliver generende.

 

Konklusion

Panasonic har begået endnu et velkonstrueret tv i mellemklassen, og selv om det mærkes, at konkurrencen er blevet hårdere i år, scorer 58DX700 godt på de fleste områder. Det er ganske vist ikke den klareste eller mest imponerende HDR-skærm, men den har til gengæld meget naturlige farver plus den gode billedprocessering, Panasonic er kendt for. Let at anbefale!

Fakta
 • 58" UHD-tv
 • High Dynamic Range
 • Wide Colour Spectrum
 • 3 x HDMI, 3 x USB
Bedste pris på Panasonic 58DX700
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Grundig Immensa 55VLX8670

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Stramt design

Efter en lidt stille periode er tysk-tyrkiske Grundig tilbage med en ny serie veludstyrede tv-modeller.

Grundigs skærm byder på stilrent design og skarp, kontrastrig billedkvalitet.
55VLX8670 understøtter endnu ikke UHD Blu-ray og HDR fuldt ud.

Det traditionsrige Grundig-mærke fra Tyskland er nu på tyrkiske hænder, nærmere bestemt Arçelik, der er en af verdens største hvidevareproducenter. Men de er ikke stoppet med at lave tv’er af den grund: På årets IFA-messe kunne Grundig fremvise en række nye tv-linjer, inklusive high-end modeller med OLED-teknologi, som efter planen skal produceres på Grundigs fabrik i Tyrkiet.

55VLX8670, som vi tester her, er også en veludstyret model – omend med almindeligt LED LCD-panel – men ganske godt lastet med Ultra HD-opløsning, Netflix 4K og ikke mindst HDMI 2.0 tilslutning.

 

Design

55VLX8670 har et stramt design, der er typisk for Grundig – og rigtig flot at se på. Det giver et luksuriøst indtryk med ramme i børstet stål og en fod, der er fræset ud af massivt metal. Skærmoverfladen er mat og giver derfor ikke så mange refleksioner af omgivelserne.

 

Brugervenlighed og funktioner

Grundigs fjernbetjening er ligesom Panasonics temmelig traditionel, med tydelige knapper til alle de vigtigste funktioner. Den giver imidlertid en lidt “billig” følelse; knapperne giver dårlig feedback, reagerer ikke så hurtigt og afgiver nogle temmelig irriterende kliklyde. Grundig ville være bedre tjent med at opgradere den!

Når vi starter tv’et første gang, ledes vi gennem de grundlæggende indstillinger på en letforståelig måde. Menusystemet er overskueligt, og selv om den grafiske brugerflade må siges at være et par generationer bagefter, hvad konkurrenterne kan tilbyde, er den forbilledligt nem i brug.

 

Billedkvalitet

55VLX8670 imponerer med et virkelig lysstærkt og kontrastrigt billede. Det er faktisk den af skærmene, der kommer tættest på Samsung i ren og skær lysstyrke, og den har også en velfungerende billedindstilling til film med en relativt sober farvegengivelse. Et konkret løft i forhold til tidligere Grundig-modeller, der har virket lidt ubalancerede på dette område.

Sortniveauet er også godkendt, omend ikke lige så bælgmørkt som hos Samsung: Man kan ane, hvordan bagbelysningen arbejder i nogle af de mørke scener. Betragtningsvinklen er forholdsvis god, og man skal temmelig langt ud til siden, før farverne bliver blege. Ellers kan vi nævne, at Grundig-skærmen er en af de få, der stadig understøtter 3D, og der medfølger hele tre par briller.

Grundigs tv skulle på papiret være en fuldværdig Ultra HD-skærm med understøttelse af UHD Blu-ray og HDR. Desværre havde vi problemer med at realisere dette i praksis. Selv om vi prøvede med to forskellige UHD Blu-ray-afspillere, lykkedes ikke at få 55VLX8670 til at vise billedsignalet. Det kan være en indikation af, at kompatibiliteten ikke er helt, som den skal være.

Grundigs tv har imidlertid en velfungerende Netflix-app med 4K-opløsning, men indtil videre uden HDR-tilstand. I skrivende stund arbejder Grundig-fabrikken på en firmware-opgradering, der skal afhjælpe HDR-problemerne.

 

Lydkvalitet

Grundig har lagt lidt ekstra vægt på lyden med en fremadvendt “soundbar” under skærmen. Det giver generelt klarere lyd og lidt tydeligere stemmegengivelse.

 

Konklusion

Denne nye model fra Grundig har flere gode egenskaber, men mangler lige nu fuld HDR-understøttelse. Indtil der bliver rettet op på det, må 55VLX8670 se sig overhalet af konkurrenterne i prisklassen.

