Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste Smartphones & Tablets 2019-2020

Vis mig din smartphone, og jeg skal sige dig, hvem du er.

Af / 17/10/2019 - 11:00
Årets bedste Smartphones & Tablets 2019-2020

Nej, jeg tænker ikke på, om din smartphone er pink, eller hvilket baggrundsbillede du har på skærmen. Pointen er, at det i dag er nemmere end nogensinde at finde en smartphone, som opfylder præcis dine behov. Du skal blot være bevidst om dine egne vaner. På den måde kan du undgå at købe en mobil, der måske er for billig eller for dyr – eller har fokus på andre funktioner end dem, der er vigtigst for dig.

“Jeg bruger min mobil konstant og hele tiden”

Så skal du nok holde dig væk fra de allerbilligste modeller. De har nemlig typisk meget små batterier, og netop batteriet er alfa og omega, hvis du er typen, som ikke kan holde fingrene fra din mobil.

Batteriets “størrelse” måles i mAh (milli-Ampere-hours), hvilket meget simpelt formuleret angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere. Især hvis skærmen også er meget lysstærk.

Du skal selvfølgelig også se på, hvor hurtig mobilen er at oplade. Flere og flere smartphones, specielt i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre.

“Jeg lever og ånder for min Instagram-konto”selfie lb

Tager du mange billeder? Sådan … rigtig mange billeder? Så gør det måske ikke noget, hvis kameraet kan mere end at tage snapshots i perfekt belysning.

I dag kommer mange smartphones med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, nattemodus osv. Til gengæld kan du glemme alt om megapixels. Det har næsten ingen betydning for, hvor gode dine billeder bliver.

“Jeg lever i skyen”

Har du alle dine videoer, billeder og andre dokumenter gemt i skyen hos tjenester som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Så kan du måske nøjes med 32 gigabyte indbygget lager. Du kan sagtens få meget mere lagerplads, hvis du er villig til at betale, hvad det koster, men du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte ROM (internt lager). Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ingen plads er tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med.

Og hvis du har et par store spil liggende på telefonen, tager mange billeder og/eller videoer samt måske downloader musik og film/TV-serier hjemmefra, så du ikke bruger så meget mobildata undervejs, får du hurtigt brug for mere plads.

Mange smartphones lader dig udvide det indbyggede lager via microSD-kort eller lignende, men vær opmærksom på, at eksterne hukommelseskort er en del langsommere end telefonens egen ROM.

“Jeg er Apple fanboy”

apple fan

Der findes to store mobile operativsystemer på markedet i dag. Apples iOS, som er at finde på alle firmaets iPhones, og så Android, som alle andre mærker bruger. I gamle dage var forskellene på de to systemer ret store – ikke mindst fordi de to platforme har hver sit økosystem med app-butikker, musiktjenester osv. – men i dag er forskellene mindre. Spotify, Netflix og andre streaming-tjenester er en del af årsagen, men faktisk har Android og iOS i dag så mange centrale funktioner tilfælles, at det for de fleste er blevet et spørgsmål om smag og behag, hvilken platform man skal vælge.

Bruger du iOS, får du gavn af, at Apple trods alt gør en del mere ud af at beskytte dine persondata, mens Android selvfølgelig lader dig vælge imellem langt flere forskellige producenter af hardware.

“Jeg har små hænder”

smahender

Selv meget store skærme er blevet nemmere at håndtere i dag, hvor mange af især de dyrere smartphones er nærmest rammeløse. Men når du køber smartphone, skal du alligevel være opmærksom på, om du rent faktisk kan holde om mobilen, og om den f.eks. er til at betjene med én hånd.

Vær også klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag kommer de billigste smartphones med blot HD-opløsning, mens de helt dyre modeller typisk har 2K-skærme eller bedre.

Når opløsningen er højere, bliver arbejdsområdet på skærmen så meget desto større, og billedkvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere. Det angives typisk med målestokken ppi (pixels per inch, dvs. billedpunkter pr. tomme), og her gælder også, at tallet skal være så højt som muligt. Alt under 200 ppi er elendigt.

Når det gælder billedkvaliteten, bør du også kigge efter lysstyrken (måles i nit). De dyrere modeller har ofte billedforbedrende teknologier som HDR10+, der giver bedre kontrast, og det kan du også tage med i betragtning, hvis du arbejder meget med video eller foto på din mobil.

Endelig kan formatet også spille en rolle. Der findes aflange smartphones, hvor skærmen er i 21:9-format, som svarer til det klassiske biografformat, men mange kommer også i 18:9-, 16:10- eller 16:9-format. 21:9-formatet (eller til nød 18:9-formatet) er lækkert, hvis du ser meget video (både Netflix og YouTube har indhold, som understøtter dette format), men omvendt er mange apps ikke velegnede til de aflange formater, og du må leve med sorte bjælker på skærmen.

