Godt værktøj er det halve arbejde, siger man. Det gælder også, når man skal vælge nyt kamera.
For der findes kameraer til forskellige formål. Nogle er beregnet til sport og action, mens andre egner sig bedre til portrætter eller landskaber.
Når man har defineret kameraets primære opgave, er det nemmere at vælge.
Hvis du gerne vil lære at fotografere og tage billeder af alt på din vej, er vores råd at vælge et enkelt og brugervenligt allround-kamera. Køb ikke det dyreste kamera, bare fordi det har klaret sig godt i en test, men sats hellere på at lære, hvordan kameraet fungerer, og hvad det kan gøre for dig.
Hvis du f.eks. synes, at landskabsfotografering er det fedeste, bør du koncentrere dig om et kamera med god opløsning og billeddynamik.
Her er det ikke skudhastighed og følgefokus, der er det vigtigste.
Det er det heller ikke, hvis du vil kaste dig ud i portrætfotografering. Som næsten er en kunstform i sig selv og meget tilfredsstillende at beskæftige sig med, især hvis man kan lide mennesker.
Finder du sportsaction meget sejere, skal du gå efter et kamera med avanceret følgefokus og en hurtig lukkertid. Her er det ikke opløsningen eller billeddynamikken, der er vigtigst, men at du rent faktisk får skarpe billeder af motiver, der bevæger sig i høj fart. Det være sig snowboarding, cykling eller andre sportsgrene, hvor præcist følgefokus er altafgørende for at få skarpe billeder.
Det er de færreste kameraer, der kan gøre alt dette lige godt. Så bryllupsfotografer ser f.eks. efter helt andre egenskaber, end sportsfotografer gør.
Video bliver stadig vigtigere, og mange af dagens kameraer har langt bedre videoegenskaber end tidligere. Hvis video er meget vigtigt for dig, skal du kigge efter et kamera med funktioner, der giver dig 10-bit raw-filer i 4K-opløsning, som kan redigeres bagefter på en PC eller en Mac.
De enkleste kameraer koster lidt over 7.000 kroner, lidt mere hvis der følger en lille zoom med. I prisklassen op til 15.000 kr. får du fremragende billedkvalitet og gode videoegenskaber. I prisklassen mellem 15.000 og 30.000 kroner øges billedkvaliteten en smule, men ikke så meget, som man måske skulle tro.
De dyrere kameraer koster ofte mere, fordi de har mere ekstreme egenskaber, som f.eks. avanceret følgefokus og hurtigere lukkertider. Det lyder måske mærkeligt, men der er ikke så stor forskel på billedkvaliteten mellem et kamera med 25 og et med 50 megapixel.
Derfor bør du vælge kamera ud fra dine behov, ikke ud fra specifikationer. Det samme gør sig gældende, når du skal vælge objektiver til kameraet – vi har lavet en kort guide her:
Portrætter
Flotte portrætter handler lige så meget om valget af optik som om valget af kamera. Eftersom lukkertid og vejrforsegling sjældent er et krav for portrætfotografer, står man mere frit i forhold til at vælge kameraer med f.eks. lysstærk teleoptik. Mange fotografer foretrækker en kort, lysstærk telelinse, som kan reducere dybdeskarpheden tilstrækkeligt til at sløre baggrunden, så man opnår den velkendte bokeh-effekt. Du kan sagtens tage portrætter i helfigur med en 28, 35 eller 50 mm, men en 85 eller 90 mm med en lysstyrke på f2 eller bedre er at foretrække, hvis du vil isolere motivet fra baggrunden.
Allround
Her gælder det et systemkamera med den medfølgende normalzoom. Måske med en telezoom eller en vidvinkelzoom oveni. Normalzoomen vil stadig være tilstrækkelig for de fleste. Den dækker området fra 24-28 mm i den ene ende og 80-120 mm i den anden. Eftersom sådanne objektiver ofte har en moderat lysstyrke på typisk blænde 4 til 5,6, kan en lysstærk vidvinkel på omkring 28-35 mm f2,8 til f4 være en praktisk tilføjelse.
Landskab og natur
Landskaber er ofte meget taknemlige motiver at fotografere. De flytter sig ikke, og har du tiden til at vente på det rette lys, kan du få et billede, der er værd at hænge op på væggen. Kameraer med vejrforsegling er en fordel, mens høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og giver billederne mere dybde. Med det rette objektiv, f.eks. en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan du få et bredere perspektiv. Vidvinkelobjektiver med god lysstyrke, typisk bedre end f2.8, er også velegnede til astrofotografering. Med en tele på omkring 200/300 mm eller en telezoom – 70-200 mm/100-300 mm – kan du få et smallere perspektiv, som kan være meget effektfuldt. Blandt det nyttige tilbehør til landskabsfotografering kan nævnes et solidt stativ, ND-filtre, graduerede filtre og polarisationsfiltre.
Rejsekamera
Du behøver ikke det største og dyreste kamera, når du rejser. Et let, handy og brugervenligt systemkamera er at foretrække. Medbring ekstra batterier og gerne et neutralt filter foran objektivet, så du er klar, når motivet dukker op, og objektivet er beskyttet mod støv. Her er normalzoomen på 28-70 mm eller 24-105 mm et godt valg, men en lysstærk vidvinkel med blænde 1,4 eller 2,0 og mellem 24 og 35 mm er altid god at have, især når mørket falder på.
Sport, action og dyreliv
Her betyder fokushastighed og høj skudtakt mere end opløsning og lav vægt. De bedste sportskameraer er også velegnede til at fotografere dyreliv. Valget af objektiv er lige så vigtigt som valget af kamera. Et lysstærkt objektiv med hurtige fokusmotorer og korte brændvidder er ofte sports- og naturfotografens foretrukne værktøj. En lysstærk zoom med 70-200 mm f2,8, 100-400 mm f4-5-6 eller en lysstærk 300 mm eller mere – læs f2,8 – øger muligheden for skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.
Video
Video er en videnskab i sig selv. De mest avancerede kameraer har en stejl indlæringskurve. Efterbehandling i software er lige så vigtig, men eftersom ikke alle er videofotografer på professionelt niveau, kommer man langt med et kamera, der leverer god videokvalitet med 4K-optagelse. Hvis du har højere krav til kvaliteten, skal du kigge efter et kamera med 10-bit 422 Apple ProRes, Log-indstillinger og tilslutninger til mikrofoner og hovedtelefoner.
Droner er også gode videokameraer. Vælg en, der optager i 4K. Så kan du optage spektakulære videoer, som ikke er så nemme at lave med et systemkamera.