Mange ting skal nås, og i en travl hverdag gælder det om at finde genveje. Vi er også blevet lidt mere magelige og optaget af at tage hånd om os selv, vores kære – og endda vores ejendele.
For din sikkerhed
Tidligere har det været svært at føle sig helt sikker i sit hjem, når nogen ringer på døren uanmeldt. Tør du åbne? Nu kan du nemt og bekvemt installere en dørklokke med et kamera ved hoveddøren, så du uden at rejse dig fra sofaen (eller overhovedet være hjemme) kan se og endda tale med den besøgende, før du beslutter, om du vil lukke vedkommende ind eller ej.
Og nu findes der sågar rigtig gode overvågningskameraer til både indendørs og udendørs brug, som kan skelne mellem mennesker, dyr og flagrende efterårsblade, så de ikke alarmerer unødigt. Alt sammen for at hjælpe dig med at føle dig så sikker og tryg som muligt.
Spar tid
Der er ikke ret meget, der er kedeligere end at støvsuge. En tidrøver er det også. Og selv om en robotstøvsuger stadig ikke helt kan erstatte et menneske af kød og blod, giver den os tid til at gøre andre ting og sparer os for den akrobatiske jagt på nullermænd under sengen eller sofaen. Nu findes der faktisk endda robotstøvsugere, som godt kan være bekendt at hævde, at de kan vaske vores gulve – selv om de er få.
Hvordan styrer du alle dine smarte produkter?
Jo flere smarte gadgets du har i dit hjem, jo flere apps og forskellige logins skal du have styr på. For slet ikke at tale om at holde rede på, hvilken stemmestyring der gælder for hvilket apparat. Planen var, at der ved udgangen af 2021 skulle komme en ny standard på markedet, som ville gøre det lettere for brugerne at have smarte gadgets fra forskellige producenter, alt efter egne behov og præferencer, men at de stadig kunne tale det samme sprog.
Den løsning, vi venter på, hedder Matter, som takket være open source vil gøre det muligt for alle smarte enheder, apps og cloud-tjenester at arbejde sammen uanset producent.
I løbet af det seneste år har vi testet et hav af smarte produkter, der alle er designet til at gøre vores hverdag lettere. Fra smart belysning til kaffemaskiner, der kan få enhver kaffeelsker til at juble. Her præsenterer vi de produkter, som vi synes bør fejres og fremhæves lidt ekstra, og du kan også se, hvilke af alle disse smarte produkter, der har formået at erobre titlen som årets bedste Smart Home-produkt 2022-2023.
Tips & guider
For at dine smarte produkter kan fungere, skal du have et godt og stabilt trådløst netværk, der dækker hele dit hjem. Din luftrenser befinder sig måske ikke i samme del af huset som ladestationen til din robotstøvsuger eller dine sikkerhedskameraer, men de har alle brug for stabil wi-fi-dækning. Dette opnås nemmest ved hjælp af et mesh-system, som skaber trådløse adgangspunkter til stabilt wi-fi i hele dit hjem.
Det er sandt, at alle disse smarte produkter skal gøre dit liv lettere og give dig mere tid til andre ting. Men før du kommer så langt, skal du dog stadig bruge noget tid på at opsætte og konfigurere. Og selv om produktet er helt nyt, har det ofte brug for en softwareopdatering. Det er sjældent bare et spørgsmål om at køre derudaf.
For at kunne bruge og/eller få det bedste ud af produktet, skal du downloade en app på din mobil og oprette en konto. I nogle tilfælde skal du også have et abonnement for at få det hele til at fungere optimalt. Disse abonnementer kan være dyrere, end du tror, så undersøg det, før du køber.
Hvis du er en ekstremt forsigtig person, der ikke ønsker eller ikke har lov til at afsløre mere end højst nødvendigt om dig selv, kan du løbe ind i problemer. De fleste smart home-produkter skal have adgang til det meste af din telefon, for at appen kan fungere, og da de fleste produkter tilsluttes trådløst til dit eksisterende hjemmenetværk, er det lidt som at åbne døren til dit mest private rum. Derfor er det ekstra vigtigt at beskytte dit netværk med en ordentlig adgangskode (din hunds navn er ikke en ordentlig adgangskode, uanset hvor elsket og sødt det er). Og at sørge for at holde dit system konstant opdateret.