“Jeg er meget utålmodig”

En god tommelfingerregel er, at hvis en smartphone koster under 2.000 kroner, så er den for langsom. Hvis du plejer at have mange apps åbne ad gangen – nogle af dem måske tunge apps som større spil eller lignende – så skal din mobil kunne følge med. Kig derfor på processor og RAM. Gå efter mindst 4 gigabyte RAM, medmindre du kun bruger mobilen sporadisk.

Og hvad processoren angår, så bør den have fire kerner eller mere. Gerne seks eller otte. Sammenligner vi en processor med en motorvej, så betyder flere kerner, at processoren har flere vejbaner, mens GHz, der er den anden målestok, du vil se i relation til processoren, angiver hastigheden.

“Jeg er audiofil”

jhon

Hvis du går op i lydkvalitet, så er det ikke helt lige meget, hvilken smartphone du køber. Nogle mobiltelefoner er udstyret med Hi-Res Audio, en højopløst lydstandard, som især Sony har været forkæmper for.

Hi-Res Audio giver generelt bedre lydkvalitet, men vær også opmærksom på, om din kommende smartphone understøtter aptX.

Mange mobiler kommer nemlig uden 3,5 mm stik til hovedtelefoner, og aptX sørger for at levere bedre lydkvalitet via Bluetooth.

 

 

 

Andre af årets smartphones & tablets, der anbefales

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste Smartphones & Tablets 2019-2020

ÅRETS TABLET

Apple iPad Pro 12,9”

En ren tablet-Superman

Apples største tablet er smartere, mere kompakt, mere moderne og næsten unødvendigt hurtig.

Med denne tredje generation af iPad Pro får vi for første gang et reelt redesign i stedet for bare gradvis opgraderede specifikationer. Den store model, som ærlig talt var lidt klodset at slæbe rundt på, er blevet meget mere handy og moderne, og har fået mere praktisk tilbehør.

Skærm

For at kunne have afrundede hjørner på skærmen anvendes samme Liquid Retina-panel som på iPhone XR. Med den højere pris havde vi håbet på en OLED-skærm ligesom på iPhone XS. Det er dog stadig den bedste skærm, vi har set på en tablet, når det gælder farvegengivelse, opdateringsfrekvens og tilpasning til det omgivende lys. Alt sådan noget, som er vigtigt for den kreative målgruppe, der arbejder med billeder, film og illustrationer.

I brug

Det er også første gang, en iOS-enhed har USB-C-port i stedet for Lightning. Fremadrettet er det en strålende idé, fordi man kan tilslutte skærme med op til 5K-opløsning, tastatur og ikke mindst netværkskabel. Man kan også importere billeder fra lagerenheder som f.eks. et kamera og oplade mobilen via porten. Eller tilslutte en USB-hub for mere tilbehør samtidig!

Ulempen er, at man skal have nye adaptere, og at man ikke kan bruge opladeren fra sin iPhone.

Ydelse

Ved de første benchmark-tests troede vi, at der var noget galt, for tallene virkede alt for høje. Men den nye iPad Pro udklasserer ikke bare alle Android-tablets på markedet; den er også væsentlig hurtigere end alle Apples enheder. Den har så mange hestekræfter, at det er få, der vil få brug for dem.

Konklusion

Den tidligere næsten komisk store 12,9 tommers model af Apples iPad Pro er genopstået i en smallere, lettere og mere moderne skikkelse.

Hjemknappen er skiftet ud med Face ID ansigtsgenkendelse samt swipes ligesom på de nyere iPhones. Ydelsen er så overvældende, at man kan undre sig over, hvem der har brug for det. Den nye USB-C-port muliggør hurtigere opladning og tilslutning af mere tilbehør, men gør også, at man igen har brug for nye adaptere. Og den nye Apple Pencil er meget nemmere at bruge og oplade.

Sammen med det nye tastatur-cover gør det, at iPad Pro nu næsten, men ikke helt, kan fungere som bærbar på farten. (JE)

ÅRETS KAMERAMOBIL

Huawei P30 Pro

Vildeste mobilkamera nogensinde

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og ­placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Med en DxOMark Mobile-score på 112 slår P30 Pro sine egne forgængere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, der alle med 109 point er på en delt andenplads. Så det er forståeligt, at Huawei har svært ved at få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uden omsvøb det bedste kamera, vi nogensinde har set på en mobiltelefon!

Huawei kalder deres nye kamerasystem, som er udviklet i samarbejde med Leica, for et “quad”-kamera, og det består af fire objektiver.