Fakta
 • 55" UHD-tv
 • 1000 Hz
 • 4 x HDMI, 3 x USB
 • USB-tastatur/mus kan tilsluttes, Bluetooth
Bedste pris på Grundig Immensa 55VLX8670
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Philips 55PUS7101

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Lys og varme

Tv’et fra Philips er ikke den bedste HDR-skærm, vi har set, men kan alligevel være et godt køb som allround-tv.

Philips 55PUS7101 serverer superskarpe Ultra HD-billeder og krydrer oplevelsen med Ambilight omgivelseslys. Lyden er også bedre end gennemsnittet.
Philips’ skærm har temmelig ordinær kontrast og formår ikke at få alle nuancerne i HDR-formatet frem.

Philips har haft nogle udfordringer, siden de introducerede Android-operativsystemet på deres tv’er, men nu ser det ud, som om tingene er i bedring. Årets sortiment består af flere interessante tv’er, og blandt dem skiller 55PUS7101 sig ud som en overkommelig model med Ultra HD og HDR-understøttelse. Men hvor godt er det i praksis?

 

Design

Philips-skærmen er råflot at se på i mørk børstet metaludførelse. Et lysende Philips-logo står midt på skærmen (kan dæmpes). Vær opmærksom på, at fødderne sidder helt ude i kanterne og derfor kræver et bredt tv-møbel (Philips tilbyder dog også en lignende model, 7181, med midtmonteret fod).

Bagsiden er ikke lige så moderne som forsiden, men har dog sidevinklede stik, som gør det nemt at montere tv’et tæt på væggen, hvis man vil.

 

Brugervenlighed og funktioner

Tv’et er ligesom Sonys baseret på Android-styresystemet fra Google. Opstarten går nemt og hurtigt, mens tv’et guider os igennem de vigtigste indstillinger. Tilsluttede enheder kan let navngives som f.eks. “Blu-ray-afspiller”, “Tv-modtager” osv., og bliver liggende lettilgængelige i en hurtigmenu.

Fjernbetjeningen er ny i år, men har stadig Philips’ QWERTY-tastatur på bagsiden, som forenkler indtastning af passwords og lignende.

Udvalget af gode apps er stadig lidt af en mangelvare med Android, men Netflix-app’en med 4K-opløsning er der heldigvis (dog ikke i HDR-version). Det samme er YouTube i 4K-kvalitet.

 

Billedkvalitet

Philips har altid haft en vis forkærlighed for “larger than life” billedgengivelse, og 55PUS7101 er ingen undtagelse. Philips-skærmen smører temmelig tykt på med ekstra farvemætning i standardindstillingen, og vi må skifte til de mere korrekte ISF Day- og Night-indstillinger for at få nogenlunde sobre farver. Selv da er der et stykke vej til de mere farveneutrale skærme fra Sony, Panasonic og Samsung.

55PUS7101 har imponerende skarphed og formår virkelig at få detaljerne frem både på Ultra HD Blu-ray og almindelige HD-kilder. Samtidig er bevægelserne meget glatte og flydende, hvilket igen vidner om god videoprocessering.

Betragtningsvinklen er også fin. Philips’ tv anvender ligesom LG et IPS-panel, der bevarer farver og kontrast, også når man sidder lidt ude til siden for skærmen.

Ulempen ved de IPS-baserede skærme er mangel på ordentlig kontrast. Heller ikke Philips formår at levere et overbevisende sortniveau – med det resultat, at mørke scener mister detaljer. Lysstyrken er også kun en brøkdel af, hvad Samsung 55KS7005 er i stand til.

Philips’ fjernsyn har stadig mange trofaste tilhængere, i høj grad takket være deres patenterede Ambilight omgivelseslys. 55PUS7101 har tresidig Ambilight, der bader bagvæggen i farver, som matcher handlingen på skærmen. Ambilight er afgjort med til at hæve oplevelsen og kan i mange tilfælde give en forbedret kontrastvirkning. Effekten kan justeres og slukkes helt, hvis man vil.

 

Lydkvalitet

55PUS7101 har et temmelig ordinært lydsystem med undermonterede højttalere plus en ekstra bashøjttaler på bagsiden. Den er med til at give ekstra fylde til lyden, og man kan skrue rimelig højt op for lyden, før det lyder ubehageligt og forvrænget. Bestemt ikke værst i denne forsamling.

 

Konklusion

Philips’ tv har flere gode billed-egenskaber, som mange vil sætte pris på, heriblandt det unikke Ambilight-farvelys. Skarpheden er også overbevisende, mens farverne godt kunne have været mere neutrale. Det, der gør, at 55PUS7101 falder lidt igennem, er manglen på ordentlig lysstyrke og kontrast, som er nødvendigt for at vise HDR-video fra sin bedste side.

