Det er ikke alle, der ved det, men den allerbedste lyd får du med et par hovedtelefoner. På den måde slipper du for alt, hvad der har med rummet at gøre, som kan forvandle lyden fra selv de bedste højttalere til grød. Hovedtelefoner er det nærmeste, du kommer på direkte indsprøjtning af musik!
Hovedtelefon-junglen ser ikke ud til at stoppe med at vokse, men hvor trådløse hovedtelefoner med støjreduktion var den største kategori indtil for nylig, har fuldt trådløse hørepropper taget føringen. De er simpelthen meget nemmere at have med sig, og batteritiden er blevet så god, at du ikke længere skal bekymre dig om at løbe tør for strøm.
Hovedtelefoner eller hørepropper?
Vil du have den allerbedste støjreduktion, og vil du have noget, der er nemt at tage af og på, er hovedtelefoner stadig at foretrække frem for hørepropper. De har ofte bedre lyd – men ikke altid – og batteritiden er som regel endnu bedre. Komforten kan også være bedre, eftersom du slipper for at have noget proppet ind i øregangene.
Årsagen til høreproppernes popularitet er, at de er så nemme at have med på farten! Derudover giver de et langt mere minimalistisk udtryk, når man bevæger sig rundt i gadebilledet. Og så gode, som de bedste er blevet, er det ikke så sært, at de fleste gerne vil have hørepropper.
De prisbillige er blevet bedre
Uanset om du er ude efter hørepropper til hverdag eller træning, eller om du foretrækker hovedtelefoner, så har vi de bedste tips til dig her. Det seneste år har vi testet meget i alle prisklasser, og selv om vi har været udsat for en ret kraftig inflation de seneste måneder, kan vi med glæde konstatere, at selv de mere prisbillige hovedtelefoner er blevet bedre.
Især blandt støjreducerende hovedtelefoner har vi bemærket, at selve støjdæmpningen er blevet bedre. Det gælder selvsagt topmodellerne, men interessant nok er den også blevet ganske fornuftig i den billige ende, selv når det gælder hørepropper. Hvor det for et par år siden var utænkeligt at få brugbar støjreduktion i et par hørepropper til en lille tusindlap, er det nu blevet en realitet.
Lydkvaliteten er også begyndt at blive rigtig god blandt trådløse hvedtelefoner, og for første gang har vi modtaget tabsfri CD-kvalitet over Bluetooth!
Nogle vil fortsat have kabel
Den allerbedste lyd får du stadig fra kablede høretelefoner, gerne sammen med en god hovedtelefonforstærker. Dem har vi også testet mange af, men som regel i den dyrere ende. Sådanne hovedtelefoner er blevet lidt som systemkameraer: De er forbeholdt entusiaster. Simpelthen fordi de fleste synes, at trådløst er godt nok.
5 hurtige tips:
Sådan får du mest ud af hovedtelefonerne
- Trådløst: Vælg støjreduktion
Det er ikke længere nemt at sælge et par trådløse hovedtelefoner uden støjreduktion. Og det er ikke så mærkeligt, for hvem vil have støjende flymotorer eller larmende buspassagerer i ørerne, når man kan blive fri? Derudover betyder støjdæmpningen, at du kan lytte til musik på et lavere lydniveau, og måske endda spare dig selv for høreskader.
- Hørepropper: vælg gerne vandtætte
Selv om du ikke er fitnessafhængig, kan det være en fordel med ørepropper, der tåler vand og sved. Pludselig finder du måske på at snuppe en løbetur alligevel, og eftersom vejret ikke lader sig styre, kan det også være en fordel, hvis hørepropperne kan tåle et stænk regn. Se efter minimum IPX4-certificering.
- Brug EQ for bedre lyd
Nogle hovedtelefoner har en app med indbygget tonekontrol (EQ). Den kan du bruge til at justere lyden til dine egne præferencer. Du skal dog ikke vælge et par høretelefoner, der i udgangspunktet har den forkerte lyd til dig, da der er en grænse for, hvad en EQ kan fikse.
- Bluetooth-codec: Alt er bedre end SBC!
Hvis et par hovedtelefoner kun har SBC-codec, bør du som hovedregel styre udenom – medmindre du bare leder efter et hurtigt køb til et par hundrede kroner. SBC er den dårligste lydoverførsel, der er tilgængelig via Bluetooth. Brugere af Apple-enheder bør se efter AAC-codecen, mens Android-brugere bør tjekke, om hovedtelefonene understøtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless er også langsomt, men sikkert på vej ind på markedet, og så kan det blive ekstra sjovt!
- Brug forstærker
Dette tip gælder kun for hovedtelefoner med kabel. Du vil få meget bedre og mere kraftfuld lyd, hvis du tilslutter en hovedtelefonforstærker. Gerne en med indbygget DAC. Prisen for en god, bærbar forstærker starter ved omkring 1.000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. Stationære starter på 3.-5.000 kroner, men der er næsten ingen grænse for, hvor dyre de kan blive.