Hovedtelefoner og hørepropper er i dag et naturligt tilbehør til enhver mobiltelefon. Det er den nemmeste kilde til god lyd, og du kan opleve den, når du vil i løbet af en lang dag.
Ikke alle er klar over det, men et par gode hovedtelefoner kan give dig en langt bedre lydoplevelse for pengene end et par højttalere. Det skyldes, at du eliminerer rummets påvirkning af lyden, og i stedet får du det tætteste, du kommer på en direkte indsprøjtning af musikken.
Junglen af hovedtelefoner er i dag domineret af trådløse hørebøffer og propper, og det er efterhånden svært at finde nogle uden støjreduktion. Simpelthen fordi vi vil have det, når vi sidder i toget, på flyet – eller i andre omgivelser omgivet af støj. Støj, som vi gerne vil være foruden, og som aktiv støjreduktion i vid udstrækning fjerner for os.
Hørebøffer eller -propper?
Hvis du vil have den allerbedste støjreduktion og noget, der er nemt at tage af og på, er hovedtelefoner stadig at foretrække frem for hørepropper. De har ofte bedre lyd – men ikke altid – og batterilevetiden er som regel endnu bedre i et par hørebøffer. Komforten kan også være bedre, fordi du slipper for at have noget inde i dine øregange. Et par hovedtelefoner er heller ikke afhængige af formen på brugerens øregange for at sidde godt. Selv om hovedets form selvfølgelig betyder noget for pasformen, så risikerer du i hvert fald ikke, at produktet falder ud af øret og aldrig bliver set igen.
Alligevel er trådløse hørepropper dog klart markedets bedst sælgende. Hovedårsagen er naturligvis, at de er så meget nemmere at have med sig. Derudover giver de et langt mere minimalistisk look, når man bevæger sig rundt i gadebilledet. Når de så samtidig ofte er billigere, og man ser, hvor gode de bedste er blevet, er det ikke overraskende, at flere vil have hørepropper end -bøffer.
De billige er blevet bedre
Uanset om du er ude efter hørepropper til hverdag eller træning, eller om du foretrækker hovedtelefoner – trådløse som kablede, åbne som lukkede – så har vi de bedste tips til dig her.
Det seneste år har vi testet meget i alle prisklasser, og selv om vi som sidste år har oplevet prisstigninger pga. øget inflation, er der masser at vælge mellem også i den billige ende af prisskalaen.
Bedre støjdæmpning
Især blandt støjreducerende hovedtelefoner har vi lagt mærke til, at selve støjdæmpningen er blevet bedre. Det gælder selvfølgelig topmodellerne, men også de mere budgetvenlige hovedtelefoner og hørepropper har fået en velfungerende filtrering.
Lydkvaliteten er også begyndt at blive rigtig god blandt trådløse hovedtelefoner, og nu kan du faktisk få tabsfri CD-kvalitet over Bluetooth – med aptX Lossless!
Nogle vil stadig have kabel
Den allerbedste lyd får du stadig fra kablede hovedtelefoner, også kendt som head-fi, gerne sammen med en god hovedtelefonforstærker. Her oplever du virkelig, hvor god lyd du kan få, når du fjerner rummets påvirkning og i stedet får ordentlig hi-fi-lyd lige i øret!
Kablede hovedtelefoner har vi testet en del af i det forgangne år, men eftersom disse i dag mest er for entusiaster, har de fleste været i den dyrere ende. Vi har dog fundet noget guld i den mere rimelige ende også.
5 hurtige tips:
Sådan får du mest ud af hovedtelefonerne
1. Hvis trådløst: Vælg støjreduktion
Det er oplagt, at man gerne vil have aktiv støjreduktion i et par hovedtelefoner. Når alt kommer til alt, hvem vil dog have larmende flymotorer eller støjende buspassagerer i ørerne, når man kan slippe for det? Desuden giver støjreduktion dig mulighed for at lytte til musik ved et lavere lydniveau, hvilket måske endda kan spare dig for høreskader.
2. Hørepropper: Vælg gerne vandtætte
Selv om du ikke er træningsnarkoman, kan det være en fordel med hørepropper, som tåler vand og sved. Pludselig finder du måske på at snuppe en løbetur alligevel, og eftersom vejret ikke lader sig styre, kan det også være en fordel, hvis hørepropperne kan tåle et stænk regn. Se efter minimum IPX4-certificering.
3. Brug EQ for bedre lyd
Nogle hovedtelefoner har en app med indbygget tonekontrol (EQ). Den kan du bruge til at justere lyden, som du ønsker. Du skal dog ikke vælge et par hovedtelefoner, hvor du som udgangspunkt ikke bryder dig om lyden, da der er grænser for, hvad en EQ kan fikse.
4. Bluetooth-codecs: Alt er bedre end SBC!
Hvis et par hovedtelefoner kun har SBC-codec, bør du som hovedregel styre udenom – medmindre du bare leder efter et hurtigt køb til et par hundrede kroner. SBC er den dårligste lydoverførsel, der er tilgængelig via Bluetooth.
Apple-brugere bør se efter AAC-codecen, mens Android-brugere bør tjekke, om hovedtelefonerne understøtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless er også ved at blive rullet ud – til glæde for dem, der ønsker fuld lydkvalitet over Bluetooth.
5. Brug forstærker
Dette tip gælder kun for hovedtelefoner med kabel. Du vil få meget bedre og mere kraftfuld lyd med en hovedtelefonforstærker. Gerne en med indbygget DAC. Prisen for en god, bærbar forstærker starter ved omkring 1.300 kroner, men kan også koste det tredobbelte. Stationære starter på omkring 3.000 kroner, men der er næsten ingen grænse for, hvor dyre de kan blive.
NB! Nogle trådløse hovedtelefoner kan spille musik via USB-kabel fra PC’en. Brug det, hvis du kan – så får du ægte hi-fi-lyd i stedet for Bluetooth!