Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste soundbars 2021-2022

Synes du, at dit TV lyder tyndt og utydeligt? Så er det på høje tid at opgradere lydoplevelsen med en soundbar!

Af / 01/11/2021 - 12:00
Årets bedste soundbars 2021-2022

Der er nok mange, der kender følelsen: Man har fået et nyt, skinnende blankt og stort TV hjem i stuen, til stormende bifald fra hele familien. Billedet er flot nok, men når tæppet går for James Bond, Game of Thrones, Marvel-film eller filmmusik, og lydeffekterne vælder ud … ja, så lyder det som en billig rejseradio fra supermarkedet. Simpelthen pinligt!

TV-producenterne er gode til at gøre deres skærme slanke og pæne at se på. Det betyder desværre også, at der er begrænset plads til ordentlige højttalere. Men heldigvis er der en simpel kur mod tynd TV-lyd, og det behøver ikke at koste en formue.

Du har brug for en soundbar

Ved at placere en soundbar foran TV’et kan du opnå en massiv lydforbedring. Soundbaren kan let kobles til TV’et og har dedikerede højttalere, der er skræddersyet til at gengive både TV-lyd, surround-lydeffekter og musik fra én og samme enhed. Nogle soundbars kan også udvides med ekstra surround-højttalere og en subwoofer for dem, der virkelig vil have biograffølelsen hjem i egen stue.

Selv om de virkelig hårdkogte hjemmebio-entusiaster stadig sværger til store højttalere i hobetal, er en soundbar en glimrende løsning for dem, der ikke synes, at deres stue skal ligne et lydstudie.

Sådan vælger du den rigtige soundbar

1. Tænk på størrelse og placering

Soundbars fås i forskellige størrelser og former, men fælles for dem alle er, at de er lange og flade. Visuelt ser det bedst ud, hvis soundbaren er omtrent lige så bred som TV’et. Så vil størrelsen på lyden også matche billedet bedre. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der rent fysisk er plads til den! Tjek derfor, at soundbaren passer til dit TV-møbel, og at der er nok plads under TV’et.

OBS: Nogle soundbars har højttalere, der vender opad for at reflektere lyd via loftet (Atmos-højdekanaler). Det er vigtigt, at disse ikke blokeres af selve TV’et, en hylde eller lignende. Tag hensyn til dette ved placering af soundbaren.

2. Vælg den rigtige tilslutning

Soundbars kommer med forskellige indgange (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi og Bluetooth) til tilslutning af TV og andre lydkilder. Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (lydreturkanal), anbefaler vi at bruge den til at tilslutte soundbaren. Det giver den bedste lyd og gør, at man let kan styre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening.

OBS: Nogle soundbars har også Wi-Fi, så de kan kobles til AirPlay, Chromecast og musiktjenester som f.eks. Spotify. Det er en klar fordel, hvis man også skal bruge soundbaren til musikafspilning.

3. Har du brug for en subwoofer?

En subwoofer er en separat bashøjttaler, der placeres for sig selv på gulvet. Det er den, der gengiver de dybe bastoner (f.eks. eksplosioner og dinosaurtramp), så man både kan høre og mærke dem! Til mange soundbars medfølger der en separat, trådløs subwoofer i kassen. I andre tilfælde må man købe den ved siden af.

En ordentlig subwoofer gør underværker for lydoplevelsen, så vores anbefaling er, at du budgetterer med sådan en fra begyndelsen. Medmindre du har et anstrengt forhold til naboerne.

4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat, der bliver stadig mere udbredt. Langt de fleste nye film og TV-serier – til og med spil – kommer i dag med Atmos-lydspor, hvor objekter placeres i et tredimensionelt lydbillede.

For at drage fordel af dette er det vigtigt, at både TV’et og soundbaren understøtter Dolby Atmos. Nogle soundbars efterligner 3D-lyden ved hjælp af digital lydprocessering, mens de dyrere modeller har integrerede “højdekanaler”, der reflekterer lyd ned på seerne via loftet.

Dolby Atmos kan give en besnærende virkelighedstro lydoplevelse, så vores anbefaling er at gå efter en soundbar, der understøtter dette!

5. Du kan frit vælge et andet mærke

Soundbaren behøver ikke at være af samme fabrikat som TV’et, for at de fungerer godt sammen. Når det er sagt, så er der nogle soundbars, der giver adgang til ekstra funktioner, når de er koblet til et kompatibelt TV af samme mærke. Eksempel på sådanne funktioner er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, der udnytter TV’ets egne højttalere i samspil med soundbaren.

De nominerede til Årets bedste soundbars 2021-2022

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Vindere af Årets bedste soundbars 2021-2022

Årets Bedste Soundbar, High-end

Samsung HW-Q960A

Benhård biograflyd

Samsung HW-Q960A imponerer med en hårdtslående og helomsluttende surround-lyd. Et rigtig godt køb!

HW-Q960A er en stor soundbar, der er beregnet til brug med større TV-skærme. Soundbaren er ret lav, så den passer ind under de fleste skærme. Den er betrukket med sort højttalerstof fra danske Kvadrat, hvilket giver den et relativt diskret udseende. Vægmontering er også muligt ved hjælp af de medfølgende beslag.

Samsung HW-Q960A er udstyret med en ret overdådig højttaleropsætning, hele 11.1.4 kanaler for at være præcis. Selve soundbaren består af stereo venstre/højre og centerkanal samt ekstra højde- og sidekanaler til Dolby Atmos og DTS-X. Resten af kanalerne gengives af baghøjttalerne, som nu har både højde- og side-enheder. Der medfølger også en aktiv, trådløs subwoofer med 8 tommers bas.