Philips-skærmen mangler foreløbig også understøttelse af Netflix HDR, hvilket trækker ned i sammenligning med de andre kandidater.

Fakta
 • 55" UHD-tv
 • 4 x HDMI (2 x 2.0 + 2 x 1.4)
 • 3 x USB
Bedste pris på Philips 55PUS7101
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Nu, hvor efterårsmørket sætter ind, er det igen blevet tid til at slå sig ned i sofaen med gode film og serier. Underholdningsmenuen er righoldig som aldrig før: Både Netflix, HBO Nordic, YouTube og de traditionelle tv-kanaler tilbyder mængder af nyt, originalt indhold, som du kan se, når du vil – forudsat at du har udstyret i orden. Tv-udviklingen står aldrig stille, og hvis du vil have det fulde udbytte af det nyeste indhold samt den skarpeste billedkvalitet, kan tiden være komme til at overveje et nyt tv med 4K-opløsning. Årets modeller har nemlig fået en række vigtige opdateringer af funktioner og billedkvalitet, som tilsammen udgør lidt af et kvantespring i både brugervenlighed og oplevet billedkvalitet. Tv’er er ikke, hvad de var engang. Meget indhold kommer nu fra apps og streaming-tjenester, som kræver, at man har et moderne smart-tv med internetadgang. Dem, der har et ældre tv uden smart-funktionalitet, har hidtil kunnet løse problemet med eksterne enheder som Xbox, PlayStation, Apple TV og Google Chromecast, men nu er du nødt til at have et spritnyt 4K-tv med HDR for at være med på alt det sjove. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at koste en formue! Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante 55-tommere plus en enkelt 58-tommer i prisklassen omkring 10.000 kroner – og blev positivt overrasket over billedkvaliteten!  

HDR

Den vigtigste nyhed på årets tv-modeller er afgjort High Dynamic Range. HDR er en moderne videostandard (bl.a. på UHD Blu-ray), der gør tv-skærmen i stand til at vise flere nuancer og farver, kombineret med meget højere kontrast og lysstyrke, end det tidligere var muligt. Det giver mere livagtige billeder, men kræver altså, at du har et nyt tv, der kan læse og gengive formatet! Alle tv’er i testen understøtter HDR på papiret, men som testen viser, er det langtfra alle, der kan yde formatet fuld retfærdighed.  

Testen

Her ser vi på seks 2016-modeller i størrelsen 55-58 tommer og i prisklassen omkring 10.000 kroner. Alle testdeltagere understøtter HDR og HDMI 2.0/HDCP 2.2, hvilket gør dem ideelle i kombination med det nye UHD Blu-ray-format. I testen har vi som sædvanlig fokus på billedkvalitet, men lægger også vægt på god lyd og brugervenlighed. Meget tv-indhold kommer nu i form af apps og streaming-tjenester, som stiller højere krav til tv-fjernbetjeningen og den øvrige brugerflade for at fungere optimalt.  

Hurtig tv-ordliste

HDCP: Står for High-bandwidth Digital Content Protection. Formålet med HDCP er at beskytte copyrightet digitalt materiale, når det sendes fra en enhed til tv’et, som regel via HDMI- eller DVI-tilslutning. HDMI: High-Definition Multimedia Interface. Det moderne “scart-kabel”, der overfører lyd og billeder – fra kilder som Blu-ray eller tv-tuner – digitalt til tv-skærmen. Den nyeste version (HDMI 2.0) er nødvendig for at overføre 4K-signaler fra UHD Blu-ray. HDR: High Dynamic Range = højt dynamisk omfang. Et videosignal med højere kontrast og bredere farvespektrum, hvilket giver mere naturtro billeder. Smart-tv: En moderne tv med internetforbindelse (via kabel eller Wi-Fi), der gør det muligt at hente programmer – apps – som giver forbedret funktionalitet, f.eks. Netflix eller YouTube. Det gælder de allerfleste nye tv’er, der sælges i dag. Ultra HD: Også kendt som UHD eller 4K. Arvtageren til Full HD-formatet har fire gange så høj skærmopløsning (3840 x 2160 mod 1920 x 1080), hvilket giver væsentlig bedre billedskarphed. Flertallet af de nye tv’er, der sælges i dag, har Ultra HD-opløsning. Ultra HD Blu-ray: Den nye version af Blu-ray-formatet, hvor film kommer i Ultra HD-opløsning.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Seks mellemklasse-tv’er med 4K og HDR
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.