Kameraet kan selvfølgelig lagre billeder som raw-filer, men derudover byder de fire objektiver tilsammen på nogle spændende nye funktioner, hvoraf de mest imponerende er den hybride zoomfunktion og en ny nat-mode, som tager bedre billeder i mørke end noget andet mobilkamera på markedet.

For at starte med zoomfunktionen, så er Huawei P30 Pro den eneste smartphone på markedet, der tilbyder et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrenterne kun har 2x. For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. En løsning, som vi tidligere har set på vandtætte kompaktkameraer. Ved hjælp af software kan man endda opnå op til 10x hybridzoom.

Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den traditionelle RGB, som sidder i de fleste andre smartphones) kan kameraet i P30 Pro gå helt op til ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

Sammen med en mere lysstærk optik og bedre billedprocessering, som trækker kurverne op for at lysne billederne, samtidig med at der kompenseres for støj fra mørket, betyder det i praksis, at Huawei P30 Pro kan tage billeder i bælgravende mørke.

Konklusion

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet. Det kan der ikke herske nogen tvivl om. Med den vildeste zoomfunktion, vi har set på en mobil, og en nærmest revolutionerende evne til at tage billeder i bælgravende mørke er der ingen andre mobiler over og ingen ved siden af Huawei P30 Pro på det punkt lige nu. (PGO)

ÅRETS BASIC SMARTPHONE

Motorola One Vision

Denne billige Motorola-mobil har alt hvad du behøver

Trods enkelte udfordringer leverer Motorola One Vision mere, end man rimeligvis kan forvente til prisen. Her er der virkelig tale om mellemklasse med superkræfter.

Motorola One Vision kommer med en skærm i det aflange 21:9-format, som vi kender fra biograferne. Det giver mere plads til dit feed i Facebook-app’en, og det samme gælder websider. Både YouTube og Netflix har også en del indhold tilgængeligt i 21:9-formatet. På Netflix gælder det f.eks. to tredjedele af de tilgængelige film. Desuden er der også en række spil, som tilpasser sig 21:9-skærmen. Skærmopløsningen på 2520 x 1080 pixel (Full HD+, 432 ppi) er høj nok til, at mobilen har et ret skarpt skærmbillede, og med en lysstyrke på 468 nit fungerer One Vision også fint i sollys. Forvent ikke at blive overvældet af denne skærm, men til prisen er den mere end hæderlig.

Det primære kamera har to objektiver og optisk billedstabilisering (OIS). Hovedsensoren er på 48 megapixel, og dertil kommer en dybdesensor på 5 megapixel. Under helt almindelige forhold tager Motorola One Vision flotte billeder, og kameraet er mere end godt nok til de fleste.

Under motorhjelmen på Motorola One Vision sidder en Exynos-processor fra Samsung – fra samme familie, som Samsung selv bruger i Samsung Galaxy A50. Men Motorola får mere ud af processoren, end Samsung gør i deres egen telefon, og One Vision klarer sig også bedre i vores benchmark-tests end alle konkurrenterne i samme prisklasse, herunder Sony Xperia 10 Plus og Motorolas egen moto G7 Plus.

Konklusion

Er Motorola One Vision en bedre mellemklassemobil end Motorola moto G7 Plus? Ja, det er den nok. Designet er lidt kedeligere, og faktisk byder moto G7 Plus på bedre lyd, men både i forhold til skærm, kamera og ydelse vinder Motorola One Vision i den indbyrdes konkurrence.

Valget af 21:9-formatet er modigt, men rigtigt for netop denne mobil, for dermed adskiller den sig positivt fra de mange konkurrenter i prisklassen. Samtidig leverer den på et niveau, som man egentlig ville forvente fra langt dyrere smartphones.

Er du på udkig efter en prisbillig mobil, der kan opfylde langt de fleste behov på højt niveau, så taler meget for, at Motorola One Vision er det rigtige valg. (PGO)

ÅRETS PREMIUM SMARTPHONE

OnePlus 7 Pro

OnePlus i stedet for Huawei?

OnePlus 7 Pro er mobilen, du skal vælge i stedet for ­topmodellerne fra Apple, Huawei og Samsung.

Skærmen på OnePlus 7 Pro er et kapitel for sig. Opløsningen er høj (516 ppi), det samme er lysstyrken, og AMOLED-teknologien sørger for et knivskarpt skærmbillede og dynamiske farver. Men det er opdateringshastigheden på 90 Hz, der virkelig rykker. I praksis betyder den højere opdateringshastighed, at hele brugerfladen på OnePlus 7 Pro – alle menuer, ikoner og animationer – vises med flere billeder i sekundet end på konkurrerende mobiler. Med samme HDR 10+ teknologi, som sidder i Samsung Galaxy S10+, sørger OnePlus desuden for, at understøttet videoindhold fra f.eks. Netflix og YouTube fremstår med bedre kontrast, mere dybde og mere realisme end på nogen anden mobilskærm, jeg har set.

