Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste soundbars 2023-2024

Med en soundbar kan du opnå en massiv forbedring af lyden på få minutter – og uden at det behøver at koste kassen!

Af / 30/10/2023 - 12:05
Årets bedste soundbars 2023-2024

Døjer du med dårlig TV-lyd? Er det svært at høre, hvad de siger på skærmen, eller skærer det i ørerne, hver gang du ser et musikindslag eller en actionfilm?

Hvis det lyder bekendt, skal du vide, at du ikke er alene, men heldigvis findes der en kur: Vi taler selvfølgelig om soundbars.

God lyd kræver ordentlige højttalere, og et almindeligt TV har sjældent de rette forudsætninger for at levere ren, fyldig og kraftfuld lyd til musik og film. Tværtimod associeres fladskærme med flad lyd, og det er vores erfaring, at langt de fleste TV’er har brug for ekstern hjælp, hvis lyden skal matche den flotte billedkvalitet.

De bedste soundbars

De første soundbars lød ganske forfærdeligt, men der er sket en rivende udviklingen i de senere år. Potentialet for fantastiske lydoplevelser er absolut til stede: Nu hvor de fleste streamingtjenester tilbyder en form for surroundsound som Dolby Atmos, kan det lyde fantastisk, hvis du har det rigtige udstyr.

Mens ægte hjemmebio-entusiaster måske foretrækker en pakke med separate højttalere, er soundbars en nem opgradering, hvis du ikke ønsker at omdanne din stue til et lydstudie. Desuden er der masser af opgraderingsmuligheder, hvis du er ekstra interesseret i god lyd.

Soundbaren tilsluttes nemt til dit TV og har dedikerede højttalere, der er skræddersyet til at gengive TV-lyd, musik og surroundeffekter fra én og samme enhed. Og for dig, der virkelig vil bringe biografoplevelsen ind i stuen, kan mange af dem også udvides med ekstra surroundhøjttalere og subwoofer.

 

Sådan vælger du den rigtige soundbar 

 

1. Tænk på størrelse og placering

Soundbars fås i forskellige størrelser og former, men fælles for dem alle er, at de er lange og flade. Visuelt ser det bedst ud, hvis soundbaren er omtrent lige så bred som TV’et. Så vil størrelsen på lyden også matche billedet bedre. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der rent fysisk er plads til den! Tjek derfor, at soundbaren passer til dit TV-møbel, og at der er nok plads under TV’et.

Soundbaren kan placeres på hylden foran eller over dit TV, eller den kan monteres på væggen. Det vigtigste er, at den placeres tæt på skærmen, så lyden kommer fra det rigtige sted, og så skal der være plads til, at lyden kan sprede sig ordentligt.

 

2. Vælg den rigtige tilslutning

Soundbars fås med forskellige indgange (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi og Bluetooth) til tilslutning af TV og andre lydkilder. Nogle soundbars har også passthrough, som gør, at du kan sende videosignalerne videre til TV-skærmen.

Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (lydreturkanal), anbefaler vi at bruge den til at tilslutte soundbaren. Det giver den bedste lyd og gør, at det er let at styre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening.

 

3. Subwoofer – ja eller nej?

En subwoofer er en separat bashøjttaler, der placeres for sig selv på gulvet. Det er den, der gengiver de dybe bastoner (f.eks. eksplosioner og dinosaurtramp), så man både kan høre og mærke dem! Til mange soundbars medfølger der en separat, trådløs subwoofer i kassen. I andre tilfælde må man købe den separat.

En ordentlig subwoofer gør underværker for lydoplevelsen, så vores anbefaling er, at du budgetterer med sådan en fra begyndelsen. Men tænk på naboerne!

 

4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat, der bliver stadig mere udbredt. Langt de fleste nye film og TV-serier – til og med spil – understøtter i dag Atmos-lydspor (evt. også DTS:X), hvor objekter placeres i et tredimensionelt lydbillede. For at drage nytte af dette skal både TV og soundbar understøtte de samme formater. Nogle soundbars imiterer 3D-lyden ved hjælp af digital lydprocessering, mens de dyrere soundbars har integrerede “højdekanaler”, som reflekterer lyd via loftet.

