annonse
annonse
Test af: Yamaha RX-A1020

Hjemmebiografens konge

Yamaha RX-A1020 er en avanceret receiver med smarte funktioner, som løfter lydoplevelsen til nye højder. Når den samtidig lyder kanonbarsk, både med musik og film, er der ingen tvivl. Ønsker du den bedste hjemmebiograf-oplevelse fra en receiver til ti tusind kroner, så er det den her, du skal have.

Lyd & Billede mener

Heftig lyd Glimrende højdekanaler Overlegen fjernbetjenings-app til mobile enheder Pladespillerindgang
Ikke de mest finmaskede overtoner
annonse

Yamaha var ude med højdekanaler før nogen af deres konkurrenter, og mange lurede længe på, hvad man skulle med dem. Først da Dolby kom med Pro Logic Ila, begyndte verden at få øjnene op for det, men Yamaha fnøs af det og mente, at deres metode var langt bedre. RX-A1020 har selvfølgelig dette på plads.

Højdehøjttalerne kan også bruges til at trække centerkanalen op over centerhøjttalerens fysiske placering, hvis den er placeret under tv’et eller lærredet. Synes du desuden dialogerne ikke er tydelige nok i en given film, kan funktionen Dialogniveau (Dialogue Enhancer) gøre dem tydeligere.

RX-A1020 har AirPlay, men også Yamahas egen MusicPlay-funktion. Brugermæssigt er de to næsten identiske, men MusicPlay funker også med Android-bærbare. Tjenesten ligger indbygget i fjernbetjenings-app’en og henter den musik ud, der ligger på den bærbare enhed. MusicPlay sender musikken helt ukomprimeret, mens AirPlay først dekoder den til et Apple Lossless-signal, før den sendes ud i luften. Avancerede funktioner og lydmodi er let tilgængelige fra fjernbetjenings-app’en; specielt begejstret er vi for iPad app’en, som udnytter den store skærmflade meget effektivt, med masser funktioner tilgængelige ved et tastetryk. Desuden er den på dansk!

Lydkvalitet
På film i surround er der ingen tvivl om, at Yamahas højdekanaler virker bedre end de andres. De er mere integreret i lydbilledet og får alt til at lyde som et stort landskab, hvor de andre bliver lidt mere opsplittet.

Selve lydkvaliteten i surround er også rigtig god. Specielt baskanalen integreres på en måde, som giver mere tryk i basregisteret. Dialogerne er store og mægtige, og søkrigen i Battleship er en virkelig “larger than life” affære.

Det her er også den eneste receiver, hvor jeg ikke er i tvivl om, at jeg også vil bruge højdehøjttalerne, når jeg hører klassisk musik i surround. Bare lyt til Trondheimsolistenes Souvenir på Blu-ray med dens store rum. Violinerne lyder herligt aggressive, og det er i det hele taget vældig underholdende.

Elektropop signeret Lucy Swann fra pladen La Petite Morte har desuden heftige basrytmer, som Yamaha-receiveren i den grad får frem. At den kunne have haft endnu mere finmasket overtonegengivelse, betyder ikke så meget.

Konklusion
Yamaha-receiveren har funktioner, som gør, at du kan skræddersy lydbilledet i hjemmebiografen. Højdekanalerne klarer på ypperlig vis at gengive et tredimensionelt lydbillede og gør også, at du virtuelt kan hæve centerkanalen længere op på væggen. Du kan også justere tydeligheden af dialogerne, og Enhanced Surround gør, at de mange højttalere integreres ekstra godt i lydbilledet og dermed forsvinder.

Yamaha har desuden den bedste fjernbetjenings-app – især elskede vi iPad-fjernbetjeningen. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay fungerer ypperligt, så man slipper for at bruge den begrænsede musik-server-funktion.

Lydmæssigt har receiveren godt med tryk og en enormt god sammenhæng. Den har ikke nuancerne i overtonerne som en stereoforstærker til samme pris. Men den har bestemt kraften. Og summen af det hele gør den til konge i hjemmebiografen.

Fakta & Rating:
 • Pris: 8.999,-
  • 8 x HDMI ind, 2 x HDMI ud
  • 3D og 4K opskalering
  • 7 x 110 W (8 ohm)
  • YPAO højttalerkalibrering
  • Netværks-streaming + AirPlay
  • Fjernbetjenings-app til iOS og Android

  Læs også:

  Hjemmebiografens gladiatorer

  Topmodellerne blandt surroundreceivere kæmper om den ultimative hjemmebiografoplevelse. Det koster, men hold fast hvor det lyder!

  Kompakt og kompetent biograf

  Du behøver ikke at fylde stuen med højttalere for at forbedre tv-lyden. I mange tilfælde holder det med to højttalere og en subwoofer. Og Blu-ray selvfølgelig.

  Bedst på lyd (bedste i test)

  Harman/Kardon BDS 4709 er testens decideret kraftigste system. Et underholdningscenter som virkelig giver valuta for pengene.

  Biograf i dagligstuen

  Disse fem receivere er skabt til at være centrum i hjemmebiografen. Med masser af kanaler, indgange for alle tænkelige signalkilder og forstærker-effekt nok til at fylde stuen med actionbrag, er fundamentet lagt for en filmoplevelse på sofarækken.

  100 tommers 3D på udsalg

  Ønsker du fuld 3D-valuta for pengene og at kunne blæse billedet op på et 100 tommers lærred? Optoma har klaret kunststykket til under kr. 7.000!

  Hjemmebiograf på tilbud

  For at få gode film- og musikoplevelser er det vigtigt, at lydanlægget lever op til et minimum af lydkvalitet. Her testes forskellige løsninger til en slunken tegnebog.

  Heftig surround fra billige forstærkere

  Først med lidt kraft under panseret, kan man for alvor begynde at tale om ordentlige hjemmebiografoplevelser. Og som disse surroundreceivere beviser, behøver det slet ikke vær så dyrt.

  Kraftige 3D-surroundreceivere

  Skal du overgå biografoplevelsen hjemme og desuden få musiksamlingen til at glimre, kommer du ikke udenom en kraftig kvalitetsreceiver. Gerne med netværksstøtte.

  Billigt kraftværk

  Harman/Kardon stiller med den billigste receiver. Dette er et rent hjemmebiograf kraftværk, uden særlige tillægsfunktioner.

  Dejlig lyd for ører – og øjne

  Når mange højttalere skal fylde stuen, vil det for mange være vigtigt, at det skal se godt ud. Det koster lidt ekstra, typisk omkring 12.000 kroner og opefter, for noget som lyder godt på både film og musik.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse