Højttalere kan være et vidt begreb, og de spænder meget bredt i både pris og størrelse.
For stereofolket er højttalerne det sidste og mest krævende led i afspilningskæden, og en tommelfingerregel siger, at man bør bruge lige mange penge på hver højttaler som på forstærkeren. Og det kan dreje sig om ganske mange penge, da de dyreste højttalerne i kavalkaden koster næsten lige meget som en ny bil.
I den modsatte ende af skalaen finder man et væld af trådløse højttalere, som kan bruges med mobil, tablet eller computer. De mindste af dem er lige til at have i lommen, mens de største fylder et sofabord og kan konkurrere med et stereoanlæg. I hvert fald, når det gælder lydtryk; men stereoanlægget trækker det længste strå, når det gælder stereo-lydbillede, fordi højttalerne kan stå meget længere fra hinanden.
Aktive højttalere udfordrer naturlovene
Der er ikke så mange, der køber traditionelle, passive højttalere længere. Og det er ikke så mærkeligt, når man ser, hvor meget, man får for pengene med aktive højttalere. Altså højttalere med indbygget forstærker. Takket være avanceret digital teknologi og energieffektive klasse D-forstærkere kan de spille meget dybere bas fra et lille kabinet, end en konventionel højttaler kan.
Mange højttalere er både aktive og trådløse på samme tid, og de har desuden tilslutning til forskellige lydkilder. Dermed er de faktisk et komplet stereoanlæg i sig selv. De bedste af dem lyder bedre end næsten ethvert konventionelt stereoanlæg til samme pris. Og de er også mere indretningsvenlige, fordi man kan droppe den store, klodsede forstærker.
Højttalere i alle rum
En anden populær højttalertype er multirumshøjttalere. Du kan fylde hele huset med dem, og de spiller sammen via hjemmenetværket. Det betyder, at du kan spille den samme musik samtidig i alle husets rum, hvis du vil, men du kan også indstille hvert rum til at fungere som et separat system. Smart! Der er kommet flere konkurrenter i denne disciplin, men ingen truer Sonos’ plads som enehersker.
Skal det være smart?
En anden fiks kategori er smarthøjttalere. Altså trådløse højttalere med indbygget stemmeassistent som Google Assistant eller Apple Siri. De færreste af dem er designet til at spille med den bedste lyd, her handler det i stedet om at styre det smarte hjem med stemmen. Og for at give dig besked om kommende aftaler, vejret og lignende. Der findes dog også fornuftige hi-fi-højttalere med indbygget stemmeassistent. Ikke mindst Bang & Olufsen har flere modeller, men også Sonos, Denon og Harman Kardon.
5 tips:
Sådan får du bedre lyd fra højttalerne
- Arbejd med placeringen af højttalerne.
Brug gerne en rumkalkulator for at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage i musetrin for at finde den placering, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og et åbent og stort lydbillede.
- Du kan aldrig få for mange møbler!
En stor og god sofa, og gerne et par lænestole, er perfekt. Hellere stof end læder. Har du hårdt træ eller fliser på gulvet, bør du overveje at lægge et gulvtæppe mellem dig og højttalerne. Det absorberer nogle af de tidlige refleksioner.
- Absorberende paneler
En fin løsning til at opnå god akustik er at hænge en lydabsorbent på hver sidevæg, lidt længere fremme end hver højttaler. De har samme virkning som tæppet foran, nemlig at reducere de tidlige refleksioner. Er du bange for, at det vil se grimt ud, kan det gøres kreativt, f.eks. ved at betrække et billedlærred med scenetæppe (molton) og måske endda indramme det. Molton fås også i hvid, som man kan male på, så her er det bare om slippe sin indre kunstner løs! En hurtig googlesøgning på lydabsorbenter kan også sende dig i den rigtige retning af det, du leder efter.
- Brug spikes!
Højttalerne lyder bedst, hvis de står klippefast på underlaget. Det betyder som regel, at de (eller stativet) skal stå på pigge (spikes). Stiller du højttalerne på et tæppe, skal du sørge for at trykke dem hårdt ned, så piggene går gennem gulvtæppet og får kontakt med underlaget nedenunder. Hvis du placerer højttalerne på et parketgulv eller på en overflade, du er bange for at skade, kan du lægge beskyttende skiver under piggene. Disse følger ofte med højttalerne. Der findes også specielle pigge med beskyttelse, f.eks. fra Soundcare.
- Digital rumkorrektion
Basfrekvenser, der udfases af refleksioner, kan ikke genskabes med nogen form for digital rumkorrektion – det skal klares med akustik. Men rumkorrektionen kan stadig stramme gevaldigt op på lydbilledet og give et mere nøjagtigt stereoperspektiv. Gode rumkorrektionsenheder kan fås fra ca. 4.300 kroner.
Nogle forstærkere har indbygget rumkorrektion, f.eks. Lyngdorf TDAI-1120 og NAD M10 V2, men også billigere forstærkere som Yamaha R-N803D. Og diverse surroundreceivere.