De helt billige kameraer er svære at finde i dag, simpelthen fordi kameramarkedet har ændret sig markant.
Mobilerne har taget over fra de billige kameraer, men entusiasterne er ikke mindre entusiastiske og bruger flere penge på kameraudstyr end tidligere. Dermed er udvalget også snævret ind, kvaliteten er blevet bedre, og priserne er steget. De fleste vælger nemlig et systemkamera, når de skal have et kamera ud over mobiltelefonen.
Så stiller man også højere krav til ydelsen. Bl.a. på fokushastighed, følgefokus, skudtakt, videomuligheder og ikke mindst billedkvalitet. Netop det sidste er man garanteret at få med de kameraer, vi har taget med som årets bedste kameraer.
Men de har forskellige egenskaber, og hvor det ene kamera er perfekt til nogle typer fotografering, har man brug for et helt andet kamera til andre motiver.
Hvilket kamera er det rigtige for dig? Det ser vi på her, hvor vi fortæller, hvilke af de nye kameramodeller vi anbefaler til hvilke typer motiver. For som nævnt stiller fotografer forskellige krav til kameraudstyret, og mens nogle har brug for et kamera, der er lille og smidigt, lægger andre vægt på skudtakt og fokushastighed frem for størrelse og vægt.
Som vi plejer at sige, har sportsfotografer og portrætfotografer ikke det samme udstyr i kameratasken.
Her finder du de bedste kameraer, vi har testet det seneste år, og du får også nogle enkle råd om, hvilke af kameraerne vi anbefaler til hvad – og hvad man skal tænke på, når man skal vælge den bedste kombination af kamera og brændvidde på objektivet.
Portrætter
Man kan tage fine portrætter med de fleste brændvidder. F.eks. er billeder i helfigur med det miljø, hvor personen, der fotograferes, hører til, også et portræt. Det samme er et tættere udsnit, hvor hovedet dækker det meste af billedfladen. Så vælger man et objektiv med længere brændvidde. F.eks. 80 til 135 mm eller endda 200 mm brændvidde.
Portrætter i helfigur kan godt tages med en 28, 35 eller 50 mm. En såkaldt normalzoom kan fint bruges, da den ofte dækker et område mellem 28 og 90 mm. Men en 85 mm med lysstyrke f/2.0 eller bedre er at foretrække, hvis man vil isolere motivet fra baggrunden.
Anbefalede kameraer:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5.
Allround
De allerfleste billeder kan fint tages med et systemkamera og den medfølgende normalzoom.
Allround-kameraerne dækker et bredt brugsområde og er et glimrende supplement til mobiltelefonen, da de har overlegen ergonomi og langt flere muligheder for at få fine billeder af forskellige motiver ved forskellige lysforhold. De har også den fordel, at man let kan udvide brugsområdet med en kraftig vidvinkel, et makro-objektiv eller en solid telezoom samt en ordentlig blitz, når man har brug for det.
Anbefalede kameraer:
Nikon Z fc, Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5.
Landskaber og natur
Billeder af natur er populære, og landskabsbilleder har eksisteret, siden penslen blev opfundet. Med et godt kamera behøver man ikke at bruge så meget tid på at forevige landskabet, og som altid er der nogle kameraer, der er bedre egnet end andre.
Et vejrbestandigt kamera er en fordel. Høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og tilføjer billederne mere dybde. Med det rigtige objektiv, f.eks. en vidvinkel eller en vidvinkelzoom, kan man få et bredere perspektiv. En vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre (dvs. lavere tal) end f/2.8, er også velegnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan trække motivet tættere på, og et smallere perspektiv kan være meget effektfuldt.
Blandt nyttigt tilbehør til landskabsfotografering er selvfølgelig et stabilt stativ samt ND-filtre, graderede filtre og polarisationsfiltre.
Anbefalede kameraer:
Nikon Z7 II, Sony a1, Fujifilm GFX 100S.
Rejser
Uanset om rejsen er kort eller lang, er der én ting, der er en fordel ved et godt rejsekamera: Lav størrelse og vægt. At det er let at bruge og hurtigt på aftrækkeren er heller ikke nogen ulempe.
Medbring ekstra batterier og gerne et neutralt filter foran objektivet, så er du klar til at opdage nye steder at fotografere.
En normalzoom er god at have med, men en vidvinkel på mellem 24 og 35 mm med god lysstyrke kan være et mere handy alternativ til en zoom. Hvis kameraet ikke er for stort og tungt, er det lettere at have det hængende klar til brug, når muligheden byder sig.
Anbefalede kameraer:
Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4, Nikon Z fc.
Sport, action og dyreliv
De store kameraer, som man ser på stadioner, prioriterer fokushastighed og høj skudtakt frem for opløsning. Men det er muligt at finde gode kompromiser, som er velegnede til både sport og dyreliv.
Her handler det lige så meget om valg af objektiv som kamera. Dem, der vil have knivskarpe billeder fra et motorcykelløb eller fange ørne på afstand, har brug for både et hurtigt objektiv og et hurtigt kamera. Sådanne kameraer skal også have god batterilevetid, vejrbestandighed og et vertikalgreb med ekstra batteri.
Parret med en zoom på omkring 70-200 eller 100-400 mm, eller en lysstærk 300 mm eller mere, er man tættere på at få skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.
Anbefalede kameraer:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Sony a1.
Video
Hvis man går meget op i video, måske mere end stillbilleder, findes der supergode systemkameraer med avancerede funktioner, som giver videografen vide muligheder. Her får man 4K-video (eller 8K) i meget høj kvalitet, 10 bit video med Log-indstillinger, stik til mikrofon og hovedtelefoner, og meget bedre videokvalitet med flere muligheder for gradering i efterbehandlingen.
Kameraerne kan selvfølgelig også levere glimrende stillbilledkvalitet, men det er på video-optagelser, at de virkelig skiller sig ud fra andre kameraer. Her kan de fleste objektiver bruges, men helst et med god lysstyrke og minimal focus breathing (dvs. vilkårlig ændring af fokusafstanden).
Dronevideo kan også være fedt at lege med. I 4K kan det give spektakulære videoer, der ikke lige er til at få med et systemkamera.
Anbefalede kameraer:
Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III, Nikon Z6 II, DJI Air 2S.