Dolby Atmos kan give en ekstremt opslugende lydoplevelse, så vi anbefaler, at du vælger en soundbar, der understøtter dette!

 

5. Valg af mærke

Du behøver ikke nødvendigvis at vælge en soundbar af samme mærke som dit TV. Der findes dog nogle soundbars, som giver ekstra funktionalitet, når de er tilsluttet et TV fra samme producent. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som udnyttet TV’ets egne højttalere i kombination med soundbaren.

Nu har du nogle enkle retningslinjer, som hjælper dig til at vælge den rette soundbar til dine behov!

Nominerede til Årets bedste soundbars 2023-2024

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste soundbars 2023-2024

Årets bedste soundbar, basic

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne soundbar fra JBL leverer et stort og mægtigt lydbillede med benhård bas!

JBL er en af de virkelige veteraner i lydbranchen, et ‘household name’ inden for alle typer højttalere. Til biografer, professionelle koncertsystemer, små bærbare højttalere – og selvfølgelig soundbars! Bar 500 er midt i sortimentet fra JBL, men det tog ikke lang tid at høre, at den har stamtræet i orden. 

JBL Bar 500

Bar 500 understøtter Dolby Atmos, men det drejer sig om den ‘virtuelle’ variant. Soundbaren har altså ingen fysiske højdehøjttalere på oversiden.  

Derimod kan JBL prale af den største subwoofer i samlingen: Med en kraftfuld 10-tommers-enhed i et stort kabinet fylder den lidt mere i landskabet end sine konkurrenter. Til gengæld får du en bas, der både kan høres og mærkes!  

Lyd

Vi blev straks imponeret over størrelsen af det lydbillede, som JBL-soundbaren skaber. De panorerede lydeffekter lyder engagerende, og trods de manglende højdehøjttalere får vi her en ret god surround-følelse. Samtidig er dialogerne klare og fyldige med naturlig klang og nærvær i rummet. 

JBL Bar 500 siger heller ikke nej til lidt action: En riffel lyder som en riffel, og et haglgevær lyder som et haglgevær. Subwooferen bidrager helt klart til festen og skaber et kraftfuldt lydbillede med solidt fundament. 

Musik

Vi tjekkede også JBL Bar 500 ud med en række musikklip, og vi kunne konstatere, at lytteindtrykkene holder vand på den front også. Soundbaren skaber et bredt lydbillede, hvor vokal og instrumenter får godt med plads, hjulpet af en hårdtslående bas, der er stram og præcis nok til at fungere godt til musik. 

Konklusion

JBL Bar 500 leverer et stort og kraftfuldt lydbillede med klare stemmer, en god surround-oplevelse og ikke mindst en saftig og hårdtslående basgengivelse. Soundbaren mangler egne højdehøjttalere til Atmos 3D-lyd, men gør stadig et fremragende stykke arbejde med forskellige typer lydspor. Ovenikøbet med glimrende lyd fra et bredt repertoire af musik. Absolut et af de bedste soundbar-køb i sin klasse!

Årets bedste soundbar-system, high-end

Sonos Arc + Era 300 + Sub(Gen 3)

Den ultimate Sonos-pakkeløsning

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Topmodellen Arc, Sonos største og bedste soundbar, og subwooferen Sub har begge været på markedet et godt stykke tid og er behørigt testet i flere forskellige konstellationer med godt resultat.  

Det er baghøjttalerne Era 300, som er den store nyhed her, de udgør en vigtig opgradering for mange eksisterende, og potentielt nye, Sonos-ejere. Dette er nemlig de første Sonos-højttalere med indbyggede højdekanaler, skræddersyet til drage fordel af moderne 3D-lydformater som Dolby Atmos. Når Era 300 kombineres med Arc, får vi et setup med 7.1.4 kanaler, deraf to højdekanaler foran, og to bagest fra surroundhøjttalerne.  

