Medmindre du udelukkende bruger hovedtelefoner til din lyd, har du brug for højttalere i en eller anden form.
I de senere år har vi set, at traditionelle højttalere, der er forbundet til en forstærker, i stigende grad er blevet erstattet af trådløse højttalere eller en soundbar. Det kan være dejligt at slippe for kablerne, og straks bliver højttalerne lettere at placere og få til at passe ind i interiøret. I modsætning til tidligere, hvor rummet ofte blev bygget op omkring højttalerne og lydsystemet i det hele taget.
Soundbars
Fordi mange allerede har opgraderet deres TV-lydsystem med en soundbar, er det let at tro, at man dermed har alt, hvad man behøver for at lytte til musik. Men du skal vide, at soundbarer primært er beregnet til at opgradere din tv-lyd og give en fantastisk tv- og filmoplevelse.
Hvis du bruger flere penge på en rigtig kraftig soundbar, kan den opfylde de fleste af dine behov – også for musik i stereo. Men så er vi oppe i et prisniveau, der ligger et godt stykke over gennemsnittet. Og den er stadig ikke helt på niveau med de bedste højttalere.
Trådløse højttalere
En trådløs højttaler eller to kan også være praktisk. Hvis du vil tage lyden med dig overalt, skal den selvfølgelig være bærbar og batteridrevet med Bluetooth-lyd. Men hvis du er på udkig efter den bedst mulige lyd i din stue, skal du overveje højttalere med indbygget WiFi, der understøtter tabsfri lydkvalitet. Multirumsfunktioner er også gode i denne henseende, så du kan fylde alle rum i huset med musik ved at trykke på en app. Sonos er langt den største spiller på området, men der findes flere gode alternativer.
Aktive højttalere udfordrer naturlovene
En voksende gruppe er aktive højttalere. Med andre ord hi-fi-stuehøjttalere med indbyggede forstærkere. Takket være avanceret digital teknologi og som regel med energieffektiv klasse D-forstærkning kan de producere meget dybere bas fra et lille kabinet, end det er muligt fra et par passive højttalere.
I en aktiv højttaler bruges en digital processor (DSP) til at tvinge den til at spille større end dens fysiske kapacitet, hvis den var passiv.
Aktive højttalere er også mere indretningsvenlige, fordi du ikke behøver den store, klodsede forstærker. Og mange højttalere tilbyder også trådløs styring og streaming, hvilket gør dem til et komplet stereosystem.
Smarte højttalere
Og så er der de smarte højttalere. Trådløse højttalere, som måske ikke prioriterer god musik, men ofte er mere rettet mod kommunikation takket være indbyggede digitale assistenter. De smarte højttalere kan reagere på stemmekommandoer og f.eks. fortælle dig om kommende aftaler.
Google Assistant og Apple Siri forstår begge dansk, i modsætning til Amazon Alexa, som derfor ikke er så relevant her i landet.
Uanset hvilken slags højttaler du er på udkig efter, har vi nogle gode tips til dig her.
5 tips til bedre lyd
Brug tid på placeringen
Brug en placeringsberegner til at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage i museskridt for at finde den position, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og åben, stor lyd.
Mange møbler er godt!
En stor og hyggelig sofa og et par gode stole er godt. Hellere stof end læder. Hvis du har parket eller fliser, kan du overveje at lægge et tæppe mellem dig og højttalerne. Det vil absorbere nogle af de tidlige refleksioner.
Akustikpaneler
En god løsning til god akustik er at hænge en absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har samme effekt som tæppet foran, nemlig at reducere de første refleksioner.
Brug spikes!
Højttalere lyder bedst, hvis de står klippefast på gulvet. Det betyder normalt, at de (eller stativet) står på spikes/pigge. Hvis højttalerne står på gulvtæppe, skal du sørge for at trykke dem hårdt ned, så piggene går gennem tæppet og får kontakt med overfladen nedenunder. Hvis højttalerne står på parketgulv eller en overflade, du er bange for at beskadige, kan du placere beskyttelsesskiver under dine spikes. De følger ofte med højttalerne. Der findes også specielle spikes med beskyttelse, for eksempel fra norske Soundcare.
Digital rumkorrektion
Det er ikke al lyd, der skal løses akustisk, man kan også komme langt med digital rumkorrektion. Det kan stramme lydbilledet lidt op og give et mere præcist stereoperspektiv fra et vanskeligt rum. Gode rumkorrektionsenheder starter ved nogle få tusinde kroner, og der findes også forstærkere, aktive højttalere og soundbars med sådanne løsninger indbygget.