Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste computere 2020-2021

Af / 15/10/2020 - 09:00
Årets bedste computere 2020-2021

På Lyd & Billede tester vi både “civile” computere og computere specielt til gaming. Krav og behov er forskellige, men hastighed er i sidste ende det, det hele handler om.

To-go eller to-stay?

De fleste computere, vi tester, er bærbare. Det skyldes, at både udvalget og efterspørgslen er langt større end for stationære computere.

Især når det gælder gaming i den tunge ende, kan stationære computere være værd at overveje. Stationære har bedre plads i kabinettet – og dermed bedre køling af processor og grafikkort. Og bliver en stationær computer med tiden for langsom til at klare de nye programmer, kan man opgradere den uden at skulle skifte hele maskinen ud.

Kernen til højere ydelse

Processoren er motoren i computeren. Jo kraftigere processor, jo bedre er den til at afvikle tunge programmer og håndtere store mængder data. I løbet af 2020 har vi testet computere med processorer fra både Intel og AMD, og af både 9. og 10 generation.

Den største forbedring her består i, at der er kommet processorer med flere kerner og tråde – og til stort set betalelige priser. Maskiner med hexa-core-processorer ligger nu prismæssigt, hvor vi havde quad-core-modeller for et år siden. Det betyder alt andet lige et spring i ydelse. En 2 GHz processor med seks kerner er næsten 50 procent hurtigere end en tilsvarende med fire kerner.

Det afgørende grafikkort

Hvis du skal bruge computeren til spil, er grafikkortet den vigtigste del af maskinen. På spilgrafik er Nvidias GeForce-grafikprocessorer i praksis uden konkurrence. GeForce RTX 20xx-serien blev lanceret i sensommeren 2018, og alle spil-PC’er, vi har testet i 2020, har haft grafikprocessorer af denne type.

Set med kyniske briller er grafikydelsen i år ikke vokset meget i forhold til 2019, da det jo er samme processorgeneration. Nvidia har for nylig lanceret næste generation, GeForce RTX 30xx, men vi har ikke fået testmodeller ind med denne inden kavalkadens afslutning.

Se det store billede

Al den flotte grafik ville være meningsløs uden en god skærm. Til arbejdsbrug, underholdning og kreative sysler handler det først og fremmest om opløsning og troværdighed. Her skal du kigge efter skærme med 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel) og HDR-farvedybde. Og helst den professionelle HDR10-udgave.

Til spil handler det om hastighed frem for alt. Vi har i år set gaming-skærme med svimlende 300 Hz opdateringshastighed. Det er ekstremt – og dyrt. Men du må under ingen omstændigheder vælge en skærm med under 144 Hz opdateringshastighed. Opløsningen er til gengæld lav. Her er standarden stadig Full HD (1920 x 1080 pixel).

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=”flat” shape=”square” c_icon=”chevron” c_position=”right” active_section=”13″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Redaktionens computertips” tab_id=”daad”][vc_column_text]

Laptops

Når du køber en laptop til arbejde eller studie, er det vigtigste, at den er let og kompakt (1-1,5 kg). Batterilevetiden er også vigtig, så du kan slippe for at tage opladeren med. Regnekraften er sjældent et problem, så længe den har en Intel Core i7-processor eller bedre. Sørg for, at maskinen mindst har 8 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

Gaming-PC’er

Grafikkortet er den vigtigste komponent i en gaming-computer. GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2070 er fint, men RTX 30xx er på vej til butikkerne. Sørg også for tilstrækkeligt med RAM. Mindst 16 gigabyte. Processoren bør mindst være en 9. generations Intel Core i7.

Gaming-headsets

Et gaming-headset skal først og fremmest være behageligt at have på, for det skal bruges i mange timer ad gangen. Ud over det skal det have en lyd, der er velopløst nok til at afsløre dine fjender. Virtuel 7.1-kanalers surround-lyd vil øge følelsen af at være midt i handlingen.

Gaming-skærme

Gaming-skærme – hvad enten de sidder på en bærbar eller er fritstående – bør have en opdateringshastighed på mindst 144 Hz og en reaktionstid på 1 millisekund. Til gengæld er Full HD-opløsning oftest tilstrækkeligt. Højere opløsning vil blot betyde, at grafikkortet skal arbejde hårdere for at beregne de mange pixels.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Nominerede til årets bedste computere

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste computere 2020-2021

Årets bedste laptop

MacBook Pro 13

MacBook Pro vælges tit af brugere, der har brug for en heftig maskine til krævende opgaver som billed- og videoredigering i programmer som Adobes Creative Collection, Capture One eller Final Cut Pro X. Og meget andet, f.eks. musik, forskning og 3D-rendering. Kort sagt processor- og grafikintensive opgaver.

De nye Pro-modeller findes i så mange versioner, at det kan være svært at vælge. Kort sagt kan de opdeles i tre grupper:

Basismodellerne med 13 tommers skærm, som har en 1,4 GHz quad-core Intel-processor fra 2018; 13-tommerne med den nye 10. generations 2,0 eller 2,3 GHz quad-core-processor; og de større 16-tommere, der kan konfigureres med hexa-core- eller octa-core-processor.

