Nej, jeg tænker ikke på, om din smartphone er pink, eller hvilket baggrundsbillede du har på skærmen. Pointen er, at det i dag er nemmere end nogensinde at finde en smartphone, som opfylder præcis dine behov. Du skal blot være bevidst om dine egne vaner. På den måde kan du undgå at købe en mobil, der måske er for billig eller for dyr – eller har fokus på andre funktioner end dem, der er vigtigst for dig.
“Jeg bruger min mobil konstant og hele tiden”
Så skal du nok holde dig væk fra de allerbilligste modeller. De har nemlig typisk meget små batterier, og netop batteriet er alfa og omega, hvis du er typen, som ikke kan holde fingrene fra din mobil.
Batteriets “størrelse” måles i mAh (milli-Ampere-hours), hvilket meget simpelt formuleret angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere. Især hvis skærmen også er meget lysstærk.
Du skal selvfølgelig også se på, hvor hurtig mobilen er at oplade. Flere og flere smartphones, specielt i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre.
“Jeg lever og ånder for min Instagram-konto”
Tager du mange billeder? Sådan … rigtig mange billeder? Så gør det måske ikke noget, hvis kameraet kan mere end at tage snapshots i perfekt belysning.
I dag kommer mange smartphones med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, nattemodus osv. Til gengæld kan du glemme alt om megapixels. Det har næsten ingen betydning for, hvor gode dine billeder bliver.
“Jeg lever i skyen”
Har du alle dine videoer, billeder og andre dokumenter gemt i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Så kan du måske nøjes med 32 gigabyte indbygget lager. Du kan sagtens få meget mere lagerplads, hvis du er villig til at betale, hvad det koster, men du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte ROM (internt lager). Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ingen plads er tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med.
Og hvis du har et par store spil liggende på telefonen, tager mange billeder og/eller videoer samt måske downloader musik og film/TV-serier hjemmefra, så du ikke bruger så meget mobildata undervejs, får du hurtigt brug for mere plads.
Mange smartphones lader dig udvide det indbyggede lager via microSD-kort eller lignende, men vær opmærksom på, at eksterne hukommelseskort er en del langsommere end telefonens egen ROM.
“Jeg er Apple fanboy”
Der findes to store mobile operativsystemer på markedet i dag. Apples iOS, som er at finde på alle firmaets iPhones, og så Android, som alle andre mærker bruger. I gamle dage var forskellene på de to systemer ret store – ikke mindst fordi de to platforme har hver sit økosystem med app-butikker, musiktjenester osv. – men i dag er forskellene mindre. Spotify, Netflix og andre streaming-tjenester er en del af årsagen, men faktisk har Android og iOS i dag så mange centrale funktioner tilfælles, at det for de fleste er blevet et spørgsmål om smag og behag, hvilken platform man skal vælge.
Bruger du iOS, får du gavn af, at Apple trods alt gør en del mere ud af at beskytte dine persondata, mens Android selvfølgelig lader dig vælge imellem langt flere forskellige producenter af hardware.
“Jeg har små hænder”
Selv meget store skærme er blevet nemmere at håndtere i dag, hvor mange af især de dyrere smartphones er nærmest rammeløse. Men når du køber smartphone, skal du alligevel være opmærksom på, om du rent faktisk kan holde om mobilen, og om den f.eks. er til at betjene med én hånd.
Vær også klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag kommer de billigste smartphones med blot HD-opløsning, mens de helt dyre modeller typisk har 2K-skærme eller bedre.
Når opløsningen er højere, bliver arbejdsområdet på skærmen så meget desto større, og billedkvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere. Det angives typisk med målestokken ppi (pixels per inch, dvs. billedpunkter pr. tomme), og her gælder også, at tallet skal være så højt som muligt. Alt under 200 ppi er elendigt.
Når det gælder billedkvaliteten, bør du også kigge efter lysstyrken (måles i nit). De dyrere modeller har ofte billedforbedrende teknologier som HDR10+, der giver bedre kontrast, og det kan du også tage med i betragtning, hvis du arbejder meget med video eller foto på din mobil.
Endelig kan formatet også spille en rolle. Der findes aflange smartphones, hvor skærmen er i 21:9-format, som svarer til det klassiske biografformat, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er lækkert, hvis du ser meget video (både Netflix og YouTube har indhold, som understøtter dette format), men omvendt er mange apps ikke velegnede til de aflange formater, og du må leve med sorte bjælker på skærmen.
“Jeg er meget utålmodig”
En god tommelfingerregel er, at hvis en smartphone koster under 2.000 kroner, så er den for langsom. Hvis du plejer at have mange apps åbne ad gangen – nogle af dem måske tunge apps som større spil eller lignende – så skal din mobil kunne følge med. Kig derfor på processor og RAM. Gå efter mindst 4 gigabyte RAM, medmindre du kun bruger mobilen sporadisk.
Og hvad processoren angår, så bør den have fire kerner eller mere. Gerne seks eller otte. Sammenligner vi en processor med en motorvej, så betyder flere kerner, at processoren har flere vejbaner, mens GHz, der er den anden målestok, du vil se i relation til processoren, angiver hastigheden.
“Jeg er audiofil”
Hvis du går op i lydkvalitet, så er det ikke helt lige meget, hvilken smartphone du køber. Nogle mobiltelefoner er udstyret med Hi-Res Audio, en højopløst lydstandard, som især Sony har været forkæmper for.
Hi-Res Audio giver generelt bedre lydkvalitet, men vær også opmærksom på, om din kommende smartphone understøtter aptX.
Mange mobiler kommer nemlig uden 3,5 mm stik til hovedtelefoner, og aptX sørger for at levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.
–