I de senere år har vi set mange forbedringer med mobiltelefoner. Skærmene er blevet større med hurtigere opdateringshastigheder og bedre billedkvalitet med skiftet fra LCD- til OLED-paneler. Datahastighederne er steget dramatisk med nye Wi-Fi-standarder, for ikke at tale om skiftet fra 4G til 5G. Kameraer har tre objektiver som standard, lige fra ultravidvinkel til høj zoom. Og selvfølgelig er mobiler blevet så lynhurtige, at de udfordrer computere med mere og mere lagerplads og hukommelse til at køre mere krævende software. Men det er alt sammen hardware, som vi forventer bliver lidt bedre for hver generation.
Derfor er det virkelig interessant, at det mest revolutionerende, vi har set i mobilbranchen i årevis, faktisk er software. Siden ChatGPT blev lanceret for bare to år siden, er der sket en hurtig udvikling. Meget af det har handlet om AI-chatbots i browseren, som man kan stille spørgsmål til ved hjælp af normalt sprog i stedet for at søge efter sætninger i en søgemaskine.
Når AI flytter ind i mobilen
Hvor interessante chatbots end er, så har vi i år for alvor set intelligens flytte ind i mobiltelefoner med smarte funktioner på et dybere niveau. Mens bots tidligere har kunnet hjælpe os med tekster, bliver det så meget mere nyttigt, når funktionaliteten er indbygget i de apps, vi bruger. At kunne bede sin telefon om at opsummere en stor e-mail direkte i e-mailen sparer en masse tid og kræfter. Eller at bede om hjælp til at skrive en formel e-mail til en myndighed, når man ikke er vant til at skrive dem. Det er konkrete eksempler på hjælp i hverdagen, som alle kan sætte pris på.
Det næste eksempel var, da Google lancerede sin forbedrede søgning, hvor man ikke længere behøver at gå ind i søgemaskinen. I stedet kan man bare kalde søgefunktionen frem i en hvilken som helst app og derefter fremhæve det, man leder efter, eller cirkle om noget på et billede eller i en video. Denne Circle to Search er en meget mere intuitiv søgeoplevelse end at bruge en søgemaskine.
Samsung viste os også fremtidens oversættelse med sin tolkefunktion, der er indbygget direkte i telefonen. Eller at kunne få en live-oversættelse på skærmen af, hvad den anden person siger ansigt til ansigt. At kunne føre en forståelig samtale, hvor de to personer taler forskellige sprog, er et konkret eksempel på, hvordan teknologien lukker kløfter og gør verden lidt bedre.
Vi tror fuldt og fast på, at AI-teknologi fundamentalt vil ændre den måde, vi bruger vores mobiler på. Hvorfor have en app til at lede efter billige flybilletter, en app til at holde styr på, hvornår bussen kører, og en app til at tjekke vejret? I stedet for at have specifikke apps beder vi selvfølgelig bare vores AI-assistent om oplysningerne.
Hvor hurtigt går det og hvem vinder?
En af de ting, der skal ske, for at vi virkelig kan have en assistent i lommen, handler faktisk om hardware, når alt kommer til alt. Mobilprocessorernes AI-ydelse skal forbedres. Det er stadig sådan, at mere komplicerede spørgsmål skal uploades til skyen, hvor monstercomputere finder ud af svaret og sender det tilbage. Af hensyn til ydeevne, miljø og privatliv ønsker vi, at så meget som muligt skal ske direkte på mobiltelefonen, og det kræver computerkraft. AI-ydelsen i processorer er steget markant i løbet af det sidste år, og fremtidige generationer lover en forbløffende ydelse.
Men det skal også indarbejdes i operativsystemer og apps. Det er her, Google har et overraskende stort forspring i forhold til Apple, og hvor det ser ud til, at vi i Europa kommer til at vente længe på en smartere iPhone. Hvilket er lidt ironisk, fordi Apples processorer faktisk er de hurtigste af alle til AI-funktioner.
Så hvad skal man købe?
Siden sidste Årets Bedste priser blev uddelt har vi testet i alt 30 mobiltelefoner til priser fra en under tusind kroner til over 15.000 kroner. Uanset om du er på udkig efter en lavpristelefon, en prangende foldetelefon, en digital detox-telefon eller den nyeste model fra dit yndlingsmærke, er der gode chancer for, at du finder den bedste telefon til dig blandt dem vi har haft i hænderne. For at gøre valget lidt lettere har vi udvalgt vores favoritter, så du kan tage et kig på guldvinderne.