Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets bedste computerprodukter 2022–2023

Corona slap endelig sit tag – men hjemmekontoret forblev. 2022 blev året, hvor vi arbejdede og spillede overalt.

Af / 01/11/2022 - 12:09
Årets bedste computerprodukter 2022–2023

Hjemmekontoret et kommet for at blive. Efter at vi i 2021 var tvunget til at tage arbejdet med hjem, har mange fået smag for fordelen ved ikke at skulle bruge lang tid hver dag på rejsen til og fra arbejdspladsen. Men nu har hjemmekontoret fået et smart navn: Hybridarbejde. Altså den blanding, hvor det ikke længere betyder så meget, om medarbejderne sidder på den samme adresse – så længe de kan arbejde sammen og løse deres opgaver.

Det stiller nye krav til udstyret, og webcams og hovedtelefoner specielt til Zoom-møder er blevet almindelige.

Også gaming bliver hybrid

I den mere fritidsprægede del af feltet har gaming-laptoppen altid været beredt på at rejse, men vi så i årets løb flere hybride headsets, hvor man kan spille trådløst med tabs- og forsinkelsesfri lyd i ørerne derhjemme – og spille videre på mobilen med Bluetooth-lyd, når man går ud.

Vi har på Lyd & Billede testet og skrevet om computere af alle slags og i alle vægtklasser. For behovene er lige så forskellige som vores pengepunge. Hvad der er bedst, kommer an på dit eget behov.

Nogle har brug for en superkraftig computer, der kan redigere video i biografkvalitet og lave grafik til tryksager eller 3D-modeller. For andre handler det bare om at kunne besvare mails og skrive et par breve så simpelt og billigt som muligt. Atter andre sætter bærbarhed og vægt over alt andet, fordi computeren skal kunne tages med i tasken hver dag. Og så er der gamerne, der kræver de nyeste grafikkort og kraftigste processorer.

Nye krav til netværket

Vi testede i 2022 flere netværksprodukter end nogensinde før. Især mesh-routere, der gør det muligt at nå ud i hele huset med trådløst netværk med høj hastighed. Hvis du har en hurtig netforbindelse og mange trådløse enheder, er WiFi 6E den bedste – og dyreste løsning.

Computerskærmene er også blevet bedre. I mange år har Full HD-skærme med en opløsning på 1920 x 1080 pixels været de mest udbredte, men nu bliver det mere og mere almindeligt at se skærme med højere opløsning. Vi har også set flere computere med OLED-skærme og touch-funktion. Det er dog stadig lækkerier, der er forbeholdt de dyrere modeller.

 

Tips & guider:

 

Hvad skal jeg se på, når jeg køber computer?

  1. Laptops

Når du køber en laptop til arbejde eller studie, er det vigtigste, at den er let og kompakt (1-1,5 kg). Batteritiden er også vigtig, så du kan slippe for at tage opladeren med. Regnekraften er sjældent et problem, så længe den har en Intel Core i7-processor eller en AMD Ryzen. Sørg for, at maskinen mindst har 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte. Skal du også spille spil, skal der et kraftigt grafikort til: Nvidia GeForce RTX 3060 eller højere.

  1. Skærme

Hvis man skal arbejde ved en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skærm noget af det bedste, man kan give sig selv. En skærm på 27 tommer eller større og med QHD-opløsning eller højere vil give plads til at have flere dokumenter åbne på samme tid, sammen med f.eks. et mailprogram. Og vælg en skærm, der både kan justeres i højden og vippes, så det er muligt at få en behagelig arbejdsstilling.

  1. Netværk

Når du køber en ny computer, bør du sikre dig, at den understøtter den nye WiFi6E-standard. Eller som minimum WiFi6. Så er du sikret, at du får den bedste udnyttelse af det trådløse netværk.

  1. Gaming-skærme

Gaming-skærme – hvad enten de sidder på en bærbar eller er fritstående – bør have en opdateringshastighed på mindst 144 Hz og en reaktionstid på 1 millisekund. Til gengæld er Full HD-opløsning oftest tilstrækkeligt. Højere opløsning vil blot betyde, at grafikkortet skal arbejde hårdere for at beregne de mange pixels.

  1. Gaming-headsets

Et gaming-headset skal først og fremmest være behageligt at have på, for det skal bruges i mange timer ad gangen. Ud over det skal det have en lyd, der er velopløst nok til at afsløre dine fjender. Virtuel 7.1-kanalers surround-lyd vil øge følelsen af at være midt i handlingen.

Nominerede til Årets bedste computere

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste computerprodukter 2022–2023

Årets bedste computer

Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

En hurtig overhaling

Apples ultrabook har fået nyt design og en vitaminindsprøjtning, der vil noget.

For første gang i mands minde har Apples MacBook Air fået nyt design. Vi vinker farvel til det kileformede udseende og siger goddag til en slank og let bærbar computer, der er flad som en pandekage. Men det opdaterede design er ikke det eneste nye ved 2022-udgaven af MacBook Air. Den er også den første computer, vi tester, med Apples spritnye M2-processor. Den nye M2-generation er baseret på en 5 nm-arkitektur, som giver op til 100 GB/s hukommelsesbåndbredde, op til 24 gigabyte integreret hukommelse (mod 16 gigabyte før) og op til 35 procent bedre grafikydelse.

Både i daglig brug og i benchmark-tests er den M2-baserede MacBook Air markant hurtigere end de slanke Windows-PC’er i samme prisklasse, vi senest har testet. Alligevel klarer MacBook Air sig helt uden blæser. Uden at blive varm. 

Som nævnt har den opdaterede MacBook Air fået nyt design, så den ligner Apples nyeste MacBook Pro-modeller. Det gælder ikke kun den fysiske fremtoning, men også diverse komponenter. F.eks. er det indbyggede webkamera blevet opgraderet til 1080p opløsning, ligesom skærmen på MacBook Air nu har fået en såkaldt notch i toppen af skærmen, hvor webkameraet sidder placeret.  

Derudover er det savnede magnetiske MagSafe-stik til strømforsyningen tilbage, ligesom MacBook Air har fået indbygget hovedtelefonindgang, der kan tackle tungtdrevne hovedtelefoner med høj impedans. 

Apropos lyd, så har den nye MacBook Air for første gang fire indbyggede højttalere, som bl.a. gør den slanke ultrabærbare i stand til at understøtte Apple Spatial Audio, når man lytter til musik eller ser video. Dolby Atmos kan de også klare. 

Den nyeste MacBook Air er på alle leder og kanter den bedste Air-model, elektronikgiganten fra Cupertino nogensinde har sendt på markedet. Men det siger vi jo næsten hver gang. Det er bare svært at få armene ned, når Apple igen og igen overgår sin egen rekordydelse.  

Årets bedste computertilbehør

Asus ZenWiFi Pro ET12

Bedre mesh-netværk finder du ikke

Jovist er det dyrt. Men vil du have det hurtigste og bedste mesh-netværk, er Asus den nye konge på tronen.

Hvornår har du egentlig brug for et dyrt mesh-netværk? Hvis din bolig er fyldt med ikke-forbundne gadgets, og din eneste digitale bekymring er, om du kan streame Netflix i 4K eller ej, klarer du dig fint med et overkommeligt ét. Selv et billigt mesh-netværk kan give gode hastigheder, hvis der kun er få tilsluttede enheder at holde styr på.  

Har du derimod et fibernet med en båndbredde på 500 Mbit/s eller mere hver vej, skal du op i pris. Især hvis du har et stort hjem fyldt med smarte gadgets. 

To veludstyrede enheder

Asus ET12 består af to identiske enheder. Det betyder, at du kan vælge, hvilken der skal være routeren, og hvilken der skal være ‘satellitten’ (noden). 

