Frygten for at vende hjem til et hus, der er plyndret af tyveknægte har strejfet de fleste. Både i sommertiden, hvor hjemmene ofte står tomme i dage- og ugevis, og om vinteren, hvor det nordiske mørke lægger et dystert tæppe over størstedelen af døgnets timer.
Et sikkerheds- og overvågningssystem til hjemmet sikrer tryghed, kontrol og kontakt til hjemmet, når det står tomt – og stadigt flere vælger den løsning for at kunne slippe nervøsiteten over at efterlade deres værdier, når de er på farten. Med de senere års smart home-tendens og intelligente belysningssystemer er udvalget af alarm- og sikkerhedsløsninger blevet både bredere og lettere tilgængeligt.
Et af de mest brugervenlige, fleksible og populære intelligente lyssystemer er Philips Hue, der med blandt andet stemmekontrol, automatiseringsmuligheder og Væk fra hjemmet-styring via systemets app giver brugerne fuld kontrol over hjemmets belysning.
I 2023 introducerede Philips Hue en sikkerhedsløsning, der i modsætning til gængse sikkerheds- og alarmsystemer er fuldt integreret med hjemmets belysningssystem – og den udvikling er helt naturlig, fortæller Peter Forsström, Market Leader Consumer Nordics hos Signify, der er virksomheden bag Philips Hue.
‘Lys og tryghed hænger sammen, og vi har stærke erfaringer med smart home-løsninger til kunder, der gerne selv vil have fuld kontrol over deres hjem. Så det gav mening at udvikle kamera- og sensorsystemer, som kombinerer overvågning og intelligent belysning,’ siger han.
Netop samspillet mellem lys og sikkerhed er kernen i Philips Hue-løsningerne til hjemmeovervågning. Foruden at være hjemsted for alle funktionerne i belysningssystemet, fungerer Philips Hue appen også som et sikkerhedscenter, hvor belysning, overvågning og sensorregistrering kan arbejde sammen. Det understøttes af den Bridge, der er hjernen i Philips Hue og som virker som bindeled mellem alle elementer i systemet. Ud over kameraer i Full HD med mulighed for både video- og lydoptagelse samt mikrofon til tovejskommunikation, indeholder systemet også kontaktsensorer, der kan sættes på døre og vinduer, så det registreres – og brugeren får øjeblikkelig besked – hvis f.eks. hoveddøren bliver åbnet, mens systemet er tilkoblet.
Den fulde kontrol
Har man allerede Philips Hue i hjemmet, er de intelligente kameraer og bevægelses- og kontaktsensorer en simpel og ikke videre udgiftstung tilføjelse til systemet. Kameraerne findes både med bordstander til indendørs brug, med kabel til ophæng inde eller ude på husmuren – og med batteri, hvis man vil have det et sted, inde eller ude, hvor der ikke er trukket strøm eller blot ønsker det uafhængigt af elnettet.
Som bruger har man fuld kontrol. End-to-end-kryptering sikrer, at livestreams og optagelser forbliver private, og opsætningen kræver ikke hjælp udefra. Enhver, der allerede har installeret lysprodukter fra Philips Hue i sit hjem kan skrive under på, hvor let processen er – og via den intuitive Hue app, der findes til både iOS og Android, kan man selv konfigurere kamera- og lysintegrationen, og man kan løbende ændre og tilpasse alt efter årstid, ferie og andre forhold.
‘Når produkterne taler sammen på tværs gennem en let tilgængelig og meget fleksibel brugerflade, bliver hjemmets sikkerhed og det smarte hjem utroligt vigtigt at have med at gøre. Vi stræber efter at tilbyde en fuldt integreret løsning, der kombinerer sikkerhed, lys og komfort, og vi udvikler hele tiden på vores produkter og software for at kunne tilbyde de bedste løsninger i nutiden og fremtiden,’ siger Peter Forsström.
