Der findes hovedtelefoner i enhver tænkelig priskategori, og vi har prøvet, så godt vi kan, at afspejle markedet. Men endnu en gang er der ikke særlig mange i det billigste segment, der har gjort sig fortjent til en plads i årets kavalkade, som er redigeret med hård hånd. Der er dog et par undtagelser i “hundredlap-klassen”.
Støjreduktion, støjreduktion, støjreduktion
Hvis der er én trend, vi har bemærket i året, der gik, så er det, at næsten alle kommer med støjreduktion.
Både blandt trådløse hovedtelefoner og de helt trådløse hørepropper ser vi nu en klar tendens imod aktiv støjdæmpning. Også det modsatte, lydgennemslip. Man vil gerne kunne lukke omverdenen ind, når man er ude i trafikken eller vil høre, hvad folk omkring én snakker om.
Helt trådløse hørepropper
Den kategori, der sælger allermest i dag, er de helt trådløse hørepropper. Det ser ud til, at folk ikke kan få nok af dem, og man ser nærmest ikke nogen med kabel længere. Og i premiumklassen fra omkring 1.000 kroner og op ser vi som nævnt en klar tendens i retning af aktiv støjreduktion. Alle de vindere, vi har valgt, fjerner støjen – også dem i Basic-klassen.
Kablede hovedtelefoner
Den traditionelle type hovedtelefoner, dem med ledning, finder man nu nærmest kun i to prisklasser: De allerbilligste og dem, der koster flere tusind kroner.
Årsagen er, at trådløst er umådelig mere praktisk (og selvfølgelig at stadig færre mobiltelefoner har hovedtelefonudgang), og så gider man kun kablede, hvis man virkelig ikke vil betale noget særligt. Eller hvis man kun vil have det absolut bedste.
Det er nemlig sådan, at hovedtelefoner med kabel har potentiale til at lyde meget bedre end de trådløse. Men så skal man være villig til at slippe nogle tusind for hovedtelefonerne plus en god bærbar eller stationær hovedtelefonforstærker – som hurtigt kan fordoble prisen.
Trådløse hovedtelefoner
Langt de fleste hovedtelefoner, der sælges i dag, er trådløse. Det, man vinder i mobilitet, kan man tabe på lydkvaliteten, fordi musikken komprimeres for at kunne transmitteres trådløst. Men der findes efterhånden flere codecs, som giver bedre lyd via Bluetooth, og det kan faktisk lyde rigtig godt.
Trådløst er klart det mest praktiske, især sammen med mobilen, og man behøver ikke at tænke på, at hovedtelefonerne opfører sig meget anderledes, når man skifter fra én lydkilde til en anden. Alt, hvad der hedder digitalkonvertering og forstærkning, sidder nemlig i selve hovedtelefonerne. I dag findes der nærmest ingen bærbare hovedtelefoner uden støjreduktion.
Hovedsæt til gaming… og kontor
En kategori, som har vokset sig større under pandemien, er gaming. Vi har testet en hel del headsets i denne kategori, og kvaliteten varierer meget. Både på lydkvalitet i selve ørekopperne og i mikrofonen. Her kan du læse om de bedste i året som gik.
I løbet af pandemien med øget brug af hjemmekontor så vi en ny kategori af hovedtelefoner blive ret populær på privatmarkedet. Nemlig headsets til kontorbrug. Altså et par hovedtelefoner med mikrofonbom, som giver bedst mulig tale under videokonferencer og mobilsamtaler. Vi har testet en del af disse i året, der gik, og et par af dem overraskede os også med god lyd på musik.
4 hurtige tips: Sådan får du bedre lyd fra hovedtelefonerne
1. Brug en forstærker
Dette tip gælder kun kablede hovedtelefoner. Du får meget bedre og kraftigere lyd, hvis du tilslutter en hovedtelefonforstærker. Helst en med indbygget DAC. Gode, bærbare forstærkere starter omkring 1.000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. De stationære ligger typisk omkring 2.000-4.000 kroner eller højere.
2. Brug EQ for bedre lyd
Nogle hovedtelefoner har en app med indbygget tonekontrol (EQ). Den kan du bruge til at justere lyden til dine egne præferencer. Hvis denne EQ-funktion ikke er tilgængelig, kan tredjeparts-apps bruges, men så er du ofte låst til at høre musik via app’ens brugerflade.
3. Start med kilden
En dårlig MP3-fil vil aldrig lyde magisk. Derfor foretrækker vi på Lyd & Billede streaming-tjenester med hi-fi-kvalitet, f.eks. Tidal, Qobuz og nu også Apple Music, frem for komprimerede tjenester som Spotify og YouTube Music. Det har mest at sige, hvis man bruger hovedtelefoner med kabel, da Bluetooth under alle omstændigheder komprimerer lyden, før den sendes videre til hovedtelefonerne.
4. Hold hovedtelefonerne rene
Ved længere tids brug er det uundgåeligt, at der kommer snavs og støv i hørepropperne/hovedtelefonerne. Ikke mindst fordi alle øregange producerer ørevoks! Gør derfor dit bedste for at holde dem rene. Hørepropper kan rengøres med f.eks. en tandstikker, mens hovedtelefonerne kan få en omgang med en vådserviet i ny og næ, hvis de er vandtætte, eller en tør mikrofiberklud, hvis de ikke er.