På bagsiden er der fire Ethernet-porte, hvoraf to er standard 1 Gbit/s, mens to er på hele 2,5 Gbit/s. De langsomste bruges til at oprette forbindelse til smarte enheder, der enten ikke understøtter wi-fi, eller som du ønsker den bedst mulige stabile internetforbindelse til. 

De hurtigste porte bruges til selve infrastrukturen i mesh-netværket, også kendt som backhaul. På routeren skal porten mærket WAN være forbundet til dit modem, mens den, der er mærket LAN, er reserveret til den kablede forbindelse til noden. Denne kobles til nodens WAN-port. 

Ekstrem ydelse

Asus ZenWiFi Pro ET12 er dyr, men den er også lynhurtig, meget stabil, og blandt de mest fleksible systemer, der findes. Og så understøtter det WiFi 6E og dermed det nye 6 GHz-bånd. 

Uanset hvor mange noder, der er forbundet med hinanden, kan alle bruge kablet backhaul, hvis du ønsker det. Netværket kan også udvides med billigere noder og routere, hvis du f.eks. har døde zoner, hvor disse hastigheder er mindre vigtige. 

App’en har gode indstillingsmuligheder, giver et godt overblik, og ingen af netværkets funktioner er låst til et betalingsabonnement. Kun hvis du ønsker udvidet digital sikkerhed. 

Hvis du har gigabit-internet og vil have det hurtigste og bedste, så er listen kort, og indtil videre sidder ET12 trygt på kongetronen blandt dem, vi har testet. Med vanvittige hastigheder og super stabilitet.

Årets bedste gaming-skærm - High-end

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Strålende spiloplevelse

Den store Asus-skærms OLED-panel giver den bedste gaming-oplevelse, vi har oplevet.

ROG Swift OLED PG42UQ er en heftig og stor 42-tommers OLED-skærm. Panelet er af typen WOLED fra LG Display, hvor W’et står for White. Kort fortalt bruges hvide subpixels, som brydes op i rød, grøn og blå gennem et farvefilter. En fjerde hvid subpixel får lov at være netop hvid, for at få noget af det lys tilbage, som går tabt gennem farvefilteret. 

Fordelen er perfekt sort, fordi hver pixel er sit eget lys. WOLED-teknologien er desuden meget billigere end RGB-OLED, hvor hver subpixel også er sin egen farve og dermed ikke behøver farvefilter. 

Billede uden hakken

Skærmfrekvensen kan overclockes til 138 Hz, eller vælg simpelthen 120 Hz fra grafikkortet.  

Skærmen understøtter G-Sync, hvilket giver et billede uden screen tearing og med variabel frekvens. HDR har den også, for ekstra styrke i skarpt lys og stort farverum. OLED har lidt begrænset lysstyrke i forhold til LCD, og vi ser her 435 nit (cd/m2) maks. og 135 nit med fuld lysstyrke over hele skærmen.  

Fantastisk spiloplevelse

Selv om der finnes gaming-skærme med højere billedfrekvens, er 120-138 Hz nok til at give en flydende følelse, når man panorerer rundt i førstepersonsspil som Halo Infinite eller kører racerbil i Forza Horizon 5 

Farverne er eksemplariske i sRGB billedtilstand, forhåndskalibreret med stor nøjagtighed af en gaming-skærm at være (1,43 Delta E i farverummet og 2,23 på gråskalaen). I den sammenhæng kan den faktisk også bruges til billedbehandling. 

Billedet brager virkelig igennem med perfekt sortniveau! Farver, kontrast, alt sidder lige i skabet! Og den matte overflade betyder, at støv og pletter generer mindre, ligesom den giver mindre genskin fra rummet, end hvis den havde været blank. 

Skærmen er dog ikke vores førstevalg til kontorarbejde, da WOLED-pixelstrukturen gør, at skrift ikke opfattes som helt skarp, ligesom der er en udfordring med, at lyset dæmpes ved statiske, lyse baggrunde. 

Men som gaming-skærm er dette den bedste, vi endnu har testet.