Nu er det jo ikke antallet af højttalerenheder, men derimod lydkvaliteten i praksis, vi er interesseret i. Men Samsung har også i år formået at opnå nogle hørbare lydforbedringer.

Vi starter som sædvanlig med de herrer Joe Pesci og Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman, og der er ingen tvivl om, at dialogerne kommer stærkt og klart ud. Samsung-soundbaren har en sprød og nærværende stemmegengivelse, som umiddelbart trækker os ind i handlingen.

Vi bliver også imponeret af den gedigne rumklang. De ekstra bagkanaler bidrager helt klart til et bredere, dybere og mere tredimensionelt lydbillede. Det her minder om ægte biograflyd!

Konklusion

Samsung HW-Q960A er afgjort en af de bedste soundbars i sin klasse. Med understøttelse af de vigtigste lydformater og et arsenal af højttalerenheder om bord formår den at skabe et enormt, men stadig præcist og helomsluttende lydbillede.

OBS: Hvis man ikke vil have baghøjttalere hjemme i stuen, kan lillebror HW-Q910A være et godt alternativ. Det er samme soundbar og subwoofer, men altså uden separate baghøjttalere.

Årets Bedste Soundbar, Premium

Creative SXFI Carrier

Gigantisk lydbillede

Med SXFI Carrier har Creative lavet deres første rigtig gode soundbar til film og TV.

Det kan tænkes, at Creative er blevet trætte af at stå på den billige langside, når de nu lancerer hjemmebio-soundbaren SXFI Carrier. En fuldspækket soundbar med Dolby Atmos og separate højttalere på toppen. De sidstnævnte tager lyden fra højdekanalerne og retter den op mod loftet, så den reflekteres ned på seerne i sofaen.

SXFI Carrier har i alt syv højttalerenheder fordelt som følger: Et par 3,5 tommers ovale fuldtoneenheder på siderne gengiver surround-lydkanalerne såvel som venstre og højre front. To skråstillede enheder på toppen gengiver højdekanalerne, men faktisk også centerkanalen med dialoger.

Derefter finder vi tre diskantenheder foran, henholdsvis til venstre, center og højre frontkanal. For at give mere luft til disse.

I den trådløse subwoofer sidder der en 10 tommers basenhed, som skal genskabe baseffekterne på film og musik. Kabinettet er ret højt og slankt, og dermed meget mere kompakt end den monstrøse subwoofer til Klipsch Cinema 600, som vi testede i sommers. Også den med 10 tommers bas.

Lydkvaliteten

Creative SXFI Carrier er den bedste soundbar, vi har hørt fra den kant. Nogensinde. Det siger måske ikke så meget, da andre Creative-soundbars er af den billigere type. Men SXFI Carrier overrasker med et gigantisk lydbillede, især i Super Wide-indstillingen.

Dialogerne er rene og åbne, og subwooferen følger usædvanlig godt med. Her er både slagkraft og finesse, og soundbaren indfrier også, når vi tager prisen i betragtning.

Det, der mangler, er lidt mere fylde i dialoger og på sangstemmer. Det maksimale lydtryk er mere end højt nok for os, men der findes soundbars i klassen, som er endnu kraftigere. Det vil vi dog ikke trække ned for. Vi kunne imidlertid godt ønske os netværkstilslutning og også gerne understøttelse af Chromecast og AirPlay.

Plus for at inkludere hovedtelefoner i prisen. Vi har tidligere testet SXFI Theater og kunne ret godt lide dem.

Årets Bedste Soundbar, Basic

TCL TS8132EU

Atmos surround-lyd på budget

TCL stiller op med en af de billigste soundbars, der kan tilbyde “ægte” Atmos-lyd. Og til prisen lyder den rigtig fint!

TCL har allerede gjort sig bemærket med den billige model TS8111, som også understøtter Dolby Atmos surround-lyd. På storebror TS8132 har de imidlertid taget det et skridt videre: Med en separat centerkanal i midten plus højdekanaler på toppen (som reflekterer lyd via loftet) skal den i teorien kunne gengive et mere tredimensionelt lydbillede. En funktion, vi kender fra dyrere soundbars.

TS8132 får adrenalinet til at pumpe, når vi spiller introduktionen til Formel 1-dokumentaren Drive to Survive. De højlydte F1-motorer brøler imod os, mens baggrundsmusikken fylder rummet. Den nedadvendte sub får også rummet til at ryste. “Det lyder da FEDT,” udbryder Geir.

TCL-soundbaren har som sagt en separat centerkanal, der bidrager til, at stemmer kommer bedre ud. Vi måtte imidlertid justere diskantniveauet en smule op, før vi fik den ønskede klarhed; på niveau 0 lyder det lidt uldent og indelukket.

TCL-soundbaren fungerer generelt godt til musik, så længe man ikke lader sig friste til at spille alt for højt. Den lyder lidt anstrengt på høj volumen, og der kommer et punkt, hvor subwooferen ikke vil mere og begynder at forvrænge. Hvis man har et stort rum, der skal fyldes med lyd, bør man derfor nok kigge efter en større og kraftigere løsning.

Konklusion

TCL TS8132 er afgjort en af de mest prisgunstige soundbars. For 2.500 kroner får man trådløs subwoofer, Dolby Atmos 3D-lyd og indbyggede “up-firing” højdekanaler, der ovenikøbet lyder rimelig overbevisende – så længe man ikke spiller ekstremt højt.

Der findes endnu federe soundbars, men de koster så også flere penge! (AH)