De fleste kameraer har et bredt anvendelsesområde. Men der findes kameraer med specifikke formål, f.eks. sport og dyreliv. Kameraer som er hurtigere og fokuserer mere nøjagtigt er at foretrække, når man vil have skarpe billeder af biler på en bane, eller af en ørn, som styrtdykker efter byttet.
Det er ikke lige så vigtigt for landskabs- og naturfotografer, som er ude efter opløsing, detaljeskarphed og billeddynamik. Det gælder for så vidt også portrætfotografer, som ikke har behov for 20 billeder/s skuddtakt og avanceret fokussporing.
Videofotografer har også specifikke krav til, hvilken slags kamera de skal have. Understøttelse af avancerede video-codecs, Apple ProRes, Log og LUT er begreber, de kigger efter i kameraets specifikationer. 4K-kvalitet i høj opløsning med flere valgmuligheder, pull focus og i nogle tilfælde 8K-video er ofte på listen over krav.
Så er der de mange, som ønsker sig et enkelt kamera, der giver bedre billeder end mobilen. Til alt muligt fra dokumentering af familiebegivenheder, skiferier og oplevelser. De har hverken behov for 20 bilder/s, 8K-video eller 60 megapixels.
Her er det vigtigere med et kamera – gerne med zoom, som det er enkelt at tage fine billeder med. Kald det bare et supplement til mobilen, som jo er et udmærket kompaktkamera, om man vil. Altid klart til at knipse et billede med, og for mange har det for længst erstattet kompaktkameraet.
Mens vi er i gang, kan vi lige så godt aflive et par myter. Der findes ikke noget ‘bedste’ kameramærke, selv om nogle Leica-fotografer vil hævde noget andet. Det ‘bedste’ kamera er det, du har med dig, og ikke nødvendigvis det dyre flagskib fra en bestemt producent.
Hvilket bringer os til begrebet megapixel. Flere er ikke nødvendigvis bedre. 60 Mp giver en betydeligt større filstørrelse end 25 Mp, kortere billedserier før bufferen stopper kameraet helt, og kræver en vældig overdådig, læs: dyr) optik, for at det skal give nogen mening.
Når du har defineret, hvad du primært skal bruge kameraet til, kan du tage fat på listen over årets kameraer. Der har vi nemlig samlet de allerbedste fra året, som gik, og her får du en oversigt over, hvilke områder de dækker allerbedst:
Portrætter
Fine portrætter handler lige så meget om valg af optik som om valg af kamera. Eftersom portrætfotografen sjældent har de store krav til skudtakt og vejrbestandighed, er der frit slag til at vælge et kamera, som fungerer fint med f.eks. lysstærk teleoptik. Mange fotografer foretrækker en kort tele med god lysstyrke, som kan reducere skarphedsdybden tilstrækkeligt til, at baggrunden viskes ud. Man kan fint tage portrætbilleder i helfigur med en 28, 35 eller 50 mm, men en 85 eller 90 mm med lysstyrke f2 eller bedre er at foretrække, hvis man skal isolere motivet fra baggrunden.
Vores tips:
Fujifilm X-H2, Fujifilm GFX 50 S II, Sony a7r IV
Alt muligt
Her gælder det et systemkamera med den medfølgende normalzoom. Måske med en telezoom eller en vidvinkelzoom derudover. Normalzoomen vil dække behovet for langt de fleste. Den dækker området fra 24-28 mm i den ene ende, og 80-120 mm i den anden. Eftersom sådanne objektiver ofte har moderat lysstyrke, kan en lysstærk vidvinkel omkring 28-35 mm, være en god tilføjelse.
Vores tips:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1, Fujifilm X-H2
Landskab og natur
Landskaber er som regel ret taknemlige motiver at fotografere. De flytter sig ikke, og har du tid til at vente på det rette lys, kan du få et billede, der er værd at hænge på væggen. Vejrbestandige kameraer er en fordel, mens høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og tilfører billederne mere dybde. Med det rette objektiv, f.eks. en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan du få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre end f2.8, er også egnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan du få et smallere perspektiv, hvilket kan være vældig effektfuldt. Nyttigt tilbehør til landskabsfoto omfatter selvfølgelig et stabilt stativ, ND-filtre, graduerede filtre og polariserende filtre.
Vores tips:
Canon EOS R7, Sony a7 IV, Fujifilm GFX 50 SII, Fujifilm X-H2, Nikon Z9
Rejsekamera
Du behøver ikke det største og dyreste kamera, når du rejser. Et handy og brugervenligt systemkamera med lav vægt er at foretrække. Medbring ekstra batterier og gerne et neutralt filter foran objektivet – så er du klar, når motivet dukker op, og objektivet er beskyttet mod støv. Her er normalezoomen et godt valg, men en lysstærk vidvinkel mellem 24 og 35 mm er som altid rar at have, bl.a. når mørket falder på.
Vores tips:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1
Sport, action og dyreliv
Her betyder fokushastighed og høj skudtakt mere end opløsning og lav vægt. De bedste sportskameraer er også velegnede til at fotografere dyreliv. At vælge et objektiv er lige så vigtigt som at vælge et kamera. Et lysstærkt objektiv med hurtige fokusmotorer og korte brændvidder er ofte sports- og dyrefotografens foretrukne værktøj. Med en lysstærk zoom på 70-200 mm, 100-400 mm eller en lysstærk 300 mm eller mere kommer du tættere på skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.
Vores tips:
Nikon Z9, Fujifilm X-H2S, Canon EOS R3, Olympus OM Systems OM-1
Video
Video er næsten en videnskab i sig selv. De mest avancerede kameraer har en stejl indlæringskurve, og det kræver mere end et par tryk på optageknappen at blive dus med sådan et. Efterbehandling i software er lige så vigtig, men da ikke alle er professionelle videografer, kommer man langt med et kamera, der giver god videokvalitet i 4K-video. Hvis du har højere kvalitetskrav, bør du kigge efter et kamera med 10-bit video med Log-indstillinger og tilslutninger til mikrofoner og hovedtelefoner.
Prøv også gerne dronevideo, i 4K kan den producere spektakulære videoer, som ikke er så nemme at opnå med et systemkamera.
Vores tips:
Panasonic Lumix GH6, Black magic Pocket Cinema 6K Pro