Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste kameraer 2024-2025

Her finder du dit næste kamera.

Af / 04/11/2024 - 07:45
Årets bedste kameraer 2024-2025

Godt værktøj er det halve arbejde, siger man. Det gælder også, når man skal vælge nyt kamera.

For der findes kameraer til forskellige formål. Nogle er beregnet til sport og action, mens andre egner sig bedre til portrætter eller landskaber. 

Når man har defineret kameraets primære opgave, er det nemmere at vælge.

Hvis du gerne vil lære at fotografere og tage billeder af alt på din vej, er vores råd at vælge et enkelt og brugervenligt allround-kamera. Køb ikke det dyreste kamera, bare fordi det har klaret sig godt i en test, men sats hellere på at lære, hvordan kameraet fungerer, og hvad det kan gøre for dig.

Hvis du f.eks. synes, at landskabsfotografering er det fedeste, bør du koncentrere dig om et kamera med god opløsning og billeddynamik.

Her er det ikke skudhastighed og følgefokus, der er det vigtigste. 

Det er det heller ikke, hvis du vil kaste dig ud i portrætfotografering. Som næsten er en kunstform i sig selv og meget tilfredsstillende at beskæftige sig med, især hvis man kan lide mennesker.

Finder du sportsaction meget sejere, skal du gå efter et kamera med avanceret følgefokus og en hurtig lukkertid. Her er det ikke opløsningen eller billeddynamikken, der er vigtigst, men at du rent faktisk får skarpe billeder af motiver, der bevæger sig i høj fart. Det være sig snowboarding, cykling eller andre sportsgrene, hvor præcist følgefokus er altafgørende for at få skarpe billeder.

Det er de færreste kameraer, der kan gøre alt dette lige godt. Så bryllupsfotografer ser f.eks. efter helt andre egenskaber, end sportsfotografer gør.

Video bliver stadig vigtigere, og mange af dagens kameraer har langt bedre videoegenskaber end tidligere. Hvis video er meget vigtigt for dig, skal du kigge efter et kamera med funktioner, der giver dig 10-bit raw-filer i 4K-opløsning, som kan redigeres bagefter på en PC eller en Mac.

De enkleste kameraer koster lidt over 7.000 kroner, lidt mere hvis der følger en lille zoom med. I prisklassen op til 15.000 kr. får du fremragende billedkvalitet og gode videoegenskaber. I prisklassen mellem 15.000 og 30.000 kroner øges billedkvaliteten en smule, men ikke så meget, som man måske skulle tro. 

De dyrere kameraer koster ofte mere, fordi de har mere ekstreme egenskaber, som f.eks. avanceret følgefokus og hurtigere lukkertider. Det lyder måske mærkeligt, men der er ikke så stor forskel på billedkvaliteten mellem et kamera med 25 og et med 50 megapixel. 

Derfor bør du vælge kamera ud fra dine behov, ikke ud fra specifikationer. Det samme gør sig gældende, når du skal vælge objektiver til kameraet – vi har lavet en kort guide her:

Portrætter

Flotte portrætter handler lige så meget om valget af optik som om valget af kamera. Eftersom lukkertid og vejrforsegling sjældent er et krav for portrætfotografer, står man mere frit i forhold til at vælge kameraer med f.eks. lysstærk teleoptik. Mange fotografer foretrækker en kort, lysstærk telelinse, som kan reducere dybdeskarpheden tilstrækkeligt til at sløre baggrunden, så man opnår den velkendte bokeh-effekt. Du kan sagtens tage portrætter i helfigur med en 28, 35 eller 50 mm, men en 85 eller 90 mm med en lysstyrke på f2 eller bedre er at foretrække, hvis du vil isolere motivet fra baggrunden. 

Allround

Her gælder det et systemkamera med den medfølgende normalzoom. Måske med en telezoom eller en vidvinkelzoom oveni. Normalzoomen vil stadig være tilstrækkelig for de fleste. Den dækker området fra 24-28 mm i den ene ende og 80-120 mm i den anden. Eftersom sådanne objektiver ofte har en moderat lysstyrke på typisk blænde 4 til 5,6, kan en lysstærk vidvinkel på omkring 28-35 mm f2,8 til f4 være en praktisk tilføjelse.