Lydkvalitet

Sonos Arc er allerede kendt for at have et stort, bredt, detaljeret og punktformet lydbillede med god gengivelse af dialoger. Med Era 300 tilsluttet er der dog et helt andet schwung over lyden fra Sonos-systemet. Disse aflaster soundbaren fra at skulle forsyne surround-kanalerne, samtidig med at de bidrager med mere tryk og autoritet i de afgørende surround- og højdekanaler. Lyden får simpelthen en ekstra dimension! 

Era 300 har en neutral lydkarakter, der matcher vældig godt med Sonos Arc. Højttalerne smelter rigtig godt ind i lydbilledet uden at påkalde sig for meget direkte opmærksomhed. Samtidig bliver det samlede lydbillede markant større! Lyden fylder med ét hele rummet og stiger op mod loftet på en meget ubesværet måde. 

Konklusion

Efter at have testet Era 300 med Arc og Sub, er der ingen tvivl om, at den bedste Sonos-opsætning får et betydeligt lydmæssigt løft. Mens bl.a. Samsung længe har tilbudt såkaldte “up-firing” surroundhøjttalere til sine soundbars, er det først nu, vi kan opleve en tilsvarende højttaler fra Sonos. 

Med i alt seks højttalerenheder, der spiller fremad, opad og til siderne, formår Era-højttalerne at lukke lydboblen omkring os.  

Det kan virke ekstravagant at bruge lige så meget på baghøjttaleren som på soundbaren alene, men når vi hører, hvor meget ekstra lyd Era 300 faktisk kan bidrage med, giver det mere mening. Alternativt er det selvfølgelig muligt at starte med soundbaren, og så bygge højttalersystemet op over tid. Slutresultatet er under alle omstændigheder gruppetestens overordnet bedste lyd!

Årets bedste soundbar, premium

Samsung HW-Q995C

Biografkongen!

Når det gælder om at levere engagerende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rette værktøj til opgaven.

Der er høje forventninger, når vi får en ny Samsung soundbar på testbænken. Det gælder især for topmodellen i 900-serien, som har imponeret med kraftfuld biograflyd gennem flere generationer. Seneste skud på stammen er HW-Q995C, som overtager stafetten fra testvinderen HW-Q995B fra 2022. Her får du en “all inclusive” løsning med både subwoofer og surroundhøjttalere inkluderet i kassen. 

Lydkvalitet

I filmen Mission Impossible: Fallout leverer HW-Q995C en sprød og klar stemmegengivelse, godt akkompagneret af filmmusikken fra surroundkanalerne. Her kommer vi endnu tættere på Tom Cruise og hans slæng, end vi gør med nogen af de andre soundbars i vores gruppetest! Og når skudscenerne brager løs, spiller Samsung med musklerne med imponerende kraft fra alle kanaler, inklusive en buldrende, men slagkraftig subwoofer. 

Der er noget ved lyden fra Samsungs setup, som straks får biografoplevelsen til at snige sig ind under huden på os, øger vores indlevelse og får os til at glemme omverdenen for en stund. Den rumlige lyd er imponerende, og vi forbinder den straks med store filmoplevelser på biograflærredet. I den henseende minder HW-Q995C meget om sidste års model, men det er egentlig kun en god ting. 

Hvem passer den bedst til?

Samsung HW-W995C er en stor og kraftfuld soundbar til dem, der ønsker høj ydelse for pengene og har plads til det. Denne soundbar er som skabt til at matche et stort billede! Hvis du kobler HW-Q995B til et kompatibelt Samsung-TV, kan du også drage fordel af Q Symphony-funktionen, som bruger TV’ets indbyggede højttalere i samspil med soundbaren. 

Konklusion

HW-Q995C slutter sig til rækken af gode soundbars, vi har testet fra Samsung de senere år. Topmodellen er stor, kantet og måske ikke særlig køn at se på – men dette er en soundbar med seriøse biografambitioner! 

Samsungs soundbar leverer et imponerende realistisk, stort og nærværende lydbillede til både film- og TV-lyd, og den fungerer også godt til musik. I betragtning af hvad du får for pengene – soundbar, subwoofer og baghøjttalere i ét – kan HW-Q995C betragtes som et kup og en velfortjent guldvinder.