En af de mere spændende ting, der skete på markedet i år, var at Google gik all-in i Skandinavien. Da de sidste år endelig introducerede deres Pixel-modeller på vore breddegrader, måtte vi nøjes med mobiler og hørepropper, mens smart-uret kun var tilgængeligt i de største lande. Men ved dette års lancering af Pixel 8 fik vi faktisk Pixel Watch 2 i Skandinavien! Ved den seneste lancering talte de også om en kommende tablet, og vi troede ærligt talt, at den ville blive udgivet i samme begrænsede oplag. Men det gjorde den ikke, og sikken en tablet, Pixel Tablet var!
Ikke kun fordi det var en moderne tablet i topklasse, men fordi den viste tegn på innovation. Den har nemlig en dockingstation, hvor du kan sætte den, når du ikke har den på skødet. Dockingstationen har flere fordele: Den oplader din tablet, den fungerer som en god holder, når du ser film, og stationen har også en højttaler, så du får god lyd. Det er næsten ubegribeligt, at det ikke var Apple, der fandt på denne løsning, eftersom de allerede har udviklet den magnetiske dockingstation Magsafe til deres mobiltelefoner.
Apropos magnetisk docking, så er en anden version af den trådløse QI-opladningsstandard endelig på vej. Og den kommer til at fungere præcis som Apples Magsafe, da Apple donerer teknologien til standardiseringsorganisationen. Med andre ord vil vi inden længe kunne oplade alle typer mobiltelefoner med den samme praktiske trådløse oplader.
I årets løb har vi også set et væld af foldbare mobiler. Efter at Samsung mere eller mindre har haft segmentet for sig selv, når man ser bort fra Motorola Razr, kommer der nu flere spillere på banen. Google lancerede sin Pixel Fold, men igen kun i nogle lande, og det samme gælder for Xiaomis Mix Fold-modeller. Den seneste tilføjelse til segmentet er Oneplus Open. Er folk ved at vænne sig til tanken om foldbare mobiler, eller vil det forblive et dyrt og eksotisk legetøj for de virkelig technørdede?
Overvejelser før du vælger mobil
Det mest åbenlyse valg er, hvilken af de to lejre du skal vælge. Skal du lægge dine æg i Googles eller Apples kurv? Hvis du ikke har anden elektronik end din mobiltelefon, står det dig frit for. Det nemmeste er selvfølgelig at fortsætte i samme spor som før. Så er du vant til, hvordan det fungerer, og løber ikke ind i overraskelser.
Men hvis du allerede har en tablet, smarthøjttaler, sporingstags, medieafspiller eller smart-ur, er det mest praktisk at holde sig til én lejr. Apples glansnummer er jo, hvor problemfrit iPhone, iPad, Macbook, Apple TV, Apple Watch, Apple TV, Airtags og Homepod fungerer sammen. Samsung er inde på samme spor med sine Galaxy-mobiler, tablets, ure og sporingtags, men ikke i samme omfang. Med de øvrige Android-baserede mobiler, tablets og smart-ure fra andre leverandører kan man som regel mikse og matche, som man vil.
Kameraet skulle man tro var det, de fleste gik op i, når de køber mobiltelefon – med tanke de millioner af fotos, der fylder sociale medier hvert minut på døgnet. Hvis man ikke er ekstremt kræsen med kvaliteten, vil vi mene, at den er mere end god nok i de fleste flagskibsmobiler. Det er først, når man kommer ned i mellemklassen, at der kan være stor forskel mellem mærkerne.
Men ifølge en undersøgelse er det faktisk batterilevetiden, som rangerer højest for de fleste i dag. Mange producenter vil gerne kunne prale med de mest lysstærke skærme og den højeste ydelse, samtidig med at de ikke tør øge tykkelsen på mobilerne. Og det giver et problem med batterilevetiden. Det er svært at give generelle råd, da det varierer fra model til model – her er du nødt til at læse tests.
Relateret til batterilevetid er opladningsevnen. I dag er det næsten svært at finde mobiler, der ikke oplades med høj effekt, bortset fra iPhone. Det bedste er, hvis mobilen understøtter Power Delivery-standarden, som faktisk er den mest almindelige i dag. Så kan man låne en oplader af sin kollega og hurtigt oplade sin mobil, inden man skynder sig til et møde. Nogle producenter lover ekstremt hurtig opladning med sært navngivne standarder, men så risikerer man at være afhængig af sin egen oplader.
Ydelse er faktisk et af de områder, vi ikke længere finder vigtigt, da mobilprocessorer i dag er mere end kraftfulde nok til de fleste formål. Det eneste punkt, hvor det kan være en faktor, er, hvis man er en passioneret gamer på mobilen.
Hukommelse og lagerplads er derimod stadig vigtigt. En mobiltelefon med lille hukommelse kan ikke holde så mange apps kørende på samme tid, hvilket resulterer i irriterende pauser, når man hopper mellem apps. Det resulterer også generelt i lavere ydelse. Man bør heller ikke spare på lagerpladsen, da mobilen hurtigt bliver fyldt op, når man tager mange billeder og især film. En nødløsning kan være, at mobilen har plads til et hukommelseskort, men det bliver faktisk stadig mindre almindeligt.