annonse
annonse

Test af: Olympus Stylus 1

Vellykket allround-kamera

Hvis man vil have et lille kamera, der kan det hele, så er Stylus 1 måske det helt rigtige.

Lyd & Billede mener

Olympus’ lille Stylus 1 er et kompaktkamera, der kan det meste. Superzoom og god lysstyrke kombineret med en fremragende søger og god brugervenlighed gør det alle pengene værd. Et smart valg for dem, der rejser meget, og som synes, at andre kompaktkameraer har for mange begrænsninger.
Synlig støj ved høj ISO og moderat billedkvalitet på video er det eneste, der trækker ned.
annonse

Mens de fleste kompaktkameraer har mange begrænsninger, er det modsatte gerne tilfældet med systemkameraer. Med udskiftelig optik kan de passe til de fleste situationer, hvad enten man har brug for vidvinkel til at få alt med på billedet eller en kraftig tele til at fange motiver langt væk.

De såkaldte superzoomkameraer er et godt kompromis mellem kompakt- og systemkamera, fordi de har meget længere zoomrækkevidde og gerne bedre funktionalitet end kompaktkameraer. 10 x zoom er helt almindeligt, og det er netop, hvad Olympus’ lille Stylus 1 har.

Kameraet er et superzoomkamera og ligner i høj grad et spejlrefleks – eller Olympus’ systemkamera OM-D i skrumpet format. Det er meget mindre, lettere og frem for alt meget billigere end Sony RX10 til 9.500 kroner, som vi testede for nylig. Også det er et superzoomkamera med lysstærk optik.

Olympus Stylus 1 koster det halve, men har en 10,7 x zoom med optisk billedstabilisering på 28-300 mm med rigtig god lysstyrke over hele brændviddeområdet, hvor blænde f/2.8 er den største lysåbning. Billedsensoren på 12 megapixel er mindre end i RX10, men så er Olympus-kameraet altså også betydelig mindre end Sony-kameraet.

Handy format
At sige, at det er et lommekamera, er nok at strække sandheden lidt, men det kan være i en rummelig jakke eller en lille taske.

Med Wi-Fi kan man overføre billeder til en Olympus-app på sin telefon, der også kan bruges til fjernstyring af kameraet. Det er også muligt at tage billeder og ændre indstillinger på den trykfølsomme, vipbare skærm, og den integrerede indstillingsring omkring objektivet kan også bruges som manuel blændering.

Det tydelige spejlrefleksdesign gør Olympus’ bedste kompaktkamera meget brugervenligt.

Det tydelige spejlrefleksdesign gør Olympus’ bedste kompaktkamera meget brugervenligt.

Olympus har i det hele taget anstrengt sig for at gøre Stylus 1 så brugervenligt som muligt. Den elektroniske søger er meget større, end vi er vant til fra superzoomkameraer – med undtagelse af Sony RX10 – og tænder automatisk, når man løfter kameraet til øjet. Og selv om det er lille, ligger det godt i hånden.

Knapper og hjul er lettilgængelige, flere af dem er programmérbare, og kameraet deler ikke alene teknik med Stylus XZ-2 – en af vores favoritter i entusiastklassen – det har også den samme vippekontakt foran på kameraet, der skifter mellem to sæt funktioner.

Ved siden af objektivet sidder en zoomknap, som du kan vælge zoomhastighed på, så den zoomer lidt langsommere end den tilsvarende knap rundt om udløserknappen.

Kameraets skudhastighed er 7 billeder i sekundet, og den maksimale lysfølsomhed er ISO 12.800. Olympus har i øvrigt inkluderet et praktisk objektivdæksel, der kan sidde på hele tiden og har med fire lameller, som springer til siden, når man tænder kameraet. Praktisk, fordi man altid har det på og ikke risikerer at miste dækslet.

Billedkvalitet
Stylus 1 har en række nyttige funktioner. Olympus’ udvalg af kunstfiltre er blandt de fineste i branchen, og her får du 11 af dem. Du kan også sammensætte udvalgte billeder til en billedhistorie og får selvfølgelig fuld fotografisk kontrol over alle funktioner – hvis du vil. Naturligvis også over efterbehandlingen, hvor du kan gemme billederne i råfilformat til efterfølgende behandling i råfilkonverteren på din computer.

Fakta & Rating:
  • Type: Kompaktkamera med 12 MP 1/1,7" billedsensor
  • Optik: 28-300 mm f/2.8 zoom, billedstabilisering
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1,04 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: Wi-Fi, vipbar touch-skærm, elektronisk søger
  • Billedformater: RAW, JPEG, MPEG4
  • Følsomhed: ISO 100-12.800
  • Serieoptagelse: 7 fps
  • Video: 1920 x 1080, 30p fps
  • Lukkertider: 60 – 1/2000 s.
  • Billedstabilisering: Optisk
  • Søger: 1,44 MP elektronisk
  • Blitz: Indbygget, blitzsko
  • Batteri: Litium-ion, 410 billeder
  • Mål: 116 x 87 x 57 mm
  • Vægt: 402 g (m. batteri)
  Pris: 4299

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.