Det perfekte kamera findes ikke, men nogle af dem kommer ret tæt på perfektion. Det betyder dog ikke, at det er en god idé at købe det dyreste og bedste, der har bestået en test med glans, og så gå ud og begynde at fotografere.
For det første skal du definere, hvad kameraet skal bruges til.
Portrætfotografer har et helt andet behov for kameraudstyr end naturfotografer. Det samme gælder for sportsfotografer og reportagefotografer, som er så forskellige, at de har brug for forskelligt udstyr.
Hvis man vil tage billeder i naturen, måske især af vilde dyr, skal man sætte sig ind i, hvilken type kameraer og objektiver, der opfylder netop det behov. Det samme gælder for alle andre grene af fotografering, men nogle ting er fælles, uanset hvad du tager billeder af.
Man vil have den bedst mulige billedkvalitet, og begreber som opløsning, detaljeskarphed og billeddynamik dukker op i diskussionen. Sportsfotografer vil også være optaget af autofokus og kameraets skudhastighed.
Nutidens kameraer leverer topresultater inden for det tekniske aspekt af billedkvalitet, og forskellen i billedkvalitet mellem et kamera til 10.000 kr. og et til 100.000 kr. er ikke så stor som prisforskellen. Inden for samme kameratype – systemkameraer med APS-C eller fuldformat, er forskellene i billedkvalitet endnu mindre.
De største forskelle ligger andre steder. Såsom hvilke funktioner kameraet er udstyret med, lukkertid, autofokus, videoegenskaber og om kameraet er bygget til amatørereller professionelle fotografer. Blandt andet.
Portrætfotografer – og bryllupsfotografer for den sags skyld – har ikke brug for en skudhastighed på 30 fps, men billeddynamik og raw-filer, der ikke fu**er op i Photoshop, som en fotograf, hvis navn ikke skal nævnes her, engang sagde.
Fotografer, der ligger efter et sving eller på den korte side af en bane for at fange noget, der bevæger sig hurtigt, har derimod brug for 30 fps og et følgefokus, der ikke mister motivet af syne. Uanset hvor hurtigt det går.
Nyere kameraer er også rigtig gode videokameraer. Som mange videografer har opdaget, er systemkameraer meget populære i film- og videoproduktion – og mange reklamefilm optages med et Canon-, Nikon- eller Sony-kamera i stedet for et rent videokamera.
Mens de professionelle kigger efter alle de kryptiske forkortelser, behøver amatørfotografer ikke at bekymre sig om termer som Apple ProRes, Log og LUT. I stedet bør de købe et kamera med ægte 4K-video fra hele billedfladen, i 10-bit 420 med HDR (High-Dynamic Range), der kan gemmes direkte på hukommelseskortet.
Uanset hvad, så ved de professionelle, hvad de skal kigge efter.
Hvis man bare vil have et bedre kamera til at tage billeder af sine børn og forevige ferie, højtider og fødselsdage, har man ikke brug for 8K-video eller 30 billeder i sekundet. Her skal man kigge efter et enkelt kamera med en god normal zoom, der leverer skarp billedkvalitet i hverdagssituationer. Regn med at bruge mellem 7.000 og 20.000 kroner. Afhængigt af dit ambitionsniveau og din optik.
Du finder sikkert dit næste kamera her, da vi har udvalgt de bedste fra sidste års test. Her finder du kameraer i alle prisklasser, med forskellige funktioner, og et af dem vil helt sikkert opfylde dine behov.
Guide til objektiver:
Portrætter
Flotte portrætter handler lige så meget om valget af optik som valget af kamera. Da lukkertid og vejreksponering sjældent er et krav for portrætfotografen, er du mere fri til at vælge kameraer, der fungerer godt med f.eks. lysstærke teleobjektiver. Mange fotografer foretrækker en kort tele med god lysstyrke, som kan reducere dybdeskarpheden tilstrækkeligt til at sløre baggrunden og skabe den velkendte bokeh-effekt. Du kan tage portrætter i fuld længde med en 28, 35 eller 50 mm, men en 85 eller 90 mm med en lysstyrke på f2 eller bedre er at foretrække, hvis du vil isolere motivet fra baggrunden.
Alt er muligt
Et systemkamera med den medfølgende normalzoom er vejen frem her. Måske med en telezoom eller en vidvinkelzoom som supplement. Den normale zoom vil stadig række langt for de fleste. Den dækker området fra 24-28 mm i den ene ende og 80-120 mm i den anden. Da sådanne objektiver har tendens til at have moderat lysstyrke på typisk blænde 4 til 5,6, kan en lysstærk vidvinkel omkring 28-35mm f2.8 til f4 være en praktisk tilføjelse.
Landskaber og natur
Landskaber er ofte meget givende motiver at fotografere. De bevæger sig ikke, og hvis du har tid til at vente på det rigtige lys, kan du få et billede, der er værd at hænge op på væggen. Kameraer med vejrmåling er en fordel, mens høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og tilføjer mere dybde til billederne. Med det rigtige objektiv, f.eks. en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan du få et bredere perspektiv. Vidvinkelobjektiver med god lysstyrke, typisk bedre end f2.8, er også velegnede til astrofotografering. Med en tele omkring 200/300 mm eller telezoom – 70-200 mm/100-300 mm – kan du få et smallere perspektiv, som kan være meget effektivt. Nyttigt tilbehør til landskabsfotografering omfatter et solidt stativ, ND-filtre, graduerede filtre og polarisationsfiltre.
Rejsekamera
Du behøver ikke det største og dyreste kamera, når du rejser. Et praktisk, brugervenligt og let systemkamera er at foretrække. Tag et ekstra batteri med og gerne et neutralt tæthedsfilter foran objektivet, så du er klar, når motivet dukker op, og objektivet er beskyttet mod støv. Den normale zoom på 28-70 mm eller 24-105 mm er et godt valg her, men et lysstærkt vidvinkelobjektiv med en blænde på 1,4 eller 2,0 og mellem 24 og 35 mm er altid rart at have, især når det bliver mørkt.
Sport, action og dyreliv
Her er fokuseringshastighed og en høj skudhastighed vigtigere end opløsning og lav vægt. De bedste sportskameraer er også velegnede til naturfotografering. Valget af objektiv er lige så vigtigt som valget af kamera. Et lysstærkt objektiv med hurtige fokusmotorer og korte brændvidder er ofte sports- og naturfotografens foretrukne værktøj. Med en hurtig zoom på 70-200mm f2.8, 100-400mm f4-5-6, eller en hurtig 300mm eller mere – læs f2.8, kan du komme tættere på skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.
Video
Video er en videnskab i sig selv. De mest avancerede kameraer har en stejl indlæringskurve. Efterbehandling i software er lige så vigtig, men da ikke alle er professionelle videofotografer, kommer du langt med et kamera, der leverer god videokvalitet med 4K-optagelse.
Hvis du har højere kvalitetskrav, bør du kigge efter et kamera med 10-bit 422 Apple ProRes, Log-indstillinger og tilslutninger til mikrofoner og hovedtelefoner.
Droner kan også være udstyret med gode videokameraer. Vælg et, der optager i 4K. Det giver dig mulighed for at lave spektakulære videoer, som ikke er så nemme at lave med et systemkamera.