I modsætning til med forstærkere, netværks-streamere og pladespillere er plads ofte et problem, når man skal vælge nye højttalere. Mens en forstærker normalt har en forudsigelig størrelse, kan højttalere være alt lige fra bittesmå til enorme.
Det stiller krav til både tegnebog og placeringsmuligheder, og så har vi ikke engang nævnt lydkvalitet. Som ikke er et absolut begreb, for hvad der opleves som god lyd, kan være individuelt. Nogle elsker fed bas og varm klang, mens andre søger den krystalklare, neutrale lyd, og andre igen har atter andre præferencer.
Det er her, tests er nyttige. Informative tests kan fortælle dig meget om, hvad du kan forvente af en højttalers lydkvalitet. Så kan du på forhånd beslutte dig for, om den testede højttaler passer til dine lydpræferencer, din tegnebog og dine pladsforhold.
For dem, der er på udkig efter en bærbar højttaler, er størrelse og pris ofte vigtigere end lydkvalitet, men man kan godt finde bærbare højttalere, der opfylder alle tre kriterier.
Trådløse højttalere til hjemmebrug, altså dem, der ikke er batteridrevne, er blevet meget almindelige. De fleste har Bluetooth, der gør det let for alle at streame. Nogle understøtter streaming over Wi-Fi-netværket, og mange af dem kan streame samme lyd til højttalere i flere rum samtidig. For at få den bedst mulige lyd bør man vælge Wi-Fi-streaming.
Vores råd er at beslutte dig for, hvad du ønsker dig af en højttaler – eller et par – læse op på tests og ikke mindst bruge dine ører i butikkernes demorum.
I 2020 testede vi et stort antal højttalere, men kun et fåtal slap igennem nåleøjet, og de allerbedste finder du her. Uanset hvilken slags højttaler du er ude efter.
Bærbare højttalere
Med en bærbar højttaler kan man tage musikken med hvor som helst. Så giver man ofte afkald på bas, lydtryk og generel lydkvalitet mod at kunne høre musik på stranden, i parken eller på terrassen. Vores råd er at styre uden om de mindste og billigste højttalere og vælge en større og dyrere model, som dog ikke skal være større, end den er praktisk have med sig.
Udendørshøjttalere
De fleste af os tager bare en Bluetooth-højttaler med ud i haven eller på terrassen. Det fungerer fint, så længe man ikke stiller for store krav til lyden. Hvis man gør det, bør man overveje udendørshøjttalere, der monteres under tagskægget, på en mur eller i loftet, hvis man har en overdækket terrasse. De skal være frostsikre og vandtætte, og have god lyd. Det er det ikke alle udendørs højttalere, der har, men de bedste af dem finder du her.
Trådløse højttalere
For dem, der streamer fra mobilen, er svaret enkelt: En Bluetooth-bordhøjttaler kommer man langt med. Mange kan også fungere som TV-højttalere, og nogle har desuden fysiske indgange, så man kan slutte andre lydkilder til. Der findes også trådløse højttalere, som kan bruge netværks-streaming, og det er at foretrække, hvis man vil have den bedste lyd.
Allerbedst er de trådløse højttalere, når to styk spiller sammen i stereo. Lydbilledet vokser, det lyder bedre i rummet og giver mere dybde i musikken.
Soundbars
Hvis man ser nøgternt på det, er en soundbar et praktisk kompromis. Man vil have bedre lyd fra TV’et, men det skal helst ikke ses, at man har en ekstra højttaler.
Groft sagt kan man hævde, at alle soundbars giver bedre lyd fra TV’et, men det er desværre ikke sandt. De fleste er billige – plastichøjttalere af ringe kvalitet med svage højttaler-enheder, og lyden er derefter. Køb aldrig en soundbar på impuls – læs nogle tests først.
Hi-fi-højttalere
Passive højttalere, der skal sluttes til en forstærker, regnes gerne som hi-fi-højttalere. Udvalget er enormt, men du behøver sådan set ikke andet end at læse vores tests for at finde de bedste. Værre er det ikke, og her har vi inkluderet det bedste, vi har testet i 2020 – omhyggeligt udvalgt fra et stort antal tests, så du ikke behøver at lytte dig igennem alle dem, der kan være relevante.
Begrebsforklaring
Følsomhed
Tallene opgivet i dB (decibel) fortæller, hvor meget effekt der er brug for, for at en højttaler kan opnå et defineret lydtryk. Højere tal giver mere lyd, og 90 dB giver højere lyd end 87 dB. Tallene fortæller også lidt om, hvorvidt højttaleren er en tung belastning for forstærkeren. Her er alt over 80 dB normalt, men højere er bedre.
Impedans
Impedans er modstanden i en højttaler og måles i ohm. Højere tal betyder højere modstand, men tallet fortæller kun noget om modstanden ved en given frekvens.
Modstanden varierer nemlig med frekvensen, og derfor opgives der ofte en nominel eller gennemsnitlig modstand, men det siger ikke noget om det, mange forstærkere ikke kan lide: Meget lav modstand, dvs. under 4 ohm og lavere. Det normale er mellem 4 og 8 ohm, men nogle steder i frekvensområdet kan den være lavere eller højere.
Effekt
Effekten måles i watt og siger intet om hvor højt man kan spille – det måles i dB – men noget om, hvor meget tilført effekt højttaleren kan tåle. Bag på højttaleren kan der f.eks. stå “Power Handling”, men det er ikke det samme som, at man skal have en forstærker med en effekt lig med højttalerens opgivne Power Handling.
Frekvensområde og -respons
Frekvensområdet opgives i hertz, som er antal svingninger pr. sekund (enten skrevet som Hz eller kHz for højere frekvenser), og beskriver, hvilket toneområde en højttaler eller højttaler-enhed kan afspille. De fleste højttalere i hi-fi-kategorien kan klare et frekvensinterval, der strækker sig fra 35-60 Hz i bassen og op til 18-20 kHz i diskanten. I frekvensintervallet skal en højttaler holder sig inden for en nærmere angivet tolerance (f.eks. +/- 6 dB).
Frekvensområdet siger ikke noget om kvaliteten, kun det målte omfang på højttaleren.
Frekvensresponsen eller frekvensgangen er det aktuelle forløb inden for frekvensområdet, altså en beskrivelse af output, når højttaleren tilføres et lineært signal over hele frekvensområdet. Her skal udsvingene som udgangspunkt være mindst mulige.
Bi-wiring
To sæt højttalerkabler giver dobbelt så mange penge i kassen, vil onde tunger hævde. Nogle, men ikke alle højttalere kan dog have godt af at blive drevet af flere forstærkere. F.eks. en til bassen og en til de andre enheder. På den måde kan man øge kontrollen over højttaleren, men to kabler fra én og samme forstærker er næsten altid spild af penge.