Landskab og natur

Landskaber er ofte meget taknemlige motiver at fotografere. De flytter sig ikke, og har du tiden til at vente på det rette lys, kan du få et billede, der er værd at hænge op på væggen. Kameraer med vejrforsegling er en fordel, mens høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og giver billederne mere dybde. Med det rette objektiv, f.eks. en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan du få et bredere perspektiv. Vidvinkelobjektiver med god lysstyrke, typisk bedre end f2.8, er også velegnede til astrofotografering. Med en tele på omkring 200/300 mm eller en telezoom – 70-200 mm/100-300 mm – kan du få et smallere perspektiv, som kan være meget effektfuldt. Blandt det nyttige tilbehør til landskabsfotografering kan nævnes et solidt stativ, ND-filtre, graduerede filtre og polarisationsfiltre.

Rejsekamera

Du behøver ikke det største og dyreste kamera, når du rejser. Et let, handy og brugervenligt systemkamera er at foretrække. Medbring ekstra batterier og gerne et neutralt filter foran objektivet, så du er klar, når motivet dukker op, og objektivet er beskyttet mod støv. Her er normalzoomen på 28-70 mm eller 24-105 mm et godt valg, men en lysstærk vidvinkel med blænde 1,4 eller 2,0 og mellem 24 og 35 mm er altid god at have, især når mørket falder på.

Sport, action og dyreliv

Her betyder fokushastighed og høj skudtakt mere end opløsning og lav vægt. De bedste sportskameraer er også velegnede til at fotografere dyreliv. Valget af objektiv er lige så vigtigt som valget af kamera. Et lysstærkt objektiv med hurtige fokusmotorer og korte brændvidder er ofte sports- og naturfotografens foretrukne værktøj. En lysstærk zoom med 70-200 mm f2,8, 100-400 mm f4-5-6 eller en lysstærk 300 mm eller mere – læs f2,8 – øger muligheden for skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.

Video

Video er en videnskab i sig selv. De mest avancerede kameraer har en stejl indlæringskurve. Efterbehandling i software er lige så vigtig, men eftersom ikke alle er videofotografer på professionelt niveau, kommer man langt med et kamera, der leverer god videokvalitet med 4K-optagelse. Hvis du har højere krav til kvaliteten, skal du kigge efter et kamera med 10-bit 422 Apple ProRes, Log-indstillinger og tilslutninger til mikrofoner og hovedtelefoner.

Droner er også gode videokameraer. Vælg en, der optager i 4K. Så kan du optage spektakulære videoer, som ikke er så nemme at lave med et systemkamera.

Nominerede til Årets bedste kameraer

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste kameraer 2024-2025

Årets bedste kompaktkamera, Premium

Fujifilm X100VI

Kompakt og kompetent

Glem alt om hypen. Fujifilm X100VI er det bedste kompaktkamera til dato.

  • Praktisk, hurtigt, kompetent. Billedkvalitet i den professionelle klasse. Meget gode videoegenskaber. Mærkbart bedre autofokus. Attraktiv formfaktor.
  • Vejrbeskyttelse kræver ekstra udstyr. Den elektroniske søger trænger til en opgradering.

Hypen omkring forgængeren, X100V, har ført til lange ventelister på kameraet. Det har været mere udsolgt, end det har været tilgængeligt. Det har ført til oppustede brugtpriser på kameraet, som blev et eftertragtet modetilbehør, efter at en Tik Tok-video gav Fuji-kameraet mere eksponering, end alle firefarvede reklamer i verden kunne have gjort.

Det ser ud til, at det samme er ved at ske med den nye model, X100VI. Forudbestillingerne har ifølge Fujifilm slået alle rekorder. Fujifilm har flyttet produktionen til deres fabrik i Kina, hvor de har fordoblet produktionen for at forsøge at imødekomme efterspørgslen.

Smart tænkt, for det nye X100VI er et endnu bedre kamera end X100V.

Konklusion

Videoydelsen er en af grundene til, at X100VI er bedre end X100V. Med billedstabilisering og 10-bit 422-video kan det lille kamera levere optagelser af bemærkelsesværdig kvalitet. Den forbedrede autofokus med motivgenkendelse kan være endnu en grund til at opgradere. I hvert fald fra ældre X100-modeller. Fujifilm X100VI er ikke forbedret på alle områder. Hybridsøgeren er den samme. Det understøtter kun et SD-hukommelseskort med UHS-I, og fuld vejrforsegling kræver ekstra udstyr. Men med den nye 40 Mp-chip får du bedre billedkvalitet end fra noget andet kompaktkamera, måske med undtagelse af Leica Q3. For langt de fleste mennesker, der er mere interesserede i at tage billeder end at hænge deres kamera om halsen som tilbehør , er Fujifilm X100V et af de bedste kameraer i enhver klasse.

