Glem alt om små mobil-, tablet- eller laptop-skærme: Når det gælder hjemmeunderholdning, RIGTIG underholdning med stor indlevelse, er TV’et svært at slå.
Vi lever i streaming-tjenesternes storhedstid, og der er et kæmpe udbud af underholdningsmuligheder, du kan boltre dig i. Med et topmoderne tv er disse apps kun et klik væk, og billedkvaliteten kan være virkelig lækker. Næsten som i biografen, eller endnu bedre i nogle tilfælde. Men så gælder det om at have udstyret i orden!
Mange af de nye serier og film bliver serveret i knivskarp 4K-opløsning og kontrastrig billedkvalitet (HDR), som kan give dig forbløffende resultater med det rette udstyr. Det kan være et godt argument for at skifte det gamle TV ud med et nyt!
Størrelsen betyder noget!
Når man skifter tv, er det normalt at gå mindst én skærmstørrelse op. 55- og 65-tommerne er stadig dem, der sælger mest, men de større modeller på 75-85 tommer er kommet ned i et prisleje, hvor flere kan forkæle sig selv med en rigtig storskærm. Vores erfaring er, at skærmstørrelsen i sig selv kan have stor indflydelse på billedoplevelsen. Derfor: Har du plads og penge, har du lov til at vælge stort!
OLED, QLED eller LCD?
Valget af TV indebærer også valg af panelteknologi. OLED-teknologien nyder stigende popularitet takket være høj billedkvalitet og kontrast – og priserne falder konstant. I år har den fået selskab af en ny teknologi – QD-OLED, som udfordrer de bedste skærme i high-end klassen. Men LCD lever stadig i bedste velgående, ofte med en ekstra ‘turboladning’ i form af MiniLED-baglys. Prisen for LCD er fortsat væsentligt mere fordelagtig pris pr. tomme, hvilket illustreres ved, at man nu kan købe TV-skærme på op til 98 tommer (!), uden at det behøver at koste lige så meget som en ny bil.
Brugervenlighed er alfa og omega
Billedkvalitet og lydgengivelse er naturligvis allervigtigst, men på sigt er brugervenlighed (deriblandt menusystem og fjernbetjening) også særdeles vigtig. Dagens TV-skærme har en række kilder (TV-bokse, streaming-tjenester) at forholde sig til, og derfor er en effektiv brugergrænseflade essentiel.
Mange tv-producenter bruger nu Googles Android-system (evt. Google TV), mens andre har valgt deres egne, skræddersyede platforme. Det medfører betydelige forskelle på brugervenlighed, og ikke mindst på hvilke apps, du får med i købet. Tjek derfor, at TV’et understøtter de tjenester, du ønsker at bruge!
De angivne priser er vejledende. Vi anbefaler altid at bruge en prissøgning online for at finde opdaterede priser på anbefalede TV’er.
5 gode TV-tips
- Køb den rigtige størrelse
Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og senere angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønster, og med 4K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV. Her spiller brugsformålet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biograffølelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.
Vil du vide, nøjagtig hvor stor TV-skærmen bør være? Så tjek vores grundige guide til skærmstørrelse!
- Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.
Hvis favoritmenuen er film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil har brug for TV’er med lav forsinkelse (input-lag). Og jo større billede, du vil have, desto vigtigere er skarphed og skærmopløsning.
- Tænk på placering og lysforhold
Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for et lysstærkt TV, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.
OBS: Store TV’er har ofte også en bred fod eller adskilte fødder for at sikre, at de står stabilt. Tjek derfor, at der er plads til TV’et på dit TV-møbel. Nogle TV’er har også en drejelig sokkel, så skærmen let kan vinkles i den ønskede retning.
Overvejer du at hænge TV’et på væggen? Det kan absolut anbefales. Læs mere i vores guide.
- Glem ikke lydkvaliteten
Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.
OBS: For det bedst mulige resultat er det vigtigt, at både soundbaren og TV’et understøtter HDMI 2.1 med lydreturkanalen eARC (enhanced Audio Return Channel).
- Tilslutningsmuligheder (HDMI)
Hvis du skal slutte en masse eksternt udstyr til TV’et, er det en god idé at sikre sig, at det har indgange nok. Fire HDMI-indgange er nærmest blevet standard, men enkelte modeller må nøjes med tre. Hvis du har planer om at bruge moderne videokilder som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV’et også understøtte de nyeste HDMI 2.1-funktioner for at sikre optimal ‘spilbarhed’.
OBS: Husk også, at en eventuel soundbar, der er tilsluttet via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af HDMI-indgangene.