TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

: XTZ 95.44

Neutrale på flere niveauer

Selv overkommelige højttalere kan præstere rigtig godt, hvis man giver dem de rette forudsætninger og udnytter de muligheder, de tilbyder. Sådan er det med XTZ 95.44.

Af / 28/01/2014 - 05:43
XTZ 95.44

Lyd & Billede mener

  • XTZ 95.44 giver rent lydmæssigt valuta for pengene samt mange muligheder for at justere lyden. De kan spille alle genrer med et fint resultat og er som helhed neutrale og velspillende højttalere i forhold til prisen, der ikke kræver voldsomt meget af forstærkeren.
  • Både anonymt udseende og anonymt navn. De forskellige indstillingsmuligheder bør afgjort udnyttes, ligesom omhyggelig placering absolut gavner gengivelsen. Så det kræver lidt af køberen at få det bedste ud af dem.

XTZ er blevet kendt for at producere overkommelige højttalere med en høj pris/performance-faktor. Meget for pengene, med andre ord. Højttalerne er konstrueret i Sverige – ofte med hjælp fra forskellige eksterne specialister – mens selve produktionen foregår i Kina.

På de billigere højttalerserier kommer elementerne også fra Kina, mens de dyrere modeller ofte har europæiske elementer, som sendes til Kina for at blive monteret. XTZ går altså gerne omveje for at nå frem til det, som de mener giver mest for pengene. En anden ting, der holder priserne nede, er at XTZ opererer med en slags direkte salg, hvilket betyder, at højttalerne fysisk ikke fremvises så mange steder.

Firmaet laver dog ikke kun højttalere, men bl.a. også nogle fortræffelige in-ear høretelefoner, der for nylig er kommet i en sportsversion.

Hvad betyder 95.44?
Denne gang skal vi se på et par fuldvoksne trevejs-gulvhøjttalere, som hører til i den vanskelige prisklasse mellem 5.000 og 7.000 kroner. Her findes et væld af konkurrenter, så man er nødt til at tilbyde noget, der skiller sig ud fra mængden. Heldigvis for XTZ og den aktuelle model 95.44, så gør de netop det.

Modelbetegnelsen følger et system for firmaets højttalere, som sikkert er logisk for XTZ selv, men som ikke siger potentielle købere noget. Det gør højttalerne mere anonyme, end de fortjener. Det ville være godt med et navn, der siger noget, og som man kan huske.

Annonce

I serien findes højttalere til et helt økosystem; her ser vi nærmere på fronthøjttalerne og vender tilbage til hele surround-systemet på et senere tidspunkt.

CU_9544

Kabinettet virker meget solidt og giver få vibrationer fra sig, når man spiller. Spikes eller spidse plasticfødder kan sættes på de små, men solide udriggere, der er skruet fast i bunden af højttalerne. Fronterne sidder fast med magneter og kan let fjernes, så der ikke er nogen synlige fæstepunkter i højttalernes frontbaffel. Fin løsning. Men især den hvide variant af højttalerne er pænere med fronten på, synes i hvert fald denne skribent.

De meterhøje højttalere er meget neutrale af udseende, grænsende til det anonyme og selvudslettende. De er bestykket med en bånddiskant med harpiks-aluminium-harpiks membran forsynet med horn, hvilket bl.a. gør, at følsomheden stiger. Kraftige neodymiummagneter sørger for at sætte membranen i bevægelse. En mellemtoneenhed og to basenheder med polypropylen-membran, trykstøbt aluminiumschassis og lang slaglængde kompletterer bestykningen.

Usædvanligt nok for denne prisklasse er der mulighed for tri-wiring af højttalerne. Altså at have separate højttalerkabler til bas, mellemtone og diskant. Det betyder, at man – hvis man vil – også kan køre med separat forstærker til hvert element. Medfølgende sammenkoblingsskinner sikrer, at man også kan nøjes med et enkelt kabel – og én stereoforstærker. Noget andet usædvanligt er, at der også en jumper, som kan hæve diskanten +3 dB. Der følger desuden skumpropper med til de to basporte, så her er masser at lege med.

