I år er 5G-mobilernes år. I skrivende stund er det faktisk kun Apple, der endnu ikke har 5G-smartphones i sortimentet, mens firmaer som Samsung, Huawei, OnePlus og Sony alle har indtil flere 5G-mobiler blandt deres topmodeller.
Samtidig går flere og flere 5G-netværk online i både Danmark, Norge og Sverige, så hvis ikke du har beskæftiget dig med 5G-teknologien hidtil, så er det ved at være på tide.
Hvad er 5G?
Den nye mobile netværksteknologi er en efterfølger til og udvidelse af det eksisterende 4G/LTE-netværk. Kort fortalt er der tre store fordele ved 5G: Større båndbredde (teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G), større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse med deraf følgende lynhurtige svartider (ned til 1 ms).
Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.
Til gengæld er dækningsområdet for hver 5G-antenne meget begrænset, hvilket er en væsentlig årsag til, at 5G-netværket vil blive langt mere finmasket end tidligere mobilnetværk. Det er simpelthen nødvendigt for at sikre den påkrævede dækning.
Hvad betyder 5G for min mobil lige nu?
Med udgangspunkt i de tjenester, vi kender i dag, har du stort set ingen praktisk fordel af, at din smartphone understøtter 5G. Og de tjenester, som kan bruge 5G til at skabe reel merværdi for brugerne, er ikke opfundet endnu.
Når det er sagt, så vil du med 5G selvfølgelig opleve markant højere netværkshastighed, hvilket igen betyder kortere download-tider (et spil på 1 gigabyte hentes ned på din mobil på mellem 30 og 60 sekunder), ligesom din “ping” og dermed latency (forsinkelse) bliver lavere.
Det vil du kunne mærke, hvis du bruger din smartphone til multiplayer-spil som f.eks. Fortnite. Det hurtigere netværk reducerer forsinkelser i kommunikationen mellem din mobil og serveren, så du faktisk når at flytte dig i spillet, inden kuglen gennemborer dit kranie.
Hvad betyder 5G for min mobil på længere sigt?
Ifølge både teleoperatører og mobilproducenter er netop gaming et af de områder, hvor 5G vil komme til at gøre en kæmpe forskel.
Cloud-gaming via 5G åbner op for hardware- og platformsuafhængige spiloplevelser i højeste kvalitet. Spillet behøver ikke længere at køre på en konsol eller en kraftig gaming-PC, for 5G byder både på høje hastigheder og ekstremt lav forsinkelse, så et hvilket som helst spil kan afvikles på servere i skyen og streames til en hvilken som helst slags enhed.
Man vil også kunne lade andre komme helt tæt på sit eget liv, enten ved hjælp af lynhurtig upload af videoer til sociale medier og chats eller via live-streaming. Takket være langt større kapacitet og højere hastigheder via 5G-netværket vil det nemlig blive muligt selv fra steder, hvor der er mange mennesker samlet på én gang (f.eks. koncerter), hvilket med de eksisterende netværksteknologier ville overbelaste mobilnetværket.
[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=”flat” shape=”square” c_icon=”chevron” c_position=”right” active_section=”13″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Det skal du holde øje med når du køber ny mobil” tab_id=”daad”][vc_column_text]
Batteri
Måles i mAh (milliamperetimer), som meget simpelt sagt angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere. Især hvis skærmen også er meget lysstærk.
Kamera
I dag kommer mange smartphones med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, natindstilling osv. Til gengæld kan du glemme alt om megapixels. Det har næsten ingen betydning for, hvor gode dine billeder bliver.
Lager
Du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte internt lager. Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ikke er noget plads tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med.
Mange smartphones lader dig udvide det indbyggede lager via microSD-kort eller lignende, men vær opmærksom på, at eksterne hukommelseskort er en del langsommere end telefonens egen ROM.
Opladning
Flere og flere smartphones, specielt i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre.
Skærm
Vær klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag kommer de billigste smartphones kun med HD-opløsning, mens de dyreste modeller typisk har 2K-skærme eller bedre.
Når opløsningen er højere, bliver arbejdsområdet på skærmen så meget desto større, og billedkvaliteten er selvfølgelig bedre, og grafikken skarpere.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]