Årets bedste systemkamera, Premium

Nikon Z6 III

Proffkamera light

Nikon har lyttet til kritikerne og skabt det måske bedste kamera i sin klasse.

  • Billedkvaliteten er stadig høj. Gnistrende autofokus og følgefokus. Fantastisk søger. Meget høj videokvalitet.
  • Ingen mærkbare forbedringer i billedkvaliteten i forhold til forgængeren. Betydeligt dyrere end Z6 II.

Hvis man kun ser på specifikationerne, er den tredje udgave af Nikon Z6 måske ikke så spændende, som de gerne vil have det til at være. Men når du først har prøvet kameraet, vil du hurtigt indse, hvorfor Nikon er så begejstret for Z6 III.

Det er dybest set en videreudvikling af Z6 II, men to vigtige ting i et kamera er helt nye i Z6 III. Nemlig billedsensoren og billedprocessoren.

For at tage sidstnævnte først, så er processoren en Expeed 7, dvs. den samme som i Z8 og flagskibet Z9. Billedsensoren er stadig på 24 megapixel, men den er også ny, og her taler vi om en delvist stablet sensor.

Konklusion

Hvis du hovedsageligt optager i RAW, er det ligegyldigt, om du bruger Nikon Z6 III eller Z6 II, for der er meget lille forskel på billedkvaliteten. Men hvis du vil indfange motiver i bevægelse og skabe videoindhold i høj kvalitet, er Z6 III et meget bedre kamera. Autofokusen er mærkbart bedre, og du får langt mere skarpe billeder af sport og dyreliv med Z6 III. Videokvaliteten er den bedste i klassen, og muligheden for at gemme 6K i N-Raw internt er en kæmpe bonus. Ergonomien har aldrig været et problem på Z6 II, men den meget større og skarpere søger er et stort plus for et kamera, der skubber til grænserne og simpelthen er det bedste valg i sin klasse.

Årets bedste systemkamera, High End

Canon EOS R5 Mark II

Det perfekte allround-kamera

Når du ønsker den højeste billedkvalitet og gerne vil have 8K-video, så har Canon det kamera, du har brug for.

  • Tætpakket med avancerede funktioner til still-billeder og video. Lynhurtig autofokus med sømløs fokussporing. Upåklagelig billedkvalitet på still-billeder. Stort set perfekt ergonomi.
  • Hard core-videofotografer skal bruge ekstraudstyr. Øjestyret autofokus passer ikke til alle. Høj pris.

I det nye EOS R5 Mark II kombineres en 45-megapixel stablet CMOS-billedsensor i fuldformat med mulighed for 8K RAW-video. Alt dette omsluttet af et relativt kompakt kamerahus med en skudhastighed på op til 30 billeder i sekundet, lynhurtig følgefokus og øjenstyret valg af fokuspunkt.
Sidstnævnte er i sig selv et lille afsnit værd, fordi Canon tidligere har haft øjenstyret autofokus og ikke fået det til at fungere. I hvert fald ikke godt nok til, at de fleste synes, det er værd at have. Men her har de endelig formået at lave en algoritme, der gør det muligt rent faktisk at bruge øjet til at vælge, hvor fokus skal lægges i motivet.

Konklusion

Canon EOS R5 Mark II er så tæt på det perfekte kamera, man kan komme. Det kombinerer højopløste stillbilleder med fantastisk dynamik og 8K-video i et kompakt kamera i prof-klassen. Der er næsten ikke noget, dette kamera ikke kan. Det er også en fornøjelse at bruge. Den smarte autofokus er hurtig nok til at give dig skarpere billeder, end du sandsynligvis fik før, og muligheden for at beskære og opskalere billeder giver fotografen flere muligheder, som forgængeren ikke havde. Det er svært at forestille sig, hvordan et kamera kan være mere komplet end dette, så hvis prisen ikke er afskrækkende, er der ingen grund til at tøve. Vil man have det bedste, bør Canon-kameraet stå på ønskelisten.

Årets bedste systemkamera til video

Panasonic Lumix DC-GH7

Prof-video til budgetpris

Panasonics prisvenlige hybridkamera leverer video i high-end-klassen.

  • Omfattende videoindstillinger. Ubegrænset optagelsestid på hukommelseskort. Klodset design, men gennemført ergonomi. Lynhurtig autofokus, respons og skudhastighed.
  • Billedstøj sniger sig ind ved høj ISO. Batteritiden.