Årets udgave af 13-tommeren har meget hurtigere hukommelse end før. Også hurtigere end 16-tommerens 2666 MHz med en hastighed på 3733 MHz for 2020-modellen og 2133 MHz for 2018-modellen.

Hvis man ser nøje på Apple-konfiguratoren, før man bestiller, opdager man, at der findes en “sweet spot” blandt Pro-modellerne. Det er versionen med 2,0 GHz quad-core Intel Core i5-processor, 16 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte SSD-lager. Hvis man vil betale for lidt mere ydelse, kan man maksimere 13-tommeren med en lidt hurtigere 2,3 GHz quad-core i7-processor, 32 gigabyte hukommelse og 4 terabyte SSD-lager.

Konklusion

Den nyeste udgave af Apples MacBook Pro i 13 tommers version kunne godt have fået 4K-skærm. Det ville have været en tand mere pro efter vores mening. Men selv hvis man vælger en af de to dyreste varianter, får de fleste, der har brug for en kraftig bærbar computer, meget ydelse for pengene.

Skærmen er måske gammel, men den er stadig bedre til foto- og videoredigering end meget andet derude, og kvaliteten af selve maskinen er der intet at udsætte på.

Hvis man har brug for bedre grafikydelse, kan man altid vælge 16-tommeren, der ikke koster så meget mere. (LS)

Årets gaming-computer

Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14 er det seneste eksempel på spilcomputere, der taler til et voksent, stilbevidst publikum. Et publikum, der gerne vil have de ekstreme kræfter fra gaming-computerne med på arbejdet. Og som ikke er bange for at betale, hvad det koster.

En 14 tommers laptop i et magnesiumkabinet på bare 1,6 kg. Selv om den ikke er så knivskarp og kileformet som deciderede ultrabooks, ligner den ikke på overfladen noget, der kunne rumme gaming-kræfter.

Der er ikke det tivoli af blinkende RGB-lys, som plejede at være kendetegnende for gaming-computere. Men det betyder ikke, at Zephyrus G14 går i ét med tapetet.

Dens helt specielle party-trick er “AniMe Matrix”, som er et lysdiode-display, der er indbygget i låget (på nogle af modellerne). I alt 1.215 hvide LED’er arrangeret i et gitter, der dækker halvdelen af låget, kan vise grafik og animationer. Det er hundrede procent fritaget for praktisk anvendelighed – men sejt ser det ud!

Konklusion

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 er den hidtil mest bærbare gaming-PC, vi har testet på Lyd & Billede. Selv om den ikke er større end tobak for en skilling, kan den med lethed konkurrere på ydelse med større og dobbelt så tunge maskiner.

Det er i sig selv en bedrift, men ekstra imponerende er det, at det er lykkedes at holde prisen nede på et niveau, hvor man ikke behøver at være professionel spiller for at retfærdiggøre anskaffelsen.

Faktisk forudser vi, at den fine lille kraftkarl vil finde vej ned i tasken hos mange, der slet ikke køber den for spillenes skyld, men for at bruge den til tungt grafisk arbejde. Og her kan den vise sig at blive noget af et columbusæg. (JAH)

Årets gaming-tilbehør

HyperX Cloud Orbit S

HyperX Cloud Orbit S er firmaets hidtil dyreste gaming-headset. Det er også anderledes på et andet punkt: Al indmaden er nemlig leveret af high-end-producenten Audeze. Cloud Orbit S er i virkeligheden Audeze Mobius i forklædning – men til en behageligere pris.

I stedet for dynamiske drivere, som er almindelige højttaler-enheder i miniudgave, bruges såkaldt planmagnetiske drivere, hvor svingspolen er indstøbt som tråde i hele membranfladen, der er udspændt foran en magnet. Det giver en gengivelse, der ligger tæt på elektrostathøjttalere.

En anden feature er surround-teknologien Waves NX, som ikke blot giver virtuel 7.1 surround-lyd, men også placerer lyden i et fast punkt foran lytteren. Sådan at stereobilledet bliver stående, selv om man drejer hovedet!

Med det udgangspunkt er det ikke mærkeligt, at lyden mere end blot minder om den, som vi kender fra Audeze Mobius. Samme præcision, når det gælder de bittesmå detaljer. Samme åbenhed og lethed. Samme magt, når de 10 cm store ovale membraner spiller bas. Og samme undren over, at man er vidne til et sansebedrag, når lyden står foran én ved skærmen, som om den blev afspillet over højttalere.

Konklusion

Med kombinationen af Audezes planmagnetiske drivere, Waves’ NX surround-teknologi og HyperX’ priser er Cloud Orbit S en vinder, som er umulig at slå af pinden. Selv om vi har testet mange hovedsæt med god lyd – og nogle endda rigtig god – er der ingen, der når op på dette niveau. Og det kunstige stereoperspektiv fra Waves NX giver rigtig meget mening til spil, da det betyder, at lydbilledet altid passer med det, man ser på skærmen. (JAH)