Lysets virkning
En lampe med et tænd-og-sluk-ur er et velafprøvet forsøg på at afværge indbrud – men det er også ret let at gennemskue, at en enkelt tændt lampe ikke betyder, at der er nogen hjemme.
Den illusion kan til gengæld skabes overbevisende med de avancerede muligheder, Philips Hue tilbyder. Alle systemets pærer og lamper kan let programmeres til at tænde og slukke på forskellige tidspunkter og med forskellige lysindstillinger, enten individuelt eller grupperet i Rum og Zoner. Via appen kan brugerne selv oprette automatiseringer, der passer til alle hjemmets behov og rutiner. Endnu smartere er automatiseringen ’Få det til at se ud som om, du er hjemme’, der automatisk tænder og slukker lyset efter et mønster, der passer til et hjems rutiner. Således sørger Philips Hue for skiftevis at tænde og slukke forskellige lamper i køkkenet, på badeværelset, i soveværelset eller hvor man nu har de intelligente lysprodukter installeret, præcis som man selv ville gøre det.
Hvis ubudne gæster alligevel vover at nærme sig huset, kan det aktivere et eller flere kameraer ved hjælp af deres indbyggede sensorer eller bevægelses- eller dørsensorer. En besked går videre til appen, og man kan straks se, hvad der foregår og enten ånde lettet op over, at naboens kat har passeret eller at postbuddet har været forbi – eller alarmere de lokale myndigheder, hvis det skulle være nødvendigt. Via kameraernes indbyggede mikrofon kan man også selv forsøge at jage tyveknægten på flugt – eller sige pænt goddag til gæsterne ved hoveddøren. Systemet kan endda aktivere hjemmets Philips Hue belysningssystem, så en eller flere lamper blinker – enten med kraftigt hvidt lys eller med rødt lys.
‘Almindelige alarmer bruger lyd, og det kan ofte kun høres indendørs. En lysalarm øger den opmærksomhed, der kan komme fra omgivelserne, hvis nogen forsøger at bryde ind. Det øger sandsynligheden for, at indbrudstyven bliver opdaget hurtigt, siger Peter Forsström.
En daglig hjælper
Kamera- og sensorsystemet handler dog ikke kun om ubudne gæster. Det kan også være nyttigt i dagligdagen og skabe tryghed i det daglige familieliv.
Alle kender den irriterende seddel fra pakkebuddet, der har været forbi, men ikke fandt nogen hjemme. Med kamera- og mikrofonfunktionen kan man bede buddet lægge pakken et sikkert sted. Man kan også hilse på venner, der har taget chancen og er kigget forbi, mens man ikke er hjemme. Og man kan bruge det til at hilse på ungerne, når de kommer hjem fra skole. Den tryghed kan også udvides til at tjekke ind med børnene, hvis de skal overnatte alene – eller se, hvordan det går med kæledyrene derhjemme i løbet af dagen.
Det er endvidere både bekvemt og rart for alle husstandens medlemmer, at lyset tænder automatisk, når man nærmer sig hoveddøren i det mørke vinterhalvår. Det kan Philips Hue bevægelsessensorerne nemt sørge for.
Flere planer
Mange vælger stadig at have et traditionelt alarmsystem med fast, månedligt abonnement. Philips Hues system er som udgangspunkt gratis at bruge, når man først har købt produkterne. Her har man fuld funktionalitet med øjeblikke notifikationer, livestreaming, mulighed for opsætning af blinkende lysalarmer og alle de andre features, der gør livet mere trygt og bekvemt i dagligdagen.
Der er dog også mulighed for at supplere med et par abonnementsplaner, der blandt andet giver mulighed for at gemme optagelser i op til 60 dage. For at undgå falske alarmer, kan man med abonnementerne selv indstille, om man vil have kameraet til at reagere på for eksempel køretøjer, dyr eller andre bevægelser – og man kan også vælge, om nogle zoner ikke skal overvåges.