annonse
annonse

Test af: Sony FDR-AX100E

Verdens skarpeste prof-kamera for amatører

Med 4K-kameraet AX100E tager Sony et stort spring – og svæver næsten i mål.

Lyd & Billede mener

Det skarpeste billede, vi har set fra et forbrugerkamera! 4K giver knivskarpe optagelser med flot kontrast mellem skygger og højlys samt spektakulære farver. Brugervenligheden er upåklagelig, og kvalitetsfølelsen ligeså.
4K er med maks. 25 billeder i sekundet, hvilket giver lidt hakkende panoreringer. Rullende lukker giver rystede billeder ved håndholdte optagelser med kraftig zoom. Billedstøj i meget mørke omgivelser.
annonse

Med 4K – også kaldet Ultra HD – får man fire gange så høj pixelopløsning som med såkaldt Full HD. Her taler vi om 3840 x 2160 pixel eller lidt over 8 megapixel i alt. Det kommer der ret skarpe videobilleder ud af!

Dyrt?
18.000 kroner kan virke vældig dyrt for et videokamera i dag. Men man får, hvad man betaler for, og du kan simpelthen ikke fange en fantastisk solnedgang og hele dens farvespektrum med et middelmådigt kamera.

Hobby-videofotografer, der laver deres egne naturfilm, ved kun alt for godt, hvad jeg taler om, når det kommer til at fange de mindste detaljer i blade og græs. Og hvis man er så heldig at spotte det vilde dyr i skoven, som man har ventet på i timevis, så vil man gerne være sikker på, at udstyret er godt nok til at få farvespillet og detaljerne i pelsen samt hele dyrets kropssprog med.
Det gælder også, når man skal filme sig selv og sine nærmeste. Datterens første skolemusical, sønnikes fodboldfinale og bedstefars runde fødselsdag. Med et rigtig godt videokamera kan man gemme de store øjeblikke i en kvalitet, så man føler, at man rejser tilbage i tiden og genoplever dem, når man ser dem igen.

Smartphones er super praktiske, når man skal filme de små øjeblikke og dele dem på de sociale medier, men når det gælder hjemmevideoer, der skal vare hele livet, vil jeg hævde, at det kræver bedre udstyr. Ikke på vilkår, om mit bryllup skal foreviges med en iPhone! Derfor skal man ikke være alt for hurtig til at afvise tanken om, at det kan betale sig at investere i et rigtig godt videokamera. Betale sig i form af mindeværdige oplevelser.

Knapper til iris, gain/ISO og lukker kan let nås med venstre hånd. Det gælder også auto/manuel fokus og valg af, om fokusringen skal bruges til zoom eller fokus.

Knapper til iris, gain/ISO og lukker kan let nås med venstre hånd. Det gælder også auto/manuel fokus og valg af, om fokusringen skal bruges til zoom eller fokus.

4K
2014 er godt på vej til at blive året, hvor 4K-opløsning slår igennem, med super skarpe billeder til en mere overkommelig pris. Derfor er det helt rigtigt af Sony at lancere et 4K-videokamera nu, der koster det halve af, hvad deres tidligere billigste model, FDR-AX1, kostede.

Den lille ny er 74 procent mindre og 66 procent lettere end sin storebror, og optikken kan ikke skiftes. Man skal dog være forsigtig med at kalde det et kompromis. Kameraet oser af byggekvalitet, og det er både dobbelt så stort og dobbelt så tungt som redaktionens eget Panasonic HDC-SD700. Og dobbelt så dyrt. Selv om Panasonic-kameraet gør, hvad det skal, i ni ud af ti situationer, er det en klasse under Sony-kameraet. Men det er rart at have noget at sammenligne med.

Oser af kvalitet
Der er intet, der føles halvgjort ved dette kamera. Det store, tunge objektiv fra Carl Zeiss i robust glas har en brændvidde svarende til 29-349 mm for 35 mm film. Det er fastmonteret og kan ikke skiftes ud, men der er gevind til at sætte ekstra linser på, såsom polarisationsfilter, makrolinse, vidvinkel og fiskeøje.

Den gode 12x optisk zoom har tillidsvækkende zoomknapper, som man næsten har lyst til at trykke på hele tiden bare for at røre ved dem. Fokusringen kan sættes til at indstille enten fokus eller zoom. Personligt bruger jeg den helst til at fokusere og knapperne til at zoome.