OnePlus 7 Pro byder på en lydoplevelse, der – ligesom skærmen – er noget helt for sig selv. OnePlus har vist nærmest indbygget en ghettoblaster fra 1980’erne i 7 Pro. Så godt lyder mobilen, når man spiller spil eller ser video uden brug af hovedtelefoner. Lyden giver tilmed et ekstra lag dybde til den excellente haptiske motor, så man nærmest har fornemmelsen af at sidde med en håndholdt spilkonsol, når man gamer.

Samtlige benchmark-tests bekræfter min subjektive oplevelse af mobilen. Den nye topmobil fra OnePlus den bedst ydende og mest kraftfulde smartphone, vi nogensinde har testet! En så heftig ydelse trækker dog tænder ud på batteriet. Heldigvis kommer OnePlus 7 Pro med såkaldt Warp Charge, som oversat til dansk er 30 watt hurtigopladning, der kan lade batteriet til 100 procent på under en time.

Konklusion

Du skal købe OnePlus 7 Pro, næste gang du går i byen efter en ny flagskibsmobil. Så meget er helt sikkert.

Men OnePlus 7 Pro kommer med markedets suverænt bedste mobilskærm, som med en opdateringshastighed på 90 Hz og ny, forbedret haptisk motor byder på en flydende, levende og lynhurtig brugeroplevelse, der er helt unik. Sammen med et virkelig stærkt lydbillede og en ydelse, som er helt i top, er det til at leve med, at batteriet ikke er det bedste på markedet. Især når man kigger på prisen. Selv den dyreste udgave af OnePlus 7 Pro er markant billigere end konkurrenterne. Det må gøre ondt på Huawei at se sig slået på prisen. (PGO)

ÅRETS HIGH-END SMARTPHONE

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ slår alt og alle!

Har du dybe lommer, og leder du efter en smartphone, der kan det hele? Så behøver du ikke at lede længere. Her er din nye mobiltelefon.

Note-serien af mobiler med kæmpeskærm og stylus-pen er en kategori, som Samsung har opfundet og stort set har helt for sig selv. Især for dig, der bruger din smartphone intensivt i dit arbejde, tilbyder Galaxy Note en række forretningsrelevante funktioner, der ikke findes magen til på nogen anden smartphone.

Med et skærmdiagonal på hele 6,8 tommer og en opløsning på 3040 x 1440 pixel (499 ppi) har Note 10+ i skrivende stund den største skærm på nogen flagskibsmodel. Hvad lydkvaliteten angår, byder Samsung Galaxy Note 10+ på en markant forbedring i forhold til Galaxy S10. Samsung har afskaffet den fysiske hovedtelefonindgang for at få plads til 100 mAh ekstra batteri, så hvis man bruger hovedtelefoner, sker forbindelsen via Bluetooth.

I udgangspunktet har begge Note-modeller fået præcis samme kamera, som sidder i Samsung Galaxy S10 – dog med den forskel, at Galaxy Note 10+ også kommer med en fjerde Depth Vision Time-of-Flight-linse til at måle dybde. De tre øvrige objektiver er henholdsvis en rigtig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 mm tele. En god kombination af brændvidder, der er praktisk at fotografere med til hverdag.

Man kan selvfølgelig ikke skrive om en Galaxy Note-mobil uden at nævne S Pen, som med Note 10+ har fået en overhaling og en masse nye eller forbedrede funktioner.

Bl.a. har pennen nu indbygget Bluetooth, så du kan betjene diverse apps på afstand udelukkende ved hjælp af S Pen.

Konklusion

Samsung Galaxy Note 10+ er ikke for alle. For mange brugere vil den være for stor (selv om den er skrumpet i forhold til tidligere Note-versioner), og mange vil ikke vide, hvad de skal bruge S Pen til.

Men i bund og grund er Galaxy Note 10+ i skrivende stund den bedste smartphone, du kan købe. Den er slank, let og veldesignet med en enorm skærm, fremragende lyd, verdens bedste mobilkamera og en ydelse, som kan måle sig med eller på enkelte punkter sågar overgår alle andre topmodeller på markedet. Og så findes den sågar i en lidt mindre og billigere udgave, der giver dig næsten de samme fordele som den store model.

Hvis Samsung ikke får stor succes med Galaxy Note 10+, så er der simpelthen ikke nogen retfærdighed til i verden. (PGO)