Udvalget af højttalere synes kun at blive større og større. Der synes ikke at være nogen ende på antallet af nye højttalertyper, nye højttalerproducenter eller nye modeller. På den ene side er det dejligt at have et stort udvalg at vælge imellem, men på den anden side bliver det sværere at finde rundt. Det gælder uanset, om man vil have en lille bærbar højttaler, et par aktive højttalere, en soundbar – eller et par rigtig store fede højttalere i stuen.
Uanset hvad du leder efter, vil vi forsøge at hjælpe dig med at finde den bedste højttaler til dig.
Lad os starte med de mindste. De bærbare højttalere. De mindste er så små, at de kan være i en jakkelomme, mens du skal slæbe rundt på de største, og det er selvfølgelig de største, der giver dig mest lyd, men ikke nødvendigvis den bedste lyd for pengene.
Bluetooth-højttalere
Bærbare højttalere kaldes også Bluetooth-højttalere. Nogle af dem er nu også kommet med Wi-Fi, så de kan forbindes til dit hjemmenetværk, og så sker der to ting: Længere rækkevidde og mulighed for bedre lyd via Wi-Fi, end du ville få via Bluetooth.
Hvis du vil have en bærbar højttaler med på stranden, i parken eller på rejsen, skal du vælge en, der er stænksikker og har en god batterilevetid.
Soundbars
Soundbars er enormt populære. Også her er udvalget stort, og du kan finde soundbars i alle størrelser og prisklasser, men der er tre ting, du skal være opmærksom på, før du vælger en soundbar til TV-lyd:
Beslut dig for, om musik eller TV-lyd er vigtigst. Hvis du har brug for en soundbar til film og TV-serier, skal du vælge en med Dolby Atmos og en subwoofer. Eventuelt en soundbar, hvor der kan tilsluttes en subwoofer. Det vil forbedre filmoplevelsen markant. Dolby Atmos er ikke vigtigt, hvis du leder efter en soundbar, der primært lyder godt med musik, men selv her kan det være en fordel at have en subwoofer, fordi soundbaren i sig selv sjældent leverer nogen særlig fylde eller dybde i bassen.
Aktive højttalere
Aktive og trådløse højttalere bliver mere og mere populære. Selv de billigste er begyndt at blive ret gode, men lidt flere penge vil altid give dig bedre lyd.
Den største fordel ved trådløse højttalere er, at de kan tilsluttes TV’et, samtidig med at de har indbygget streaming og mulighed for at tilslutte flere lydkilder, end en soundbar har. Lydkvaliteten er langt bedre end de fleste soundbars, for eksempel får du et ægte stereoperspektiv med et par højttalere.
Stereohøjttalere
Udvalget af passive stereohøjttalere er meget større end udvalget af trådløse, og her er vi helt klart i en verden, hvor hi-fi-lyd er et velkendt begreb. Også her er udvalget enormt, og du finder højttalere i alle prisklasser. Så det er egentlig bare et spørgsmål om at beslutte, hvor meget du vil bruge, hvor du vil placere dem, og hvilken kvalitet du egentlig er på udkig efter.
Vores erfaring gennem mere end 30 år har vist, at kvalitetsniveauet er steget gennem årene, og selv om priserne også er steget, har du aldrig fået bedre lyd for pengene end nu.
Tips til bedre lyd fra dine højttalere:
Hvis du har mulighed for at placere dine højttalere, hvor de lyder bedst – og her kan du bruge en placeringsberegner til at komme i gang – er der et par ting, du skal huske på for at få den bedst mulige lyd.
Hvis det er muligt, skal du prøve at placere højttalerne, så de er i samme afstand fra bagvæggen og gerne også sidevæggene. De fleste højttalere lyder bedst, når de står på en fast overflade. Brug de spikes eller puder, der følger med højttalerne. Hvis du ikke har dem, så køb nogle, der gør det muligt at placere højttalerne solidt på underlaget.
Et velkendt trick er at vinkle højttalerne lidt indad, så de peger mod enden af en trekant, som er der, hvor man normalt sidder, når man lytter til musik.
Lad være med at stirre dig blind på kabler, men det betyder ikke, at det ikke kan betale sig at købe bedre kabler, og i de fleste tilfælde skal du købe kabler separat, fordi de sjældent følger med i kassen, når du køber nye højttalere. Køb ikke længere kabler end du har brug for, og slet ikke dyrere kabler end højttalerne.
Hvis du har et par højttalere med rumkorrektion, så brug den. Det kan være noget så simpelt som at kunne indstille i en app, om højttaleren skal stå frit, på en hylde eller i et hjørne, men det kan også være avanceret rumkorrektion, som for eksempel Dirac. Uanset hvilken form for rumkorrektion du har, kan den gøre underværker. I næsten alle tilfælde vil det give dig bedre lyd, uanset om det er en soundbar eller et par dyre hi-fi-højttalere.