Nogle få gange om året sidder vi i det store testrum og føler nærmest blodet boble af ekstase, når musikken og lyden sidder som støbt, og alt går op i en højere enhed.
Nu er tiden kommet til at samle indtrykkene fra de allerbedste hi-fi-produkter, vi har testet i løbet af de sidste 12 måneder.
Pladespillere og pickupper
Stadig flere lader sig begejstre af vinylplader igen. Bare styr uden om de allerbilligste grammofoner til under 1.500 kroner, og vælg gerne en manuel frem for en automatisk. Så får du den bedste lyd for pengene. Husk, at en pladespiller er let at opgradere med en bedre pickup!
Pladespillerforstærkere
Nogle forstærkere har indbygget pladespillerindgang, men man får ofte bedre lyd fra en separat pladespillerforstærker. Også kendt som et phono- eller RIAA-trin. Den korrigerer den lydkurve (RIAA-kurven), som pladerne er indspillet med, før signalet overføres til forstærkeren.
Hvis du ikke ved, om pladespillerforstærkeren skal være til MM- (Moving Magnet) eller MC-pickup (Moving Coil), er det sandsynligvis MM.
Netværksafspillere og DAC’er
Efter at CD-afspillerne nærmest er forsvundet som dug for solen, har netværksafspillere og digitalkonvertere (DAC’er) overtaget.
En netværksafspiller kobles til hjemmenetværket og afspiller musik fra internettjenester samt lokalt lagrede musikfiler. Den kan ofte styres med en mobil-app, men mange har også en fjernbetjening og kan bruges meget på samme måde som CD-afspilleren.
En DAC, eller digitalkonverter, forvandler den digitale lyd til analog, som så sendes ind i hi-fi-forstærkeren. Hvis du har en PC, har du egentlig ikke brug for en netværksafspiller. DAC’en forvandler den nemlig til en fuldblods hi-fi-maskine!
Forstærkere
Der findes stadig helanaloge stereoforstærkere såsom den, vi denne gang har kåret til Årets Bedste Budgetforstærker. Men mange forventer alligevel i dag, at forstærkeren har indbygget DAC og måske også streaming.
Ofte vil du få bedre lyd med separate komponenter, men det er ikke helt sikkert. Signalvejen bliver nemlig kortere, hvis man dropper analoge kabler mellem lydkilde og forstærker.
I år var der ikke mange budgetforstærkere, der imponerede. Bortset fra den, vi har kåret til guldvinder i kategorien, er der kun forstærkere fra premiumklassen og opad. Den slags sker. Til gengæld kan vi love lydoplevelser, der er til at få tårer i øjnene af. Og ikke kun fordi bankkontoen er tom.
Tips
1. Brug ørerne
Vi både kan og vil gerne anbefale det bedste baseret på vores tests. Denne guide og de efterfølgende udvalgte produkter vil hjælpe dig et langt stykke af vejen mod bedre lyd og oplevelser, der får dig til at tabe underkæben, men i sidste ende er det dine egne ører, der skal afgøre det.
Stol på dig selv, læs op på tests og find ud af, hvad du vil opnå med et nyt anlæg. Eller en opgradering af det, du allerede har. Når du har en plan, så tag den med til en velrenommeret hi-fi-forretning og forklar dine ønsker.
Et lille tip: Hvis de taler nedsættende om konkurrenterne og deres produkter, så ved du, at det er den forkerte butik. Gå et andet sted hen.
2. Kabler og deslige
Kabler er en ormegård, som de færreste stikker hænderne i. Alligevel er de absolut nødvendige for at sy et anlæg sammen. Her er det muligt både at læse og høre påstande, der har mere tilfælles med healing end videnskab, og man kan ruinere sig på få meter holistiske kabler, der er velsignet af ånder, som kun denne ene producent har kontakt med.
Vores råd er nøgternhed: Du har brug for kabler, og det kommer måske til at koste lidt mere, end du tror, men de skal ikke koste lige så meget som højttalerne.