Leg med opsætningen
Mange, der køber højttalere i denne prisklasse, stiller desværre bare højttalerne op på et på forhånd fastlagt sted og begynder at spille. Det bliver sjældent særlig vellykket, uanset hvor gode højttalerne rent faktisk er. Med XTZ 95.44 er der som sagt mange parametre at justere på.

Til at begynde med stillede jeg selv højttalerne helt almindeligt op på mit normale udgangspunkt i rummet og var ikke overdrevet begejstret for, hvad jeg hørte. Det krævede noget handling. Jeg skulle vinkle højttalerne lidt ind mod lyttepositionen, men ikke mere end et par grader. Jeg skulle så til min store overraskelse sætte +3 dB til og desuden – for afvekslingens skyld – spille med fronterne på. Og med godt en meter til bagvæggen skulle propperne til basportene ikke sidde i.

95.44 er ikke så krævende, hvad forstærkere angår. En fremragende, men ikke overdrevet dyr klasse A forstærker i form af Hi-Fi Consults jubilæumsmodel fik til opgave at stå for forstærkningen. Nogle centimeter længere ind i rummet med højttalerne, og med disse foranstaltninger var det nogle helt andre og virkelig behagelige højttalere at lytte til. Fik jeg sagt, at de også skulle spilles ind over et par dage for at vågne ordentligt til live?

XTZ-95.44-white

Hvis det ikke lyder godt, er det ikke nødvendigvis højttalernes skyld. Det er absolut ikke ligegyldigt, hvordan selv helt almindelige højttalere placeres, og hvad man gør med dem. Og når XTZ nu giver mulighed for at justere og lege med lyden, så brug dog den mulighed! Vær ikke bange for at sætte propper i basportene, når højttalerne kommer tæt på bagvæggen, eller for at eksperimentere med deres placering i rummet. Det betaler sig ofte i form af bedre lyd.

Velfungerende gengivelse
Jeg fik i hvert fald meget ud af XTZ 95.44. De byder på masser af dynamik, en rimelig kraftig bund og en diskant, som med +3 dB gav godt med detaljer uden at lyde alt for meget af horn. Mange hornhøjttalere lyder ellers, som om man spiller igennem en megafon. I XTZ fungerer hornene fint, og diskanten giver godt med detaljer i forhold til prisen.

Det kommer også til udtryk ved, at forskellige indspilninger rent faktisk lyder forskelligt, hvilket gør, at højttalerne kan spille de fleste genrer med et rigtig godt resultat. Det er langt fra en selvfølge i denne prisklasse. En temmelig svær indspilning af Bachs 3. Brandenburgkoncert lød således meget levende og med fin karakter på instrumenterne. Cembaloet var ikke så fremtrædende og distinkt, som jeg er vant til med high-end højttalere, men det var heller ikke at forvente. Som helhed blev denne optagelse gengivet bedre end normalt fra højttalere i denne prisklasse.

Magnus Carlsons version af “Sugar Man” lød harmonisk og bød på mange af de detaljer og begivenheder i baggrunden af produktionen, som jeg ved findes på optagelsen. Dette nummer bliver bare mere spændende, jo mere man kan høre af disse ting, og 95.44 gør unægtelig et godt stykke arbejde i betragtning af prisen. De er fede at lytte til, og det er vel egentlig det vigtigste.

Konklusion
XTZ 95.44 er et par fysisk lidt anonyme højttalere, der – som vi efterhånden forventer fra XTZ – gør det rigtig godt i forhold til prisen. Lydmæssigt er der meget at vinde ved at eksperimentere med opsætningen og alle højttalernes indstillingsmuligheder.

95.44 er robuste altædere, der spiller musik på musikkens egne præmisser. De bør afgjort være på listen over muligheder for dem, der er på udkig efter velspillende højttalere i denne prisklasse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?