10 år efter at Panasonic vendte op og ned på kameramarkedet med det første Lumix GH4, som havde 4K-video, er det tid til den klart mest avancerede og kapable version af dem alle.
Lumix GH7 er et kompakt systemkamera med egenskaber, du næppe finder andre steder. Hvad siger du f.eks. til ProRes RAW-optagelse i 5,8K eller 4K-videooptagelse i 10-bit 422, Arri LogC3 gamma-profiler eller optagelse direkte på en tilsluttet SSD?
Det har desuden 24-bit PCM-lyd ved optagelse, men det kan også køre 32-bit flydende PCM-lyd via mikrofonadapteren, DMW-XLR2, som ganske vist er ekstraudstyr, men ønsker man den højeste lydkvalitet på optagelserne, er det en lille pris at betale for 32-bit lyd. Alt dette styres på touch-skærmen på bagsiden, som viser op til fire lydkanaler, hvilken kvalitet der er valgt, og hvor mange mikrofoner der er tilsluttet XLR-adapteren.

Konklusion

Hvis man ikke bruger sit kamera til video ret ofte, er Lumix G9 II et bedre valg i MFT-klassen. Men er man ude efter de vildeste videoegenskaber, er der ingen tvivl om, at GH7 er det rette valg.  

Det er lettere og enklere at bruge end fuldformatkameraet Lumix S5IIx, men har stadig videofunktioner i prof-klassen. Lagring af ProRes RAW på hukommelseskort eller SSD og muligheden for en Arri LogC3-profil er noget, profferne kan lide at høre. Muligheden for at optage video, så længe der er strøm på batteriet, er en stor bonus for nogle, men i sidste ende er det videokvaliteten – og selvfølgelig stillbilledkvaliteten – der betyder mest. Der er meget lidt at udsætte på videokvaliteten, som er helt på højde med de bedste fuldformatkameraer, undtagen når man optager ved de højeste ISO-værdier. Her sniger der sig lidt billedstøj ind i filerne, som skal fjernes i efterbehandlingen, men bortset fra det er der ikke meget at kritisere ved Lumix GH7. Det er et fænomenalt kamera. 

Årets bedste kamera 2024

Sony a9 III

Sætter en ny standard

Sony a9 III er et unikt kamera dedikeret til fart, og det første i sin klasse med global lukker.

  • Hurtigste skudhastighed og mest præcise autofokus i sin klasse. Meget fleksible indstillingsmuligheder. Global lukkertid eliminerer rolling shutter på video.
  • Billedstøj ved høj ISO er et skridt bagefter de bedste. Ikke særlig avancerede videofunktioner. Høj pris.

Da Sony lancerede a9 III, vakte det en del opsigt. Ikke fordi det var verdens bedste kamera, og heller ikke fordi det var det dyreste – selv om det er dyrt nok. Al virakken skyldtes, at det var det første masseproducerede kamera med en fuldformat global lukker. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, men det er alle de ting, man kan gøre med en global lukker, der gør Sony-kameraet så specielt.
A9 III bygger videre på A9-serien, som har været Sonys fuldformatkameraer til professionelle, der har brug for det hurtigst mulige kamera. Det sidste er bestemt ikke et problem med Sony-kameraet, som kan skyde serier på op til 120 billeder i sekundet. Med fokus og lysmåling. Ikke imponeret? OK, hvad så med lukkertider på op til 1/80.000 sekund med blitzsynkronisering hele vejen igennem?
Som man kan se, er Sony-kameraet et ekstremt kamera, der er bygget og toptunet til dem, der vil have det hurtigste kamera derude.

Konklusion

Har man brug for Sony a9 III’s skudhastighed og fokuseringsevne, er der ingen tvivl om, at kameraet er pengene værd. Man får skarpere billeder, end man ville få med f.eks. forgængeren, Sony a9 II. Den ekstreme skudtakt og den magnetiske autofokus er perfekt til sportsfotografer, men også til fotografer, som ofte fotograferer vilde dyr i bevægelse. Til landskaber og portrætter ville jeg nok vælge et andet kamera, men til det formål, a9 III er bygget til, er det svært at få øje på et bedre kamera. Der er andre kameraer på markedet, som tilbyder en lignende ydelse, minus skudtakten, til en lavere pris, men der er ingen med global lukker og de fordele, det giver – især til video. Her er Sony-kameraet helt unikt, og for professionelle, der anerkender fordelene ved en global lukker, spiller prisen ingen rolle.