På toppen sidder en sko, hvor man kan fæstne blitz, LED-lampe, mikrofon – hvis man vil have bedre lyd, end den indbyggede giver – eller XLR-kontakt. Lydindgang til ekstern mikrofon og udgang til hovedtelefoner er der også, og man kan lave en række manuelle indstillinger som lukkertid, iris og gain. Dem kan man lege med for f.eks. at få en skarp forgrund og sløret baggrund ved at køre værdierne af både iris og gain ned, eller omvendt udnytte maksimal dybdeskarphed ved at sætte dem begge højt. Selvfølgelig kan man også indstille hvidbalancen manuelt.

Øjesøgeren kan benyttes, hvis du synes, at hovedskærmen bruger for meget strøm, eller du befinder dig i meget lyse omgivelser. Optageknappen er bekvemt tilgængelig med højre tommelfinger.

Øjesøgeren kan benyttes, hvis du synes, at hovedskærmen bruger for meget strøm, eller du befinder dig i meget lyse omgivelser. Optageknappen er bekvemt tilgængelig med højre tommelfinger.

Hvis du vil fokusere manuelt, kan du bruge søgeskærmens røde markeringer af, hvad der er i fokus. Det er smart. Og har du brug for den bedst mulige udnyttelse af batteriet, eller er du i skarpt lys, hvor skærmen er ubrugelig, så er der også almindelig øjesøger.

Intelligent automatik
Hvis situationen ikke tillader, at du bruger tid på manuelle indstillinger, kan du aktivere Intelligent Auto, som tager hensyn til alt: Hvis du løber, aktiveres maksimal billedstabilisering; hvis lyset forandrer sig, tager kameraet højde for det; hvis det bliver mørkt, slår det over på natindstillingen; og hvis du går helt tæt på motivet, aktiveres makrofunktionen.

Når du ikke vil have, at kameraet hele tiden skal indstille sig efter lyset, f.eks. hvis du filmer en koncert med masser af blinkende lamper, er det en god idé at starte Intelligent Auto på et tidspunkt, hvor lysshowet ikke er helt oppe og køre, og så slå funktionen fra igen. Så bevares de indstillinger, der er lavet, og kameraet ændrer dem ikke, når projektørerne pludselig lyser op.

Stillbilleder og lagring
En fiks funktion på kameraet er, at det kan gemme film i lavopløst 720p, samtidig med at det filmer i 4K eller 1080p/50 fps. På den måde får du en optagelse, som du kan dele med venner og familie uden at skulle gå den lange vej igennem redigeringsprogrammet på computeren først.

Alternativt kan du tage stillbilleder under optagelserne, hvis du pludselig ser noget, du gerne vil tage et billede af, uden at afbryde optagelsen. Standarden her er stillbilleder på 14,2 megapixel direkte fra billedsensoren. Man kan også vælge 20 megapixel, men så skaleres de op fra 14,2.

Objektivet er stort og lukker meget lys ind. Søgerskærmen er også af god kvalitet og desuden touch-følsom.

Objektivet er stort og lukker meget lys ind. Søgerskærmen er også af god kvalitet og desuden touch-følsom.

Hvis man filmer i 4K, kan dette ikke lade sig gøre, men så har hver eneste billedramme trods alt en opløsning på 8 megapixel, og det er bare at hente det billede, man vil have, ud af videostrømmen i en afspiller eller et redigeringsprogram. Og hvor ofte har man egentlig brug for højere billedopløsning end det?

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: Sony-kameraet tager glimrende stillbilleder! Jeg tog billeder rundt om i kvarteret med både AX100E og mit trofaste Olympus XZ-1. Et godt kompaktkamera, der også kan optage i råformat, men som stadig må se sig slået af Sonys videokamera!

Fakta & Rating:
  • 4K: 3840 x 1960 25p/24p (XAVC S)
  • HD: 1920 x 1080 25/50p (XAVC S + AVCHD)
  • 12x optisk zoom
  • 20 MP jpg-stillbilleder
  • 1" Exmor R CMOS-billedsensor (14,2 MP)
  • 29-349 mm brændvidde (oversat til 35 mm)
  • Fastmonteret objektiv
  • 790 g (u. batteri)
  Producent:
  Sony
  Pris:
  17.799,-

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.