Der er nok mange, der kender følelsen: Man har fået et nyt, skinnende blankt og stort TV hjem i stuen, til stormende bifald fra hele familien. Billedet er flot nok, men når tæppet går for James Bond, Game of Thrones, Marvel-film eller filmmusik, og lydeffekterne vælder ud … ja, så lyder det som en billig rejseradio fra supermarkedet. Simpelthen pinligt!
TV-producenterne er gode til at gøre deres skærme slanke og pæne at se på. Det betyder desværre også, at der er begrænset plads til ordentlige højttalere. Men heldigvis er der en simpel kur mod tynd TV-lyd, og det behøver ikke at koste en formue.
Du har brug for en soundbar
Ved at placere en soundbar foran TV’et kan du opnå en massiv lydforbedring. Soundbaren kan let kobles til TV’et og har dedikerede højttalere, der er skræddersyet til at gengive både TV-lyd, surround-lydeffekter og musik fra én og samme enhed. Nogle soundbars kan også udvides med ekstra surround-højttalere og en subwoofer for dem, der virkelig vil have biograffølelsen hjem i egen stue.
Selv om de virkelig hårdkogte hjemmebio-entusiaster stadig sværger til store højttalere i hobetal, er en soundbar en glimrende løsning for dem, der ikke synes, at deres stue skal ligne et lydstudie.
Sådan vælger du den rigtige soundbar
1. Tænk på størrelse og placering
Soundbars fås i forskellige størrelser og former, men fælles for dem alle er, at de er lange og flade. Visuelt ser det bedst ud, hvis soundbaren er omtrent lige så bred som TV’et. Så vil størrelsen på lyden også matche billedet bedre. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at der rent fysisk er plads til den! Tjek derfor, at soundbaren passer til dit TV-møbel, og at der er nok plads under TV’et.
OBS: Nogle soundbars har højttalere, der vender opad for at reflektere lyd via loftet (Atmos-højdekanaler). Det er vigtigt, at disse ikke blokeres af selve TV’et, en hylde eller lignende. Tag hensyn til dette ved placering af soundbaren.
2. Vælg den rigtige tilslutning
Soundbars kommer med forskellige indgange (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi og Bluetooth) til tilslutning af TV og andre lydkilder. Hvis dit TV er udstyret med HDMI ARC (lydreturkanal), anbefaler vi at bruge den til at tilslutte soundbaren. Det giver den bedste lyd og gør, at man let kan styre lydstyrken med TV’ets fjernbetjening.
OBS: Nogle soundbars har også Wi-Fi, så de kan kobles til AirPlay, Chromecast og musiktjenester som f.eks. Spotify. Det er en klar fordel, hvis man også skal bruge soundbaren til musikafspilning.
3. Har du brug for en subwoofer?
En subwoofer er en separat bashøjttaler, der placeres for sig selv på gulvet. Det er den, der gengiver de dybe bastoner (f.eks. eksplosioner og dinosaurtramp), så man både kan høre og mærke dem! Til mange soundbars medfølger der en separat, trådløs subwoofer i kassen. I andre tilfælde må man købe den ved siden af.
En ordentlig subwoofer gør underværker for lydoplevelsen, så vores anbefaling er, at du budgetterer med sådan en fra begyndelsen. Medmindre du har et anstrengt forhold til naboerne.
4. Atmos eller ikke Atmos?
Dolby Atmos er et surround-lydformat, der bliver stadig mere udbredt. Langt de fleste nye film og TV-serier – til og med spil – kommer i dag med Atmos-lydspor, hvor objekter placeres i et tredimensionelt lydbillede.
For at drage fordel af dette er det vigtigt, at både TV’et og soundbaren understøtter Dolby Atmos. Nogle soundbars efterligner 3D-lyden ved hjælp af digital lydprocessering, mens de dyrere modeller har integrerede “højdekanaler”, der reflekterer lyd ned på seerne via loftet.
Dolby Atmos kan give en besnærende virkelighedstro lydoplevelse, så vores anbefaling er at gå efter en soundbar, der understøtter dette!
5. Du kan frit vælge et andet mærke
Soundbaren behøver ikke at være af samme fabrikat som TV’et, for at de fungerer godt sammen. Når det er sagt, så er der nogle soundbars, der giver adgang til ekstra funktioner, når de er koblet til et kompatibelt TV af samme mærke. Eksempel på sådanne funktioner er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, der udnytter TV’ets egne højttalere i samspil med soundbaren.