Årets bedste gaming-computer

Asus ROG Flow Z13

Superkræfter i tabletform

Asus ROG Flow Z13 er skabt til gaming – men perfekt til talknusning.

Asus Rog Flow Z13 er ikke en traditionel bærbar PC, men i stedet en tablet. Formatet er det samme, som vi har set på f.eks. Microsoft Surface Pro. Den har en indbygget støttefod og et aftageligt magnetisk tastatur, der samtidig fungerer som cover, hvilket giver en arbejdsstilling, der minder om en almindelig bærbar computers. 

En stor del af de hybride tablet-computere er i dette format. Hvilket har betydet, at de kun kunne køre specielt tilpassede udgaver af programmerne. Det er på ingen måde tilfældet her; Asus ROG Flow Z13 er en fuldblods-PC. Processoren er en splinterny 12. generations Intel Core i9. Og den er et bæst! 14 kerner og 20 tråde ved en arbejdshastighed på 2,5 GHz (turbo op til 5 GHz) giver en regnekraft, der overgår det meste. 

Asus ROG Flow Z13 er ikke nogen billig computer, og det aftagelige tastatur er lige så kompromisfyldt, som bløde, aftagelige tastaturcovers altid er. Batteritiden er heller ikke noget at prale af. 

Men den slags indvendinger blegner i lyset af dens fordele: Med en lynhurtig processor og et grafikkort i (den lettere) gaming-klasse får du mere kraft, end der nogensinde før har været pakket ned i en så kompakt enhed! Det gør ikke alene Flow Z13 interessant for spillere, men i mindst lige så høj grad for professionelle grafikere, 3D-designere og regneark-ekvilibrister. 

For dem, der vil have endnu mere kraft, kan man også købe en pakkeløsning med eksternt GeForce RTX 3080-grafikkort og 4K-skærmopløsning. Men så bliver prisen den dobbelte. 

Årets bedste gaming-headset

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologisk overflødighedshorn

Steelseries’ topmodel har omtrent alle de features, man kan forestille sig at bede om.

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless udfordrer grænserne for gaming-headsets. Ikke alene på kvalitet, men også på pris. Antallet af endnu dyrere gaming headsets, vi har mødt, kan tælles på én hånd. Heldigvis er pengene ikke brugt på forgyldte kabler med isolering af alfehår. 

Nova Pro Wireless er et af de teknologisk mest omfattende headsets, vi har testet. Der medfølger en kontrolboks, der fungerer som samlecentral for digitale og analoge lydkilder. Boksen har desuden indbygget oplader til headsettets batteri. Man får to batterier med, og det ene batteri kan oplades, mens det andet sidder i headsettet. På den måde løber man aldrig tør for strøm. I hvert fald kun i de sekunder, det tager at skifte batteri. 

Trådløs HD-lyd

Den trådløse forbindelse mellem boksen og headsettet er naturligvis fri for forsinkelse. Det kan man forvente af et trådløst gaming-headset. Men det er ikke hverdagskost, at lyden også overføres i 48 kHz/24-bit HD-opløsning. Steelseries er ikke først med automatisk støjreduktion (ANC) til gaming, men systemet fungerer (undskyld!) lydefrit, og i kombination med de øvrige features, herunder 360-graders surround-lyd og trinløs indmiksning af chatlyd er Steelseries Arctis Nova Pro Wireless et af de mest avancerede gamingheadsets til dato.  

Velopløst og ren lyd

Alt dette ville ikke være til megen nytte, hvis ikke lydkvaliteten matchede ambitionsniveauet. Men det gør den. Lyden er velopløst og klar, og bassen er dyb og kraftig, men stadig tør. Mellemtonen er mere fremhævet end på hi-fi-hovedtelefoner, men lyden er ren, og det gør det lettere at høre små bevægelser omkring sig. 

Sidst, men ikke mindst, er selve headsettet så lækkert udført, at kun Bang & Olufsen kan gøre det bedre. Det gør alt i alt Steelseries Arctis Nova Pro Wireless til en oplagt vinder af prisen for årets gaming-headset.