De fleste nyder deres musik som et bagtæppe for dagens aktiviteter. Det kan være i helt trådløse hørepropper, bærbare Bluetooth-højttalere, i køkkenets multirumshøjttalere eller (gys!) direkte fra mobilens højttalere. Men når roen er faldet på, og der skal slappes af og lyttes for alvor, så er stereoanlægget stadig konge.
Her ser vi på de bedste lydkilder til anlægget og de bedste stereoforstærkere, vi har testet i årets løb.
Lydkilder
Hi-fi-markedet har for alvor konsolideret sig de seneste år. Rent digitale lydkilder er der ikke så mange, der køber længere, af den simple grund, at de fleste forstærkere nu har fået digitalindgange. Mange af dem har også streaming-funktionalitet. Det betyder, at man kan springe kildekomponenten over og slutte PC’en eller mobiltelefonen direkte til forstærkeren.
Vi har dog testet nogle få lydkilder. Der er nemlig stadig mange helt analoge forstærkere derude, som trænger til en modernisering i form af en netværksafspiller eller eventuelt en ren medieafspiller til digitale lydfiler.
For mange repræsenterer den analoge pladespiller dog stadig det ultimative. Der har været en støt stigning i salget af grammofoner de seneste 10 år, så det nu næsten er på niveau med 1992. Den anden klassiske analoge kilde, radiomodtageren, er til gengæld stendød. Vi hører stadig radio – men det sker digitalt som streaming.
Forstærkere
Mens udvalget af lydkilder er begrænset, har vi testet ganske mange forstærkere. Og vel at mærke et virkelig bredt udvalg. Der er næsten 25 ganges prisforskel mellem den billigste og den dyreste testede forstærker. Fælles for de allerfleste er, at de har digitale indgange, og mange af dem har også streaming indbygget. Tilføj et par højttalere, og du har et komplet anlæg!
Teknologisk set er forstærkerkategorien meget varieret. Fra bittesmå klasse D-forstærkere, der fylder som en skolemadkasse – og til imponerende rørforstærkere, som det kræver to mand at få bakset på plads.
Tips: Det skal du tænke på, inden du køber
- Brug ørerne – og hovedet
Vi bruger utrætteligt vores ekspertise til at lytte os frem til de bedste produkter inden for hver kategori (det er et hårdt job, men nogen skal jo gøre det!). Derfor kan du være sikker på, at alle produkterne i denne kavalkade repræsenterer det bedste af det bedste. Det er dog ikke ensbetydende med, at de nødvendigvis er det rigtige for dig. Vores anbefaling er at læse vores tests, derefter lave en liste over interessante produkter og så besøge forhandlerne og lytte selv. Det er dine egne ører, der skal afgøre, hvad der lyder bedst for dig.
Stol på dig selv, læs op på tests, og find ud af, hvad du vil opnå med et nyt anlæg. Eller med en opgradering af det, du allerede har. Når du har en plan, så tag den med til en velrenommeret hi-fi-forretning, og forklar dine ønsker.
Et lille tip: Hvis de taler nedsættende om konkurrenterne og deres produkter, så ved du, at du er havnet i den forkerte butik. Gå et andet sted hen.
- Kabler og deslige
Kabler er en ormegård, som de færreste vil stikke hænderne i. Alligevel er de absolut nødvendige for at sy et anlæg sammen. Her er det muligt både at læse og høre påstande, der har mere til fælles med mysticisme end med videnskab, og man kan ruinere sig selv på få meter holistiske kabler, der er velsignet af ånder, som kun denne ene producent har kontakt med.
Vores råd er nøgternhed: Du har brug for kabler, og det kommer måske til at koste lidt mere, end du tror, men de skal ikke koste lige så meget som højttalerne.