Hjemmeunderholdning fik en ny, større betydning under coronapandemien. Med strenge restriktioner for kultur, rejser, sport og socialt samvær tyede mange til sofaen og TV-hygge for at holde humøret oppe. Det er således ikke underligt, at TV-salget fik et kraftigt boost, da coronaen hærgede.
Nu hvor kulturarenaerne har åbnet dørene igen, kan vi endelig opleve musik og film “live” med familie og venner. Men TV’et bliver nok ikke mindre vigtigt af den grund!
Streaming-tjenesterne har oplevet en eventyrlig vækst det seneste års tid, og mange populære film og serier er nu kun tilgængelige via disse platforme, som stiller meget høje krav til både lyd og billede for at fungere optimalt. Hvis du vil have adgang til hjemmeunderholdning i høj kvalitet og se filmene, som producenterne har tiltænkt, kan det godt ske, at dit gamle TV skriger efter at blive skiftet ud …
Store, knivskarpe billeder
Når filmen eller yndlingsserien skal opleves fuldt ud, er der ikke meget, der kan konkurrere med et godt, stort TV. Billedskarpheden, kontrasten og ikke mindst de tilgængelige skærmstørrelser (op til 80 tommer eller mere) gør, at billedoplevelsen kan minde om ægte biograf!
4K-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard, mens 8K har gjort sit indtog i high-end-klassen. Den moderne videostandard HDR (High Dynamic Range) er også blevet meget udbredt. De fleste nye film, serier og spil er nu tilgængelige i et eller andet HDR-format, men du har brug for et kompatibelt TV for at drage fordel af den optimale billedkvalitet.
Størrelsen tæller
Når man skifter TV, er det meget almindeligt at gå en skærmstørrelse op (mindst). 55 til 65 tommer har længe været blandt favoritterne – men nu er de virkelig store TV-skærme på 75-85 tommer eller mere også begyndt at kunne ses i salgsstatistikkerne. Og så længe du har kroner og kvadratmeter nok, er der ingen grund til at være konservativ: Et større TV giver som regel også en bedre og mere biograflignende billedoplevelse, som hele familien kan have glæde af.
OLED, QLED eller LCD?
Valget af TV indebærer også et valg af panelteknologi. Den moderne OLED-teknologi er vældig populær på grund af sin høje billedkvalitet og stærke kontrast. Efter nogle år på markedet er OLED-priserne også begyndt at blive spiselige.
Men LCD lever stadig i bedste velgående og har en endnu mere fordelagtig pris pr. tomme. De bedste LCD-TV’er er også blevet opgraderet med direkte LED-bagbelysning (Mini-LED) og en saftig kontrast, der faktisk kan konkurrere med OLED på enkelte områder.
Brugervenlighed er alfa og omega
Moderne TV-brugere stiller krav om en sømløs brugeroplevelse. Det skal være lige så let at tilslutte en TV-boks eller en spilkonsol som at vise billeder fra mobilen på den store skærm. For ikke at tale om alle de streaming-tjenester, som et moderne smart-TV er udstyret med.
Det betyder imidlertid, at TV’ets brugerflade (menusystem, fjernbetjening osv.) bliver ekstremt vigtig! Det skal kunne starte lynhurtigt på kommando og skifte gnidningsløst mellem flow-TV og forskellige streaming-tjenester.
Stemmestyring og integration i det smarte hjem bliver også stadig mere aktuelt. Mange TV-producenter anvender nu Googles Android-system, mens andre har deres egne, skræddersyede platforme. Det medfører betydelige forskelle i brugervenlighed, og ikke mindst hvilke apps man får med i købet. Tjek derfor, at TV’et understøtter de tjenester, du gerne vil bruge!
De opgivne priser er vejledende. Vi anbefaler altid at bruge prissøgningstjenester på nettet (f.eks. prisjagt.dk) for at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er.
5 gode TV-tips
1. Køb den rigtige størrelse
Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og senere angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønster, og med 4K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV.
Her spiller brugsområdet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biograffølelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.
Anbefalede TV-størrelser (vejledende)
Betragtningsafstand |
Skærmstørrelse |
0,5-1 meter |
43-50 tommer |
1-2 meter |
50-55 tommer |
2-3 meter |
55-65 tommer |
3-4 meter |
65-75 tommer |
4-5 meter |
75-85 tommer |
5-6 meter |
85-100 tommer |
2. Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.
Hvis menuen mest står på film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil favoriserer TV’er med lav forsinkelse (input-lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.
3. Tænk på placering og lysforhold
Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for en lysstærk skærm, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.
OBS: Store TV’er har ofte også en bred fod eller adskilte fødder for at sikre, at de står stabilt. Tjek derfor, at der er plads til TV’et på dit TV-møbel. Nogle har også en drejelig fod, så skærmen let kan vinkles i den ønskede retning.
4. Glem ikke lydkvaliteten
Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.
OBS: For det bedst mulige resultat er det vigtigt, at både soundbaren og TV’et understøtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).
5. Tilslutninger (HDMI)
Hvis du skal slutte en masse eksternt udstyr til TV’et, er det en god idé at sikre dig, at det har indgange nok. Fire HDMI-indgange er nærmest blevet standard, men enkelte modeller må nøjes med tre. Hvis du har planer om at bruge moderne videokilder som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV’et også understøtte de nyeste HDMI 2.1-funktioner for at sikre optimal “spilbarhed”.
OBS: Husk også, at en eventuel soundbar, der er sluttet til via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af HDMI-indgangene.