Døjer du med dårlig TV-lyd? Er det svært at høre, hvad de siger på skærmen, eller skærer det i ørerne, hver gang du ser et musikindslag eller en actionfilm?
Hvis det lyder bekendt, skal du vide, at du ikke er alene, men heldigvis findes der en kur: Vi taler selvfølgelig om soundbars.
God lyd kræver ordentlige højttalere, og et almindeligt TV har sjældent de rette forudsætninger for at levere ren, fyldig og kraftfuld lyd til musik og film. Tværtimod associeres fladskærme med flad lyd, og det er vores erfaring, at langt de fleste TV’er har brug for ekstern hjælp, hvis lyden skal matche den flotte billedkvalitet.
De bedste soundbars
De første soundbars lød ganske forfærdeligt, men der er sket en rivende udviklingen i de senere år. Potentialet for fantastiske lydoplevelser er absolut til stede: Nu hvor de fleste streamingtjenester tilbyder en form for surroundsound som Dolby Atmos, kan det lyde fantastisk, hvis du har det rigtige udstyr.
Mens ægte hjemmebio-entusiaster måske foretrækker en pakke med separate højttalere, er soundbars en nem opgradering, hvis du ikke ønsker at omdanne din stue til et lydstudie. Desuden er der masser af opgraderingsmuligheder, hvis du er ekstra interesseret i god lyd.
Soundbaren tilsluttes nemt til dit TV og har dedikerede højttalere, der er skræddersyet til at gengive TV-lyd, musik og surroundeffekter fra én og samme enhed. Og for dig, der virkelig vil bringe biografoplevelsen ind i stuen, kan mange af dem også udvides med ekstra surroundhøjttalere og subwoofer.
Sådan vælger du den rigtige soundbar
1. Tænk på størrelse og placering
Soundbars fås i forskellige størrelser og former, men fælles for dem alle er, at de er lange og flade. Visuelt ser det bedst ud, hvis soundbaren er omtrent lige så bred som TV’et. Så vil størrelsen på lyden også matche billedet bedre. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der rent fysisk er plads til den! Tjek derfor, at soundbaren passer til dit TV-møbel, og at der er nok plads under TV’et.
Soundbaren kan placeres på hylden foran eller over dit TV, eller den kan monteres på væggen. Det vigtigste er, at den placeres tæt på skærmen, så lyden kommer fra det rigtige sted, og så skal der være plads til, at lyden kan sprede sig ordentligt.
2. Vælg den rigtige tilslutning
Soundbars fås med forskellige indgange (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi og Bluetooth) til tilslutning af TV og andre lydkilder. Nogle soundbars har også passthrough, som gør, at du kan sende videosignalerne videre til TV-skærmen.
Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (lydreturkanal), anbefaler vi at bruge den til at tilslutte soundbaren. Det giver den bedste lyd og gør, at det er let at styre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening.
3. Subwoofer – ja eller nej?
En subwoofer er en separat bashøjttaler, der placeres for sig selv på gulvet. Det er den, der gengiver de dybe bastoner (f.eks. eksplosioner og dinosaurtramp), så man både kan høre og mærke dem! Til mange soundbars medfølger der en separat, trådløs subwoofer i kassen. I andre tilfælde må man købe den separat.
En ordentlig subwoofer gør underværker for lydoplevelsen, så vores anbefaling er, at du budgetterer med sådan en fra begyndelsen. Men tænk på naboerne!
4. Atmos eller ikke Atmos?
Dolby Atmos er et surround-lydformat, der bliver stadig mere udbredt. Langt de fleste nye film og TV-serier – til og med spil – understøtter i dag Atmos-lydspor (evt. også DTS:X), hvor objekter placeres i et tredimensionelt lydbillede. For at drage nytte af dette skal både TV og soundbar understøtte de samme formater. Nogle soundbars imiterer 3D-lyden ved hjælp af digital lydprocessering, mens de dyrere soundbars har integrerede “højdekanaler”, som reflekterer lyd via loftet.
Dolby Atmos kan give en ekstremt opslugende lydoplevelse, så vi anbefaler, at du vælger en soundbar, der understøtter dette!
5. Valg af mærke
Du behøver ikke nødvendigvis at vælge en soundbar af samme mærke som dit TV. Der findes dog nogle soundbars, som giver ekstra funktionalitet, når de er tilsluttet et TV fra samme producent. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som udnyttet TV’ets egne højttalere i kombination med soundbaren.
Nu har du nogle enkle retningslinjer, som hjælper dig til at vælge den rette soundbar til dine behov!