annonse
annonse

Test af: Canon EOS 77D

Vellykket kamerakompromis

Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

Lyd & Billede mener

Glimrende billedkvalitet med fin skarphed, god ergonomi, nem overførsel af billeder og fremragende touch-skærm.
Moderat skudtakt, lille søger, ingen 4K-video og begrænsede videoindstillinger.
annonse

Selv om markedet for spejlreflekskameraer er faldende, sælges der stadig millioner af dem, fordi mange foretrækker et spejlrefleks. Ofte fordi det er den type kamera, de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt mærke og vil holde sig til den samme producent, når de køber nyt.

Fordelene er mange. For Canons vedkommende er udvalget af tilbehør som objektiver og blitz det største på markedet – og en af grundene til, at mange stadig vælger Canon. Men de er ikke immune over for markedstrends og har parallelt med spejlreflekserne også en række spejlløse kameraer. Som er mindre, lettere og hurtigere, og i manges øjne mere praktiske at have med.

Hos Canon kan man vælge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D, som vi tester her, og teknisk set er der flere ligheder end forskelle. Men hvor M5 har elektronisk søger og ikke noget spejl, har 77D både optisk søger og spejl.

Begge er altså systemkameraer med udskiftelig optik, men kun 77D er et spejlreflekskamera. Begge henvender sig også til segmentet mellem begyndere og viderekomne, og EOS 77D minder meget om Canons fremragende entusiastmodel EOS 80D, som vi også har testet, og lægger sig tæt op ad 80D i både design og ydelse. Bare til en mere overkommelig pris.

De har begge en 24 megapixel billedsensor med Canons Dual Pixel autofokussystem, der er lynhurtigt og giver dig skarpere billeder, og næsten samme ergonomi, hvor knapper og hjul er placeret næsten helt ens. Forskellen er, at 77D mangler vejrtætning, her er søgeren og touch-skærmen mindre, og skudtakten er 6 fps mod 7 fps på 80D. Men kameraet er også mindre, lettere – og lidt billigere.

Med andre ord er 77D et mere overkommeligt alternativ til 80D – og Canons egen konkurrent til det spejlløse EOS M5.

Brugervenlighed

Der findes i øvrigt også en ribbet udgave kaldet 800D. Under motorhjelmen er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har færre knapper.

Prisforskellen er så lille, at det næsten er hip som hap, hvilket kamera man vælger. Billedkvaliteten er den samme, men 77D har nogle brugermæssige fordele. Bl.a. to indstillingshjul, et foran og et bagpå. Der er også et display på toppen, som hele tiden viser de primære indstillinger. Uanset hvad der er på touch-skærmen.

Begge er nok rettet mod amatørfotografer, der har brug for et godt kamera til alle slags billeder, men det er kun 800D, der kommer med en mere simpel skærmmenu aktiveret. Den findes også på 77D, men her skal den aktiveres. Med den kan man give kameraet til hvem som helst, og så er det meningen, at man let skal kunne finde ud af, hvordan funktionerne påvirker billederne.

Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er nemt at bruge, det er let at finde ud af, hvordan tingene virker, og også viderekomne vil finde indstillingsmulighederne til mere kreativ brug af kameraet tilfredsstillende.

Det er ikke et kamera til skræddersyning, hvor man kan ændre opsætningen og gemme sine favoritter på genvejsknapper – så skal man hellere vælge EOS 80D. Men det ligger godt i hånden med et håndgreb, der stort nok til de fleste hænder, og i vanlig Canon-stil er placeringen af knapper og hjul gennemtænkt. Bortset fra power-knappen, som har tre positioner: Af, på og video-optagelse. Tænder man for kameraet, ender man ofte på video, selv om man egentlig ville tage stillbilleder.

Fakta & Rating:
 • Canon EOS 77D
  Type: 24 MP spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
  Optik: 18-55 mm f/4.0-5.6 (tilsv. 28-84 mm)
  Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  Søger: Optisk, 0,82x forstørrelse
  Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, Bluetooth, Wi-Fi, 6 fps, Dual Pixel-autofokus, 600 skud/opladning

  Pris: 8490

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.