Det er ingen hemmelighed, at vores TV-skærme bliver stadig større: 65 og 75 tommer er de nye favoritter, og for de vildeste entusiaster er der skærmstørrelser op til 98 tommer at vælge imellem. Men så siger det også brat stop: TV’erne bliver for tunge, uhåndterlige og skrøbelige – for slet ikke at tale om, at fragt, logistik og serviceomkostninger bliver et mareridt!
For dem, der vil have den ægte biograffølelse derhjemme og ønsker sig en større billede end 100 tommer, siger al fornuft, at man bør vælge en projektor. Til gengæld må man så leve med at se film og TV i et relativt dæmpet eller mørklagt rum.
Men hvad nu hvis man vil have det bedste fra begge verdener – et gigantisk, lysstærkt billede med masser af kontrast? Hvad hvis man fejer al fornuft til side og bare vil have det vildeste TV, der kan købes for penge?
Til dem, der stiller ekstremt høje krav – og har bankkontoen til at bakke det op – er Samsung nu klar til at levere “TV’et over alle TV’er”. Det hedder The Wall, og det fås i valgfri størrelse fra 72 og helt op til 292 tommer! Her er det egentlig kun loftshøjden og dybden af dine lommer, der sætter begrænsninger. Med en pris på omkring 400.000 plus installation henvender det sig til de allerrigeste TV-entusiaster derude. Glemte vi at nævne, at prisen er i euro?
Modulær, skalérbar TV-væg
The Wall er et såkaldt modulært TV og består af separate skærmmoduler, der kan danne en TV-væg af næsten valgfri størrelse. Princippet kendes fra videoskærme til offentlig brug, men The Wall tager det hele til et nyt niveau, når det gælder opløsning, lysstyrke og ikke mindst kontrast. De sammensatte moduler giver et fuldstændig glat og sømløst billede uden synlige sammenføjninger. Alt andet ville være utænkeligt til kræsent filmkiggeri.
Billedmodulerne er baseret på MicroLED-teknologi, der på lang sigt kan blive en arvtager til nutidens LCD- og QLED-skærme. De indeholder mikroskopiske LED-lamper, der afgiver både lys og farve direkte, uden behov for separat bagbelysning. Det giver suveræn kontrast og farvegengivelse på niveau med OLED-skærme, samtidig med at lysstyrken kan blive meget høj (over 2000 nit). Dermed er der lagt an til en billedoplevelse af de sjældne!
Alle, der har oplevet The Wall på messer og lignende, kan skrive under på, at det er et heftigt, nærmest surrealistisk syn.
Luksus-TV
The Wall er i første række møntet på professionel brug, digital reklame og lignende, men Samsung kan også tilbyde en luksusversion til detailmarkedet kaldet The Wall Luxury. Det foreløbig eneste demoeksemplar i Europa er udstillet hos Harrods i London – hvilket siger lidt om, hvilken kundekreds man henvender sig til.
Standardudgaven (hvis man kan kalde den det) af Samsung The Wall Luxury er et 146 tommer stort 4K-TV, der består af 16 MicroLED-skærmmoduler. Det hele styres fra en hovedenhed, der kan minde om den One Connect-boks, vi kender fra Samsungs almindelige smart-TV’er, bare en tand mere avanceret. Her finder man HDMI-tilslutninger og styringselektronik såvel som billedprocessering, indstillinger og smart-TV-funktioner.
Det betjenes med en standard fjernbetjening, med tablet eller mobil eller med Samsungs egen Bixby-stemmestyring. Og så kommer det med en særlig “Ambient Mode”-skærmskåner, som vi kender det fra årets QLED-skærme.
Byg dit eget TV
Fordelen ved den modulære skærmløsning er selvfølgelig, at størrelsen kan skræddersys til dine specifikke ønsker og behov. Og hvis der skulle opstå pixelfejl, behøver man ikke at udskifte hele skærmen – det er nok at udskifte ét modul. The Wall er heller ikke begrænset til 16:9-format; de, der vil have en ekstra bred 21:9-skærm, kan få det ved at tilføje ekstra skærmmoduler. Eller hvorfor ikke helgardere sig med en gigantisk TV-væg, der kan tilpasses alle tænkelige videoformater?
The Wall Luxury har ingen indbyggede højttalere, men Samsung har indgået aftale med Steinway Lyngdorf om at levere eksklusive, matchende lydsystemer. Det burde dermed ikke byde på de store problemer at opnå en “væg af lyd”, der matcher det voldsomme billede.
Samsung The Wall Luxury er en TV-innovation af den ekstreme slags. I sin nuværende form er det alt for stort og dyrt til at appellere til almindelige forbrugere, men der er håb om, at teknologien kan materialisere sig i billigere løsninger over tid. Samsung er angiveligt i færd med at nedskalere MicroLED-teknologien til billigere, mere kompakte TV-løsninger.
Hvem ved, måske bliver det at have TV over hele væggen normen om nogle år? Vi får se!