Det kræver ikke meget at nyde gaming som hobby, men det kræver en del viden at skille skidt fra kanel, når det gælder det fornødne udstyr. Spilkonsoller koster flere tusinde kroner, og skal grafikken på computeren virkelig stråle, ender man hurtigt med en bon på over 10.000 kroner. Derfor har vi i årets løb testet en lang række produkter, så du kan bruge dine penge på en kompromisløs gaming-oplevelse. Nogle produkter handler mere om brugeroplevelsen, så den har vi naturligvis in mente.
I alt udvælger vi produkter i fem forskellige kategorier. Gaming-laptops får to kategorier, da priserne varierer så meget. Vi kårer en vinder i både premium- og high end-klassen. Skærmen er en af de vigtigste dele af computer-gaming, og her finder vi også en vinder. Årets bedste konsol skal naturligvis også krones. Og sidst, men ikke mindst, kårer vi det bedste gaming-headset.
En ny type gaming
Når udstyret skal være transportabelt, har de bærbare gaming-laptops længe været den bedste mulighed. Det er stadig et populært valg, når et muskelbundt af et grafikkort skal kunne tages under armen. Men de har fået konkurrence. En ny generation af håndholdte konsoller og computere har indtaget manegen, og når det gælder bærbarhed, er de svære at komme udenom.
Nintendo har i årevis bygget populære håndholdte konsoller, og deres nuværende topsællert, Switch, tog verden med storm. Opskriften er simpel. En stor, let touchskærm med controllere i siderne, som kan spille nye spil, hvor du end befinder dig. Switch var så succesfuld, at mange gamere ønskede endnu mere grafisk slagkraft i samme type indpakning.
Det inspirerede den nuværende opblomstring af håndholdte PC’er, der befinder sig i et grænseland mellem konsol og computer. Det er maskiner skabt specifikt til gaming, men hvor Switch bruger sit eget styresystem, bruger håndholdte PC’er oftest helt almindeligt Windows 11. Hardwaren er skabt til seriøs gaming, og de vejer mindre end en liter mælk.
Maskiner som Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go kører Windows 11 og kan trække de nyeste, mest grafiktunge spil. Og fordi de begge bruger Windows 11, har de alle de samme fordele som andre computere. Tilslut en skærm, et keyboard og en mus, hvis du har lyst. Spil dine eksisterende spil fra Steam, og installér dine yndlings mod’s.
De små håndholdte PC’er kan naturligvis ikke bære rundt på et lige så stort grafikkort som en stor gaming-laptop, men deres små skærme kræver færre muskler for at stråle. Det er en anden oplevelse at game med en håndholdt PC, men måske prisen og praktikken er nok til at lokke dig væk fra en almindelig gaming-laptop.
Fire ting at overveje, før du køber
Lukket system
Nogle maskiner, især konsoller, har et lukket system, der begrænser hvilke spil, du kan spille. Ejer du en Nintendo Switch, er du nødt til at købe spil, som kun kan spilles på din Switch. Vil du spille en favorit fra reolen, er du nødt til at betale for spillet igen. Øv! Laptops og håndholdte systemer er ofte mere åbne. Et computerspil virker også med din næste computer, og køber du digitalt på Steam, som mange gør, så synkroniseres de endda automatisk. På den måde kan du fortsætte præcis, hvor du slap sidst. Forskellige generationer af Xbox og PlayStation har forskellige grader af kompatibilitet med gamle spil. Nogle årgange lader dig genbruge spil fra tidligere konsoller, og måske endda låne spil af dine venner. Andre er mere strenge. Det er værd at overveje fra starten, især fordi man hurtigt bliver glad for en bestemt type konsol eller computer. Når man først har købt alle sine spil, er det særdeles hårdt at skifte system.
Benchmarks
Der bliver genbrugt mange af de samme typer grafikkort, skærmkomponenter og hukommelsesdrev i gaming-verdenen. To computere med ens indmad bør som udgangspunkt performe ens, men det gør de ikke. Temperaturen spiller især en rolle, og når det gælder kompakte computere eller små konsoller, kan forskellen på to ellers ens grafikkort være stor. Derfor bruger vi hos L&B Home benchmarks til at teste den reelle ydeevne og sammenligne den med konkurrenterne. En essentiel test, der ofte afspejler mere, end hvad specifikationerne siger.
Fremtidssikring
Spil bliver stadig mere imponerende, men også mere og mere krævende for vores computere eller konsoller. Frygten for at købe en lidt for billig maskine, som ikke kan følge med om et par år, er ægte. Noget udstyr bliver aldrig for gammelt. Et par gode hovedtelefoner vil altid lyde godt, men en 10 år gammel computerskærm i mellemprislejet sætter en åbenlys begrænsning for den visuelle kvalitet. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig. En gammel skærm på 120 Hz er bedre end en ny 8K-skærm på 60 Hz, hvis du mest spiller Counter-Strike. Overvejer du at skifte fra en computer til en håndholdt konsol, er det vigtigt at opleve, hvor anderledes 1.080p føles på en lille skærm, sammenlignet med en stor.
Cloud-gaming
Hvis du ikke gider bekymre dig om hardware, som en dag bliver forældet, kan du ty til Cloud-gaming. Det kan gøres når som helst og hvor som helst, så længe du har en skærm og en internetforbindelse. Her køres dit spil på en serverfarm langt væk, hvor grafikken i realtid streames over nettet til din skærm. I praksis får du mod et fast månedligt abonnement lov at fjernstyre en seriøs gaming-computer. Fremtiden for dette marked er usikkert, men seriøse brands som Nvidia og Microsoft tilbyder denne service.